Άρχισε το μέτρημα των αποδείξεων

0

Μαριάννα Ξανθοπούλου
marianaxan@yahoo.gr
 
 
Άρχισε το μέτρημα των αποδείξεων των φορολογούμενων προκειμένου ναμην χάσουν το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ όμως λίγες εβδομάδες προτούξεκινήσεικαι επίσημα η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων εμπόρων,ελεύθερωνεπαγγελματιών, εισοδηματιών, αγροτών, μισθωτών και συνταξιούχων, ασαφέςακόμηπαραμένει για πολύ κόσμο το νέο πλαίσιο και αυτό πιστοποιείται από τη«βροχή»τηλεφωνημάτων που δέχονται οι εφορείες αλλά και τα λογιστικά γραφεία.Πλήθος ταερωτήματα και οι απορίες για το ποιες αποδείξεις λαμβάνονται υπόψη γιατο«χτίσιμο» του αφορολογήτου και εκείνες που είτε απορρίπτονται από τηνΕφορίαείτε προσφέρουν ξεχωριστή έκπτωση από το εισόδημα ή τον φόρο. Το «Ε» σεμιαπροσπάθεια να αποσαφηνίσει την κατάσταση και να ενημερώσει τουςαναγνώστες τουαναζήτησε τα οικονομικά «φώτα» της Αναστασίας Μπερμπέρογλου,Οικονομολόγου πουδιατηρεί λογιστικό γραφείο επί της οδού Χ. Τρικούπη 12.
 
Ποιες αποδείξεις ΔΕΝ δέχεται η Εφορία
«Βασικό βήμα είναι ο διαχωρισμός των αποδείξεων που λαμβάνονταιυπόψη για την κάλυψη του αφορολογήτου και εκείνες που είτεαπορρίπτονται απότην Εφορία είτε προσφέρουν ξεχωριστή έκπτωση από το εισόδημα ή τονφόρο», μαςπληροφορεί η κα Μπεμπέρογλου και παρουσιάζει με ευκρίνεια το πλάνο πουπρέπεινα γνωρίζει ο φορολογούμενος για να μην τα …μπερδέψει!
Σε ό,τι αφορά τις αποδείξεις που ΔΕΝ δέχεται η Εφορία για το«χτίσιμο» του αφορολογήτου, σε αυτές περιλαμβάνονται οι εξής:
• τιμολόγια ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, σταθερής και κινητής τηλεφωνίας
• αγορά κρατικών λαχείων
• συμμετοχή σε τυχερά παιχνίδια
• εισιτήρια για κάθε είδους μεταφορές (μετρό, τρόλεϊ, λεωφορεία,τραμ, ηλεκτρικός, προαστιακός, ΟΣΕ, ΚΤΕΛ, πλοία, αεροπλάνα κτλ.)
• αγορά αυτοκινήτου, μοτοσικλέτας, σκάφους αναψυχής
• ακινήτου
• δαπάνες που έγιναν στο εξωτερικό
• οι αποδείξεις που δηλώνονται ξεχωριστά στη φορολογική δήλωση καιμειώνουν τον φόρο ή το εισόδημα όπως είναι για παράδειγμα:
• οι ιατρικές δαπάνες
• οι τόκοι των στεγαστικών δανείων
• ασφάλιστρα ζωής
• ενοίκιο πρώτης κατοικίας
• δίδακτρα φροντιστηρίων
• δικηγορικές δαπάνες
• καταβολή διατροφής
 
Από 6.000 ευρώ και πάνω ατομικό εισόδημα χρειάζονται οιαποδείξεις
Σύμφωνα με τον φορολογικό νόμο, για ατομικό εισόδημα μέχρι 6.000ευρώ δεν απαιτείται η προσκόμιση αποδείξεων δαπανών. Για ατομικόεισόδημα από6.000 ευρώ έως 12000 ευρώ απαιτείται η προσκόμιση αποδείξεων συνολικούποσούίσο με το 10% ενώ για εισόδημα άνω των 12000 ευρώ ίσο με το 30%.
Παράδειγμα: Για εισόδημα 15000 ευρώ απαιτείται ποσόαποδείξεων 2.100 (1.200+900).
 
Ύψος των απαιτούμενων δαπανών σύμφωνα με το εισόδημα
Για ατομικό εισόδημα άνω των 48.000 ευρώ, οι απαιτούμενες δαπάνεςείναι 12.000 ευρώ και οι δηλούμενες δεν μπορεί να υπερβαίνουν τις15.000 ευρώατομικά ή  30.000ευρώ για οικογένεια.
Όταν οι δαπάνες είναι περισσότερες από τις απαιτούμενες και μέχρι15.000 ευρώ ατομικά ή 30.000 ευρώ για οικογένεια, ο φορολογούμενοςδικαιούταικαι μείωση φόρου ίση με το 10% της διαφοράς μεταξύ των δηλούμενων καιτωναπαιτούμενων δαπανών.
Όταν οι δαπάνες είναι λιγότερες από τις απαιτούμενες, οφορολογούμενος επιβαρύνεται με ποσοστό φόρου ίσο με το 10% του ποσούτωνδαπανών που υπολείπεται.
Οι φορολογούμενοι υποβάλλουν τις αποδείξεις δαπανών σε κλειστόφάκελο στην αρμόδια για τη φορολογία του εισοδήματός του ΔΟΥ στον οποίοθααναγράφονται:
α. Το ονοματεπώνυμο, και ο ΑΦΜ του υπόχρεου
β. ο αριθμός των αποδείξεων και
γ. το συνολικό ποσό αυτών
 
Κοινόχρηστα Πολυκατοικιών
Στη διαμόρφωση του αφορολόγητου ποσού της κλίμακας περιλαμβάνονταικαι οι πάσης φύσεως δαπάνες αγοράς υλικών και παροχής υπηρεσιών τωνκοινόχρηστων χώρων εκτός από τις δαπάνες εξόφλησης των λογαριασμώνύδρευσης,αποχέτευσης και ηλεκτροδότησης αυτών μετά τον επιμερισμό τους στουςενοίκους ήστους ιδιοκτήτες των οριζόντιων ιδιοκτησιών.
Στις περιπτώσεις αυτές θα ακολουθείται η ακόλουθη διαδικασία: Οδιαχειριστής της πολυκατοικίας θα εκδίδει και θα χορηγεί σε κάθεσυνιδιοκτήτη ήενοικιαστή κατά περίπτωση (ανάλογα με το ποιον βαρύνει η δαπάνη αυτή)συγκεντρωτική κατάσταση των ετήσιων δαπανών της πολυκατοικίας, στηνοποία θαεμφανίζεται το ποσό των κοινόχρηστων δαπανών που λαμβάνονται υπόψη γιατηνκάλυψη του αφορολόγητου ποσού. Από την κατάσταση αυτή θα προκύπτειαναλυτικά τοείδος της δαπάνης, ο αριθμός του τιμολογίου ή της απόδειξης λιανικήςπώλησης,του τιμολογίου ή της απόδειξης παροχής υπηρεσιών, το ποσό της δαπάνης,καθώςκαι η κατανομή του συνόλου των δαπανών αυτών στον κάθε συνιδιοκτήτη ήένοικο,ανάλογα με το ποσοστό συνιδιοκτησίας κάθε οριζόντιας ιδιοκτησίας στουςκοινόχρηστους χώρους.
Αντίγραφο της συγκεντρωτικής κατάστασης θα συνυποβάλλεται από κάθεσυνιδιοκτήτη ή ένοικο, κατά περίπτωση, μαζί με τις λοιπές αποδείξειςδαπανώνκαι το αναγραφόμενο ποσοστό δαπάνης θα συναθροίζεται με τις λοιπέςδαπάνες πουκαλύπτουν το αφορολόγητο ποσό. Τα πρωτότυπα των δικαιολογητικώνστοιχείων τωνκοινόχρηστων δαπανών θα διαφυλάσσονται από το διαχειριστή τηςπολυκατοικίας.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2011
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Όλοι οι σταυροί των υποψηφίων στις εκλογές του Επιμελητηρίου

Μαριάννα Ξανθοπούλουmarianaxan@yahoo.gr  Με πλειοψηφήσαντα  τοσυνδυασμό «Επ…