Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2011 Αναμνήσεις του χθες, με σημάδια στο σήμερα

Αναμνήσεις του χθες, με σημάδια στο σήμερα

0

Ελένη Διαφωνίδου
elenidfn@yahoo.com
 
 
Η πόλη αλλάζει συνεχώς. Μικρές γωνιές της παιδικής ηλικίαςμεταλλάσσονται σε σύγχρονους οικισμούς. Οι διαπλατύνσεις των δρόμων«σβήνουν»τα παλιά χαμόσπιτα, δίνοντας θέση στην άσφαλτο και το τσιμέντο 5ώροφωνκαι6ώροφων πολυκατοικιών. Μόνο τα ορόσημα της πόλης έχουν μείνει στη θέσητους γιανα θυμίζουν το παρελθόν της Ξάνθης, που γίνεται πλέον παρόν και μέλλοντης.
Ο φακός του «Ε» περιπλανήθηκε στους δρόμους της πόλης για ναεντοπίσει τη διαφορά που παρουσιάζουν οι εικόνες του σήμερα με τιςαναμνήσειςτου χθες, πόσο έχουν μεταμορφωθεί οι γωνιές της και μαζί μ’ αυτέςχνάρια μιαςάλλης ζωής, τόσο μακριά, αλλά τόσο κοντά. Οι φωτογραφίες, ντοκουμέντατηςξανθιώτικης ιστορίας θυμίζουν στους παλιούς και μαθαίνουν στουςνεότερους.Αποκαλύπτουν την καθημερινή ζωή των ντόπιων, συνήθειες και εορτασμούς,αποτυπώνοντας τα βήματα της εξέλιξης, που μπορεί να αυξάνουν τηνανάπτυξη, αλλάμειώνουν τη θέα. Μια θέα που χαριζόταν πλουσιοπάροχα από τους μιναρέδεςκαιτους τρούλους των εκκλησιών, χωρίς να εμποδίζεται από τσιμεντένιακτίρια καιρετιρέ πολυκατοικιών.
Το πρώτο μέρος από το ταξίδι στο χρόνο επικεντρώνεται στο κέντρο τηςπόλης, ενώ το δεύτερο κάνει ένα γύρο περιμετρικά στα τότε όρια τηςΞάνθης,απαθανατίζοντας μικρές στιγμές, άκρως αποκαλυπτικές της αλλαγής στηνκαθημερινότητα της πόλης και των πολιτών. Καθοριστικό υλικό γι’ αυτήτηναναζήτηση μας παρείχε το λεύκωμα του Θωμά Εξάρχου «Ξάνθη, ματιά στοχθες τηςπόλης μέσα από φωτογραφίες».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2011
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Όλοι οι σταυροί των υποψηφίων στις εκλογές του Επιμελητηρίου

Μαριάννα Ξανθοπούλουmarianaxan@yahoo.gr  Με πλειοψηφήσαντα  τοσυνδυασμό «Επ…