Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2011 Οι μαθητές του 6ου δημοτικού σχολείου διδάσκουν λαογραφία

Οι μαθητές του 6ου δημοτικού σχολείου διδάσκουν λαογραφία

0

ΕλένηΔιαφωνίδου
elenidfn@yahoo.com
 
«Σήμεραγάμοςγίνεται…» στην κεντρική πλατεία και οι μαθητέςτου 6ου δημοτικούσχολείου Ξάνθης βρέθηκαν εκεί, όχι ως «επισκέπτες» της τελετής, αλλάγια νααναπαραστήσουν οι ίδιοι το τελετουργικό ενός παραδοσιακού θρακιώτικου γάμουστα πλαίσια της δικής τους συμμετοχήςστο πρόγραμματων φετινών γιορτών νεολαίας. 54 μικροίηθοποιοί και πάνω από 120 χορευτές του σχολείου παρουσίασαν μίαπλούσια παράσταση που τα είχε όλα. Οι σκηνές τηςπροετοιμασίαςτου γάμουεκτυλίχθηκαν σε διάφορα σημείατης πλατείας μεδιαφορετικά πλατό που είχαν διαφορετικά σκηνικά, ενώόλοι οι συμμετέχοντεςφορούσαν παραδοσιακές φορεσιές, που ταίριαζανστην περίσταση. Οι μαθητέςπαρουσίασαν το δρώμενο,χόρεψαν, μοίρασανμπομπονιέρεςστους «προσκεκλημένους»,οι οποίοι έδειξαν τον ενθουσιασμότους για την παράσταση, ενώ μητέρεςκαι γιαγιάδες φρόντισαν να γεμίσουνπλουσιοπάροχα μεπίτες καιγλυκά το μπουφέτης τελετής.
Μέσααπό την παράσταση αναφέρθηκαν στα έθιμαπου έχουν σχέση μετηντελετουργία, τις συνήθειες, τα εδέσματα,τη μουσικήέκφραση και το γλέντι του θρακιώτικου γάμου.
Πάνωαπ’ όλα ξεχώρισε το μεράκιμετο οποίο αγκάλιασαν την εκδήλωση όλοι οι εμπλεκόμενοικαι αυτόήταν που συντέλεσε καθοριστικά στη μεγάληανταπόκριση του κόσμου.
Νασημειωθείότι όλα τασκηνικά ήταν χειροποίητα και καλαίσθητα, ενώ οι φορεσιές προήλθαν κατάένα μέροςαπό το σχολείο, κατά άλλο από την οικοκυρική σχολήκαι επιπλέον από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κιμμερίων.
 
Όχιη πιστή αναπαράσταση, αλλά η παιδική προσέγγισηήταν ο βασικός στόχος
Οδιευθυντής του 6ου δημοτικούσχολείου κ. Χρήστος Γερακάκης εξήγησε ότι ηπαράσταση αποτέλεσε μέροςενός γενικότερουπολιτιστικού προγράμματοςτουσχολείου, στα πλαίσια της πιλοτικής εφαρμογήςτουενιαίου αναμορφωμένουωραρίου στο σχολείο. Τοσυνολικό πρόγραμμαπεριελάμβανεέρευνα σε παραδοσιακές συνταγές, στα λογοπαίγνια, σεαναμνήσειςκαι δρώμενατης καθημερινότητας.«Η παρουσίαση στην πλατεία αποτελεί μίαδιατμηματικήπροσέγγιση που είναι ουσιαστικά η επιτομήτου προγράμματος.Στόχος μαςδεν ήταν η πιστή αναπαράσταση του παραδοσιακού γάμου,αλλά να μπεισε αυτήτη διαδικασία η πινελιά των μαθητών,τωνεκπαιδευτικών και των γονέων και η συμμετοχήήταν πράγματικαι μεγάληκαιενθουσιώδης», σημείωσεο διευθυντής,εξηγώντας: «άλλωστε εμείςδε θέλαμενα φτιάξουμεκαι ναβρούμεταλαντούχους ηθοποιούς, μουσικούς,καλλιτέχνες αλλά αυτούς που ενδιαφέρονται και θέλουν να δουλέψουν. Καιτοαποτέλεσμαήταν η συνισταμένητηςδουλειάς και της διάθεσης όλων των εμπλεκομένων.
 
Τοπιο σημαντικό μάθημα της χρονιάς
Μεενθουσιασμόκαισυγκίνηση μετέφερετις εντυπώσεις του ο προϊστάμενοςτου γραφείου ΠρωτοβάθμιαςΕκπαίδευσης Ξάνθης κ. Σάββας Μελισσόπουλος, ο οποίος δήλωσε τηνικανοποίησή τουγια τη μεγάλησυμμετοχήτου κόσμου,αλλά κυρίως για τη δουλειά που έκανε συνολικά τοσχολείο και έφερε αυτό το αποτέλεσμα.«Αυτόήταν το σημαντικότερομάθηματης χρονιάς. Οι μαθητέςμέσααπό αυτή τη δραστηριότητα διδάχθηκαν ιστορία, πολιτισμό,λαογραφία και διατήρηση των αξιών που πρέπει ναπεράσουν από γενιά σε γενιά», υπογράμμισεο κ. Μελισσόπουλος, διαπιστώνοντας ακόμηότι: «ηαποτελεσματικότητατων 8 σχολείων της Ξάνθης που εντάχθηκαν στοπιλοτικό πρόγραμμααποτιμάταιθετικά μεαυτό τοντρόπο και δείχνει ότι μάλλονθα επεκταθεί ηλειτουργία του και σε άλλα σχολεία. Εύχομαιαυτά ταδιαλείμματαστη σημερινήκρίση πουζούμενα αποτελέσουν φάρους φωτεινούς που θα μαςοδηγήσουν στην τελική διέξοδο».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2011
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Όλοι οι σταυροί των υποψηφίων στις εκλογές του Επιμελητηρίου

Μαριάννα Ξανθοπούλουmarianaxan@yahoo.gr  Με πλειοψηφήσαντα  τοσυνδυασμό «Επ…