Αύξηση 1,6% στον κατώτερο μισθό

0

ΜαριάνναΞανθοπούλου
marianaxan@yahoo.gr
 
 
Ανεβαίνουντα κατώτατα όρια των μισθών για τους αμειβόμενους με την Εθνική ΓενικήΣυλλογική Σύμβαση Εργασίας, από την 1 Ιουλίου αφού θα δοθεί αύξηση 1,6% ήτοιαπό 11,83 ευρώ έως 16,30 ευρώ το μήνα (1,6%). Τα νέα όρια των κατώτατωνμισθών- που αποτελούν το «πάτωμα» για τις ελάχιστες αμοιβές και σε όσεςεπιχειρήσειςυπογράφονται ειδικές επιχειρησιακές συμβάσεις εργασίας με «αντάλλαγμα»τηδιατήρηση των θέσεων εργασίας – διαμορφώνονται από 751,39 ευρώ για τονάγαμοχωρίς προϋπηρεσία έως τα 1.037,13 ευρώ, για έγγαμο με 3 τριετίες. Τακατώταταημερομίσθια θα είναι, από τον επόμενο μήνα, 33,57 ευρώ (το εισαγωγικό)έως46,47 ευρώ (το καταληκτικό).
Νασημειώσουμε ότι η αύξηση είναι στο ύψος της ετήσιας μεταβολής τουευρωπαϊκούπληθωρισμού του 2010, όπως προβλέπεται σε όρο της τριετούς (2010-2012)ΕθνικήςΓενικής Συλλογικής Σύμβασης ενώ από την 1η Ιουλίου του 2012 το ποσοστότηςαύξησης θα είναι ίσο με το ποσοστό της ετήσιας μεταβολής του ευρωπαϊκούπληθωρισμού για το έτος 2011.
 
Δενθα δοθούν αυξήσεις… στους νέους και στους εργαζόμενους στο πρόγραμμαΚοινωφελούς εργασίας
Αυτόσαν γενικός κανόνας της Εθνικής συλλογικής Σύμβαση Εργασίας όμωςυπάρχουν καιεξαιρέσεις. Έτσι τα νέα όρια δεν θα ισχύουν για δύο κατηγορίεςεργαζομένων:1)Για τους νέους ηλικίας έως 25 ετών που, με βάση προωθούμενηνομοθετικήρύθμιση, θα αμείβονται με μειωμένο κατά 20% μισθό (δηλ. 601 ευρώμεικτά, από1/7/2011) εφόσον προσλαμβάνονται για να αποκτήσουν εργασιακή εμπειρίααπασχολούμενοι με συμβάσεις διάρκειας μέχρι 24 μήνες.
2)Για57.400 άτομα που θα απασχοληθούν σε κοινωφελείς εργασίες. Νασημειώσουμε ότι τονομοσχέδιο για την αναβάθμιση του ΣΕΠΕ και το οποίο κατατέθηκε στηΒουλήπροβλέπει (στο άρθρο 89) αμοιβή έως 625 ευρώ το μήνα και ημερομίσθιο 25ευρώ«κατά παρέκκλιση των νόμιμων αμοιβών της Εθνικής Γενικής ΣυλλογικήςΣύμβασηςΕργασίας και των οικείων συλλογικών συμβάσεων».
 
Αλλαγέςμε το χέρι της …τρόικας
Μέσαστο καλοκαίρι (ενδεχομένως και ως προσθήκες στο νομοσχέδιο για το ΣΕΠΕ)θαθεσμοθετηθούν σε συμφωνία με την τρόικα ακόμη 2 αλλαγές:
1.Η εφαρμογή του ελαστικού ωραρίου. Ανάλογαμε τις ανάγκες της κάθε επιχείρησης και προκειμένου να μην- πληρώνονταιυπερωρίες, θα δοθεί η δυνατότητα αυξομείωσης των ωρών απασχόλησης σεδιάστημα12 μηνών. Συγκεκριμένα, οι ώρες εργασίας θα μπορούν να αυξάνονται κατά2 ώρεςημερησίως (έως τις 10 την ημέρα) συνολικά για 6 μήνες το χρόνο, μεαντίστοιχημείωση (μειωμένο ωράριο, άδεια, ρεπό) στην υπόλοιπη χρονική περίοδο. Ηδιευθέτηση του χρόνου εργασίας θα μπορεί να γίνει και σε συμφωνία με το25%τουλάχιστον των εργαζομένων της επιχείρησης όταν απασχολεί πάνω από 20εργαζόμενους (δηλ. τουλάχιστον από 5 εργαζόμενους) ή με το 15% όταναπασχολείμέχρι 20 εργαζόμενους (έως 3 εργαζόμενοι αρκούν σε επιχείρηση των 20ατόμων γιανα εφαρμοστεί σύστημα ελαστικών ωραρίων).
2.Η δυνατότητα απασχόλησης με συμβάσεις ορισμένου χρόνου για 3 χρόνια,αντί των 2σήμερα.Μόνο σε περίπτωση που ξεπεράσουντα 3 έτη είτε τις 3 ανανεώσεις, τότε θεωρείται ότι ο εργαζόμενοςκαλύπτειπάγιες και διαρκείς ανάγκες και η σύμβασή του θα μετατρέπεται«αυτόματα» σεαορίστου χρόνου.
 
Τιλένε τα στοιχεία για τις αμοιβές στον ιδιωτικό τομέα
Σύµφωναµε τα επίσηµα στατιστικά στοιχεία του ΙΚΑ, το 50% των ασφαλισµένων στονιδιωτικό τομέα κερδίζει λιγότερα από 1.140 ευρώ και οι μέσες συνολικέςμηνιαίεςαποδοχές των ασφαλισμένων (τακτικές, υπερωρίες, µπόνους, αµοιβές απόάλλεςαπασχολήσεις πλην επιδοµάτων και δώρων) ανέρχονται σε 1.438 ευρώ (1.614ευρώγια τους άνδρες και 1.246 ευρώ για τις γυναίκες).
 
Οιπιο υψηλόμισθοι στο δημόσιο τομέα
Ταπρωτεία υψηλόμισθων τα έχουν οι εργαζόμενοι στο υπουργείο Οικονομικώνακολουθούν τα υπουργεία Εσωτερικών και ?ικαιοσύνης.
Ηαµοιβή ενός νεοδιόριστου στο υπουργείο Οικονοµικών βρίσκεται γύρω στο40% πάνωαπό τον µέσο όρο των υπουργείων και για έναν µε 33 χρόνια υπηρεσίας στο55%-64%πάνω από τον µέσο όρο.
Σταάλλα δύο υπουργεία, στο Εσωτερικών και το ?ικαιοσύνης, οι αµοιβέςυπερβαίνουντο 8%-12% και 7%-14% αντίστοιχα από την κατηγορία ΠΕ (ΠανεπιστηµιακήςΕκπαίδευσης) µέχρι την κατηγορία ΥΕ (Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης) για τουςνεοδιορισµένους. Οι χαµηλότερες αµοιβές, σε σχέση µε τα υπόλοιπαυπουργεία,δίδονται στο υπουργείο Εθνικής Άµυνας για το πολιτικό προσωπικό κατά20%, στουπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας κατά 15% και στουπουργείοΠαιδείας κατά 19% έναντι του µέσου όρου.
Ακόµη,τα στοιχεία της Α?Ε?Υ δείχνουν ότι το µηνιαίο εισόδηµα του 80% τωνµισθωτών του?ηµοσίου (υπουργεία, ΝΠ??, ΟΤΑ) βρίσκεται ανάµεσα στα 1.000 και 1.500ευρώ, ενώτην ίδια στιγµή η αγοραστική δύναµη των εργαζοµένων διαρκώς µειώνεταιεξαιτίαςτων αυξήσεων στις τιµές ειδών ευρείας κατανάλωσης, των αυξήσεων τηςέµµεσηςφορολογίας, των τιµών του ρεύµατος, των εισιτηρίων κ.λπ.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2011
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Όλοι οι σταυροί των υποψηφίων στις εκλογές του Επιμελητηρίου

Μαριάννα Ξανθοπούλουmarianaxan@yahoo.gr  Με πλειοψηφήσαντα  τοσυνδυασμό «Επ…