Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2011 Παρεμβάσεις με 11-0 επιδιώκει η Δημοτική Κοινότητα Ξάνθης

Παρεμβάσεις με 11-0 επιδιώκει η Δημοτική Κοινότητα Ξάνθης

0

ΕλένηΔιαφωνίδου
elenidfn@yahoo.com
 
Σταέδρανα του δημοτικού συμβουλίου κάθισαν το απόγευμα της Τετάρτης ταμέλη τηςΔημοτικής Κοινότητας Ξάνθης στην πρώτη τους τακτική συνεδρίαση με σκοπόαφενόςτη λήψη αποφάσεων αρμοδιότητάς τους και την οργάνωση της δικής τουςλειτουργίαςμε σκοπό αφενός την αποτελεσματικότητα και αφετέρου την καθιέρωσή τουςωςοργάνου με καίριες παρεμβάσεις που θα καλύπτουν τις ανάγκες των πολιτώνκαι θαδρουν συμπληρωματικά στις εισηγήσεις του δημοτικού συμβουλίου.
Στηνέναρξη της συνεδρίασης παρών ήταν ο επικεφαλής της μείζονοςαντιπολίτευσης κ.Χρίστος Πούλιος, ο οποίος ζήτησε να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατήσυναίνεση στιςαποφάσεις του συμβουλίου, αν και, «δεν αρχίσαμε καλά», όπως σημείωσε,εννοώνταςτη μη σύσταση συναινετικού προεδρείου, που απορρέει από την υιοθέτησησκληρήςγραμμής από μέρους του δημάρχου κ. Μιχάλη Στυλιανίδη, ο οποίος επέλεξενα μησυμπεριλαμβάνονται στα προεδρεία των δημοτικών κοινοτήτων μέλη τηςμείζονος καιελάσσονος αντιπολίτευσης. Ο κ. Πούλιος πρόσθεσε ότι: «Για εμάς ο θεσμόςτηςΔημοτικής Κοινότητας που προβλέπει ο Καλλικράτης έχει μεγάλη σημασίακαι θα τονστηρίξουμε. Ο κόσμος δεν ενδιαφέρεται για κοκορομαχίες και γιακομματικούςδιαξιφισμούς».
Οπρόεδρος της δημοτικής κοινότητας Ξάνθης κ. Ηρακλής Ζωγράφος υποσχέθηκεπροσωπικά τη λήψη αποφάσεων με 11-0, δηλαδή με πλήρη συναίνεση, όπωςείπε, ώστενα είναι ουσιαστικές και καίριες οι παρεμβάσεις του οργάνου.
Σταεισαγωγικά, συζητήθηκαν θέματα λειτουργίας του οργάνου, όπως ηκαταγραφή τωνεισηγήσεων, ενώ με πρόταση του Άγγελου Μουρβάτη, το προεδρείο δέχθηκενααπευθύνει ερώτημα προς το δήμο ώστε να μαγνητοφωνούνται οι συνεδριάσειςτουοργάνου, αν και, όπως επεσήμανε ο πρόεδρος: «δεν προβλέπεται από τιςδιατάξειςτου Καλλικράτη». Ωστόσο, ο κ. Μουρβάτης έδωσε βαρύτητα στο σκοπό της θεσμοθέτησης του οργάνου πουείναι ηενημέρωση του κόσμου και η αποτελεσματικότερη πίεση του δημοτικούσυμβουλίου.
Αναφορικάμε τις παρεμβάσεις των μελών της Δημοτικής κοινότητας ο κ. Ζωγράφοςυπογράμμισε: «Είμαστε όργανο χωρίς νομική αυτοτέλεια, χωρίς διαχείρισηπόρων,με μοναδική εκτελεστική αρμοδιότητα τη χορήγηση αδειών μουσικής σεδημόσιακέντρα όταν πληρούνται οι απαραίτητες προϋποθέσεις. Ο ρόλος μας είναιεισηγητικός και σε αυτό πρέπει να επικεντρωθούμε. Για παράδειγμα εκείόπου τουπό διαμόρφωση τεχνικό πρόγραμμα του δήμου γράφει έργα ηλεκτροφωτισμού,εμείςνα καταθέτουμε συγκεκριμένες προτάσεις για τα σημεία της πόλης, όπουυπάρχουνσυγκεκριμένες ανάγκες». Τόνισε επίσης ότι για να είναι ουσιαστικός ορόλος θαπρέπει οι προτάσεις να αφορούν σε σημεία, όπου δεν υπάρχουν ήδηπροτάσεις απότα μέλη του δημοτικού συμβουλίου.
Οιάδεις μουσικής χορηγήθηκαν με την καθοδήγηση της υπαλλήλου του δήμου κ.ΕλένηςΚαραμόσχου, η οποία διατηρούσε την ίδια αρμοδιότητα και για το διάστημαπου ηπρώην Δημαρχιακή Επιτροπή επιλαμβανόταν του θέματος.
 
Οεκ των προτέρων καθορισμός των ομάδων εργασίας αιφνιδίασε τους «Πολίτεςγια τηνΑλλαγή»
Ο ήδηπροδιαγεγραμμένος αριθμητικός και θεματικός καθορισμός των ομάδωνεργασίας, τηνοργάνωση των οποίων προέβλεπε το τρίτο θέμα της ημερήσιας διάταξηςαιφνιδίασετους «Πολίτες για την Αλλαγή», οι οποίοι δια μέσω της κ. ΜαίρηςΧαρισιάδου,τόνισαν ότι συμφωνούν με τη σύστασή τους για την καλύτερη μελέτη καιπαρουσίασητων θεμάτων, αλλά βρέθηκαν προ εκπλήξεως, καθώς στην εισήγηση δεν ήτανκαταγεγραμμένη ούτε η πρόταση του προεδρείου για τριμελείς ομάδες (2από τησυμπολίτευση και ένας από την αντιπολίτευση), ούτε ο διαχωρισμός τηςθεματολογίας σε 4 ενότητες.
Οπρόεδρος της Κοινότητας εξήγησε ότι πρόκειται για άτυπες εθελοντικέςομάδες καιότι ο καθένας μπορεί να παρεμβαίνει και να καταθέτει τις προτάσεις τουανεξάρτητα από το σε ποια ομάδα ανήκει. «Οι ομάδες δεν έχουνψηφοφορίες, μόνοπροτάσεις και δουλειά», πρόσθεσε. Οι δε τομείς που πρότεινε ήταν: (α)Επιχειρηματικός Τεχνικός Σχεδιασμός, (β) Παιδεία- Πολιτισμός-Αθλητισμός, (γ)Πρόνοια- Δημόσια Υγεία- Εθελοντισμός και (δ) Γενικών και Ειδικώνπροβλημάτωντης Κοινότητας Ξάνθης. 
Επίτης παρουσίασης, ο Άγγελος Μουρβάτης σχολίασε ότι ο περιορισμός σε τρίαμέληανά ομάδα είναι περιοριστικός, όπως για παράδειγμα στο θέμα τουΠολιτισμού,όπου και ο εκπρόσωπος της Μειονότητας κ. Ονούρ Χιντ ήθελε νασυμμετέχει, αλλάκαι οι «Πολίτες για την Αλλαγή» έχουν ήδη προτάσεις πάνω στις οποίεςθέλουν ναεργαστούν με άλλα μέλη της ομάδας εργασίας για να τις διαμορφώσουν.
Τοθέμα αποφασίστηκε να μεταφερθεί στην επόμενη συνεδρίαση, ώστε να γίνεικαικάποια συνεννόηση από μέρους της αντιπολίτευσης, ενώ συμφωνήθηκε επίσηςηδιανομή στις ομάδες να γίνει και με βάση την επαγγελματική ενασχόλησητουκαθενός, ώστε να διοχετευθεί στις προτάσεις και η ανάλογη τεχνογνωσία.
Τέλος,αν και είχε συμφωνηθεί η νομική σύμβουλος του δήμου Ξάνθης κ. ΈλεναΧατζηλιάδουνα κάνει μία παρουσία του νομικού πλαισίου και της πρακτικήςλειτουργίας τουοργάνου, ενημέρωσε πριν την έναρξη της συνεδρίασης ότι δε δύναται ναπαραστείλόγω της αποχής των δικηγόρων, οπότε ο κ. Ζωγράφος παρότρυνε τουςσυμβούλους ναμελετήσουν τη γραπτή της παρουσίαση και να υποβάλουν γραπτώς τυχόναπορίες.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2011
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Όλοι οι σταυροί των υποψηφίων στις εκλογές του Επιμελητηρίου

Μαριάννα Ξανθοπούλουmarianaxan@yahoo.gr  Με πλειοψηφήσαντα  τοσυνδυασμό «Επ…