Ο Μάιος μας έφτασε με …αυξήσεις

0

Ο Μάιος μας έφτασε με βήμα ταχύ…στις αυξήσεις ! Αντιμέτωποι με νέο κύμα αυξήσεων σε εκατοντάδες προϊόντα βρίσκονται οι έλληνες καταναλωτές. Και μπορεί το Πάσχα να το γιορτάσαμε μ’ όλο το γαστριμαργικό εθιμοτυπικό όμως κάποιες συμβολικές εικόνες – όπως συνταξιούχων να μαζεύουν πεταμένα μαρούλια στις λαϊκές – είναι ενδεικτικές ότι η φτώχεια μας χτυπά την πόρτα! Οι ανατιμήσεις στα ράφια των σούπερ μάρκετ είναι πλέον γεγονός, και σε συνδυασμό με τις αυξήσεις στα οπωροκηπευτικά, τα μέσα μεταφοράς και τα καύσιμα φέρνουν σε εξαιρετικά δυσχερή θέση τους πολίτες που βλέπουν την αγοραστική τους δύναμη να συρρικνώνεται δραματικά. Ο νέος γύρος ανατιμήσεων αφορά σε 550 προϊόντα ευρείας κατανάλωσης μεταξύ των οποίων όσπρια, ζυμαρικά, καφέδες και γαλακτοκομικά και σε ορισμένες περιπτώσεις οι αυξήσεις ξεπερνούν το 10%.
Καλό μήνα με αυξήσεις…
Ειδικότερα, από την 1η Μαΐου αυξάνονται: κονσέρβες έως 16%, ζυμαρικά 11%, σάλτσες 11%, μαγιονέζες και μουστάρδες 10%, άλευρα και τυποποιημένο ψωμί 6,7%, ρύζι 7,5%, εμφιαλωμένο νερό, μπισκότα και σοκολάτες έως 4%.
Οι αυξήσεις που έχουν καταγραφεί μέσα σε ένα χρόνο (χωρίς να υπολογίζονται οι παραπάνω) αντικατοπτρίζουν πλήρως το μέγεθος του προβλήματος. Ειδικότερα: 43,1% στο πετρέλαιο θέρμανσης, 36,9% στο φυσικό αέριο, 33% στο σπορέλαιο, 31,1% στο βούτυρο γάλακτος, 19,3% στα ζυμαρικά, 19% στο αλεύρι, 16,2% στο ψωμί, 14,9% στη βενζίνη, 14,7% στα σκληρά τυριά, 14,3% στα όσπρια, 12,7% στα αβγά, 12,5% στα νωπά πουλερικά και 10% στα νωπά φρούτα.
Στις διεθνείς αγορές η τιμή του ρυζιού έχει διπλασιαστεί σε σχέση με πέρυσι ενώ και το σιτάρι έχει παρουσιάσει αύξηση μεγαλύτερη του 100% μέσα στους τελευταίους 12 μήνες.
Καύσιμα
Ακριβότερη από ποτέ και κατά 22% σε σχέση με πέρυσι είναι η αμόλυβδη, η τιμή της οποίας έχει ξεπεράσει πλέον τα 1,20 ευρώ το λίτρο και κινείται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα. Με τη διεθνή τιμή του πετρελαίου να σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο στα διεθνή χρηματιστήρια, και τους εγχώριους κερδοσκόπους να ευθυγραμμίζονται με την παραμικρή ανοδική κίνηση του «μαύρου χρυσού» μάλλον δεν έχουμε δει τα χειρότερα…
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης η μέση τιμή της αμόλυβδης σημείωσε άνοδο 0,88% μέσα σε μία εβδομάδα και διαμορφώθηκε στις 23 Απριλίου στα 1,141 ευρώ ανά λίτρο από 1,131 στις 18 Απριλίου.
Η μέση τιμή της super αμόλυβδης ξεπέρασε πλέον το 1,30 και διαμορφώθηκε στο ίδιο διάστημα στα 1,306 ευρώ το λίτρο. Σε ορισμένες περιοχές μάλιστα έφτασε και να πωλείται και πάνω από 1,40 ευρώ. Νέα άνοδο σημείωσε το πετρέλαιο κίνησης που έφτασε τα 1,24 ευρώ, ενώ το πετρέλαιο θέρμανσης βρίσκεται μία «ανάσα» από τα 82 λεπτά το λίτρο.
Οι νομοί – πρωταθλητές, δηλαδή οι περιοχές με τις υψηλότερες τιμές είναι, τα Χανιά και το Ρέθυμνο με 1,24 ευρώ ενώ ακολουθούν το Λασίθι και η Θεσπρωτία με 1,23 ευρώ το λίτρο.
Μέσα Μεταφοράς

Αυξήσεις στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, τα ταξί και τα ΚΤΕΛ, που φτάνουν έως και το 100%, μας επεφύλασσε ο Μάιος. Συγκεκριμένα, τα εισιτήρια των αστικών λεωφορείων, των τρόλεϊ, του τραμ, του ηλεκτρικού και του μετρό καταργούνται και καθιερώνεται ενιαίο εισιτήριο κόστους 0,80 ευρώ για όλα τα μέσα μεταφοράς της Αθήνας με δυνατότητα χρήσης για μιάμιση ώρα.
Το εισιτήριο για τα αστικά λεωφορεία και τα τρόλεΐ κόστιζε μέχρι χθες 50 λεπτά, του τραμ 40 λεπτά ενώ του ηλεκτρικού και του προαστιακού 70 λεπτά.
Σημειώνεται ότι την Πρωτοχρονιά του 2009 έρχονται νέες αυξήσεις και όλα τα εισιτήρια θα φτάσουν πλέον στο 1 ευρώ ανά απλή διαδρομή. Από τις 19 Μαΐου ανατιμώνται κατά 5% τα εισιτήρια των ΚΤΕΛ, αλλά και τα κόμιστρα στα ταξί.

Επιμέλεια:
Μαριάννα
Ξανθοπούλου

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2008
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Μαύρα τα μαντάτα» για την επιχειρηματικότητα

Εμβόλιμο: Μόνο κα …