Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2007 «Δημήτρεια» του πολιτισμού και της οικολογίας

«Δημήτρεια» του πολιτισμού και της οικολογίας

0

Οι εκδηλώσεις πολιτισμού και οικολογίας τα «Δημήτρεια» που για ένατη χρονιά διοργανώνονται στο Δαφνώνα Ξάνθης, αποτελούν την πραγματοποίηση ενός ονείρου των Δαφνιωτών που συγκεντρώνονται απ’ όλη την Ελλάδα στον αγαπημένο τους τόπο και σχεδιάζουν το οικολογικό μέλλον του αποβλέποντας στην ανάπτυξη και εξέλιξή του.
Απ’ το 1999 οι Σύλλογοι των Απανταχού Δαφνιωτών Ξάνθης ‘Η Δήμητρα’ και των Δαφνιωτών ‘Η Δήμητρα’, διοργανώνουν τα ‘ΔΗΜΗΤΡΕΙΑ’ που περιλαμβάνουν ένα διήμερο φεστιβάλ πολιτισμού, περιπέτειας, ρομαντισμού και περιπλάνησης στις φυσικές ομορφιές της Κοιλάδας του Νέστου που δημιουργούν οι άνθρωποι της περιοχής.
Συνδιοργανωτές των εκδηλώσεων είναι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης , ο Δήμος Σταυρούπολης και η Δημοτική Επιχείρηση Δήμου Σταυρούπολης Νέστος- Ροδόπη και φέτος θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 3 και το Σάββατο 4 Αυγούστου 2007.
Το όνειρο: «Βιολογική περιοχή»
Οι εκδηλώσεις που για ένατη χρονιά διοργανώνονται, αποτελούν την υλοποίηση μιας ιδέας που έγινε όνειρο, των μελών του Συλλόγου Απανταχού Δαφνιωτών Ξάνθης. Πρόκειται για 80 περίπου οικογένειες που ζουν και δραστηριοποιούνται στην Αθήνα αλλά ο νους κι η ψυχή τους είναι στον τόπο τους.
Ζητήσαμε απ’ τον Πρόεδρο του Συλλόγου γ. Γρηγοριάδη να μας ενημερώσει για τη φετινή διοργάνωση καθώς και για τα σχέδιά τους για το μέλλον και μας ανέφερε τα εξής: «όταν το 1999 ξεκινήσαμε να υλοποιούμε το όνειρο που είχαμε απ’ το 1982 που ιδρύθηκε ο Σύλλογός μας, αντιμετωπίζαμε πολλές δυσκολίες. Εμείς οι ίδιοι τσαπίζαμε για να διαμορφωθεί ο χώρος που μέσα στα χρόνια απέκτησε πάρκινγκ, τουαλέτες κι όλα τα έργα υποδομής που υπάρχουν σήμερα στο σημείο δίπλα στο Νέστο για το οποίο έχουν εκφραστεί με τα καλύτερα λόγια όλοι οι καλλιτέχνες κι επισκέπτες που έχουν συμμετάσχει όλα αυτά τα χρόνια στις εκδηλώσεις. Φροντίζουμε κάθε χρόνο να έχουμε παράλληλα με το Φεστιβάλ και παιδοκεντρικές εκδηλώσεις με δρώμενα που ενθουσιάζουν τα παιδιά που με ενθουσιασμό μας ρωτούν τι καινούργιο θα έχουμε φέτος. Όλοι μας περιμένουμε με αγωνία τις μέρες αυτές και οι συντοπίτες μας που μένουν στο Δαφνώνα, κάθε χρόνο απολαμβάνουν όλο και περισσότερο τη διοργάνωση αφού τους δίνεται η ευκαιρία να ζήσουν στον τόπο τους ξεχωριστές στιγμές με καλλιτέχνες που δεν είναι εύκολο να συναντήσουν υπό άλλες συνθήκες».
Το πρόγραμμα των φετινών εκδηλώσεων είναι προσανατολισμένο τόσο στη νεολαία , όσο και στην παράδοση. Παράλληλα δίνεται βαρύτητα και στο επίκαιρο αλλά και σημαντικό ζήτημα των βιολογικών προϊόντων. Μια σχετική ημερίδα πραγματοποιείται το Σάββατο 4 Αυγούστου, στις 14:00, στο κτίριο του Νηπιαγωγείου Δαφνώνα. Πρόκειται για μια ημερίδα στην οποία, εκπρόσωποι από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και φορείς πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων, θα ενημερώσουν τους συμμετέχοντες για ζητήματα που αφορούν στις βιολογικές καλλιέργειες. Επίσης οι διοργανωτές προσκαλούν όλους σε μια σειρά διαλέξεων με θέμα:«Τα βιολογικά προϊόντα και η δυνατότητα ανάπτυξής τους στην περιοχή μας».
Όπως μας ενημέρωσε ο κ. Γρηγοριάδης: «το όνειρό μας είναι να μετατραπεί ο Δαφνώνας σε μια ‘Βιολογική Περιοχή’ που ο καθένας θα γνωρίζει ότι θα βρει μόνο βιολογικά προϊόντα. Ελπίδα και στόχος μας είναι η πρόκληση ενδιαφέροντος των παραγωγών της περιοχής για στροφή των καλλιεργειών τους σε βιολογικό τύπο ώστε κάποια στιγμή ο Δήμος μας να αποτελέσει πρότυπο βιολογικών καλλιεργειών. Αργότερα οραματιζόμαστε ακόμη και τη λειτουργία ‘Βιολογικής Λαϊκής’ στο Δαφνώνα μια μέρα της εβδομάδας».
Ο κ. Γρηγοριάδης κλείνοντας μας προσκαλεί όλους στις εκδηλώσεις τονίζοντας ότι: «αν ο καθένας μας προσπαθεί για το καλό του χωριού του, τελικά παλεύει για το καλό του Νομού και της χώρας του αφού μέσα απ’ την ανάπτυξη των μικρών περιοχών περνάει η ανάπτυξη της Ελλάδας».
Το πρόγραμμα της ημερίδας
Η ημερίδα με θέμα: «ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΦΥΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΖΩΙΚΗΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ -ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗΣ
ΝΟΜΟΥ ΞΑΝΘΗΣ» θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και το Δήμο Σταυρούπολης και θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 4 Αυγούστου 2007με ώρα έναρξης 10.30 πρωινή στο Νηπιαγωγείο Δαφνώνα Ξάνθης.
Πρόγραμμα:
10.00 – 10.30: Προσέλευση
10.30 – 11.00: Χαιρετισμοί
11.00 – 11.20: Η κτηνοτροφία, το μέλλον της και οι προκλήσεις της.
Εισηγητής: Σπύρος Κυριακής, Καθηγητής Αντ. μέλος Ακαδημίας Αθηνών,
Πρόεδρος ΕΘΥΑΓΕ .
11.20 – 11.50: Βιολογική Γεωργία στην Ελλάδα, Προοπτικές Ανάπτυξής της.
Εισηγητής: Σπύρος Τσιτσάμης, Πρόεδρος ΟΠΕΓΕΠ
11.50-12.10: Νομοθεσία και διαδικασίες ένταξης στην Βιολογική Γεωργία προϊόντων
φυσικής και ζωικής προέλευσης.
Εισηγητή: Λεωνίδας Πανομήτρος, Γεωπόνος, Υπάλληλος Διεύθυνσης Βιολογικής
Γεωργίας Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων.
12.10 – 12.30: Διάλειμμα – Καφές
12.30- 12.50: Διαδικασίες ελέγχου και πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων Ζωικής προέλευσης. Εισηγητής: Νικόλαος Χατζηγεωργιάδης Γεωπόνος, Επιθεωρητής ΒΙΟΕΛΛΑΣ
12.50-13.10: Διαδικασίες Ελέγχου και Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων Φυτικής προέλευσης. Εισηγητής: Γιώργος Αγγελόπουλος Γεωπόνος, Ελεγκτής ΔΙΩ.
13.10 – 13.30: Δυνατότητες καλλιέργειας Βιολογικών προϊόντων στον Δήμο Σταυρούπολης. Εισηγητής: Απόστολος Βρεττός, Γεωπόνος, Επιθεωρητής ΑLFA CERT.
13.30 – 13.50: Διάλογος – Παρεμβάσεις
13.50 – 14.05: Εξαγωγή Συμπερασμάτων.
Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων
Παρασκευή 3 Αυγούστου 07, στις 21.30΄, Παραδοσιακή Βραδιά.
Πρόκειται για μια βραδιά που χαρακτηρίζεται από την παρουσία σημαντικών χορευτικών συγκροτημάτων τόσο από την περιοχή της Ξάνθης, όσο και από άλλους νομούς. Θα εμφανιστούν το Παγκρήτιο χορευτικό συγκρότημα βρακοφόρων Χανίων, το Χορευτικό Συγκρότημα του Συλλόγου Ποντίων Ν.Ξάνθης και ο Χορευτικοδραματικός Σύλλογος Χωριστής Δράμας. Μετά τα χορευτικά συγκροτήματα η βραδιά θα συνεχιστεί με μουσική από παραδοσιακούς καλλιτέχνες. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.
Σάββατο 4 Αυγούστου 07, στις 21.30΄, μεγάλη συναυλία με τους
ΛΑΥΡΕΝΤΗ ΜΑΧΑΙΡΙΤΣΑ – ΣΑΚΗ ΜΠΟΥΛΑ – ΑΝΤΩΝΗ ΜΙΤΖΕΛΟ – ΔΗΜΗΤΡΗ ΣΤΑΡΟΒΑ. Συμμετέχει η ΕΛΕΟΝΩΡΑ ΖΟΥΓΑΝΕΛΗ
Μετά τις επιτυχημένες χειμερινές εμφανίσεις τους σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη κυκλοφορούν και πάλι ελεύθεροι σε όλη την Ελλάδα, την Κύπρο και το εξωτερικό με σκοπό να κάνουν άνω κάτω τον κάθε χώρο που θα εμφανιστούν. Έτσι θα περάσουν και από τη σκηνή του Νέστου στο Δαφνώνα. Ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, ο Σάκης Μπουλάς, ο Αντώνης Μιτζέλος, ο Δημήτρης Σταρόβας και η Ελεονώρα Ζουγανέλη έχουν τις βαλίτσες τους γεμάτες με μουσική, τρέλα και χιούμορ! Είσοδος κατ’ άτομο 10 ευρώ.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2007
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Επιχειρηματικότητα: «Κλειδί» ανάπτυξης

Τη φάση της κοινω …