Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2007 Το μέλλον της αγροτιάς είναι οι νέες και ποιοτικές καλλιέργειες

Το μέλλον της αγροτιάς είναι οι νέες και ποιοτικές καλλιέργειες

0

Μονόδρομος αποτελεί κυρίως για τους νέους αγρότες αν επιθυμούν να «κρατηθούν» στον αγροτικό τομέα και να εξασφαλίσουν ένα αγροτικό εισόδημα ικανό προς βιοπορισμό αφ’ ενός  η αλλαγή νοοτροπίας με κεντρική στόχευση την αναβάθμιση της ποιότητας στις συμβατικές καλλιέργειες καλαμπόκι, βαμβάκι, κ.λ.π. ώστε να γίνουν πιο ανταγωνιστικές, αλλά και αλλαγή …πλεύσης όσο αφορά στις νέες καλλιέργειες, όπως ρόδια, σπαράγγια, ακτινίδια με τη στήριξη της συμβολαιακής γεωργίας. Εκεί στοχεύει και το  υπουργείο Αγροτική Ανάπτυξης κατά δήλωση του υφυπουργού κ. Αλέξανδρου Κοντού και επιχειρεί μια εντατικοποίηση της προσπάθειας ώθησης και στήριξης μέσα από προγράμματα των νέων καλλιεργειών.

Στήριξη στο σπαράγγι…

Παράδειγμα τα σπαράγγια στην περιοχή μας: Ήδη έχουν δοθεί οι ενισχύσεις για να γίνουν δύο διαλογητήρια σπαραγγιών μία από Ομάδα παραγωγών και μία από ιδιωτική επιχείρηση. Συγκεκριμένα έχουν επιδοτηθεί με 70% το κόστος των τιμών που είναι ο μεγαλύτερος συντελεστής κόστους. Παράλληλα σε εξέλιξη βρίσκεται μια ολοκληρωμένη προσπάθεια στήριξης του προϊόντος και σύντομα θα γίνει  εκδήλωση προβολής του σπαραγγιού στη Αθήνα με στόχο ν’ «ανοίξει»  το σπαράγγι την ελληνική αγορά αφού πρόκειται για ένα προϊόν με μεγάλες δυνατότητες και  υγιεινό.

Ενδιαφέρον για ρόδια

Παράλληλα ολοένα και κερδίζει έδαφος η συμβολαιακή γεωργία όπως π.χ.  στην πατάτα  και στα ρόδια και αυτό θεωρείται πολύ σημαντικό γιατί ο παραγωγός γνωρίζει εκ των προτέρων τις τιμές και τις προδιαγραφές που προϊόντος, δίνει επιστημονική βοήθεια στηρίζεται και   διασφαλίζεται η απορρόφηση του προϊόντος. Σε περίπτωση δε ακραίων καιρικών φαινομένων ο ΕΛΓΑ αποζημιώνει το προϊόν και ο αγρότης νιώθει σιγουριά

Σημειώνεται ότι στον νομό μας έχει εκδηλωθεί μεγάλο ενδιαφέρον για την καλλιέργεια της Ροδιάς με συμβολαιακή γεωργία με την ισραηλινή εταιρεία ΝΕΤΑΦΙΝ. Το προϊόν έχει μεγάλη ζήτηση το εισόδημα είναι αρκετά υψηλό, αρκεί να ληφθούν υπ’ όψιν οι ενδεδειγμένες καλλιεργητικές πρακτικές για να έχει αποδόσεις ικανοποιητικές.

Φαίνεται ότι όλες οι προσπάθειες του υπουργείου σιγά –  σιγά παγιοποιούνται στη συνείδηση ιδιαίτερα των νέων αγροτών, όπως φαίνεται και από τα στοιχεία του υπουργείου καθώς η ποιοτική γεωργία –  βιολογικά προϊόντα και προϊόντα  ολοκληρωμένης διαχείρισης –  έχει κάνει άλμα τελευταία από το  1% της καλλιεργηθείσας έκτασης  στο 7%!

Μαριάννα Ξανθοπούλου

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2007
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πώς πέρασαν οι πρώτες ώρες του 2007

Διανύουμε τις πρώτες μέρες του νέου έτους που σύμφωνα με τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν …