Αρχική ΓΝΩΜΕΣ Το ποτάμι μας ο Κόσυνθος…..στην «μηχανή του χρόνου»

Το ποτάμι μας ο Κόσυνθος…..στην «μηχανή του χρόνου»

0

Δημήτρης Γκαγκαλίδης
Καθηγητής

Αρχαία χρόνια: Ο Ηρακλής έρχεται εδώ για να πιάσει τα ανθρωποφάγα άλογα του βασιλιά Διομήδη. Μόλις έπιναν νερό απ’ το ποτάμι του Κόσυνθου τρελαίνονταν…

Βυζαντινά χρόνια: Ο Κόσυνθος πλημμυρίζει συνεχώς την πεδιάδα της Ξάνθης. Το ποτάμι τελειώνει στην περιοχή της Λαφρούδας, περνώντας απ’ το χωριό Ποταμιά.

1833: Το δέλτα Κόσυνθου περιγράφεται ως “πυκνή ζούγκλα”. Η ροή νερού είναι άστατη, γιατί δεν υπάρχουν αναχώματα. Οι καταστροφές είναι μεγάλες.

1913: Η νησίδα Καναρά που σχημάτιζε ο Κόσυνθος στο “Παζάρι” της Ξάνθης παύει, καθώς επιχωματώνεται. Χάνονται τα παλιά βυρσοδεψία και σχηματίζεται η πλατεία Ζωαγοράς.

1950: Γίνονται σημαντικά αντιπλημμυρικά έργα, ιδιαίτερα στην πεδιάδα, ώστε να μην πλημμυρίζει ο κάμπος και τα χωράφια, περιορίζοντας τις καταστροφές.

1996: Μετά από καταρρακτώδης βροχές το νερό στον Κόσυνθο φτάνει στο ίδιο ύψος με τις γέφυρες σε Σμίνθη και Ξάνθη. Η πόλη κινδυνεύει, τα χωράφια σε Πετεινό, Γενισέα και τον κάμπο πλημμυρίζουν.

2022: Ο Κόσυνθος παραμένει επικίνδυνος χείμαρρος, παρασύροντας τα πάντα όταν θυμώνει. Το γεγονός καθιστά δύσκολη την δημιουργία έργων και διακοσμήσεων (μονοπάτι Ζωής)

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Δημήτρης Γκαγκαλίδης
Περισσότερα άρθρα από ΓΝΩΜΕΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Προτομές και προτιμήσεις

Ο προβληματισμός μου ξεκίνησε για πλάκα. Σε μια βόλτα με τον οκτώ μηνών γιο μου στο χώρο τ…