Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 1 Μαρτίου 2024

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 1 Μαρτίου 2024

0

Το Λεύκωμα του Δήμου
Με ικανοποίηση διαπίστωσαν οι συντελεστές του Λευκώματος που εξέδωσε ο δήμος Ξάνθης, ότι αυτό προσφέρεται στους επισκέπτες του Δήμου.
Πρόκειται για το Λεύκωμα που παρουσιάζει και  καταγράφει την Ιστορία των νεοκλασσικών κτηρίων του Παραδοσιακού Οικισμού του δήμου Ξάνθης.
Το Λεύκωμα λοιπόν δόθηκε στην αποστολή από τη Γένοβα και στον Αλέξη Χαρίτση κατά την επίσκεψή του στον δήμαρχο Ξάνθης προχθές.
Σημειώνω το γεγονός της αποδοχής εκ μέρους του δήμου της συνέχειας που υπάρχει στη λειτουργία του. Απόδειξη αποτελεί ακριβώς η αξιοποίηση του συγκεκριμένου Λευκώματος.
Γ.Δ.


«Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας» Σαίξπηρ
Κι αν ακούσαμε, δεν διαβάσαμε για την σιδηροδρομική Εγνατία, για τη σύνδεση του λιμανιού Φίλιππος Β΄ με τους Τοξότες και άλλα πολλά.
Πολλά μεν, υπερβολικά και ολίγον…παραμύθια για να περνάμε τις μέρες μας.
Ως θεατρόφιλος θα την ονόμαζα την ιδέα αυτή που την ακούω χρόνια ως «Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας» το γνωστό έργο του Σαίξπηρ.
Τούτο, δε, επιπλέον, είναι ένα όνειρο όλων των εποχών κι όχι μόνον του Καλοκαιριού. Η ιστορία της υπόθεσης αυτής είναι άλλη μια απόδειξη πως στην Ελλάδα τα λόγια και οι υποσχέσεις δίδονται εύκολα, πολύ εύκολα…
Γ.Δ.


Τάδε έφη Διαμαντοπούλου
Είναι γνωστό ότι συζητείται στη Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή το Νομοσχέδιο για την μεταρρύθμιση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση για τα μη κρατικά ΑΕΙ κλπ.
Για το σοβαρό αυτό θέμα η Άννα Διαμαντοπούλου (πρώην υπουργός Παιδείας του ΠΑΣΟΚ) μίλησε υπέρ της μεταρρύθμισης: «Αν ήμουν βουλευτής, θα ψήφιζα το νομοσχέδιο Πιερρακάκη. Ορισμένες φορές στη χώρα μας ένα κομμάτι του πολιτικού προσωπικού αρνείται να προχωρήσει στον 21ο αιώνα και μένει στη δεκαετία του ‘80».
Συμπλήρωσε δε λέγοντας «πρόκειται για μια συζήτηση που γίνεται με επιχειρήματα φόβου εκ μέρους κάποιων πολιτικών».
Γ.Δ.


Νέος πρόεδρος της ΔΙΑΑΜΑΘ ο δήμαρχος Δράμας Γιώργος Παπαδόπουλος

Ο δήμαρχος Δράμας Γιώργος Παπαδόπουλος είναι ο νέος πρόεδρος του ΔΣ της ΔΙΑΑΜΑΘ. Ο κ. Παπαδόπουλος επικράτησε κατά την ψηφοφορία με 50, 034% έναντι του συνυποψήφιου του δημάρχου Καβάλας Θόδωρου Μουριάδη. Ο πρώην δήμαρχος Ξάνθης που ήταν και πρόεδρος της ΔΙΑΑΜΑΘ Μανώλης Τσέπελης έκανε ένα απολογισμό του έργου της θητείας του που εκ του αποτελέσματος έχει ιδιαίτερα θετικό πρόσημο. Συγκεκριμένα επι των ημερών του λειτούργησε η ΜΕΑ Αλεξανδρούπολης όπου μεταφέρονται τα απορρίμματα από όλους τους νομούς της ΑΜΘ, ο ΧΥΤΥ Αλεξανδρούπολης, είναι σε εξέλιξη η κατασκευή της ΜΕΑ Καβάλας με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση 44 εκ. ευρώ. Επίσης δρομολόγησε άλλους δύο ΧΥΤΥ για Ξάνθη και Δράμα.
Η νέα διοίκηση έχει μπροστά της να διαχειριστεί το ζήτημα το τέλος ταφής που είναι αντίθετοι οι δήμοι και να προχωρήσει τα έργα. Επίσης αναμένουμε να δούμε τι θα γίνει και με τον ΣΔΑΝ Ξάνθης.
Μ.Ξ.


Ένα σχόλιο
Σας έγραφα την Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου για την υπόθεση του παλαιοχριστιανού και της οικογένειάς του που ζούσαν υπό συνθήκες ανθρώπων των σπηλαίων.
Με αφορμή αυτόν τον σχολιασμό με τίτλο «μήπως είναι ο μόνος;», φίλος συμπολίτης μου έστειλε το σχόλιο του Γ.Παπαχρήστου που αποδελτίωσε από «Τα Νέα» με το ίδιο θέμα.
Η διαχρονική ξεφτίλα του Δημοσίου:
«Νομίζω πως η υπόθεση με αυτούς τους τρελαμένους της Κορινθίας αποδεικνύει τη διαχρονική ξεφτίλα του ελληνικού Δημοσίου, του ελληνικού κράτους. Της ξεφτίλας και της αποθέωσης του ρουσφετιού. Ειδικά μετά την αποκάλυψη ότι και η σύζυγος του επικεφαλής του κοινοβίου, ήταν και αυτή δημοτική υπάλληλος στον Δήμο Ωρωπού και  πληρωνόταν κανονικά για εξ αποστάσεως εργασία. Δηλαδή  την πλήρωνε o Έλληνας φορολογούμενος, όπως και τον αρχηγό του κοινοβίου, για να διαβιούν στις συνθήκες που είχαν επιλέξει, για τους ίδιους και τα παιδιά τους, και να μην πατάνε ποτέ στη δουλειά. Ένας αξιωματούχος του υπουργείου Εσωτερικών, στον οποίο έθεσα το θέμα, μου  είπε «καθόλου παράξενο ό,τι συνέβη. Έχουμε δώσει εντολή  στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας και στις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου να ελέγξουν πώς συνέβη αυτό, αλλά σας λέω ότι με τις υπηρεσίες καθαριότητας των δήμων υπάρχει ζήτημα, και μάλιστα σοβαρό».
Σε λεπτομέρειες δεν επεκτάθηκε, αλλά με αφορμή το γεγονός ότι ο αρχηγός του κοινοβίου, υπάλληλος του Δήμου Ηλιούπολης, πήρε απόσπαση, μετάθεση, δεν ξέρω τι στον Δήμο Ερέτριας, κι από εκεί βρέθηκε στα λαγούμια της Κορινθίας να εργάζεται εξ αποστάσεως, χωρίς ηλεκτρικό και χωρίς Ίντερνετ, καταλαβαίνει κανείς πως το πράγμα έχει πολύ ψωμί πίσω του. Και ίσως αυτοί οι δύο, είναι μια καλή αφορμή να ξεσκονίσουν οι δήμοι το προσωπικό τους, για το ποιος εργάζεται, πού εργάζεται, τι έργο προσφέρει. Και από την άλλη πλευρά ποιος όχι, και ποια δικαιολογία επικαλείται για να μην εργάζεται.
 Δεν λέω να απολυθούν, γιατί στο Δημόσιο, όπως έχουμε ξαναπεί, ουδείς απολύεται, ποτέ. Στον αιώνα τον άπαντα. Ό,τι και να κάνει. Υποστηρίζω όμως ότι είναι κρίμα να καταλαμβάνουν τη θέση άλλων ανθρώπων που επιθυμούν να εργαστούν. Πραγματικά είναι κρίμα, και αδικία…»
Γ.Δ.


Κατάργηση του ορίου ηλικίας
Σημαντικές αλλαγές προτείνει η αρμόδια υπηρεσία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναφορικά με το δίπλωμα οδήγησης αλλά και το ηλικιακό όριο οδήγησης.
Οι ψηφιακές άδειες, η αυτοαξιολόγηση των οδηγών και μέτρα για την βελτίωση της αντίληψής τους είναι μερικές από τις αλλαγές στους ευρωπαϊκούς κανόνες που προτάθηκαν την Τετάρτη από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Την ώρα που περισσότερες από 20.000 ζωές χάνονται ετησίως στους δρόμους της Ε.Ε., το Κοινοβούλιο τάσσεται υπέρ της αναθεώρησης των ευρωπαϊκών κανόνων για τις άδειες οδήγησης, απορρίπτοντας ωστόσο να υιοθετήσει την εύλογη πρόταση της Επιτροπής για ηλικιακά όρια στο δίπλωμα οδήγησης.
Από τα παραπάνω συνάγεται ότι το όριο ηλικίας θα είναι ελεύθερο και θ’ αποτελεί αυτοαξιολόγηση του κάθε πολίτη.
Γ.Δ.


Ο πολύπαθος χώρος της Αριστεράς
Εντάξει, αρκετή δόση Συριζαϊκών γεγονότων ζήσαμε τις προηγούμενες ημέρες και έχει κορεστεί η υπόθεση. Το θέμα θα λέγαμε πως έχει εξαντληθεί κυρίως με όσα συνέβησαν κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου.
Κι ενώ Συριζαίοι και κοινή γνώμη αποφάσισαν να κάνουν πίσω, να περιμένουν τις ευρωεκλογές και μετά να ξιφουλκήσουν πλέον οι αντίπαλοι, ο πρόεδρος Στέφανος Κασσελάκης συνεχίζει ακάθεκτος να δηλώνει ασταμάτητα μάλιστα, ότι αυτός είναι ο κερδισμένος από το συνέδριο. Δικαίωμά του να λέει ό,τι θέλει. Εξάλλου  ο συγκεκριμένος χώρος την έχει αυτήν την αδυναμία. Πολλά λόγια, υπερεκτίμηση, ηθικό πλεονέκτημα δήθεν, αλλά από έργα τίποτε σωστό.  Πολύπαθος μεν ο χώρος της Αριστεράς αλλά και λάθη πολλά.
Άρα, κάποιοι φταίνε και σίγουρα όχι οι απλοί ψηφοφόροι, φίλοι και συμπαθούντες που και αυτοί μειώθηκαν πλέον.
Γ.Δ.


Στηρίζουμε τους τρεις βουλευτές
Προσοχή, το σχόλιο που ακολουθεί είναι σοβαρό και το γράφω έχοντας πλήρη νηφαλιότητα και διαύγεια πνεύματος.
Λοιπόν, ναι, στηρίζουμε τους τρεις βουλευτές του νομού μας διότι αποτελούν επιλογή των πολιτών του νομού, η οποία μάλιστα επιλογή διενεργήθηκε μέσω δημοκρατικής διαδικασίας εκλογών, που δεν αμφισβητήθηκε από κανέναν.
Ούτως εχόντων των πραγμάτων επομένως, η στήριξη στους εκπροσώπους του λαού, αποτελεί θεσμική υποχρέωση συμφωνεί δεν συμφωνεί κανείς με τα άτομα που εξελέγησαν.
Οι τρεις βουλευτές μας επελέγησαν από εμάς και μέχρι την λήξη της θητείας της παρούσας βουλής δεν πρόκειται ν’ αλλάξουν.
Το σχόλιο αφιερώνεται σε όλους όσοι γκρινιάζουν, σχολιάζουν και κάνουν παράπονα. Κάνουν λάθος.
-Μετά την απομάκρυνση από την κάλπη, ουδέν λάθος αναγνωρίζεται.
Γ.Δ.


Ο Νερόμυλος έχει μέλλον;

 

Ποιο το μέλλον του υδρόμυλου στο «Νησάκι» και της γύρω περιοχής;
Το ερώτημα μου υποβλήθηκε στη διάρκεια μιας φιλικής συζήτησης.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Οι παλαιότεροι γνωρίζουν σίγουρα και θυμούνται τον χώρο με τον νερόμυλο, ιδιοκτησίας της Μητρόπολης, που τον δούλευε ο κυρ Στράτος Χατζηαντωνίου. Παραδίπλα, δημιουργήθηκε από τον Τάσο Ευστρατίου η ταβέρνα το «Νησάκι», αγαπημένο χώρο επίσης των Ξανθιωτών, κυρίως το καλοκαίρι για τη δροσιά του.
Με τα χρόνια τόσο ο νερόμυλος όσο και η ταβέρνα ξεπεράστηκαν, έκλεισαν και αφέθηκαν στη μοίρα τους. Πριν λίγα χρόνια όμως υπήρξε ενδιαφέρον για ν’αξιοποιηθεί ο νερόμυλος για νέα χρήση πλέον.
Έτσι, ξεκίνησαν αξιόλογες εργασίες οικοδομικές αλλά ξαφνικά σταμάτησαν. Μεσολάβησε μια προσπάθεια να ξεκινήσει εκ νέου η ολοκλήρωση των εργασιών μέσω ενός φορέα από την Αθήνα αλλά από τότε δεν ξεκίνησε κάτι και η όλη προσπάθεια μένει έτσι στη μέση, ενώ θα μπορούσε να γίνει ένας όμορφος χώρος όλη η περιοχή.
Γ.Δ.


Ξαφνικά σταματούν έργα σε εξέλιξη στο δήμο Ξάνθης
Πολλές αλλαγές φαίνεται πως είναι διατιθεμένη να κάνει η νέα δημοτική αρχή του δήμου Ξάνθης. Ξεκίνησε με το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης όπου φάνηκε ότι τ’ αλλάζει όλα δηλαδή την περιοχή παρέμβασης και τα προτεινόμενα έργα. Αλλάζει όμως και έργα σε εξέλιξη. Όπως το έργο ανάπλασης της Λ. Στρατού που έχει ανάδοχο και το οποίο το σταματά, η πεζογέφυρα Κιμμερίων που ίδρωσε η προηγουμένη δημοτική αρχή με τον τότε αντιδήμαρχο Γιάννη Ζερενίδη να βρει ανάδοχο να ξεκινήσει το έργο και τώρα διαλύεται η σύμβαση (!) αλλά και το έργο υποδομών σε Δαφνώνα,  Νεοχώρι που διακόπτεται προσωρινά.
Τι συμβαίνει ξαφνικά; Συμβασιοποιημένα έργα να σταματούν;
Μ.Ξ.


 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 2 Μαΐου 2024

Τι θα γίνει με τα γκράφιτι; Είναι κάποια γκράφιτι που όντως είναι όμορφα, έργα τέχνης. Τα …