Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Ακριβότερο το φετινό πασχαλινό τραπέζι

Ακριβότερο το φετινό πασχαλινό τραπέζι

0

Λόγω της αυξημένης τιμής στο αρνί και στο λάδι – 14 ευρώ το αρνί στα Κρεοπωλεία – Έως 10 ευρώ στα σούπερ μάρκετ


Η καλοκαιρία έριξε τις τιμές στα κηπευτικά –  Από 89 – 130 ευρώ το πασχαλινό τραπέζι 6-8 ατόμων υπολογίζει έρευνα την ΕΣΕΕ


Ακριβότερο θα είναι το φετινό πασχαλινό τραπέζι κυρίως εξαιτίας της τιμής του αρνιού που είναι υψηλότερη περίπου 1 ευρώ το κιλό από πέρσι στα κρεοπωλεία της Ξάνθης αλλά και λόγω των άλλων εδεσμάτων και ποτών που επηρεάζονται από το ενεργειακό κόστος και τον πληθωρισμό, όπως για παράδειγμα γαλακτοκομικά, τσουρέκια και αρτοπαρασκευάσματα και ποτά, αλλά κυρίως το ελαιόλαδο που παρουσιάζει την μεγαλύτερη αύξηση. Τα κηπευτικά δεν παρουσιάζουν ιδιαίτερη αύξηση ενώ σε κάποια είδη, όπως μας ανέφεραν στα οπωροπωλεία της Ξάνθης, έχουν και μείωση τιμών από πέρσι.

14 ευρώ το αρνί στα Κρεοπωλεία – Έως 10 ευρώ στα σούπερ μάρκετ

Η εκτίμηση σε προηγούμενο ρεπορτάζ μας, ότι η τιμή του αρνιού δεν θα είναι λιγότερη από 14 ευρώ το κιλό, επιβεβαιώνεται απολύτως αφού επικαιροποιώντας το ρεπορτάζ διαπιστώσαμε ότι στα Κρεοπωλεία οι τιμές είναι έως και 14,50 ευρώ το κιλό. Η υψηλότερη τιμή που έχουμε καταγράψει σε κρεοπωλεία της πόλης και των χωριών είναι 14,90 ευρώ το κιλό. Αντίθετα σε 9,90 – 9,99 ευρώ το κιλό πουλάνε τα μεγαλύτερα σούπερ μάρκετ και πολλοί συμπολίτες μας κάνουν ουρές για να αγοράσουν παρά τις προειδοποιήσεις των κτηνοτρόφων ότι εφόσον πούλησαν 8,50 ευρώ, δεν μπορεί αρνί ντόπιο να πωλείται 10 ευρώ.

Ωστόσο οι κρεοπώλες επενδύουν στην ποιότητα που μπορεί να αναγνωρίσει η πελατεία τους: «Οι πελάτες μας θα αξιολογήσουν και την τιμή και την ποιότητα των αμνοεριφίων μας. Αυτό που πραγματικά έχει σημασία είναι η συνέπεια, η εμπιστοσύνη, η ποιότητα, ο επαγγελματισμός. Αυτά είναι τα δομικά χαρακτηριστικά που χτίζονται σε βάθος χρόνου με τον πελάτη», μας είπαν.

Η καλοκαιρία έριξε τις τιμές στα κηπευτικά

Μ. Πέμπτη και ήδη οι καταναλωτές κάνουν τις παραγγελίες τους μόνο σε κρεατικά αλλά και κηπευτικά. Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του σωματείου οπωροπωλών Ξάνθης Δημήτρης Καραλανίδης : «Οι τιμές είναι πολύ καλές. Η καλοκαιρία βοήθησε σ’ αυτό. Τα κηπευτικά ωρίμασαν πιο γρήγορα και αυτό μείωσε τις τιμές. Ο καταναλωτής μπορεί να βρει αυτό που θέλει. Έχει πολλές επιλογές σε ντομάτες από 1 ευρώ έως 2 ευρώ ανάλογα με την ποικιλία. Τα αγγούρια στα 0, 80 λεπτά ενώ τα κρεμμυδάκια και τα μαρούλια είναι πιο φτηνά και κυμαίνονται από 1,50 έως ε1,60 το κιλό τα μαρούλια και το κομμάτι στα 0,60 λεπτά: «Φέτος τα κεράσια ξεκινούν από 7 ευρώ το κιλό ενώ πέρσι είχαν 12 – 13 ευρώ . Ο κόσμος έχει δίκιο που παραπονιέται γιατί υπάρχει ακρίβεια αλλά πιστεύω ότι το πασχαλινό τραπέζι θα έχει όλα τα οπωρολαχανικά», σημειώνει ο κ. Καραλανίδης.

 Από 89 – 130 ευρώ το πασχαλινό τραπέζι 6-8 ατόμων υπολογίζει έρευνα την ΕΣΕΕ

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η έρευνα του Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΙΝ.ΕΜ.Υ.-ΕΣΕΕ). Σύμφωνα μ’ αυτή το κόστος του πασχαλινού τραπεζιού για το 2024 θα κυμανθεί από 89 έως 130 ευρώ και για συμμετοχή στο τραπέζι 6-8 ατόμων. Είναι ενδεικτικό ότι για το παραδοσιακό αρνί, γύρω στα 5 κιλά, η δαπάνη υπολογίζεται πάνω από τα 57 ευρώ, σχεδόν 7 ευρώ πάνω από πέρυσι, ενώ η αύξηση είναι μεγαλύτερη συγκριτικά με την περσινή χρονιά για όσους επιλέξουν κατσίκι (+25,1%) και κοτόπουλο (+23,2%). Τα απαραίτητα λαχανικά, από ντομάτες και κρεμμύδια μέχρι πατάτες και λάχανο παρουσιάζουν διψήφια αύξηση ενώ το μόνο αγαθό στο τραπέζι που εμφανίζει μείωση τιμής σε σχέση με πέρυσι είναι το μαρούλι (-12%).

Η μεγαλύτερη αύξηση παρατηρείται στο παρθένο ελαιόλαδο, καθώς για ποσότητα ενός λίτρου ο καταναλωτής θα πληρώσει κατά μέσο όρο 45,2% περισσότερο από πέρυσι, 9,83 ευρώ από 6,77 ευρώ αντίστοιχα. Κοντά στο 30% είναι επίσης η αύξηση στα πορτοκάλια, ενώ ξεπερνά το 30% η αύξηση τιμών σε ντομάτες και μήλα. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τιμές εμφανίζουν σημαντικές αποκλίσεις ανάλογα με το κατάστημα. Επίσης, η έρευνα αγοράς από τον καταναλωτή είναι σημαντική καθώς καταγράφονται σημαντικές αποκλίσεις τιμών σε πολλά προϊόντα υψηλής ζήτησης για το πασχαλινό τραπέζι τόσο από το ένα σούπερ μάρκετ στο άλλο όσο και μεταξύ σούπερ μάρκετ και εξειδικευμένων καταστημάτων.

Σύμφωνα με την έρευνα του ΙΝ.ΕΜ.Υ.-ΕΣΕΕ εκτιμάται ότι οι καταναλωτές που θα προβούν στις ίδιες αγορές με πέρυσι από αντίστοιχα καταστήματα θα αντιμετωπίσουν μεταβολή της τάξης του 16,3% έως 19,3% σε σύγκριση με το 2023. Το εύρος των τιμών δικαιολογείται από την καταγραφή σειράς προϊόντων διαφορετικής ποιότητας σε αρκετές τοπικές αγορές και διαφορετικούς τύπους καταστημάτων.

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Μαριάννα Ξανθοπούλου
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πυροπροστασία του περιαστικού άλσους με την σφραγίδα της JTI

Δωρεά συστήματος έγκαιρης ανίχνευσης και συναγερμού με κάμερες, δεξαμενές για τροφοδοσία ε…