Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Στα νοσοκομεία Αλεξανδρούπολης και Καβάλας ξεκινούν απογευματινά χειρουργεία

Στα νοσοκομεία Αλεξανδρούπολης και Καβάλας ξεκινούν απογευματινά χειρουργεία

0

Πότε θα γίνονται απογευματινά χειρουργεία και με ιδιωτική ασφάλεια


Μεγαλώνει η λίστα των νοσοκομείων που οργανώνουν απογευματινά χειρουργεία. Μετά τα νοσοκομεία Παπαγεωργίου και ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη, το πανεπιστημιακό νοσοκομείο Λάρισας, τα νοσοκομεία Αλεξανδρούπολης και Καβάλας, σειρά πήραν από εχθές το ΚΑΤ και το νοσοκομείο Ευαγγελισμός. Επίσης σήμερα Παρασκευή έχει προγραμματιστεί απογευματινό χειρουργείο στο γενικό νοσοκομείο Αθήνας – Γ. Γεννηματάς και την επόμενη εβδομάδα στο νοσοκομείο Ιωαννίνων.

Θέμα χρόνου φαίνεται να είναι η ιδιωτική ασφαλιστική κάλυψη των απογευματινών χειρουργείων που ξεκίνησαν να πραγματοποιούνται στα δημόσια νοσοκομεία.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας το βράδυ της Τετάρτης στο ERTNews, έχει έρθει σε επαφή με ασφαλιστικές εταιρείες, κάποιες από τις οποίες έχουν ήδη εκδηλώσει εγγράφως την πρόθεσή τους για συμμετοχή στα απογευματινά χειρουργεία.

Το ενδιαφέρον των ασφαλιστικών εταιρειών είναι μεγάλο, όπως σημείωσε, λέγοντας χαρακτηριστικά πως “πιστεύω ότι σύντομα θα βγουν προγράμματα από ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες που θα καλύπτουν τα απογευματινά χειρουργεία”.

Στο υπουργείο Υγείας υπάρχει ομάδα εργασίας που είναι σε επαφή με τις ασφαλιστικές προκειμένου να συμβάλλουν στην κάλυψη ασθενών που θα προσέρχονται στα απογευματινά χειρουργεία, ενώ έχει προηγηθεί και συνάντηση του Α. Γεωργιάδη με την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών.

Υπενθυμίζεται πως το κόστος για των απογευματινών χειρουργείων στα δημόσια νοσοκομεία το επωμίζεται ο ασθενής. Οι επεμβάσεις χωρίζονται σε 6 κατηγορίες – πολύ μικρή, μικρή, μεσαία, μεγάλη, βαριά αλλά και εξαιρετικά βαριά -, με το κόστος τους κυμαίνεται από 300 μέχρι και 2.000€ ανάλογα με την πολυπλοκότητα της επέμβασης. Στην περίπτωση που υπάρχει κάλυψη από τις ασφαλιστικές εταιρείες, το κόστος της χειρουργικής επέμβασης θα είναι ακόμη μικρότερο.

Στόχος όπως είπε ο υπουργός Υγείας είναι τα απογευματινά χειρουργεία να καταστήσουν τη θέση του γιατρού, του αναισθησιολόγου, του νοσηλευτή του ΕΣΥ, περισσότερο οικονομικά ελκυστική. “Έτσι θα μπορέσουμε να κάνουμε και περισσότερες προσλήψεις και για τα πρωινά χειρουργεία“, σημείωσε.

Επιπλέον, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, πριν το Πάσχα θα είναι προσβάσιμη για τους πολίτες η Ενιαία Ψηφιακή Λίστα Χειρουργείων, όπου θα μπορούν να δουν τις αναμονές για μια επέμβαση σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας. Η Ενιαία Ψηφιακή Λίστα Χειρουργείων καταρτίζεται μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας που λειτουργεί στην ΗΔΙΚΑ και αποτελεί το ψηφιακό σύστημα αρχειοθέτησης, όπου απεικονίζεται η σειρά προτεραιότητας των προς εκτέλεση χειρουργικών επεμβάσεων στα νοσοκομεία.

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σε απεργιακή συγκέντρωση την 1η Μάη καλεί το Εργατικό Κέντρο Ξάνθης

«Η αγωνιστική στάση όλων μας θα τιμήσει με τον καλύτερο τρόπο τη θυσία των πρωτοπόρων του …