Αρχική Χωρίς κατηγορία Είχε η Ξάνθη Λευκό Πύργο και… Πανόραμα;

Είχε η Ξάνθη Λευκό Πύργο και… Πανόραμα;

0

Νομίζατε ότι υπάρχουν μόνο στη Θεσσαλονίκη ; Κι όμως είχε κι η Ξάνθη. Ο “Λευκός Πύργος” της Ξάνθης υπήρχε στο παρελθόν στην περιοχή του σημερινού Στρατιωτικού Νοσοκομείου (212 ΚΙΧΝΕ) και 3ου Λυκείου. Οι παλαιότεροι θυμούνται ότι ήταν ένα 3όροφο άσπρο διακοσμητικό κτίσμα και μάλιστα σε κυκλικό σχήμα, όπως ο Λευκός Πύργος Θεσσαλονίκης. Την δεκαετία του 1960 κατεδαφίστηκε, το όνομα όμως έμεινε στην περιοχή, αλλά και στην οδό που οδηγεί προς τα εκεί (οδός Λευκού Πύργου).

Όσο αφορά το Πανόραμα, εκτός από γειτονιά στα «βόρεια προάστια» της πόλης ήταν παράλληλα και ξακουστό κέντρο διασκέδασης. Τα απομεινάρια του υπάρχουν ακόμη και σήμερα. Απ’ το 1965 ιδιοκτήτης ήταν ο Λευτέρης Ιωαννίδης, ενώ μετέπειτα (1969) το είχαν οι Τάκης Μιχαηλίδης, Γιάννης Παπαδόπουλος και Τάσος Αμουτζίδης. Τα λιγοστά αυτοκίνητα της εποχής για να φτάσουν -τότε- στο Πανόραμα έπρεπε να έρθουν από τον χωμάτινο δρόμο της οδού Λευκού Πύργου (σημερινή οδός Ν. Ματσούκα).

Λένε ότι απ’ την υπερυψωμένη αυλή του εξοχικού κέντρου φαινόταν πανοραμικές εικόνες της Ξάνθης (εξ’ ού και τ’ όνομα). Στο μαγαζί έχουν έρθει γνωστοί καλλιτέχνες όπως οι Αφοί Κατσάμπα, ο Τέρι Χρυσός, Τάκης Μοράκης, Κωνσταντοπούλου, κα. Στην ορχήστρα τραγουδιστές είχε τους Αφοί Πασβάντη, ενώ στο βιολί τον Τάσο Ηλιάδη και ακορντεόν τον Χρήστο Πασχαλίδη. Επίσης τους Πανταζή και Αμοιρίδη. Αξέχαστες οι βραδιές με τα τραγούδια του “Χάρη” (κατάστημα καλλυντικά). Το “Πανόραμα” έκλεισε στις αρχές της δεκαετίας του 1980…

(φωτο από την συλλογή του Κ. Μαυρομάτη)

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Δημήτρης Γκαγκαλίδης
Περισσότερα άρθρα από Χωρίς κατηγορία
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Μουσικές γωνιές στο σκηνικό του 9ου Φεστιβάλ « Ξάνθη-Πόλις Ονείρων Μουσικών Σχολείων»

Ακούσματα από κάθε γωνιά «τραβούν το βλέμμα» ντόπιων και επισκεπτών Σήμερα στις 19:00 επί …