Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Φυσικό αέριο: Εδώ και τρεις μήνες δεν άνοιξε ούτε ένα …χαντάκι!

Φυσικό αέριο: Εδώ και τρεις μήνες δεν άνοιξε ούτε ένα …χαντάκι!

0

Το επόμενο 10ήμερο θα ξεκινήσουν οι εργασίες, διαβεβαίωσε ο εργολάβος τον υπεύθυνο της ΔΕΔΑ


Τρία χρόνια από τότε που ξεκίνησε κι ενώ θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί το σύνολο του έργου έχει γίνει μόνο το 1/3 – Τα εμπόδια που το καθυστερούν – Υπάρχει ενδιαφέρον για συνδέσεις αλλά όχι το αναμενόμενο


Εκτός χρόνου και μακράν του προγραμματισμού βρίσκεται το έργο της σύνδεσης του φυσικού αερίου στην Ξάνθη, προκαλώντας εύλογες ανησυχίες για την πορεία του έργου στην τοπική κοινωνία. Ξεκίνησε πριν τρία χρόνια και ενώ θα έπρεπε να ολοκληρωθεί από τον Σεπτέμβριο του 2023, όπως ήταν το αρχικό χρονοδιάγραμμα όχι μόνο αυτό δεν έγινε αλλά σ’ ένα μήνα εκπνέει η προθεσμία και της 6μηνης παράτασης. Κι αν αναρωτηθεί κανείς και για την πορεία υλοποίησης έχει ολοκληρωθεί μόνο το 1/3 αυτού.


«Εδώ και τρείς μήνες δεν έγινε καμιά εργασία αλλά όπως μας έχει δηλώσει ο εργολάβος το επόμενο 10ήμερο θα ξεκινήσουν»
Γ. Τελκιρίδης
Υπεύθυνος ΔΕΔΑ

Το επόμενο 10ήμερο θα ξεκινήσουν οι εργασίες διαβεβαίωσε ο εργολάβος την ΔΕΔΑ

Για μεγάλη καθυστέρηση κάνει λόγο ο υπεύθυνος της ΔΕΔΑ Γιώργος Τελκιρίδης μιλώντας στο «Ε». Καθυστέρηση που οφείλεται στην ανάδοχο εταιρεία που έχει σταματήσει κάθε εργασία εδώ και τρεις μήνες: «Υπάρχει  μεγάλη καθυστέρηση στο δίκτυο. Σ’ ένα μήνα τελειώνει η προθεσμία. Εδώ και τρεις μήνες δεν έγινε καμιά εργασία αλλά, όπως μας έχει δηλώσει ο εργολάβος, το επόμενο 10ήμερο θα ξεκινήσουν. Η καθυστέρηση οφείλεται στην εξαγορά της εταιρείας που το είχε αναλάβει και στην μεταβατική περίοδο που ακολούθησε. Υπάρχει καθυστέρηση και στο δίκτυο της Δράμας και της Ξάνθης», σημειώνει ο κ. Τελκιρίδης.

Τα εμπόδια που καθυστερούν το έργο

Όπως ανέφερε εδώ και τρία χρόνια έχει ολοκληρωθεί μόνο το 1/3 του έργου αλλά και πως δεν αντιμετωπίζει χρηματοδοτικό πρόβλημα καθώς θα συνεχιστεί η χρηματοδότηση από το νέο ΕΣΠΑ: «Δεν ήταν μόνο τα προβλήματα με τον ανάδοχο που προκάλεσαν τις καθυστερήσεις. Είχαμε προβλήματα από την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Περιμέναμε 1,5 χρόνο στην οδό Αθ. Διάκου να μας πουν πως θα προχωρήσουμε και ενώ είχαμε προτείνει μια λύση στην αρχή την απέρριψαν και μετά 1,5 χρόνο την αποδέχτηκαν. Επίσης δεν είχαμε την κατάλληλη στήριξη και από τον δήμο. Γενικά είχαμε να αντιμετωπίσουμε διάφορα γραφειοκρατικά εμπόδια αλλά και ευθυνόφοβους υπαλλήλους και μια δυσκίνητη δημόσια διοίκηση. Το έργο θα προχωρήσει, ήδη η περιφέρεια έχει κάνει τις απαραίτητες κινήσεις για το νέο ΕΣΠΑ», τονίζει ο κ. Τελκιρίδης.

Υπάρχει ενδιαφέρον για συνδέσεις αλλά όχι το αναμενόμενο

Να σημειώσουμε ότι μέχρι τον Σεπτέμβριο είχαν γίνει 300 συνδέσεις στην Ξάνθη, που χαρακτηρίζονται λίγες για τον πληθυσμό της πόλης. Γενικά το ενδιαφέρον αυξομειώνεται αντιστρόφως ανάλογα με τις αυξομειώσεις στην τιμή του φυσικού αερίου. Στην φάση αυτή είναι χαμηλά η τιμή του και άρα το ενδιαφέρον αυξάνεται και γίνονται αιτήσεις από τα σημεία που υπάρχει δυνατότητα σύνδεσης.

Επισημαίνεται πως το κόστος της εγκατάστασης κυμαίνεται από 2.500 – 4500 ευρώ.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Μαριάννα Ξανθοπούλου
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Φορολογικές δηλώσεις 2024: Άνοιξε η πλατφόρμα για την υποβολή τους

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι φορολογούμενοι – Οι νέες προθεσμίες Την αυλαία για την υποβολή τ…