Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Αμφιβολίες για τις «εν αμφιβόλω» παρατηρήσεις για την Καπναποθήκη «Π»

Αμφιβολίες για τις «εν αμφιβόλω» παρατηρήσεις για την Καπναποθήκη «Π»

0

«Ψυχρολουσία» στο ΙΘΤΠ από τις αλλαγές στο ΒΑΑ


Οι Παρατηρήσεις γεννούν ερωτήματα που πρέπει να δοθούν απαντήσεις από την δημοτική αρχή


Η αλλαγή ρότας στο Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης που προωθεί η νέα δημοτική αρχή, αλλάζοντας εκ βάθρων την περιοχή παρέμβασης, αφήνει ως γνωστόν χωρίς χρηματοδότηση ένα έργο, όπως η αναστήλωση  – αποκατάσταση ενός εμβληματικού κτηρίου της Ξάνθης, της καπναποθήκης «Π». Βέβαια ο δήμαρχος Ξάνθης Στράτος Κοντός, που άνοιξε τα χαρτιά του για τις αλλαγές στο ΒΒΑ κατά την πρώτη συνεδρίαση λογοδοσίας μετά από ερώτημα της αντιπολίτευσης, εξήγησε τους λόγους που τον οδήγησαν σε μια τέτοια απόφαση, που έχουν να κάνουν με τις Παρατηρήσεις της Διαχειριστικής επιτροπής, ως προς τον βαθμό ωριμότητας των μελετών, και των αδειοδοτήσεων. Ειδικότερα όπως ειπώθηκε η Διαχειριστική Αρχή θέτει εν αμφιβόλω την ωρίμαση μέχρι το 2027 που είναι το χρονοδιάγραμμα ένταξης και ως εκ τούτου, είναι  ορατός o κίνδυνος να χάσει ο δήμος περίπου 6 εκ. ευρώ που θα μπορούσε να κάνει άλλο έργο που έχει μελέτες με μεγαλύτερο βαθμό ωρίμασης.  Να σημειώσουμε όμως ότι τόσο ο δήμαρχος όσο και ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Κυριάκος Παπαδόπουλος που πήρε μετά τον λόγο, άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο να ενταχθεί το έργο όταν φτάσει σε ένα επίπεδο ωρίμασης σε ένα άλλο χρηματοδοτικό πρόγραμμα και σε απροσδιόριστο όμως χρόνο…

«Ψυχρολουσία» στο ΙΘΤΠ από τις αλλαγές στο ΒΑΑ

Ωστόσο πληροφορίες του «Ε» αναφέρουν ότι η απόφαση αυτή προκάλεσε πολλά ερωτηματικά και έντονο προβληματισμό στον κύκλο του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης που περίμενε πως και πως την ένταξη στο πρόγραμμα καθόσον η ανάπλαση αφορά και  το κτηριακό συγκρότημα της καπναποθήκης «Π» και συνεπώς και το κομμάτι της Βόρειας που έχει πρόβλημα.

Να διευκρινίσουμε ότι στη βορειοανατολική πλευρά της Καπναποθήκης “Π” του Δήμου Ξάνθης, υπάρχει κατάρρευση σκεπής που  ξεκίνησε το 2018. Πρόκειται για τμήμα του κτιρίου, που έχει παραχωρηθεί από το Δήμο Ξάνθης προς το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης, που όμως έχει αναστηλώσει μόνο το βορειοδυτικό μέρος, καθώς οι απαιτούμενοι πόροι είναι μεγάλοι. Αντικρουόμενες είναι οι πληροφορίες του «Ε» αν έχει ενημερωθεί η Διεύθυνση του Ιδρύματος για την αλλαγή αυτή και την πρόθεση της νέας δημοτικής αρχής να μην προκρίνει το έργο αυτό στο ΒΑΑ.

Οι Παρατηρήσεις γεννούν ερωτήματα

Πολλά ερωτηματικά επίσης εγείρονται από την ανεπιβεβαίωτη ωστόσο πληροφορία, ότι η Παρατήρηση της Διαχειριστικής αρχής κρούει τον κώδωνα για την μελέτη της νότιας πλευράς (το κτηριακό συγκρότημα όπου μέρος του στεγάζεται  η Πολεοδομία), η οποία έχει δοθεί μετά από διαγωνισμό σε ανάδοχο τον Μάιο του 2023. Η ίδια πληροφορία αναφέρει ότι για την Βόρεια πτέρυγα που αφορά και το ασυγκρότητα που κατέρρευσε η οροφή, βρίσκεται σε καλό βαθμό ωρίμασης η μελέτη, ενώ έχουν ληφθεί οι απαραίτητες αδειοδοτήσεις από το ΥΠΠΟ. Αυτό το κόμματι είναι και το πιο δαπανηρό των 6 εκ. ευρώ ενώ η νότια πτέρυγα κοστολογείται στα 500.000 ευρώ. Κατά συνέπεια εγείρονται ερωτηματικά ως προς αν όντως είναι «εν αμφιβόλω» ως προς τα χρονοδιαγράμματα το έργο της βόρειας πτέρυγας. Σε κάθε περίπτωση στην λογοδοσία έγινε μια προκαταρκτική συζήτηση καθόσον το θέμα θα συζητηθεί διεξοδικά σε δημοτικό συμβούλιο και εκεί θα ληφθούν οι αποφάσεις.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Μαριάννα Ξανθοπούλου
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αυξημένα μέτρα από την Τροχαία κατά την περίοδο εορτασμού του Πάσχα και της Πρωτομαγιάς

Κατά την εορταστική περίοδο θα ισχύουν οι απαγορεύσεις κίνησης φορτηγών αυτοκινήτων μέγιστ…