Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2024

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2024

0

Κοινωνία
Κάποιοι αγωνιούν, βρίσκονται άλλοι σε υπερένταση, ζώντας μια περίοδο περίεργη αλλά και σημαντική. Πολίτες προβληματίζονται, αγωνιούν για τις εξελίξεις, για το παρόν αλλά και το μέλλον. Είναι ανθρώπινο.
Υπάρχουν οι προβληματισμένοι στον ΣΥΡΙΖΑ για το τί θ’ ακολουθήσει.
Εδώ παίζονται καριέρες πολιτικές, θέσεις και αξιώματα, ιδεολογίες και συμφέροντα.
Από την άλλη όμως, υπάρχουν χαμόγελα συγκατάβασης για όσα εξελίσσονται. Άλλοι της απέναντι πλευράς, σιωπούν, αναμένοντας το αποτέλεσμα και το όφελος που θα προκύψει. Άλλοι πάλι χαιρέκακα σιωπούν, κουνώντας το κεφάλι για την άσχημη σημερινή εικόνα της επικίνδυνης κα πρωτοφανούς εξέλιξης.
Πρόκειται για την πολιτική ζωή. Που έχει ποικιλία και διάφορες εκφάνσεις όταν το έργο έχει μεταβληθεί σε παρωδία.
Γ.Δ.


Αλλαγή στο ΠΑΣΟΚ
Δεν έχουν μέλλον για την κατάκτηση της εξουσίας τα κόμματα διαμαρτυρίας. Η περίοδος αυτή έχει τελειώσει, ανήκει στο παρελθόν. Πρόσφατο και χαρακτηριστικό παράδειγμα στη χώρα μας ο ΣΥΡΙΖΑ
Αυτή η τάση της συνεχούς διαμαρτυρίας τελικά σήμερα εκφράζει όλο και μικρότερο αριθμό ψηφοφόρων.
Δυστυχώς, την ίδια τακτική υιοθετεί και το ΠΑΣΟΚ του Ανδρουλάκη, κάνοντας προφανώς λάθος στην αξιολόγησή του ως προς το ποια θέματα απασχολούν την κοινωνία και ποια ελάχιστα έως καθόλου.
Παρακολουθώ ως έχω υποχρέωση τις παρεμβάσεις του ΠΑΣΟΚ προς την κυβέρνηση και την κοινωνία και διαπιστώνω μια εμμονή σε κάποια θέματα και σε άλλα μια αντίληψη του παρελθόντος. Σημειώνω τελικά πως κάτι θα πρέπει ν’ αλλάξει στο ΠΑΣΟΚ το ίδιο για να προσεγγίσει με τον σύγχρονο λόγο του τον νεοέλληνα του 21ου αιώνα.
Γ.Δ.


Προσοχή, καλαμοκαβαλητές
Ήταν αναμενόμενο. Μάλιστα θα έλεγα ότι άργησαν κι όλας να εμφανιστούν οι καλαμοκαβαλητές. Κάποιοι, όχι όλοι.
Συμβαίνει. Πήραν κάποιων τα μυαλά αέρα, φούσκωσαν και δεν μιλιούνται. Οι ερίφηδες ξέχασαν το κλασικό «καλοχαιρέτα τους πεζούς όταν είσαι στο άλογο για να σε χαιρετούν όταν κατέβεις από αυτό».
Προτροπή: Να ξεκαβαλήσουν το καλάμι που πρόωρα και πρόσφατα καβάλησαν. Ατίθασο άτι το καλάμι, έχει καταστρέψει πολλούς. Μάλιστα εάν οι καλαμοκαβαλάρηδες είναι ανώριμοι και ημιμαθείς, τότε τιμωρούνται σκληρά και εν τέλει γελειοποιούνται.
Υπάρχουν πολλά παραδείγματα από το παρελθόν, ονόματα να μη λέμε…
Γ.Δ.


Υπηρεσίες καθαριότητας δήμων
Το έχουμε επισημάνει χρόνια τώρα και ισχύει λίγο-πολύ σε όλους τους δήμους.
Λοιπόν, προσλαμβάνονται άνδρες και γυναίκες για τις ανάγκες του τμήματος καθαριότητας. Σε σύντομο χρονικό διάστημα, κάποιοι με ελαφρά πηδηματάκια φεύγουν από την υπηρεσία που προσλήφθηκαν και «τρουπώνουν» σε άλλη, σε γραφείο.
Το κόλπο παλιό και σε εφαρμογή. Γι’ αυτό και είναι δύσκολος και όχι επιθυμητός ο έλεγχος του αριθμού όσων «εργάζονται» στην υπηρεσία καθαριότητας. Κι αυτό διότι θα φανεί ότι κάποιοι λείπουν. Γι’ αυτό το μπάχαλο κάποιοι δημοτικοί υπάλληλοι να πληρώνονται κανονικά αλλά να μην εμφανίζονται στα πόστα τους.
Πρώτον, απουσιάζει ο έλεγχος και δεύτερον, δεν πρέπει να γίνει έλεγχος…
Γ.Δ.


Κοπή πίτας
Ότι είναι περίοδος κοπής πιτών για το  καλό του νέου χρόνου, ε, αυτό είναι γνωστό έθιμο και τηρείται από Συλλόγους και Σωματεία· χρόνια τώρα.
Προχθές λοιπόν στις 11 η ώρα, στον γνωστό  και φιλόξενο χώρο του ΚΑΠΗ, οι Συνταξιούχοι του ΟΑΕΕ (ΤΕΒΕ) έκοψαν τη δική τους πίτα.
Παραβρέθηκαν και τίμησαν  την εκδήλωση η αντιπεριφερειάρχης κ.Μπρίκα, η Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μαίρη Τσιακίρογλου, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Στ.Μωραΐτης, ο Νίκος Γρηγοριάδης του Σωματείου Εμπόρων, ο πρόεδρος του εργατικού κέντρου κ.Σισαμπέρης, ο Χαρ.Ευστρατίου και η κυρία Μαλιαρουδάκη.
Ο πρόεδρος των συνταξιούχων του ΟΑΕΕ, Σωτήρης Τσιακίρογλου, ευχαρίστησε τα μέλη που παραβρέθηκαν στην εκδήλωση ευχόμενος υγεία στους συνταξιούχους και τις οικογένειές τους, ενώ το φλουρί κέρδισε το Εργατικό Κέντρο.
Γ.Δ.


Μαγευτικές «ΕΙΚΟΝΕΣ» από την Ξάνθη
Αν κάποιος δεν είχε έρθει ποτέ στην Ξάνθη και στο νομό μας και απλά είχε δει την εκπομπή «ΕΙΚΟΝΕΣ» του Τάσου Δούση την Κυριακή το απόγευμα στο OPEN, θα έχει κυριολεκτικά μαγευτεί. Η ομορφιά των αρχοντικών της Παλιάς πόλης, το Λαογραφικό μουσείο με την υπέροχη αρχιτεκτονική και τον καλαίσθητο εσωτερικό διάκοσμο, τα μοναδικής ομορφιάς μοτίβα στα ταβάνια , το κτήριο Καλούδη , η γνωστή γωνία προς την Μητρόπολη αλλά και άλλα αρχοντικά μέσα στα σοκάκια είναι μοναδική και καθηλωτική και στην εκπομπή αναδείχθηκαν με τον καλύτερο τρόπο! Επίσης αναδείχθηκε ο παραδοσιακός οικισμός των Αβδήρων με τα αρχοντικά του Παμουχτσόγλου και Κιζλαρίδη, ο αρχαιολογικός χώρος, ο Νέστος από ψηλά στο Παρατηρητήριο αλλά και οι όχθες του και το Πόρτο Λάγος με το Μετόχι του Αγίου Νικολάου και το εκκλησάκι της Παντάνασσας. Παράλληλα στο κομμάτι της γαστρονομίας η εκπομπή πρόβαλε το εστιατόριο «Παλαιά Πόλις» με τα εξαιρετικά του πιάτα με τοπικές πρώτες ύλες, τους οίνους Βουρβουκέλη με παρουσίαση του Γιώργου Βουρβουκέλη ενώ επίσης έγινε παρουσίαση των γλυκών του «Κάτι Άλλο» και της αλυσίδας καφέ “Espressonist”.
Το δεύτερο μέρος της εκπομπής «ΕΙΚΟΝΕΣ» θα πάει στα βόρεια του νομού μας στη Σταυρούπολη και στα Πομακοχώρια καθώς και στον καταρράκτη του Λειβαδίτη.
Πραγματικά μεγάλη διαφήμιση για όλο το νομό μας έκανε ο Τάσος Δούσης και ιδιαίτερα μ’ αυτό που είπε ότι η Ξάνθη είναι ένας προορισμός για όλο τον χρόνο και όχι μόνο στο Καρναβάλι!
Μ.Ξ.


Πέρασε η εποχή  Τσίπρα- Υπό δοκιμή μέχρι τις ευρωεκλογές ο Κασσελάκης
Ομολογουμένως ήταν ένα επεισοδιακό συνέδριο με πολλές ανατροπές και σασπένς.
Μεγάλος χαμένος του συνεδρίου δεν είναι ο Στέφανος Κασσελάκης, ο οποίος παρότι σήκωσε το γάντι που του έριξε ο Αλέξης Τσίπρας που τον αμφισβήτησε φανερά και μπήκε και ο ίδιος στο …τριπάκι των εκλογών λέγοντας μάλιστα «βρείτε μου αντίπαλο και πάμε» …διεσώθη τελικά με την παρέμβαση της ομάδας του Νίκου Παπά έως τις ευρωεκλογές. Ο Αλέξης Τσίπρας όμως, είναι ο μεγάλος χαμένος του συνεδρίου.  Έριξε την βόμβα των εκλογών και από μακριά χωρίς καν να παραστεί παρακολουθούσε το ματς. Όμως τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν όπως προσδοκούσε. Η Όλγα Γεροβασίλη που μπήκε ως η άλλη επιλογή,  καθοδηγούμενη από τον Αλέξη Τσίπρα, με εμφανή αμηχανία δεν μπόρεσε να πείσει και απογοήτευσε γιατί εξέφραζε ένα παλαιό ΣΥΡΙΖΑ,  των διαδικασιών και των ατέρμονων συζητήσεων επί των καταστατικών και των λοιπών…Φάνηκε ως παλαιοκομματική! Προφανώς και τώρα αρχίζουν να καταλαβαίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ ότι το κόμμα τους έχει αλλάξει και το άλλαξε ο Κασσελάκης και ότι η εποχή Τσίπρα πέρασε ανεπιστρεπτί. Αν ο Κασσελάκης μπορέσει και κρατήσει τον ΣΥΡΙΖΑ σε ένα σεβαστό ποσοστό στις ευρωεκλογές και δεν καταποντιστεί, θα έχει εδραιωθεί. Σε αντίθετη περίπτωση θα φύγει. Αυτό που επίσης αναδείχθηκε είναι η δύναμη της ομάδας Παπά που φαίνεται να κάνει κουμάντο και να «προστατεύει» τον πρόεδρο προς το παρόν τουλάχιστον…
Μ.Ξ.


Κόσμος, κόσμος πολύς
Κυριακή στην πόλη της Ξάνθης. Σχετική συννεφιά, ο ήλιος πότε εμφανίζεται πότε κρύβεται, η παρέα λαμβάνει την απόφαση για έξοδο και καφεδάκι στην Παλιά Πόλη.
Πρώτη θετική έκπληξη. Γεμάτοι οι δρόμοι, γεμάτα τα καφέ, ζωή, ζωντάνια, φωνές με διαφορετική προέλευση.
Ντόπιοι Ξανθιώτες, ξένοι από Τουρκία και Βουλγαρία· ένα χωνευτήρι ανθρώπων και γλωσσών.
Οι επισκέπτες της Παλιάς Πόλης τριγυρίζουν στα σοκάκια, φωτογραφίζονται, συμμετέχουν, απολαμβάνουν, συνομιλούν.
Αυτή είναι η πραγματικότητα, αυτός είναι ο πλούτος της Παλιάς Πόλης που περιμένει ν’ αξιοποιηθεί περισσότερο γιατί το αξίζει να γίνει το διαμάντι στο τουριστικό προορισμό της περιοχής της Θράκης. Όμως, χρειάζονται κι άλλα πράγματα που θα πρέπει να γίνουν. Κι ένα από αυτά, ν’ απαγορευτούν να μπαίνουν στην Παλιά Πόλη αυτοκίνητα, εκτός των κατοίκων.
Γ.Δ.


Συμβαίνει κι αλλού η αδιαφορία
Στο φύλλο της Τετάρτης 21 Φεβρουαρίου έγραψα ένα σχόλιο με τίτλο «Οι κλεπταποδόχοι ζουν και βασιλεύουν» και τόνιζα πως εάν δεν υπήρχαν αυτοί ή αν ελέγχονταν αυτά που αγοράζουν από τους τσιγγάνους οι μάντρες αυτές, δεν θα υπήρχαν πολλές κλοπές. Ευθύνη δε, φέρει η αστυνομία που δεν ασκεί ελέγχους.
Η επιβεβαίωση του περιεχομένου ήρθε από σχετικό σχόλιο της εφημερίδας «Τα Νέα» το οποίο σας παραθέτω.
«Έγκλημα χωρίς τιμωρία: Η είδηση προέρχεται από τo αστυνομικό δελτίο, και με συγκλόνισε.
Ένας άνθρωπος κεραυνοβολήθηκε από το ρεύμα, ξημερώματα προχθές, στο Παλαιό Φάληρο, όταν -κατά το αστυνομικό δελτίο- σκαρφάλωσε σε μια κολόνα υψηλής τάσης, προκειμένου να κλέψει χαλκό από τον μετασχηματιστή που υπάρχει στο σημείο. H είδηση πέρασε και έφυγε  από την επικαιρότητα, σαν να μην υπήρξε ποτέ, μέσα σε ελάχιστη ώρα. Όμως, εδώ υπάρχει ένα έγκλημα. Κανονικό, πραγματικό έγκλημα. Ο άνθρωπος αυτός δεν θα επιχειρούσε ποτέ να αφαιρέσει τον χαλκό του μετασχηματιστή, αν δεν υπήρχε ένας άλλος (ή και περισσότεροι) που τον περίμεναν για να αγοράσουν σε καλή τιμή, τον κλεμμένο χαλκό. Ένας ή περισσότεροι κλεπταποδόχοι. Τι θέλω να π; Ότι κάτω από τη μύτη των αρχών υπάρχει εδώ και χρόνια ένα ολόκληρο, τεράστιο, παράνομο εμπόριο, που ωθεί ανθρώπους όπως τον συγκεκριμένο του Φαλήρου, να κάνουν παράτολμα πράγματα, προκειμένου να κλέψουν και να πουλήσουν το πολύτιμο στις μέρες μας, υλικό. Έχουν προκληθεί ζημιές εκατομμυρίων στα δίκτυα ηλεκτροδότησης, αλλά και των τρένων, από τη δράση των ανθρώπων αυτών, και δυστυχώς n Αστυνομία  δεν έχει κάνει τίποτε προκειμένου να τους αναχαιτίσει. Μια  βόλτα στα παλιατζίδικα στις παρυφές της πρωτεύουσας θα αρκούσε. Πότε θα αποφασίσει n Αστυνομία να το επιχειρήσει;»
Γ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Μία απαραίτητη Επιτροπή Υπάρχουν Επιτροπές και Επιτροπές. Ό,τι επιθυμείς θα το βρεις. Άλλε…