Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 20 Ιανουαρίου 2024

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 20 Ιανουαρίου 2024

0

Χαμηλές πτήσεις
Παρακολουθώντας τις κινητοποιήσεις αντίδρασης τόσο στην πόλη μας όσο και στις υπόλοιπες στις οποίες υπάρχουν πανεπιστημιακές σχολές, αβίαστα βγήκε ένα συμπέρασμα. Εάν εξαιρέσει κανείς την μερίδα των φοιτητών που συμμετείχαν, η υπόλοιπη συμμετοχή ήταν ιδιαίτερα μικρή.
Αυτό αποδεικνύει πως η κοινωνία αποδέχτηκε την δημιουργία και λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων ή μη κρατικών.
Θα το ξαναπώ. Γύρω μας οι χώρες Τουρκία, Βουλγαρία, Κύπρος, Ρουμανία, έχουν από χρόνια δημιουργήσει ξενόγλωσσα και ιδιωτικά πανεπιστήμια με μεγάλα οικονομικά αποτελέσματα. Εμείς γιατί όχι; Έστω αργά θα εφαρμοστεί και στη χώρα μας κάτι που για τις περισσότερες είναι παλιό. Τέτοια μυαλά έχουμε.
Γ.Δ.


Υπάρχει αντιπολίτευση;
Στην ερώτηση που ακούγεται όλο και πιο συχνά, απαντάμε πως και βέβαια υπάρχει και μάλιστα είναι και μεγάλης ποικιλίας.
Εκείνο που δεν υπάρχει και είναι το ζητούμενο καθ’ ομολογίαν όλων σχεδόν στο πολιτικό προσκήνιο, είναι μια σοβαρή, στιβαρή και με προοπτικές νίκης αντιπολίτευση.
Η παραπάνω διαπίστωση δεν είναι μια αυθαίρετη εκτίμηση.
Η σημερινή αντιπολίτευση προς την κυβέρνηση του Κυρ.Μητσοτάκη είναι αναιμική, μονότονη και χωρίς στόχευση στην ουσία των θεμάτων που απασχολούν τους πολίτες.
Συμπέρασμα: Η σημερινή αντιπολίτευση έχει δρόμο μακρύ να διανύσει…
Γ.Δ.


Αντίθεση
Στην σύγχρονη παγκόσμια κοινωνία υπάρχουν-δημιουργήθηκαν να λέμε σωστότερα-  πολλές αντιθέσεις. Μία εξ’ αυτών η παχυσαρκία και το 51% του παγκόσμιου πληθυσμού θα είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι ως το 2035, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μίας έκθεσης που έγινε σε παγκόσμιο επίπεδο.
Η παιδική παχυσαρκία, ειδικότερα, αναμένεται να αυξηθεί κατά 100% στα αγόρια και κατά 125% στα κορίτσια.
Μην απορείτε. Σε Ευρώπη, Αμερική αυξάνονται οι παχύσαρκοι και σε Αφρική και Ασία πεθαίνουν από έλλειψη τροφής. Πρόκειται για μία από τις σύγχρονες αντιθέσεις της εποχής μας. Η οποία αντίθεση ταλαιπωρεί και τους κατοίκους των αναπτυγμένων χωρών και των υπανάπτυκτων.
Γ.Δ.


Έργο χωρίς θόρυβο
Έχετε ακούσει εσείς τον βουλευτή Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας Γιώργο Σταμάτη;
Προσωπικά όχι. Απλά πρόσφατα πληροφορήθηκα ότι πρόκειται για βουλευτή που χρεώνεται ειδικές αποστολές.
Έτσι, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Σταμάτης κινείται συστηματικά με διαύλους στην κοινωνία των πολιτών, έχοντας καθοριστικό ρόλο ως γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης στην προηγούμενη τετραετία στα σχέδια δράσης για ΑμεΑ, τη ΛΟΑΤΚΙ + Κοινότητα, τους Ρομά, τους άστεγους.
Σύμφωνα δε με πληροφορίες, ο ίδιος τρέχει άλλες δύο αποστολές. Η μία, εδώ σε  μας, στη Θράκη, όπου έρχεται κάθε μήνα για επαφές με τη μειονότητα για θέματα εκπαίδευσης και υγείας.
Προσωπικά, μέχρι πριν λίγες ημέρες δεν γνώριζα τον Γιώργο Σταμάτη, τόσο τον ίδιο ούτε και το έργο του και δεν έτυχε να τον συναντήσω ποτέ.
Γ.Δ.


Διακρίσεις
Τρεις διακρίσεις για τρία ζαχαροπλαστεία στην Περιφέρειά μας. Σε 10 αγαπημένα επαρχιακά ζαχαροπλαστεία κάνει την…βόλτα της η Άρτεμις Τζιτζή για το newmoney.gr και εκεί βρίσκουμε 3 επιλογές από την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη να…ανοίγουν το άρθρο, γεγονός που μας κατατάσσει στην «ζαχαροπλαστική πρωτεύουσα» της χώρας!
Μάλιστα μία από τις 3 επιλογές είναι ένα σχετικά καινούργιο κατάστημα της Καβάλας στην Χρυσοστόμου Σμύρνης, ενώ για την Ξάνθη η επιλογή είχε ένα από τα γνωστότερα μπραντ νέιμς της περιοχής.
Τα τρία ζαχαροπλαστεία είναι το Lulu Maudite στην Καβάλα, το Le Fontant στη Δράμα και το δικό μας του Παπαπαρασκευά.
Αυτή είναι η τριάδα των δέκα καλύτερων επαρχιακών ζαχαροπλαστείων σύμφωνα με την επιλογή του newmoney.gr
Γ.Δ.


«Μωραίνει κύριος ον βούλεται απολέσαι»
Ισχύει απόλυτα ο τίτλος του σχολίου που προέρχεται από εκκλησιαστικό κείμενο.
Ναι, όντως, οι Καβαλιώτες πολιτικοί και αγρότες της περιοχής του Νέστου, έχουν υπερβεί τα όρια της λογικής και της ηθικής λειτουργίας και δράσης.
Γι’αυτό ακριβώς θα τιμωρηθούν για την έπαρσή τους και τον μεγάλο εγωισμό τους. Μάλιστα όλες οι κινήσεις και αντιδράσεις αποδεικνύουν ακριβώς την απώλεια του μέτρου γι’ αυτό και οδηγούνται στην προβολή αστήρικτων και ανόητων επιχειρημάτων.
Ήρθε η ώρα να δεχτούν οι φαντασμένοι Καβαλιώτες πολιτικοί ένα μάθημα. Μάθημα δικαιοσύνης, καλής γειτονίας και δημοκρατίας.
Γ.Δ.


Αναμνήσεις Ι
Ζούμε την εποχή της ταχύτητας αυτό το αποδεχόμαστε όλοι. Για να σκεφτούμε πως ήταν η ζωή πριν μισό περίπου αιώνα, πως είναι σήμερα. Μέσα δε σ’ αυτήν την διαδρομή των χρόνων «χάθηκαν» πολλά επαγγέλματα που κάποιοι δεν τα γνώρισαν καν.
Παλιοί τεχνίτες, με «γραφικά» επαγγέλματα που μαζί τους έσβησαν και τα επαγγέλματά τους.
Έφυγαν αθόρυβα τέχνες που για να τις υπηρετήσει κανείς χρειάζονταν πάνω απ’ όλα μεράκι.
Εντάξει, προσωπικά δε νοσταλγώ το παρελθόν κι ούτε υποστηρίζω πως τότε, εκείνα τα χρόνια ήταν καλύτερα. Απλά πρόκειται για μια αναπόληση των περασμένων.
Γ.Δ.


Αναμνήσεις ΙΙ
Θυμίζω λοιπόν τον πλανόδιο φωτογράφο του δρόμου. Με τον τρίποδα στην πλατεία, με την στολή του που σε καλούσε να προσέξεις το…πουλάκι και που εμφάνιζε τις φωτό ο ίδιος. Χάθηκε ο παγωτατζής, ο παγοπώλης με τα τρίκυκλά τους. Μάλιστα ο παγωτατζής στα χωριά δεχόταν και αυγά όταν δεν υπήρχαν μετρητά.
Θυμίζω τον ομπρελά που σε μια πάνινη τσάντα μετέφερε τα εργαλεία του και επιτόπου διόρθωνε τις ομπρέλες, τον γαλατά με τα «γκιούμια» του στο γαϊδουράκι. Χάθηκε και ο «καρεκλάς» που επισκεύαζε τις ψάθινες καρέκλες έξω από τα σπίτια, ενώ έπαψε να λειτουργεί ο ράφτης που έραβε κοστούμια στα μέτρα του πελάτη.
Χάθηκε επίσης το επάγγελμα του «σιδερά» με το αμόνι και το καμίνι, ενώ θυμάμαι και τον ξυλοκόπο που με το τσεκούρι και το πριόνι έκοβε τα ξύλα για τις ξυλόσομπες.
Όλα τα παραπάνω είναι, ήταν μέρος του παρελθόντος. Το ίδιο θα συμβεί μετά από αρκετά χρόνια και για ορισμένα σημερινά επαγγέλματα. Οι σημερινοί νέοι, θα τα θυμούνται νοσταλγικά κι αυτοί και ίσως τα αποζητούν, αλλά δεν θα υπάρχουν πλέον. Η τεχνολογία που καλπάζει θα τα έχει αλλάξει.
Γ.Δ.


Η εκκλησία για τον γάμο των ομοφύλων

Σε ήπια αντιπαράθεση θέτει το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομοφύλων την κυβέρνηση με την εκκλησία. Ο Αρχιεπίσκοπος γνωρίζοντας ότι υπάρχουν αντιδράσεις και έντονες μάλιστα μεταξύ των εκκλησιαστικών πατέρων και προκειμένου να μην υπάρχει διχασμός διατύπωσε την άποψη να γίνει δημοψήφισμα όμως η κυβέρνηση του απάντησε ότι για τα θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν γίνεται δημοψήφισμα.

Είναι γεγονός η κοινωνία εμφανίζεται διχασμένη γύρω από το θέμα. Όμως το νομοσχέδιο θα εγκριθεί. Ακόμη κι αν δεν ψηφίσουν όλοι οι βουλευτές της ΝΔ, θα ψηφίσει το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ και η κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Αριστεράς όπως άλλωστε έχουν πει κατ’ επανάληψη. Και μόλις γίνει αυτό θα ξεχαστεί και όλα θα αμβλυνθούν όπως έγινε και με την αναγραφή του θρησκεύματος στις ταυτότητες (επί Σημίτη) . Τότε μάλιστα οι αντιδράσεις ήταν πολύ έντονες και η εκκλησία με τον μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο πρωτοστατούσε στα συλλαλητήρια. Και τώρα το θεωρούμε απολύτως ενδεδειγμένο να μην αναγράφεται το θρήσκευμα ως προσωπικό δεδομένο. Ο κόσμος προχωράει …

Μ.Ξ.


Ανησυχία για τον καιρό και το κλίμα

Αυτές οι εναλλαγές του καιρού είναι πραγματικά περίεργες και προκαλούν πολλά ερωτηματικά. Δυο μέρες χειμώνας, τρεις μέρες άνοιξης και μετά ξανά χειμώνας με μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας. Σ’ αυτό οφείλεται και η έξαρση των ιώσεων λένε οι γιατροί αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Η ανησυχία για την αλλαγή του κλίματος εντείνεται. Πρόσφατα ο  καθηγητής Φυσικής της Ατμόσφαιρας και Κλιματολογίας Χρήστος Ζερεφός εξέφρασε τους φόβους του για το καλοκαίρι και για τις θερμοκρασίες με τις οποίες θα έρθουμε αντιμέτωποι. Κι αυτά γιατί δεν είχαμε βροχές. Επίσης είπε ότι αυτά που βλέπουμε τώρα οι επιστήμονες τα περίμεναν το 2050!

Σαν να ζούμε ταινίες επιστημονικής φαντασίας…

Μ.Ξ.

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 1 Μαΐου 2024

Η Μαρία Ευθυμίου κι εμείς Λίγα λόγια οφείλω να παραθέσω για την εκδήλωση στο δημοτικό αμφι…