Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 26 Ιανουαρίου 2024

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 26 Ιανουαρίου 2024

1

O Φλωρίδης τόλμησε
Ναι, ο Γιώργος Φλωρίδης, υπουργός Δικαιοσύνης, τόλμησε να δει την πληγή που δεκάδες χρόνια ήταν ανοιχτή και να την θεραπεύσει.
Το πλέον απίστευτο, την πληγή την έβλεπαν όλοι, κυβερνήσεις και κυβερνήσεις και κανείς δεν έκανε κάτι ουσιαστικό για να κλείσει αυτή.
Ο Φλωρίδης λοιπόν, αποφασισμένος να σπάσει αυγά, κατέθεσε το Νέο Δικαστικό Χάρτη, ο οποίος στοχεύει στην επιτάχυνση απονομής της Δικαιοσύνης με την έκδοση των δικαστικών αποφάσεων που θα γίνονται το αργότερο σε 2 χρόνια από 5 που δυστυχώς σήμερα συμβαίνει· και βέβαια μια σειρά άλλων αλλαγών που όντως επιφέρουν σοβαρές μεταρρυθμίσεις. Αρκεί μάλιστα να σκεφθεί κανείς πως παρόμοιες έγιναν πριν 100 χρόνια επί Ελευθερίου Βενιζέλου.
-Ισχύει επομένως το: ο τολμών νικά.
Γ.Δ.


Συναίνεση στην πράξη
Είναι αρχή ακόμη για να κριθεί κατά πόσο θα δούμε στο νέο δημοτικό συμβούλιο του δήμου Ξάνθης να ισχύει το πνεύμα συναίνεσης.
Αυτό δηλαδή που αναμένουν και οι δημότες να δουν τη νέα περίοδο διοίκησης Κοντού.
Προσωπικά πιστεύω πως πράγματι αυτό το διαφορετικό πνεύμα στη λειτουργία του οργάνου θα υπάρξει διότι η αξιωματική αντιπολίτευση το έχει ήδη  δηλώσει πως θα κινηθεί σε αυτό το επίπεδο. Από την άλλη η δύναμη της ελλάσσωνος είναι μικρή για να παρέμβει ουσιαστικά. Παράλληλα εκτιμώ πως ούτε ο ίδιος ο Μελισσόπουλος πλέον θα έχει διάθεση να αντιπολιτευθεί τον Κοντό διότι αυτό θα ήταν οξύμωρο, αφού στηρίχτηκε την δεύτερη Κυριακή από αυτόν με κάθε τρόπο. Άρα, ομαλά θα κυλήσουν όλα στο δημοτικό συμβούλιο της Ξάνθης.
Γ.Δ.


Η χειμερινή περίοδος των τρακτέρ
Ρουτίνα έχει καταντήσει στη χώρα μας αυτή η κατ’ έθιμον χειμερινή περίοδος διαμαρτυρίας των αγροτών με τα τρακτέρ.
Κατάντησε επετειακή ιστορία να συγκεντρώνονται και να τα λένε στις εθνικές οδούς, αγρότες από γειτονικούς νομούς.
Τέλος πάντων, αυτή η επαναλαμβανόμενη τελετουργία, έχει απαξιωθεί. Όπως το ίδιο συνέβη με τις συχνές και χωρίς συμμετοχή απεργιών των εργαζομένων στο δημόσιο.
Πιστεύω πως έτσι χάνει το κύρος και την παρέμβασή της μια απεργία. Όταν κάθε λίγο βγαίνεις στις πλατείες και τους δρόμους, πάει χάνεται το αίτημα, γίνεται μη σοβαρό, μη συμμετοχικό και από τους ίδιους τους εργαζόμενους.
Δεν μπορώ να ξέρω τι θα γίνει με την κινητοποίηση των αγροτών και τι κατάληξη θα έχει, αλλά η κυβέρνηση δεν «ταλαιπωρείται» από το κλείσιμο των δρόμων, οι απλοί πολίτες πληρώνουν τη νύφη, όχι η κυβέρνηση.
Γ.Δ.


Για να δούμε ποιον θα δούμε
Άρχισε ως γνωστόν από τη Δευτέρα 22 Ιανουαρίου η διαδικασία υποβολής αιτήσεων των υποψηφίων διοικητών και αναπληρωτών των Νοσοκομείων της χώρας.
Σύμφωνα με τις δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού Αδ.Γεωργιάδη, η επιλογή θα γίνει με απολύτως αξιολογικά κριτήρια.
Προσωπικά θέλω να πιστέψω τον Γεωργιάδη γιατί ακριβώς η θέση του διοικητή ενός Νοσοκομείου είναι σημαντική, όμως Δημόσιο είναι αυτό και μάλιστα ελληνικό και θα πρέπει να προσπαθήσει αρκετά για να κερδίσει την χαμένη του αξιοπιστία.
Τέλος πάντων, από τη στιγμή που η διαδικασία ξεκίνησε, το μόνο που μένει σε μας είναι να δούμε το αποτέλεσμα για το νομό μας.
Γ.Δ.


Για τους παλιούς ποδοσφαιρόφιλους
Ιδού κι ένα ποδοσφαιρικό νέο, για τους παλιούς όμως ποδοσφαιρόφιλους της Ξάνθης. Οι νέοι δεν τον γνωρίζουν σίγουρα, ίσως και να μην έχουν ακούσει γι’ αυτόν.
Αναφέρομαι στην περίοδο που υπήρχαν στην Ξάνθη οι δύο ποδοσφαιρικές ομάδες της Ασπίδας και του Ορφέα και στις δύο ομάδες αγωνίζονταν, στην Ασπίδα ο Αντωνιάδης και στον Ορφέα ο Γκαϊτατζής.
Ο πρώτος μάλιστα πήρε μεταγραφή ως επιθετικός στον Παναθηναϊκό όπου και διακρίθηκε και ο δεύτερος στον Ολυμπιακό Πειραιώς ως χαφ.
Ο Γιάννης Γκαϊτατζής λοιπόν, εξελέγη πρόεδρος των βετεράνων ποδοσφαιριστών του Ολυμπιακού.
Ο Γκαϊτατζής σε αντίθεση με τον Αντωνιάδη και τους υπόλοιπους περισσότερους ποδοσφαιριστές, ήταν ένας εσωστρεφής χαρακτήρας, λιγομίλητος, ευγενικός, ικανότατος χαφ, που μετά την μεταγραφή του στον Ολυμπιακό δεν επέστρεψε στην Ξάνθη.
Ήταν ένα ποδοσφαιρικό ταλέντο μεν που δεν του άρεσε η προβολή και οι δηλώσεις.
Γ.Δ.


Καθαρισμός και ευπρεπισμός της πλατείας
Καλά ξεκίνησε την θητεία του ο Αντιδήμαρχος Καθημερινότητας Θωμάς Ηλιάδης. Το πρωί της Τετάρτης συνεργείο με υδροφόρες της ΔΕΥΑΞ έπλυναν και καθάρισαν τον χώρο της κεντρικής πλατείας. Είναι στο πλαίσιο του ευπρεπισμού των κοινόχρηστων χώρων που έχει θέσει ως προτεραιότητα η νέα δημοτική αρχή. Μια ενέργεια που έχει θετική αποδοχή από την τοπική κοινωνία που θέλει μια πόλη καθαρή και όμορφη. Εξάλλου ετοιμαζόμαστε να υποδεχτούμε τους επισκέπτες του καρναβαλιού. Επίσης θα ήταν πολύ θετικό να καθαριστούν και οι κάδοι των σκουπιδιών και να βρεθεί μια λύση με τα αδέσποτα του ΧΥΤΑ σε συνεργασία με τον δήμο Τοπείρου. Μια λύση σύννομη και με γνώμονα την προστασία των δικαιωμάτων των ζώων. Κάνει πολύ κακό στον δήμο μας αυτή η εικόνα από πολλές απόψεις.
Μ.Ξ.


Η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται…
Επίσημη πρώτη της συνεδρίασης της δημοτικής επιτροπής του δήμου Ξάνθης και η καλή μέρα απ’ το πρωί φαίνεται… Όντως το κλίμα που επικράτησε δεν θύμιζε διόλου τις συνεδριάσεις της Οικονομικής. Αυτό που διέκρινε κανείς είναι καλή διάθεση, καλές προθέσεις και από τις δύο πλευρές και καθόλου τοξικότητα. Υπήρξε διαφωνία στο θέμα που αφορούσε την άρση ή μη της άδειας ενός καταστήματος στην Π. Πόλη για παραβάσεις, ωστόσο η αντιπαράθεση ήταν με επιχειρήματα και από τις δύο πλευρές και σε πλαίσιο καλοπιστίας. Και αυτό που έχουμε να πούμε για τον πρόεδρο, τον δήμαρχο Ξάνθης Στράτο Κοντό, είναι ότι αφ’ ενός φαίνεται καλά ενημερωμένος για παλιότερες υποθέσεις αφ’ ετέρου επέδειξε αίσθημα δικαίου και διάθεση συνεννόησης χωρίς να παραβλέπει και το νομικό πλαίσιο. Όλα αυτά είναι σημάδια ότι περνάμε σε μια φάση πολιτικής ωριμότητας και γόνιμης αντιπολίτευσης χωρίς ακρότητες και εντάσεις. Κι αυτό είναι προς όφελος του δήμου.
Μ.Ξ.


Νταντάδες της γειτονιάς
Ξεκίνησε πιλοτικά ένα νέο πρόγραμμα του υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας με την ονομασία «Νταντάδες της Γειτονιάς».
Ένα πρόγραμμα που στόχο έχει να βοηθήσει στην πράξη τους νέους γονείς στην καθημερινότητά τους.
Αρχικά θα εφαρμοστεί σε 62 δήμους της χώρας, μεταξύ των οποίων και της Αθήνας, με στόχο να βοηθήσει στην πράξη τους γονείς στη φύλαξη και φροντίδα των βρεφών και νηπίων και να τους διευκολύνει στην καθημερινότητά τους.
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε γονείς με παιδιά από 2 μηνών έως 2,5 ετών και όπως γίνεται φανερό, στόχο έχει να στηρίξει τις οικογένειες και να βοηθήσει τους νέους ανθρώπους να δημιουργήσουν τη δική τους οικογένεια.
-Μία λέξη έχω να πω, Μπράβο!
Γ.Δ.


Η αγορά άλλαξε, εμείς;
Η κυβέρνηση ήταν απαραίτητο να αντιμετωπίσει ένα σημαντικό πρόβλημα που παρουσιάστηκε εδώ και χρόνια.
Ευτυχώς το πρόβλημα αυτό κλήθηκε να αντιμετωπίσει και βρει λύσεις ο καθόλα ικανός και σύγχρονος υπουργός Πιερρακάκης. Η διαπίστωση σοβαρή και χρόνια. Δηλαδή, ενώ η αγορά εργασίας έχει αλλάξει, εμείς εδώ συνεχίζαμε να αγνοούμε την σοβαρή αυτή εξέλιξη.
Συγκεκριμένα, παραγωγικοί τομείς της οικονομίας χρειάζονται ειδικευμένους εργαζόμενους και δεν τους βρίσκουν. Ενώ υπάρχουν άτομα προερχόμενα από Ανώτατες Σχολές, δεν υπάρχουν από πιο κάτω, της Τεχνικής Εκπαίδευσης.
Γι’ αυτό, θα ξεκινήσει ένα ιδιαίτερα μεγάλο πρόγραμμα δημιουργίας Σχολών που με σύγχρονες εγκαταστάσεις και νέες επαγγελματικές κατευθύνσεις.
Έτσι, εκτός των ανώτερων στελεχών που είναι και οι λιγότεροι, θα υπάρχουν οι αμέσως πιο κάτω με ποικίλες ειδικότητες όπου είναι και οι ανάγκες περισσότερες.
Γ.Δ.


Η μεγάλη άγνωστη
Την Τρίτη 23 Ιανουαρίου σχολίαζα στην στήλη για το μέλλον του Ξενία Ξάνθης, όπως βέβαια και για άλλα επτά που είναι κλειστά και ρημάζουν. Όλα αποτελούν περιουσία του ελληνικού δημοσίου.
Με αφορμή λοιπόν το σχόλιο της Τρίτης, τηλεφώνησε φίλος, γνώστης της λειτουργίας της Κτηματικής Υπηρεσίας, μου είπε «πράγματα και θαύματα». Μένω σ’ ένα σημείο που είναι ιδιαίτερα σημαντικό αυτό του αριθμού της κρατικής περιουσίας.
Πρόκειται για ΤΕΡΑΣΤΙΟ αριθμό ακινήτων κάθε μορφής που διαχέεται σε ολόκληρη την χώρα. Μιας περιουσίας δισεκατομμυρίων που μένει αναξιοποίητη, που υποβαθμίζεται, που λεηλατείται, που καταπατείται και φυσικά δεν υπάρχει το ανάλογο ενδιαφέρον να αξιοποιηθεί.
Ένας δε λόγος της μη αξιοποίησης από ενδιαφερόμενους ιδιώτες είναι οι υπερβολικές τιμές για ενοικίαση ή αγορά. Οι μανδαρίνοι των γραφείων στα υπουργεία, αγνοώντας τον χώρο και τις δυνατότητες κάθε περιοχής, ζητούν απίστευτες και εκτός κάθε λογικής τιμές. Κι έτσι, τα ακίνητα μένουν κλειστά και χρόνο τον χρόνο καταστρέφονται.
Γ.Δ.


 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Μία απαραίτητη Επιτροπή Υπάρχουν Επιτροπές και Επιτροπές. Ό,τι επιθυμείς θα το βρεις. Άλλε…