Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Πρεμιέρα με …διλήμματα στην Δημοτική Επιτροπή

Πρεμιέρα με …διλήμματα στην Δημοτική Επιτροπή

0

Στην θέση του αντιπροέδρου ο Μπεκήρ Ογλού Σουά


 Κυρίαρχο θέμα η αφαίρεση ή μη άδειας από κατάστημα της Παλιάς Πόλης για παραβάσεις ωραρίου


Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxantopoulou@empros.gr


Πρεμιέρα για τη Δημοτική Επιτροπή του Δήμου Ξάνθης, την Τρίτη 24/1 στις 11.30, το νέο όργανο που αντικατέστησε από 1/1/2024 την Οικονομική Επιτροπή και την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, με 15 θέματα ημερήσιας διάταξης και υπό την προεδρία του δημάρχου Στράτου Κοντού εκ των οποίων το πρώτο αφορούσε την εκλογή αντιπροέδρου.

Αντιπρόεδρος Δημοτικής επιτροπής ο Μπεκήρ Ογλού Σουά

Όπως είναι γνωστό η θέση του αντιπροέδρου καταλαμβάνεται από την αντιπολίτευση. Μετά από πρόταση της παράταξης «Δύναμη για το Αύριο» εξελέγη ο Δημοτικός Σύμβουλος Μπεκήρ Ογλού Σουά.

Αφαίρεση άδειας από κατάστημα στην Π.Πόλη πρότεινε η νομική υπηρεσία

Το θέμα που απασχόλησε περισσότερο τη συνεδρίαση ήταν το  2ο θέμα που αφορούσε στην  οριστική ή μη αφαίρεση άδειας ίδρυσης και λειτουργίας καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος στην Παλιά Πόλη. Στην συνεδρίαση ήταν παρόντες ο επιχειρηματίας με τον νομικό του σύμβουλο. Ειδικότερα, η  νομική υπηρεσία του δήμου εισηγήθηκε την αφαίρεση της άδειας στο εν λόγω κατάστημα εξαιτίας επανειλημμένων παραβάσεων ωραρίου από το 2007. Όπως εξήγησε ο νομικός σύμβουλος της επιχείρησης υπάρχουν αθωωτικές αποφάσεις και κάποιες παραβάσεις που έχουν παραγραφεί και πως ο νομοθέτης δίνει την δυνατότητα στην δημοτική επιτροπή να πάρει «δυνητική απόφαση» και  να μην προβεί σε  αφαίρεση της άδειας καθώς στην περίπτωση αυτή ισοδυναμεί με οριστικό κλείσιμο της επιχείρησης, δεδομένου ότι με τις νέες ρυθμίσεις που ισχύουν στην Π. Πόλη είναι πολύ δύσκολο να ξαναπροσπαθήσει να εκδώσει νέα.

Φανουράκης: «Είναι πολιτική απόφαση. Εδώ είμαστε όλοι για να βοηθάμε τις επιχειρήσεις κι όχι να τις κλείνουμε»

Στην τοποθέτησή του ο Μανώλης Φανουράκης σημείωσε πως ο νομοθέτης δίνει την δυνατότητα για λήψη πολιτικής απόφασης αναγνωρίζοντας ότι οι παραβάσεις δεν είναι τέτοιες που να μην επιδέχονται άλλης επιλογής. Πρόσθεσε δε ότι από τη στιγμή που υπάρχουν αθωωτικές αποφάσεις και επιπλέον η νομολογία για την Π. Πόλη είναι πολύ αυστηρή δεν θα πρέπει ο δήμος να βάλει τον επιχειρηματία σ’ ένα κυκεώνα προκειμένου να βγάλει εκ νέου άδεια: «Είναι μια πολιτική απόφαση. Εδώ είμαστε όλοι για να βοηθάμε τις επιχειρήσεις κι όχι να τις κλείνουμε», είπε χαρακτηριστικά επισημαίνοντας ότι ο ίδιος και η παράταξή του δεν συμφωνεί με την εισήγηση της νομικής υπηρεσίας και καταψηφίζει την αφαίρεση της άδειας.

Ζερενίδης: «Συμπάσχουμε αλλά δεν μπορούμε να παρεκκλίνουμε από την νομοθεσία»

Ο κ. Ζερενίδης χαρακτήρισε υποκριτική τη στάση Φανουράκη επισημαίνοντας: «όσο ήσασταν διοίκηση θα μπορούσατε να το είχατε κλείσει το θέμα. Δυστυχώς το αναβάλλατε και έρχεται τώρα στην δική μας διοίκηση να το συζητήσουμε». Ανταπαντώντας ο κ. Φανουράκης, τόνισε ότι «αυτό θα μπορούσατε να το πείτε, εάν εμείς είχαμε την άποψη και την θέση ‘’απέχω’’. Σήμερα εμείς καταψηφίζουμε, με ό,τι συνεπάγεται για εμάς προσωπικά αυτό».

Υπέρ της άποψης του κ. Ζερενίδη, τάχθηκε ο κ. Μπαντάκ, ο οποίος υπενθύμισε ότι  εάν έμπαινε το θέμα στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής επί προηγούμενης διοίκησης, θα είχε «περάσει». Ωστόσο ο κ. Ζερενίδης αναγνώρισε πως  αν κλείσει η επιχείρηση πιθανόν να μην μπορέσει να ξανανοίξει αλλά εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για το πως μπορεί η δημοτική επιτροπή με απόφασή της να παρακάμψει την νομοθεσία κινδυνεύοντας μάλιστα με παράβαση καθήκοντος: «Υπάρχει νομοθεσία και δεν μπορούμε να την αποφύγουμε. Συμπάσχουμε αλλά δεν μπορούμε να παρεκκλίνουμε από την νομοθεσία» ήταν η τελική απάντηση του κ. Ζερενίδη. Στο σημείο παρενέβη ο δήμαρχος υπενθυμίζοντας ότι για τον ίδιο λόγο δηλαδή καταστρατήγηση ωραρίου έχουν χάσει τις άδειες τους στο παρελθόν και άλλες επιχειρήσεις ενώ δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει ότι υπήρξε και στο παρελθόν «δυνητική απόφαση»  που ωστόσο έστειλε ως «κατηγορούμενους» δημοτικούς συμβούλους. Ο πρώην δήμαρχος επιβεβαίωσε τη θέση του δημάρχου επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να συνεργαστούν οι νομικοί σύμβουλοι και να προτείνουν μια λύση. Τελικά ο δήμαρχος πρότεινε την αναβολή  του θέματος προκειμένου να λάβουν γνώση όλοι για την γνωμοδότηση που έλαβε το σώμα την ίδια μέρα.

Αναβολές και ομόφωνες εγκρίσεις θεμάτων

Σ’ ότι αφορά στα υπόλοιπα θέματα αναβολή πήραν:  η ανάκληση ή μη της αριθμ.2185/2008 άδειας ίδρυσης και λειτουργίας παιδότοπου με κυλικείο (3ο θέμα), η  έγκριση απολογισμού οικονομικού έτους 2022  και το  15ο  θέμα που αφορούσε στην  εξειδίκευση πίστωσης, για οικονομική ενίσχυση απόρων δημοτών, ενώ εγκρίθηκαν ομόφωνα τα υπόλοιπα.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ι. Βεζυργιαννίδης: «Η αντιπολίτευση έχει αναγάγει τις ευρωεκλογές  σε δημοψήφισμα κατά της κυβέρνησης»

Ο Κομοτηναίος υποψήφιος ευρωβουλευτής της ΝΔ μιλά στο «Ε» για το διακύβευμα των ευρωεκλογώ…