Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 18 Απριλίου 2024

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 18 Απριλίου 2024

0

Στηρίξτε το Φεστιβάλ Μουσικής
Θα πρέπει να γίνει σε όλους τους Ξανθιώτες κατανοητό ένα πράγμα. Μια εκδήλωση, μια Γιορτή, ένας θεσμός όσο σωστά οργανωμένος κι αν είναι, χρειάζεται ένα σημαντικό πράγμα. Κι αυτό το διαφορετικό δεν είναι άλλο από τη στήριξη του θεσμού δια της συμμετοχής.
Πραγματοποιείται σε λίγες ημέρες το Φεστιβάλ Μουσικών Σχολείων σε διάφορα σημεία της πόλης. Η μουσική θα ακουστεί  και διαχυθεί στα σοκάκια της Παλιάς Πόλης, στις πλατείες, στους πεζόδρομους.
Η παρουσία των Ξανθιωτών, το χειροκρότημα είναι η επιβράβευση των νεαρών μουσικών. Γι’ αυτό, ας είμαστε εκεί.
Γ.Δ.


Ταμείο Ανάκαμψης
Νέο σχόλιο που αφορά τους κοινοβουλευτικούς μας άνδρες. Τους θέσαμε υπόψιν ένα θέμα, κάποιος ή και οι τρεις μαζί, να ζητήσουν από το αρμόδιο υπουργείο να απαντήσει και να μας πληροφορήσει ποια έργα έχουν περιληφθεί να γίνουν στο νομό μας από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Εάν σε εύλογο χρονικό διάστημα κάποιος των τριών βουλευτών δεν ενδιαφερθεί, τότε, το δηλώνουμε, θα ζητήσουμε από βουλευτή γειτονικού νομού να προχωρήσει στην υποβολή της ερώτησης αφού αδιαφορούν οι δύο της αντιπολίτευσης και ο της κυβέρνησης που θα έπρεπε πρώτος να ενδιαφερθεί να δημοσιοποιηθεί η λίστα των έργων.
Γ.Δ.


Περί του φυσικού αερίου
«Αγώνας, Αγάπης, Άγονος», είναι ο τίτλος θεατρικού έργου του μεγάλου Άγγλου θεατρικού συγγραφέα Σαίξπηρ. Το θυμήθηκα μετά από την ενημέρωση που είχα από την εταιρεία ΔΕΦΑ για την πορεία των εργασιών παροχής φυσικού αερίου στην πόλη της Ξάνθης.
Δυστυχώς τα νέα δεν είναι ευχάριστα. Η νέα εταιρία που ανέλαβε τη συνέχιση των εργασιών τόσο για την εκσκαφή σε νέες οδούς, όσο και για τη σύνδεση, κινείται με ιδιαίτερα αργούς ρυθμούς.
Έτσι, κεντρικές οδοί, όπως η Σταθμού, στην οποία υπάρχουν και αιτήσεις άμεσης σύνδεσης, αναμένουν πότε θα επιλεγούν για να γίνει η τοποθέτηση του αγωγού. Μάλιστα, το αισιόδοξο σενάριο ολοκλήρωσης βρίσκεται κοντά στον προσεχή χειμώνα.
-Θεωρώ ότι αυτός ο αργός ρυθμός ουσιαστικά υπονομεύει τη σύνδεση νέων πελατών.
Γ.Δ.


Μικρά, καθημερινά, σημαντικά

Δύο παρεμβάσεις αποκατάστασης της καθημερινότητας από την καθ’ ύλην αρμόδια αντιδημαρχία.
Η πρώτη αφορά την επιδιόρθωση και επανατοποθέτηση του σπασμένου παγκακίου μεταξύ 28ης Οκτωβρίου και Δαγκλή.
Η δεύτερη παρέμβαση έγινε στην οδό Σταθμού και αφορά κλάδεμα συκιάς σε ένα παλιό κτήριο του δημοσίου που χρόνο τον χρόνο καταστρέφεται.
Εκείνο που αξίζει να τονιστεί είναι η άμεση παρέμβαση του αντιδημάρχου κυρίου Ηλιάδη για την επίλυση θεμάτων καθημερινότητας.
Γ.Δ.


Οικοδομική φούσκα;
Συμπολίτης έμπειρος επι των οικοδομικών πραγμάτων τόσο τοπικά όσο και πανελλαδικά, συζητώντας προχθές μαζί του για την «έκρηξη» των νέων κτηρίων, μου δήλωσε ότι χρειάζεται προσοχή.
Του ζήτησα να μου πει τι εννοεί και μου δήλωσε πως πανελλαδικά, η φούσκα της οικοδομικής έκρηξης, φουσκώνει επικίνδυνα. Και όταν αυτό συμβεί επέρχεται η έκρηξη και τότε κλαίνε μανούλες με μαύρο δάκρυ.
Μου τόνισε πως όντως υπήρξε ζήτηση για νέες κατοικίες, όχι όμως για γραφεία (κυρίως) και καταστήματα. Μου τόνισε ότι ο υπερεπαγγελματισμός έχει μειωθεί στην χώρα, τα Σούπερ Μάρκετ ήδη πήραν θέσεις και δεν χρειάζονται άλλες, το ίδιο και τα μεγάλα καταστήματα ένδυσης και υπόδησης. Δύσκολα και σπάνια θα εμφανιστεί μια νέα φίρμα, ενώ κενοί χώροι υπάρχουν ήδη αρκετοί ανοίκιαστοι.
-Τούτων λεχθέντων, ας είναι οι ενδιαφερόμενοι προσεκτικοί.
Γ.Δ.


Ήρθαν χιλιάδες Τούρκοι τουρίστες
Παρακολουθώντας τις εφημερίδες της περιφέρειές μας έκανα μια διαπίστωση. Χιλιάδες Τούρκοι επισκέφθηκαν τις περιοχές μας την περίοδο του Μπαϊραμιού.
Βέβαια υπήρξε προτίμηση προς την κοντινή Αλεξανδρούπολη, την Καβάλα, Θάσο και λιγότερο σε Ξάνθη και Κομοτηνή.
Οι Τούρκοι ταξιδιώτες ήρθαν να περάσουν κάποιες ημέρες στις περιοχές μας, να γνωρίσουν τα μέρη μας, να γευτούν τα φαγητά μας, να κυκλοφορήσουν άνετα επισκεπτόμενοι τα ενδιαφέροντα σημεία.
Δίπλα λοιπόν, υπάρχει μια τουριστική αγορά την οποία θα πρέπει σιγά-σιγά να κερδίσουμε. Θυμήθηκα το κείμενο του συμπολίτη μας Γιώργου Μπατζακίδη που δημοσιεύθηκε την Τρίτη 16 Απριλίου στην σελίδα 14 πόσο σωστό είναι και πόσο δίκιο έχει όταν επισημαίνει ότι μεθοδικά και οργανωμένα οφείλουν οι Ξανθιώτες να κινηθούν για  να προσελκύσουν σημαντικό μέρος αυτών των επισκεπτών.
Γ.Δ.


Ανυπόμονο καλοκαίρι…
Το καλοκαίρι είναι ανυπόμονο και έρχεται νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά φέτος. Γι΄αυτό και οι παραλιακοί δήμοι μας άρχισαν νωρίτερα τις προετοιμασίες στις παραλίες τους. Στον δήμο Αβδήρων και στον δήμο Τοπείρου, όπως καταγράφουμε σε σημερινό μας ρεπορτάζ, ξεκίνησε ήδη ο καθαρισμός των παραλιών, η ισοπέδωση και το κοσκίνισμα της άμμου, οι παρεμβάσεις στις υποδομές, οι συμβάσεις με τους ναυαγοσώστες, ο καθαρισμός του οδικού δικτύου που οδηγεί στις παραλίες, κάτι επίσης πολύ σημαντικό. Οι δήμοι φροντίζουν τις παραλίες τους αλλά δεν αρκεί αυτό. Θα πρέπει και οι λουόμενοι να τις φροντίζουν και να μην τις καταντούν σκουπιδότοπους και στην συνέχεια να γκρινιάζουν ότι οι δήμοι δεν τις καθαρίζουν. Υπάρχει προσωπική και κοινωνική ευθύνη και όταν το αντιληφθούμε σίγουρα θ’  ανέβουμε επίπεδο πολιτισμού.!
Μ.Ξ.


Μνήμη χρυσόψαρου
Δυο ξεχωριστές συγκεντρώσεις και δυο πορείες με κοινό ζητούμενο τις αυξήσεις μισθών, στην απεργιακή κινητοποίηση στην Ξάνθη. Μια της ΓΣΕΕ στο εργατικό κέντρο και μία του ΠΑΜΕ – ΚΚΕ στην πλατεία. Συνολικά ήταν δεν ήταν 200 άτομα με τα ίδια μονότονα κουρασμένα συνθήματα. Το ζητούμενο, η αύξηση μισθών. Μια απεργία που γίνεται για την αύξηση μισθών που έχει θεσμοθετήσει η κυβέρνηση από τον Απρίλιο. Προφανώς η διαμαρτυρία έγκειται σε μεγαλύτερη αύξηση μισθών. Όμως ας μην έχουμε μνήμη χρυσόψαρου γιατί τώρα οι μισθοί τουλάχιστον μπαίνουν σε μια κανονικότητα και επανέρχονται σε επίπεδα προ κρίσης. Όλα αυτά τα χρόνια καλό είναι να θυμόμαστε πόσο είχαν φτάσει. Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε έρθει στην εξουσία με εξαγγελία 750 ευρώ ο κατώτατος και τον έφτασε στα 580 και υπήρχε και ο υπερκατώτατος στα 480!
Δεν πρέπει να ξεχνιούνται αυτά!
Μ.Ξ.


Ανανέωση ψηφοδελτίων
Μία από τα ίδια λοιπόν. Ίδια γεύση, ήταν αναμενόμενο, έγινε πράξη.
Καθόλου δεν απέφυγαν την πεπατημένη οδό ΟΛΑ τα κόμματα για τις λίστες των υποψηφίων ευρωβουλευτών που έδωσαν στη δημοσιότητα.
Τώρα μεταξύ μας και με το χέρι στην καρδιά, δεν φταίνε μόνον τα κόμματα, φταίμε κι εμείς.
Οι κομματικοί μηχανισμοί, οι ινστρούχτορες, γνωρίζουν καλά τι ζητάει η πελατεία. Κι αφού αυτά ζητάει, αυτά της σερβίρουν. Τα πιάτα είναι διάφορα κι εμείς διαλέγουμε. Αν επιλέγουμε τραγουδιστές, ηθοποιούς, τηλεδημοσιογράφους, ινφλουένσερ, ποδοσφαιριστές, μπασκετμπολίστες, ε, δική μας ευθύνη.
Κι έτσι, αντί για επιλογή ικανών, ανθρώπων που γνωρίζουν τη λειτουργία των ευρωπαϊκών παραμέτρων που θα προσφέρουν στη χώρα, ψηφίζουμε μαϊντανούς.
Ως εκ τούτου, οφείλουμε ΟΛΟΙ οι ψηφοφόροι, να ψάξουμε το θέμα. Να μάθουμε ποιος είναι ποιος, ποιος μπορεί, ποιος έχει γνώσεις, ποιος θα βοηθήσει τη χώρα, όχι την παράταξή του.
Ως ψηφοφόροι, το ξαναλέω, έχουμε μεγάλη ευθύνη. Υπάρχουν ικανοί και άξιοι υποψήφιοι. Ας τους επιλέξουμε επιτέλους.
Γ.Δ.


Ξενία, ώρα μηδέν
Το Ξενία Ξάνθης, αναφέρω την πρώτη του ονομασία, λυπάμαι που θα το πω, αλλά όλα δείχνουν ότι το μέλλον του θα είναι κατάμαυρο. Ένα μέλλον όπως και των περισσότερων Ξενία της χώρας.
Ήδη η πρώτη προκήρυξη για την εκδήλωση ενδιαφέροντος υπήρξε άγονη και σύμφωνα με πληροφορίες θα υπάρξει και νέα προκήρυξη.
Βέβαια δεν υπάρχει αισιοδοξία για κάποιο θετικό αποτέλεσμα εξαιτίας εγγενών δυσκολιών που οφείλονται στον μικρό αριθμό των δωματίων που αριθμεί το κτήριο και έτσι δεν μπορεί να εξυπηρετήσει ικανό αριθμό ατόμων.
Πέρα από το πρόβλημα αυτό, υπάρχει και το υψηλό κόστος επαναλειτουργίας και εξοπλισμού.
Τελικά, ήταν μεγάλο λάθος να μην συμφωνήσει το δημόσιο τη συνέχιση της συμφωνίας με την εταιρία που διαχειρίζονταν το ξενοδοχείο.
Εκ του αποτελέσματος, το «μάρμαρο» θα το πληρώσει το κτήριο, που θα εγκαταλειφθεί, και η Ξάνθη.
-Ελληνικό, αδιάφορο, αναίσθητο, δημόσιο. Άλλη μια απόδειξη ενός λάθους που βεβαίως δεν θα το πληρώσει κανείς. Μόνον η Ξάνθη θα ζημιώσει.
Γ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 30 Απριλίου 2024

Πάλι αλλού σκοπεύουμε Διανύουμε μια προεκλογική περίοδο για τις ευρωεκλογές. Κι αντί να συ…