Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 19 Ιανουαρίου 2024

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 19 Ιανουαρίου 2024

0

Ξυπνήστε…Παίζουν βρώμικο παιχνίδι με το αρδευτικό μας!
Όποιοι εφησυχάζουν ότι το αρδευτικό δεν κινδυνεύει να ακυρωθεί πλανώνται…Οι γείτονές μας οι αγρότες της Δυτικής πλευράς του Νέστου, έβαλαν στόχο να δημιουργήσουν πρόβλημα. Δήθεν εκφράζουν απλά τις ανησυχίες τους αν επαρκεί το νερό και για τους δύο νομούς, δήθεν είναι υπέρ του έργου αλλά ζητούν νέα μελέτη και παράλληλα εκσυγχρονισμό του δικού τους αρδευτικού δικτύου. Για όσους δεν γνωρίζουν την τελευταία 5ετία ολοκληρώθηκε νέο αρδευτικό απ’ την πλευρά τους που αρδεύει 21.000 στρέμματα και συνολικά αρδεύονται 200.000 και ανησυχούν μην τους λείψει το νερό από μας που αρδεύουμε συνολικά 32.000 και όταν ολοκληρωθεί το έργο άλλα 52.000. Και πάλι δηλαδή αυτοί αρδεύουν διπλάσια στρέμματα. Οι φίλοι μας της Δυτικής όχθης επίσης παίζουν βρώμικα, με χτυπήματα κάτω από την μέση. Γνωρίζουν ότι το έργο θα γίνει με ΣΔΙΤ, με σύμπραξη του ιδιωτικού τομέα, και γι’ αυτό προκαλούν τώρα επίπλαστα προβλήματα για να εμποδίσουν τον ιδιώτη να εκδηλώσει ενδιαφέρον. Επίσης ζητούν νέα μελέτη παρότι γνωρίζουν ότι το ΣτΕ αποφάνθηκε τελεσίδικα ότι το έργο είναι υλοποιήσιμο με τα τεχνικά χαρακτηριστικά που έχει και ότι είναι έργο τομεακό του υπουργείου που έχει κάνει όλες τις απαραίτητες επικαιροποιήσεις και εγκρίσεις για να φτάσει το έργο σ’ αυτή τη φάση. Επιδιώκουν δε μια επικαιροποίηση όχι μόνο για να το καθυστερήσουν αλλά για να μπορέσουν να κάνουν προσφυγή αν αλλάξουν τα δεδομένα. Αυτά είναι τα σχέδια τους και μας το παίζουν αλληλέγγυοι, απλά μόνο …ανήσυχοι!
Για όλα αυτά κι εμείς πρέπει να ανησυχήσουμε και να σταματήσουμε με κάθε τρόπο και μέσο αυτά τα σχέδιά τους!
Μ.Ξ.


Γιατί «θάβουν» το θέμα τα ΜΜΕ της Ξάνθης;
Αίσθηση επίσης προκαλεί πως τα ΜΜΕ της Ξάνθης δεν ασχολήθηκαν με το θέμα. Ένα site δημοσίευσε την ερώτηση του βουλευτή Καβάλας Νίκου Παναγιωτόπουλου με ένα σχόλιο και ένα ακόμη την δήλωση του πρώην αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης Κώστα Κουρτίδη. Αναρωτιέμαι γιατί κάποιοι επέλεξαν να «θάψουν» δημοσιογραφικά ένα τέτοιο θέμα που αφορά το νομό, ενώ για άλλα πολύ ήσσονος σημασίας είναι λαλίστατοι και μάχιμοι. Τι συμβαίνει; Εξυπηρετούν κάποια συμφέροντα;  Αν όμως το έργο ακυρωθεί τότε να δω τι κροκοδείλια δάκρυα θα χύνουν. Τώρα που είναι η ώρα να το υπερασπιστούν κάποιοι επέλεξαν να κάνουν την πάπια…
Μ.Ξ.


Απαξιώνεται
«Για το πρώην Ξενία κανένα νέο;». Την ερώτηση μου την έκανε φίλος μήπως και γνωρίζω κάτι παραπάνω ή κάποια νέα εξέλιξη.
Λοιπόν, ούτε νέο, ούτε εξέλιξη υπάρχει κι αυτό είναι ιδιαίτερα άσχημο. Εάν μάλιστα δεν υπάρξει πραγματικό ενδιαφέρον για εκμίσθωση του συγκροτήματος, τότε  είναι που θ’ ακολουθήσει σιγά-σιγά η απαξίωσή του, οι ζημιές, οι λεηλασίες, γεγονότα που θα κοστίσουν περισσότερα χρήματα για τον όποιο επενδυτή.
Ο οποίος ακόμη δεν έχει φανεί στον ορίζοντα με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για το μέλλον του κτιρίου του άλλοτε Ξενία.
-Ειλικρινά θα λυπηθώ εάν το συγκρότημα απαξιωθεί και δεν ξαναλειτουργήσει. Για μας που το γνωρίσαμε, το ζήσαμε σε όμορφα χρόνια.
Γ.Δ.


Αλλάζει η Αστυνομία
Προχθές στη στήλη σχολιάζαμε για το «τι είδους αστυνομία θέλουμε;» και η απάντηση ήρθε την επομένη από το  ΚΥΣΕΑ που άλλαξε την επετηρίδα κατεβαίνοντας αρκετά, σταματώντας στον Δημήτριο Μάλλιο. Επιλέχθηκε ένας σύγχρονος, καταρτισμένος, μορφωμένος και δυναμικός αρχηγός.
Άρα, το στίγμα δόθηκε στην κοινωνία. Η νέα Αστυνομία θα είναι σύγχρονη, με νέα ηλεκτρονικά μέσα οργανωτικά, με κάθε μέσον για να εκτελεί τα καθήκοντά της, με επίπεδο κατάρτισης μεν αλλά και εκπαίδευσης σκληρής, ανεξάρτητη, χωρίς εξαρτήσεις από τους πολιτικούς και ένα από τα βασικά, να βγει από τα γραφεία στους δρόμους.
-Αυτή θα είναι η νέα Αστυνομία. Δυναμική, Δημοκρατική, καταρτισμένη, Ανεξάρτητη, που θα τη σέβεται ο νομοταγής πολίτης και θα την υπολογίζει ο παράνομος σε όλα τα επίπεδα.
Γ.Δ.


Όλα για τον… γάμο δύσκολα
Τόσο μελάνι, τόσα λόγια, τόσες δηλώσεις σε τηλεόραση, ραδιόφωνα και εφημερίδες, δύσκολα να θυμηθώ κάτι παρόμοιο.
Τελικά αποδείχθηκε πως όλα του γάμου δύσκολα και δυσκολότερα μεταξύ ομοφύλων στη χώρα μας. Και ποιοι δεν μίλησαν και ποιοι δεν είπαν την γνώμη και την άποψή τους και μάλιστα χωρίς να ερωτηθούν. Μέχρι και η κουτσή Μαρία που λέει ο λόγος.
Τελικά, να μου το θυμηθείτε, απ’ όλη αυτή την ιστορία που θα τελειώσει τον Φεβρουάριο, θα μείνουν τα λόγια. Το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί και με πλειοψηφία μάλιστα. Οι περισσότερες τσιριμόνιες γίνονται για το θεαθήναι και μόνον από την αντιπολίτευση.
Γ.Δ.


Νέα εποχή για τις ελιές
Η είδηση δεν είναι αναμενόμενη όπως και ο σχολιασμός αλλά θα σας εξηγήσω αμέσως.
Ναι, ξεκίνησε μια νέα εποχή στην περιφέρειά μας για την ελαιοκαλλιέργεια.
Πληροφορίες απόλυτα εξακριβωμένες, έκαναν γνωστό πως υπήρξαν αγοραπωλησίες εκτάσεων οι οποίες από τους νέους ιδιοκτήτες θα σπαρούν με ελαιόδεντρα με ποικιλίες για ελαιοποίηση.
Μάλιστα, στις νέες εκτάσεις η φύτευση των νέων δενδρυλλίων θα γίνει με τρόπο που θα ικανοποιεί τη μηχανική συλλογή του καρπού, πράγμα που θα μειώσει την χρήση ανθρώπινου δυναμικού άρα και του κόστους παραγωγής.
Γ.Δ.


Νέα εποχή για τις ελιές ΙΙ
Μένω στο θέμα της στροφής προς την ελαιοκαλλιέργεια για να εξηγήσω την αιτία της στροφής αυτής. Η κλιματική αλλαγή που ήδη υπάρχει, δημιουργεί προβλήματα στην ελιά και τα οπωροφόρα την περίοδο της ανθοφορίας. Και πρόβλημα σημαίνει έλλειψη δυνατότητας καρπόδεσης. Άρα ακαρπία, άρα μείωση παραγωγής, άρα αύξηση της τιμής του ελαιολάδου.
Το οποίο ελαιόλαδο ήδη έχει φθάσει σε υψηλές τιμές στα ράφια διότι πωλούν και οι παραγωγοί σε αντίστοιχη υψηλή τιμή.
Άρα, η καλλιέργεια ελαιόδεντρων θ’αποτελεί μια προσοδοφόρα επένδυση με ρίσκο βέβαια, αλλά ποια καλλιέργεια είναι σίγουρη κάτω από τον ουρανό;
Γ.Δ.


Πάνω-κάτω καιρικά
Ναι, σωστά το μαντέψατε, για τα σκαμπανεβάσματα ο λόγος. Από το ζενίθ στο ναδίρ του θερμομέτρου. Τις μισές μέρες της εβδομάδας ο καιρός είναι ανοιξιάτικος, τις υπόλοιπες χειμωνιάτικος.
Αυτά τα τερτίπια του «πάνω -κάτω» της θερμοκρασίας είναι μία από τις αιτίες της γρίπης  και των κρυολογημάτων, γι’αυτό απαιτείται προσοχή. Ο ήλιος ξεγελά και μας ρίχνει στο κρεβάτι.
Πάντως, μπροστά μας είναι οι αποδείξεις για την κλιματική κρίση αλλά εμείς εκεί. Δε λέμε ν’ αλλάξουμε τις συνήθειές μας όπως και οι περισσότερες κυβερνήσεις που κάνουν πως δεν συμβαίνει τίποτε το άσχημο.
Γ.Δ.


Κοπή βασιλόπιτας των ψυκτικών
Την Κυριακή 14 Ιανουαρίου στην πόλη μας τελέστηκε η κοπή της πρωτοχρονιάτικης βασιλόπιτας του Σωματείου Αδειούχων Ψυκτικών Θράκης, σε κλίμα χαράς και συναδελφικής αλληλεγγύης. Τη βασιλόπιτα ευλόγησε ο Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κκ Παντελεήμων. «Καλή χρονιά σε όλους με υγεία, αγάπη και καλές δουλειές», ευχήθηκε το σωματείο.
Γ.Δ.


Περί Βεσπασιανών
Τις βεσπασιανές τις γνωρίζετε. Έχουμε κι εμείς στην πόλη μας. Και για να μην απορείτε, σας λέω πως πρόκειται για τα δημόσια ή δημοτικά ουρητήρια. Το όνομά τους το πήραν από τον Ρωμαίο αυτοκράτορα Βεσπασιανό ο οποίος πρώτος αυτός καθιέρωσε ένα μικρό ποσό σε όσους τις χρησιμοποιούσαν.
Αυτά λοιπόν τα δημοτικά ουρητήρια που υπάρχουν σε όλες τις πόλεις, προσφέρουν σημαντική υπηρεσία στους πολίτες. Όμως, υπάρχει και η άλλη όψη. Αυτή της κακής χρήσης τους από αντικοινωνικά άτομα που τις βρωμίζουν.
Τέλος πάντων, αυτό δύσκολα θ’ αλλάξει. Σημασία έχει πως 2-3 δημοτικά ουρητήρια που υπάρχουν στην πόλη μας είναι καθαρά και λειτουργικά.
Γ.Δ.


 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Μία απαραίτητη Επιτροπή Υπάρχουν Επιτροπές και Επιτροπές. Ό,τι επιθυμείς θα το βρεις. Άλλε…