Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

0

Συνεργαζόμενοι οι δασικοί υπάλληλοι
Ο σχεδιασμός για τις δασικές πυρκαγιές αλλάζει. Θα εφαρμοστεί ένα νέο επιχειρησιακό δόγμα κυρίως για τις δασικές πυρκαγιές που περιλαμβάνει τις παρακάτω περιπτώσεις.
Έτσι, άμεσα θα επεμβαίνουν εναέρια μέσα. Παράλληλα στη μάχη θα παρεμβαίνουν και τα drones.
Ακόμη, θα εφαρμοστεί συνεργασία Πυροσβεστικού Σώματος και Δασικής Υπηρεσίας, στην οποία πλέον δίνεται «πρωταγωνιστικός» ρόλος.
Ας μείνουμε στο τελευταίο σημείο. Θυμίζουμε, οι τακτικοί αναγνώστες θα το θυμούνται σίγουρα, ότι χρόνια τώρα είχαμε τονίσει πως ήταν λάθος ο παραγκωνισμός της Δασικής Υπηρεσίας. Κι αυτό, διότι αυτοί γνωρίζουν καλύτερα απ’ όλους τα δάση και τη συμπεριφορά τους στις πυρκαγιές.
Έστω αργά, το λάθος διορθώνεται και οι δύο κρατικοί φορείς θα συνεργάζονται στο εξής.
Γ.Δ.


Δημοτική Αστυνομία: Ανάγκη
Ναι, αποτελεί πλέον αδήριτη ανάγκη η ύπαρξη και παρουσία δημοτικής αστυνομίας στον δήμο Ξάνθης.
Δεν πρόκειται για πολυτέλεια. Αποτελεί αίτημα των καιρών πλέον διότι η παρουσία της Αστυνομίας χρόνο τον χρόνο μειώνεται και πλέον σπάνια ο πολίτης συναντά αστυνομικό στο δρόμο. Το πού οφείλεται αυτό καλείται η διοίκηση της Αστυνομίας να μας το εξηγήσει παρότι η χώρα αναλογικά με τον πληθυσμό της έχει τους περισσότερους αστυνομικούς αριθμητικά.
Τέλος πάντων, αυτό είναι θέμα του Χρυσοχοΐδη, για μας σαν πόλη είναι απαραίτητη η δημοτική αστυνομία για να καλύψει το υπαρκτό κενό. Ανάγκη λοιπόν που πρέπει οπωσδήποτε να υλοποιηθεί.
Γ.Δ.


Θα κριθούν τα κόμματα
Βαδίζουμε με ένταση όπως το συνηθίζουμε δυστυχώς για τις ευρωεκλογές του Ιουνίου.
Ήδη το πολιτικό κλίμα έχει οξυνθεί αρκετά, οι δηλώσεις είναι πολωτικές των επικεφαλής, η αντιπολίτευση θεωρεί ότι η ένταση την βοηθά γι’ αυτό και την εντείνει.
Όμως πέρα από τις δηλώσεις και αντεγκλήσεις μεταξύ των κομμάτων, υπάρχει και μια άλλη σοβαρή παράμετρος, κι αυτή δεν είναι άλλη από τα άτομα που θα επιλεγούν από τα κόμματα να στελεχώσουν τους ευρωσυνδυασμούς.
Τα κόμματα, όλα, θα κριθούν πλέον αυστηρά για το ποιους θα επιλέξουν. Εάν θα ξεφύγουν από επιλογές επιπέδου Ζαγοράκη, τραγουδιστών, σελέμπριτις και γενικά άτομα τελείως ακατάλληλα για το αξίωμα του ευρωβουλευτή.
Γι’ αυτό, ας γνωρίζουν ότι θα κριθούν και μάλιστα αυστηρά και δεν θα πρέπει να υποτιμούν τους εκλογείς. Αρκετά χρόνια κράτησε αυτή η κοροϊδία.
Γ.Δ.


Μην τους πιστεύετε, είναι απατεώνες
Συνεχίζονται οι τηλεφωνικές απάτες με θύματα κυρίως ηλικιωμένους. Χθες μ’ αυτό τον τρόπο έκαναν φτερά 35.000 ευρώ από το λογαριασμό μιας κυρίας. Απατεώνες του τηλεφωνούν και προφασίζονται ότι κάποιος δικός τους συνήθως παιδί ή εγγόνι έπαθε ατύχημα ή χτύπησε και τους ζητούν λεφτά για να μην έχει συνέπειες ή για την άμεση νοσηλεία του. Ότι να’ ναι θα πει κανείς …αλλά κάποιοι τους πιστεύουν, γιατί οι άνθρωποι πανικοβάλλονται και δεν μπορούν να σκεφτούν λογικά. Πολλές φορές η Αστυνομία έχει εκδώσει οδηγίες για το πως να διαχειριστούν ένα τέτοιο τηλεφώνημα. Να πάρουν μόνοι τους από άλλο τηλέφωνο το άτομο που υποτίθεται ότι έπεσε θύμα ατυχήματος ή προκάλεσε ατύχημα για να διαπιστώσουν την απάτη και σε καμιά περίπτωση να μην δώσουν λεφτά γιατί αν ο μη γένοιτο αυτά ήταν αληθινά κανείς δεν θα τους έπαιρνε να τους ζητήσει λεφτά αλλά να τους ενημερώσει.
Μ.Ξ.


Περί Εγνατίας και διοδίων
Η παραχώρηση του εισπρακτικού σκέλους των διοδίων και της συντήρησης της Εγνατίας Οδού σε ιδιωτική εταιρεία μπορεί να υπογράφεται μέχρι το τέλος της εβδομάδας, έχει όμως μακρά ιστορία που κρατά από το 2011. Μάλιστα η αύξηση των πλευρικών διοδίων μεταξύ άλλων και στα Βαφέικα έγινε με ΦΕΚ το 2018 και απλά ενεργοποιείται τώρα που γίνεται η παραχώρηση. Κατά συνέπεια ο βουλευτής Χουσεΐν Ζεϊμπέκ που ήταν ΣΥΡΙΖΑ τότε, δεν είναι δυνατόν να μην το γνωρίζει και τώρα να κάνει ερώτηση για τα διόδια. Σε κάθε περίπτωση η παραχώρηση αυτού του κομματιού της Εγνατίας είναι κατόπιν ευρωπαϊκής νομοθεσίας και ισχύει για όλες τις υπόλοιπες οδούς στην χώρα μας. Η δε αύξηση των διοδίων είναι αναλογικά πολύ μικρότερη από όσο στις άλλες οδούς που η επιβάρυνση είναι πολύ μεγαλύτερη. Να σημειώσουμε ότι η Εγνατία ΑΕ θα συνεχίσει να υφίσταται ως εταιρεία που κάνει μελέτες και επιβλέπει έργα όπως η fly over της Θεσσαλονίκης που είναι υπο κατασκευή. Να διευκρινίσουμε επίσης ότι οι δικοί μας άξονες δηλαδή ο υπό κατασκευή κάθετος της Ξάνθης και ο ολοκληρωμένος της Νυμφαίας εξαιρούνται από την παραχώρηση.
Μ.Ξ.


Ήρθε, είδε; Μίλησε; Απήλθε.
Το σχόλιο αφιερώνεται στους συντρόφους του ΣΥΡΙΖΑ, κυρίως τους νεοεκλεγμένους συμπολίτες που αποτελούν τη νέα νομαρχιακή επιτροπή και τους δύο επικεφαλής Καραδέδο Αναστάσιο και Νατάσα Μακρή.
Πρώτον δεν υπήρξε καμία ενημέρωση για την άφιξη της υποψήφιας ευρωβουλευτίνας Δώρας Αυγέρη. Ήρθε, μίλησε στο δημοτικό ραδιόφωνο και καλά έκανε, είδε όποιους είδε και εφημερίδες απούσες. Πάντως το «Εμπρός» δεν είχε καμία ενημέρωση από κανέναν ούτε από την ίδια την Αυγέρη.
Να υποψιαστώ δάχτυλο Χατζηθεοδώρου; Καθόλου απίθανο. Ο άνθρωπος αυτός  έχει παρελθόν σε διαδρομές στο παρασκήνιο.
Ως εκ τούτου η νέα τοπική ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να δει τα πράγματα διαφορετικά.
Αν θέλει διαφορετική λειτουργία φυσικά κι αν έχει όντως κόψει τον ομφάλιο λώρο με το τραγικό παρελθόν.
Γ.Δ.


Οι αυτοδιοικητικές εκλογές στην Τουρκία
Θέμα πρώτον: Μας ενδιαφέρουν εμάς εδώ στην Ξάνθη οι εκλογές για την ανάδειξη των νέων δημάρχων στην Τουρκία;
Θέμα δεύτερον: Και αν μας ενδιαφέρουν, γιατί;
Ν’ αρχίσω από την ημερομηνία. Οι δημοτικές εκλογές θα γίνουν την προσεχή Κυριακή και όλοι εκτιμούν ότι θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμες. Αν δε κερδίσει το κυβερνών κόμμα του Ερντογάν, θα έχει μεγαλύτερη ευχέρεια ν’ αλλάξει το Σύνταγμα για να είναι ξανά υποψήφιος το 2028.
Από την άλλη, στην Κωνσταντινούπολη είναι στραμμένα τα βλέμματα όλων. Εντός, εκτός Τουρκίας.
Η Βασιλεύουσα, όπως την αποκαλεί φίλος νοσταλγός του μεγαλείου της, αποτελεί την κρίσιμη εκλογή. Εάν επανεκλεγεί ο νυν δήμαρχος Εκρέμ Ιμάμογλου, η εκλογή του θα μετρήσει όχι ως ανάδειξη δημάρχου αλλά προέδρου.
Γ.Δ.


Οι αυτοδιοικητικές εκλογές στην Τουρκία ΙΙ
Άρα υπάρχει εξ’ αντανακλάσεως και δικό μας ενδιαφέρον ως χώρα και ως Θράκη για ευνόητους λόγους.
Όμως, το τεράστιο ενδιαφέρον των δημοτικών εκλογών βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη (κυρίως), Άγκυρα, Σμύρνη και άλλες πόλεις.
Έτσι, σε τέσσερις μέρες, δέκα μήνες μετά τις προεδρικές εκλογές, την ολική επικράτηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και την πλήρη διάλυση της συμμαχίας της αντιπολίτευσης, υπό το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), η Τουρκία προσέρχεται ξανά στις κάλπες για τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Οι οποίες τελικά, σύμφωνα με δηλώσεις, αποτελούν σοβαρό πρόκριμα για την πολιτική του Ερντογάν στην οικονομία. Κι αυτό διότι ο πληθωρισμός στην Τουρκία εμφανίζεται επίσημα στο 64%, ενώ σύμφωνα με ανεξάρτητους οικονομολόγους στο 122%.
Η οικονομία θα κρίνει κι αυτές τις εκλογές.
Γ.Δ.


Η πόλη μας
Η πόλη μας όπως όλες φυσικά, δεν είναι μόνον τα κτήρια αλλά κυρίως είναι οι άνθρωποι.
Αυτοί είναι, αυτοί αποτελούν, τον πλούτο, την ποιότητα, τις αξίες. Η πρόοδος, η προκοπή, η ανάπτυξη οικονομική και πολιτιστική και σε άλλους τομείς, οφείλονται στους ανθρώπους και μόνον.
Εμείς λοιπόν οι Ξανθιώτες, σημερινοί και παλαιοί, έχουμε μια ιστορία, ένα παρελθόν το οποίο οφείλουμε να διατηρήσουμε και επαυξήσουμε. Είναι αυτό μια υποχρέωση όλων που πρέπει να τηρηθεί.
Έτσι, οι σύγχρονοι Ξανθιώτες που συναποτελούν ένα μείγμα πολλών φυλών, έχουμε την υποχρέωση να προστατέψουμε τα θετικά του παρελθόντος, αλλά παράλληλα να δημιουργήσουμε νέα δεδομένα, καλύτερα, ομορφότερα και αξιολογότερα.
Η Ξάνθη ως τόπος έδωσε χώρο και υποδέχτηκε στα χώματά της πολλούς Έλληνες από διάφορες περιοχές της χώρας και εκτός αυτής. Όλοι αυτοί δούλεψαν, δημιούργησαν, έφτιαξαν νέες ζωές, νέες ευκαιρίες, πορευόμενοι χωρίς προβλήματα. Τα νέα παιδιά, οι συνεχιστές, οι νέοι Ξανθιώτες, ένωση αίματος, έχουν τη δική τους ευθύνη να πάνε τον τόπο τους ακόμη πιο μπροστά. Το απαιτεί η ιστορία της πόλης τους.
Γ.Δ.


Λαογραφικές Γιορτές
Άλλη μια περίοδος με τις λαογραφικές γιορτές Ξάνθης πέρασε. Τους αριθμούς των επισκεπτών, του τζίρου και των “κερδών”, τους αφήνω σε ειδικότερους.
Εκείνο που θα ήθελα να σχολιάσω είναι το εξής:  ο συγκεκριμένος θεσμός ήδη μετράει 4 δεκαετίες λειτουργίας. Θα περίμενε, λοιπόν, κανείς ότι το μεγαλύτερο μέρος της οργάνωσης και διεξαγωγής του να ήταν σχεδόν αυτοματοποιημένο. Να “ρολάρει” ανεξαρτήτως της πείρας που διαθέτουν οι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι. Μάθαινα ότι ορισμένοι, νέοι στα πόστα τους αυτοδιοικητικοί, έτρεχαν και δεν προλάβαιναν. Αναρωτιέμαι, οι δημοτικοί υπάλληλοι (ουσιαστικά οι προϊστάμενοι) που είχαν άμεση σχέση με τη διοργάνωση, δεν γνώριζαν τί έπρεπε να γίνει, τί να προβλεφθεί και τί να αποφευχθεί; Αρκετοί υπηρετούν στα πόστα τους ικανό χρόνο ώστε να έχουν “τρέξει” 5-6 διοργανώσεις. Εκτός κι αν οι νεοεκλεγέντες θέλησαν να τα αλλάξουν όλα…
Σε κάθε περίπτωση, η διοργάνωση τόσο μεγάλων εκδηλώσεων, απαιτεί γνώση και αποτελεσματικότητα, ώστε τα παρατράγουδα και τα παράπονα των επισκεπτών, αν θέλουμε να επιστρέψουν ή τουλάχιστον να αποκομίσουν καλές εντυπώσεις, να μειωθούν στο ελάχιστο. Διαφορετικά, η πόλη μας καταντά περίγελως.
Γ.Θ.


 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Μία απαραίτητη Επιτροπή Υπάρχουν Επιτροπές και Επιτροπές. Ό,τι επιθυμείς θα το βρεις. Άλλε…