Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Ο Άρης Χατζηστεφάνου μιλά για τον αιματηρό πόλεμο του Ισραήλ στην Γάζα

Ο Άρης Χατζηστεφάνου μιλά για τον αιματηρό πόλεμο του Ισραήλ στην Γάζα

1

Παράλληλα σήμερα θα ξεκινήσουν οι διήμερες δημόσιες ακροάσεις για την υπόθεση της γενοκτονίας που έθεσε η Νότια Αφρική κατά του Ισραήλ


«Εδώ και πολλά χρόνια οποιοσδήποτε τολμήσει να ασκήσει κριτική στο κράτος του Ισραήλ χαρακτηρίζεται ως αντισημίτης αλλά αυτή τη φορά έχουμε φτάσει σε μία κατάσταση χωρίς προηγούμενο», τονίζει ο ίδιος


Ο πόλεμος που διεξάγει το Ισραήλ στα εδάφη της Γάζας εδώ και 100 μέρες έχει αποδειχθεί από τους πιο πολύνεκρους ανάμεσα σε Ισραήλ και Παλαιστίνη αφού έως ώρας οι νεκροί φτάνουν το αποκρουστικό νούμερο των 23.000 νεκρών ενώ το 70% είναι γυναίκες και παιδιά.

Τα συνολικά νούμερα προκαλούν ζάλη και απέχθεια καθώς, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, συνολικά 59 από τα 77 κέντρα πρωτοβάθμιας υγείας δεν λειτουργούν, αφήνοντας πολλούς ανθρώπους χωρίς πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες υγείας, μόνο 120 από τα 353 επίσημα και άτυπα καταφύγια εκτοπισμένων έχουν πρόσβαση σε ιατρικά σημεία, περίπου 350.000 άτομα με χρόνιες ασθένειες και περίπου 485.000 άτομα με διαταραχές ψυχικής υγείας είναι αδύνατον να συνεχίσουν απρόσκοπτα τις θεραπείες τους ενώ 1,9 εκατομμύρια εκτοπισμένοι εξακολουθούν να διατρέχουν υψηλό κίνδυνο μεταδοτικών ασθενειών λόγω των κακών συνθηκών διαβίωσης, ιδίως του υπερπληθυσμού των καταφυγίων και της έλλειψης πρόσβασης σε κατάλληλες εγκαταστάσεις αποχέτευσης και υγιεινής. Το Υπουργείο Υγείας της Γάζας προειδοποιεί για μια απειλητική καταστροφή για εκτοπισμένους Παλαιστινίους και ένα «τρίγωνο θανάτου»: πείνα, αφυδάτωση και ασθένεια.

Παράλληλα σήμερα θα ξεκινήσουν οι διήμερες δημόσιες ακροάσεις για την υπόθεση της γενοκτονίας που έθεσε η Νότια Αφρική κατά του Ισραήλ στο Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης (ICJ), καθώς οι υπέρμαχοι της Παλαιστίνης ελπίζουν ότι το Παγκόσμιο Δικαστήριο μπορεί να σταματήσει την καταστροφική στρατιωτική εκστρατεία του Ισραήλ στη Γάζα.

Η υπόθεση, που κατατέθηκε από τη Νότια Αφρική, αποτελεί την πρώτη στο ICJ σχετικά με την πολιορκία στη Λωρίδα της Γάζας.

Το «Ε» συζήτησε για τον αιματηρό πόλεμο του Ισραήλ με τον δημοσιογράφο και συγγραφέα Άρη Χατζηστεφάνου ο οποίος έχει εργαστεί στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC, στο Ρ/Σ «Σκάι», την εφημερίδα «Καθημερινή», ενώ ως φωτογράφος και δημοσιογράφος έχει πραγματοποιήσει αποστολές στη Λατινική Αμερική και στις περισσότερες χώρες της Μέσης Ανατολής και της Ευρώπης.

Η λογοκρισία που έχει επιβάλλει το Ισραήλ είναι άνευ προηγουμένου

Με δεδομένο ότι μετά την 7η Οκτωβρίου οπότε και έλαβε χώρα η επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ υπήρξε το φαινόμενο ότι όποιος κατέκρινε το Ισραήλ για την επίθεση που εξαπέλυσε στη Γάζα «φιμωνόταν» τόσο από τα ΜΜΕ με την κατηγορία ότι υποστήριζε την Χαμάς αλλά επίσης και η απαγόρευση διαδηλώσεων υπέρ της Παλαιστίνης. «Υπάρχει μία εξαγωγή τρόμου από το κράτος του Ισραήλ η οποία απειλεί θεμελιώδη ατομικά και συλλογικά δικαιώματα στις κοινωνίες της Δύσης», τονίζει ο κ. Χατζηστεφάνου ενώ επισημαίνει ότι «εδώ και πολλά χρόνια οποιοσδήποτε τολμήσει να ασκήσει κριτική στο κράτος του Ισραήλ χαρακτηρίζεται ως αντισημίτης αλλά αυτή τη φορά έχουμε φτάσει σε μία κατάσταση χωρίς προηγούμενο».

Χαρακτηριστικό παράδειγμα υπήρξε η περίπτωση της Claudine Gay, προέδρου του Πανεπιστημίου του Harvard, η οποία παραιτήθηκε ύστερα από κατηγορίες για λογοκλοπή. Ο κ. Χατζηστεφάνου εξηγεί ότι «οι κατηγορίες ήταν προφανώς ψευδείς και ο πραγματικός λόγος ήταν ότι δεν αφαίρεσε το δικαίωμα έκφρασης από φοιτητές που διαδήλωναν υπέρ της Παλαιστίνης εντός ή κοντά στον χώρο του Πανεπιστημίου. Εκτός του ότι έχουμε δει να απολύονται άνθρωποι από τις δουλειές τους για σχόλια που έχουν κάνει, έχουμε μία ολομέτωπη επίθεση ακόμα και στα Πανεπιστήμια».

Το Ισραήλ εμπλέκει τον Λίβανο στην σύρραξη

Ένα χτύπημα drone στη νότια γειτονιά Dahiyeh της Βηρυτού αυτή την εβδομάδα σκότωσε αρκετούς ηγέτες της Χαμάς, συμπεριλαμβανομένου του Saleh al-Arouri, του αναπληρωτή αρχηγού της πολιτικής πτέρυγας της οργάνωσης και ιδρυτή της στρατιωτικής πτέρυγας, Qassam Brigades. Η συγκεκριμένη κίνηση αντιπροσωπεύει μια σημαντική περιφερειακή κλιμάκωση στον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα καθώς όπως σημειώνει ο Άρης Χατζηστεφάνου «πρέπει να μιλήσουμε για ένα μοτίβο που επαναλαμβάνεται σε τέτοιου είδους επιχειρήσεις όπου ο επιτιθέμενος φαίνεται να μην επιτυγχάνει τους στόχους που έχει θέσει».

Ο ίδιος μας προτρέπει να θυμηθούμε ότι στον Πόλεμο του Βιετνάμ όταν οι ΗΠΑ συνειδητοποίησαν ότι δεν μπορούσαν να κερδίσουν αυτή τη μάχη εξήγαγαν τις πολεμικές επιχειρήσεις στα γειτονικά κράτη του Λάος και της Καμπότζης όπου είχαμε τεράστια αιματοχυσία. «Το ίδιο πιστεύω συμβαίνει και με το Ισραήλ. Παρά το γεγονός ότι πραγματοποιεί μία γενοκτονία και ο αριθμός των θυμάτων είναι τρομαχτικός, από στρατηγική άποψη είναι μία εξαρχής χαμένη προσπάθεια καθώς από τη μία πλευρά είχαμε ένα διεθνή διασυρμό του αήττητου Ισραηλινού Στρατού με την καταδικαστέα επίθεση της Χαμάς και από την άλλη η επίθεση στην Γάζα ουδέποτε θα μπορούσε να εξαφανίσει την Χαμάς ενώ δεν κρύβουν πλέον οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι ότι δεν είναι αυτός ο στόχος σκοτώνοντας αδιακρίτως», επεσήμανε ο κ. Χατζηστεφάνου.



Οι δικαστικές μεταρρυθμίσεις στο Ισραήλ αποτελούν προσπάθεια κατάλυσης της Δημοκρατίας

«Το Ισραήλ δεν υπήρξε ποτέ μία δημοκρατία αλλά αντ’ αυτού υπήρξε ένα κράτος απαρτχάιντ με κάποια στοιχεία αστικής δημοκρατίας τα οποία άρχισαν να καταλύονται από την κυβέρνηση Νετανιάχου», σημειώνει στο «Ε» ο κ. Χατζηστεφάνου.

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ, πριν μερικές μέρες, ακύρωσε νόμο-κλειδί της δικαστικής μεταρρύθμισης που προωθεί η κυβέρνηση Νετανιάχου, επιδιώκοντας να περιορίσει τις εξουσίες του ανώτατου δικαστικού οργάνου. Ανώτατοι αξιωματούχοι της ισραηλινής κυβέρνησης δήλωσαν ότι η απόφαση αυτή είναι ενάντια στην ενότητα του λαού που δίνει μάχη με την Χαμάς. Να σημειώσουμε ότι ο Νετανιάχου βρίσκεται κατηγορούμενος για διαφθορά και ότι το 2023 η παρούσα μεταρρύθμιση προκάλεσε μαζική αντίδραση των πολιτών. Όπως υπογραμμίζει όμως ο κ Χατζηστεφάνου «ενώ υπήρξαν μεγαλειώδεις συγκεντρώσεις κατά της συγκεκριμένης μεταρρύθμισης, η ισραηλινή κοινωνία δεν μπόρεσε να δει την μεγάλη εικόνα και να καταλάβει ότι η κατοχή (σ.σ. των παλαιστινιακών εδαφών) απειλεί και τη δική της δημοκρατία ενώ ήταν δεδομένο ότι ο Νετανιάχου θα αξιοποιούσε στο έπακρο την κίνηση της Χαμάς για να εδραιώσει τον εκφασισμό του πολιτικού συστήματος του Ισραήλ».

Οι νεκροί στην Παλαιστίνη παραμένουν αριθμοί και στατιστικές

Ο Άρης Χατζηστεφάνου τονίζει «ότι υπάρχει από την πρώτη στιγμή μία προσπάθεια εξανδραποδισμού των Παλαιστινίων προκειμένου να μην τους αναγνωρίσουμε την ιδιότητα του ανθρώπου και να γίνει αποδεκτή η γενοκτονία», αναφερόμενος στο γεγονός ότι οι νεκροί από την πλευρά του Ισραήλ, όπως η περίπτωση των τριών νεκρών ομήρων, στις ειδήσεις αναφέρονται με το όνομα τους και ένα τμήμα από την ζωή τους ενώ από την άλλη πλευρά γνωρίζουμε μόνο το νούμερο.

«Βέβαια δεν είναι μόνο αυτό το γεγονός. Ήδη το πρώτο ψέμα που ειπώθηκε για τον αποκεφαλισμό 40 βρεφών από την Χαμάς, το οποίο διαψεύστηκε ως fake news, και αποτελεί κλασικό παράδειγμα εξανδραποδισμού κιόλας από την εποχή του Μεσαίωνα», ενώ προσθέτει ο ίδιος ότι «σκοπός αυτής της τακτικής είναι να δείξει ότι αντίπαλος δεν είναι άνθρωπος και δεν έχει ανθρώπινα χαρακτηριστικά και συναισθήματα οπότε δικαιολογούμαστε να κάνουμε ό,τι θέλουμε».

Ανάλογες τακτικές, να θυμίσουμε, είχε ακολουθήσει το ναζιστικό καθεστώς κατά των Εβραίων παρομοιάζοντας τους πολύ συχνά ως ποντίκια και όχι ως ανθρώπους. Πιο συγκεκριμένα, τα ναζιστικά κινηματογραφικά έργα παρουσίαζαν τους Εβραίους ως «υπανθρώπους» που είχαν διεισδύσει στην Άρια κοινωνία ενώ οι γερμανικές εφημερίδες, ιδιαίτερα η Der Stürmer, δημοσίευαν αντισημιτικές γελοιογραφίες που αναπαριστούσαν τους Εβραίους ως καρικατούρες.

«Σε ένα άλλο επικοινωνιακό επίπεδο, το να μην δείξεις την φωτογραφία, να μην πεις το όνομα ή την προσωπική ιστορία του ανθρώπου ουσιαστικά εξυπηρετεί τους ίδιους στόχους, τον εξανδραποδίζεις και τον δείχνεις ως έναν αριθμό», υπογραμμίζει ο κ. Χατζηστεφάνου.



Pinkwashing: «Στάχτη στα μάτια» της δημοκρατίας

Η Social Impact Israel ανάρτησε στο Twitter μία φωτογραφία με έναν ισραηλινό στρατιώτη μπροστά από ένα τανκ να υψώνει την σημαία της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας σημειώνοντας «Η #LGBTQ κοινότητα του Ισραήλ διαδραματίζει ευρύ ρόλο σε όλα τα μέτωπα στον πόλεμο κατά της Χαμάς: πολεμώντας στη Γάζα, βοηθώντας τους εκτοπισμένους, προωθώντας την υπεράσπιση». Σχολιάζοντας αυτή την εικόνα, ο κ. Χατζηστεφάνου υποστηρίζει ότι «το Ισραήλ χρησιμοποιεί την τακτική του Pinkwashing θέλοντας να δείξει ότι υπερασπίζεται τα ατομικά δικαιώματα και ότι είναι η μοναδική χώρα που το κάνει σε αντιπαράθεση με τις συντηρητικές μουσουλμανικές χώρες. Είναι αστείο βέβαια ότι δεν αποδέχεται το δικαίωμα των Παλαιστινίων να ζουν και θεωρεί ότι το γεγονός αυτό μπορεί να το καλύψει αποδεχόμενη το δικαίωμα διάφορων μειονοτήτων να συνεχίσουν να ζουν ως μειονότητες».

Όπως υπογράμμισε ο κ. Χατζηστεφάνου, αυτό είναι επίσης ένα πρόβλημα και των δυτικών κοινωνιών. «Αναγνωρίζουμε σε ορισμένες μειονότητες κάποια τους δικαιώματα χωρίς να τους αναγνωρίζουμε θεμελιώδη δικαιώματα. Ένας ομοφυλόφιλος στις ΗΠΑ μπορεί να μην του αναγνωρίζεται το δικαίωμα στην εργασία ή στην στέγαση αλλά να του αναγνωρίζεται μόνο το δικαίωμα των σεξουαλικών του προτιμήσεων».

Στο βιβλίο του Άρη Χατζηστεφάνου με τίτλο «Προπαγάνδα & Παραπληροφόρηση» αναφέρεται ότι τον Μάρτιο του 2003, ενώ η Βαγδάτη βομβαρδιζόταν από τις αμερικανικές δυνάμεις, το περιοδικό New Yorker δημοσίευσε την ιστορία του Salam, ενός νεαρού γκέι από το Ιράκ ο οποίος διατηρούσε ένα από τα πρώτα μπλογκ της χώρας. […] Με μία πιο προσεχτική ματιά όμως στο χρόνο και τον τρόπο μετάδοσης, θα διαπιστώσουμε ότι εντασσόταν η συγκεκριμένη προσπάθεια σε μία μεγαλύτερη επιχείρηση pinkwashing, στην προσπάθεια δηλαδή να συγκαλυφθούν ή να δικαιολογηθούν επονείδιστες πράξεις οργανώσεων, χωρών ή κυβερνήσεων μέσω αναφορών στα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας. Το σημαντικότερο πρόβλημα όμως ήταν ότι η εργαλειοποίηση αυτών των ζητημάτων έθετε πρώτα και κύρια σε κίνδυνο τους ίδιους τους ανθρώπους που προστάτευε. Συν τοις άλλοις, μετά την αποχώρηση των αμερικανών δυνάμεων από το Ιράκ, σύμφωνα με εκθέσεις του ΟΗΕ, η κατάσταση για την ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα έχει επιδεινωθεί δραματικά.

Οι επιθέσεις κατά δημοσιογράφων από το Ισραήλ εξάγεται και στις δικές μας κοινωνίες

O κ. Χατζηστεφάνου σχολιάζοντας το γεγονός ότι, σύμφωνα με την έκθεση των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα, αυτή τη στιγμή 79 δημοσιογράφοι είναι νεκροί στο πεδίο μάχης της Γάζας, ανέφερε ότι «υπάρχει στοχευμένη επίθεση του Ισραήλ εναντίον δημοσιογράφων, όχι μόνο τώρα αλλά και παλαιότερα καθώς πρέπει να θυμηθούμε ότι είχαν βομβαρδίσει εγκαταστάσεις του Al Jazeera και του Associated Press διότι δεν θέλουν να υπάρχουν εικόνες κυρίως από διεθνή μέσα ενημέρωσης» ενώ παράλληλα υπογράμμισε ότι «σε δεύτερο επίπεδο αν ζούσαν αυτοί οι Παλαιστίνιοι δημοσιογράφοι θα τους άκουγε κανένας; Η απάντηση είναι όχι».

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι επιθέσεις κατά δημοσιογράφων από το Ισραήλ εξάγονται και στις δικές μας κοινωνίες καθώς στοχοποιούνται δημοσιογράφοι, απολύονται δημοσιογράφοι και ακόμα αν δεν κινδυνεύουν άμεσα, καταλαβαίνουν ποια θα πρέπει να είναι η θέση τους.

«Αυτός ο πόλεμος για άλλη μία φορά αποτελεί απειλή για την Δημοκρατία σε όλο δυτικό κόσμο», καταλήγει ο κ. Χατζηστεφάνου.

Κάτω από την βάση το επίπεδο ενημέρωσης από τα κυρίαρχα ΜΜΕ

Στην ανανεωμένη λίστα των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα, για το 2022, η Ελλάδα κατρακύλησε 38 θέσεις στην κατάταξη και φιγουράρει πλέον στην 108η θέση παγκοσμίως, ανάμεσα σε 180 χώρες.

Η έκθεση των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα έρχεται να προστεθεί στην έκθεση με τον τίτλο «Ελέγχοντας το μήνυμα: Οι προκλήσεις της ανεξάρτητης δημοσιογραφίας στην Ελλάδα», στην οποία κατέληξαν προ μηνός έξι διεθνείς οργανώσεις. Την έκθεση παρουσίασε το Media Freedom Rapid Response (MFRR), το οποίο λειτουργεί υπό την ηγεσία του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Ελευθερία του Τύπου και των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης (ECPMF). «Η δημοσιογραφία στην Ελλάδα βρίσκεται σε βαθιά κρίση. Αντιμέτωποι με προκλήσεις ως προς τον πλουραλισμό των μέσων και την προσωπική τους ασφάλεια, οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ αντιμετωπίζουν προβλήματα» ανέφερε ο Λόρενς Ούτινγκ, Senior Advocacy Officer του Ευρωπαϊκού Κέντρου για τον Τύπο και την Ελευθερία των ΜΜΕ.

Όσον αφορά την ενημέρωση των πολιτών σχετικά με τον πόλεμο στην Γάζα, ο κ. Χατζηστεφάνου τόνισε ότι «τα κυρίαρχα ΜΜΕ αποτελούν συνέχεια της ρητορικής της Ισραηλινής Πρεσβείας στην Αθήνα καθώς παίρνουν non-paper και τα αναμεταδίδουν αυτούσια. Οποιοδήποτε ψέμα έχει δημοσιευθεί από το Τελ Αβίβ, το έχουμε δει και στα ελληνικά ΜΜΕ. Βέβαια αυτό πλέον συμβαίνει σε πολλές χώρες του κόσμου».

Στη Βρετανία δημοσιογράφοι ζητούν την άμεση απέλαση της πρέσβειρας του Ισραήλ καθώς η Τζίπι Χοτεβέλι ζωντανά στο LBC υποκίνησε την πράξη της γενοκτονίας λέγοντας ότι «θα πρέπει να καταστραφεί κάθε σπίτι, κάθε σχολείο και κάθε τζαμί στην Γάζα» το οποίο αποτελεί «εγκληματική ενέργεια» στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Το Ισραήλ ελέγχει τις πληροφορίες. Η Χαμάς;

«Η Χαμάς δεν είναι καθόλου αθώος παίχτης σε όλο αυτό, αλλά αυτή τη στιγμή δεν χρειάζεται να παίξει με τους όρους του Ισραήλ», τόνισε ο Άρης Χατζηστεφάνου.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «πρώτον, η Χαμάς, κατά την άποψη μου, είναι λιγότερο θεοκρατική στη σκέψη από το Ισραήλ καθώς, μην ξεχνάμε, ότι ο ίδιος ο Νετανιάχου διάβαζε αποσπάσματα ιερών κειμένων για να δικαιολογήσει τον πόλεμο όπως και η Τζίπι Χοτοβέλι, πρέσβειρα του Ισραήλ στη Βρετανία και δεύτερον η Χαμάς είναι η τελευταία δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση των Παλαιστινίων η οποία ανατράπηκε πραξικοματικά από τον Μοχάμεντ Νταχλάν ο οποίος είχε στενές σχέσεις με τις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες».

Να σημειώσουμε ότι η προαναφερόμενη Τζίπι Χοτοβέλι κατέπληξε τους διπλωμάτες του Υπουργείου Εξωτερικών το 2015 αναφέροντας τους τον περίφημο Πρώτο Ράσι:

«Ο Ράσι είπε ότι η Τορά ξεκινά με τη δημιουργία του κόσμου, οπότε αν τα έθνη του κόσμου έρθουν στους Εβραίους και τους πουν “είστε κατακτητές”, θα πρέπει να απαντήσετε ότι ολόκληρος ο κόσμος ανήκει στον Δημιουργό του Κόσμου, και όπως έτσι θέλησε, πήρε τη γη από αυτούς και μας την έδωσε [σ.σ. στους Εβραίους]».

Άλλωστε η σχέση του Κράτους του Ισραήλ με την θεοκρατία έχει διαπιστωθεί και από τα λόγια του Γιούλι Ελντεστάιν, πρώην υπουργού Υγείας ο οποίος το 2015 διατυπώνει τις ίδιες βιβλικές ιδέες:

«Δεν υπάρχει αλήθεια στους ισχυρισμούς άλλων για τη γη μας. Όταν φεύγω από το σπίτι μου, περπατάω στα μονοπάτια των [σ.σ. πατριαρχών] Αβραάμ, Ισαάκ και Ιακώβ. Και αυτή είναι η αλήθεια για το δικαίωμά μας στη γη».

Καταληκτικά, ο κ. Χατζηστεφάνου σημειώνει ότι «η Χαμάς μπορεί να έκανε σε άλλες στιγμές προπαγάνδα αλλά αυτή τη στιγμή δεν της χρειάζεται διότι δεν μπορείς να πεις κάτι περισσότερο από αυτό που πραγματικά συμβαίνει στην Γάζα».


Παύλος Μαραγκός
pmaragkos@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Παύλος Μαραγκός
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αυξημένα μέτρα από την Τροχαία κατά την περίοδο εορτασμού του Πάσχα και της Πρωτομαγιάς

Κατά την εορταστική περίοδο θα ισχύουν οι απαγορεύσεις κίνησης φορτηγών αυτοκινήτων μέγιστ…