Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Στοίχημα της ΕΑΣ Ξάνθης: Μπροστάρης στον αγροτικό κόσμο

Στοίχημα της ΕΑΣ Ξάνθης: Μπροστάρης στον αγροτικό κόσμο

0

Με brand name το ακτινίδιο – Μιλά ο Διευθυντής της «Ένωσης»  Νίκος Τσιναρίδης


Συμμετοχή στην έκθεση του Βερολίνου Fruit Logistica  –  Ο νομός μας δικαιούχος του προγράμματος απονιτροποίησης


Τον ρόλο μπροστάρη του αγροτικού κόσμου του νομού μας θέτει ως στοίχημα – στόχο για το 2024 η ΕΑΣ Ξάνθης. Στο πλαίσιο αυτό αναδιοργανώνεται, ανασυντάσσεται και εκπονεί σχέδια και δράσεις προκειμένου να προασπίσει με συλλογικό τρόπο τα συμφέροντα των ομάδων των αγροτών που την στηρίζουν. Απώτερος σκοπός η ανάδειξη ενός brand name σε αγροτικό προϊόν όπως το ακτινίδιο και η προώθησή του σε εγχώριες και ξένες κυρίως αγορές επιτυγχάνοντας καλύτερες τιμές. Παράλληλα δε η στήριξη και άλλων καλλιεργειών αλλά και η παροχή σωστής ενημέρωσης και συμβουλευτικής προς τους αγρότες.

Ο νομός μας δικαιούχος του προγράμματος απονιτροποίησης – Συνάντηση Γ. Γραμματέα ΥΠΑΑΤ με τον Διευθυντή της ΕΑΣ Ξάνθης

Ο νέος Διευθυντής της ΕΑΣ Ξάνθη κ. Νίκος Τσιναρίδης μίλησε στο «Ε» για τα σχέδια και τους στόχους της ΕΑΣ Ξάνθης, ενώ αναφέρθηκε στην συνάντηση που είχε στις 20 Δεκεμβρίου με τον Γ. Γραμματέα του ΥΠΑΑΤ Στρατάκο Γεώργιο με τον οποίο συζήτησε  θέματα που αφορούν τόσο τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ξάνθης όσο και τους αγρότες του νομού μας. Ειδικότερα ο κ. Τσιναρίδης αναφέρθηκε στο πρόγραμμα απονιτροποίησης και στην νέα Πρόσκληση που θα αφορά την διετία 2024 – 2025. Να σημειώσουμε ότι πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα που παρέχει κίνητρα στους αγρότες για εξοικονόμηση ύδατος. Σ’ αυτό εντάσσονται οι αγρότες που έχουν αρδευόμενες καλλιεργήσιμες εκτάσεις, δεν θα αρδεύσουν το 30% αυτών και θα επιδοτηθούν με 60 ευρώ το στρέμμα. Σ’ αυτό το πρόγραμμα ήταν ενταγμένη η Π.Ε. Ξάνθης αλλά στην νέα Πρόσκληση εντάχθηκαν μόνο ο Έβρος και η Θεσσαλία που έπαθαν καταστροφές. Όπως μας είπε ο κ. Τσιναρίδης υπέβαλλε το αίτημα να ενταχθεί και ο νομός μας αναδεικνύοντας την αναγκαιότητα να γίνει αυτό καθώς οι περισσότερες εκτάσεις του νομού μας αρδεύονται από γεωτρήσεις και κατά συνέπεια εξυπηρετούνται οι σκοποί του προγράμματος που είναι η εξοικονόμηση ύδατος, ενώ στις άλλες περιοχές αρδεύονται από ποταμούς. Ο κ. Τσιναρίδης έλαβε τη διαβεβαίωση του κ. Στρατάκου ότι θα γίνει διόρθωση και ο νομός θα συμπεριληφθεί στους δικαιούχους, όπως ήταν και στην προηγούμενη Πρόσκληση και μάλιστα στην προδημοσίευση της Πρόκλησης αναφέρεται και ο νομός μας στους δικαιούχους.

Θα εξαιρεθεί από την συνδεδεμένη στο καλαμπόκι;

Το δεύτερο θέμα αφορούσε στην συνδεδεμένη εισοδηματική στήριξη στην καλλιέργεια του αραβόσιτου από την οποία και πάλι εξαιρέθηκε ο νομός μας, ενώ εντάχθηκαν οι αγρότες στην Δυτική πλευρά του Νέστου. Πρόκειται για μια έξτρα επιδότηση στο καλαμπόκι που παίρνουν οι αγρότες που καλλιεργούν με την προϋπόθεση το νερό άρδευσης να πληροί κάποια ποιοτικά κριτήρια. Παρότι ο κ. Τσιναρίδης – όπως μας είπε  – διαβεβαίωσε τον κ. Στρατάκο ότι το νερό από τις γεωτρήσεις υπόκειται σε ποιοτικό έλεγχο και πληροί τα κριτήρια, ο Γεν. Γραμματέας ενημέρωσε τον Διευθυντή της ΕΑΣ ότι καταβάλλεται προσπάθεια ώστε να είναι δικαιούχοι και οι παραγωγοί του νομού μας, ωστόσο δεν δεσμεύτηκε.


«Για μας είναι στοίχημα το 2024 να είμαστε ένας αξιόπιστος μπροστάρης για τους αγρότες του νομού μας»
Ν. Τσιναρίδης
Διευθυντής ΕΑΣ Ξάνθης

Το στοίχημα της ΕΑΣ Ξάνθης – Με brand name το ακτινίδιο – Συμμετοχή στην έκθεση του Βερολίνου Fruit Logistica  

Αναφερόμενος στην κατάσταση του αγροτικού τομέα στο νομό μας ο κ. Τσιναρίδης σημείωσε: «Διαχρονικά ο νομός μας είναι γεωργικός. Συνεπώς όλες οι προσπάθειες μας να συγκλίνουν στο πως θα δημιουργήσουμε ένα προϊόν με brand name για να το προωθήσουμε και να πετύχουμε καλύτερες τιμές. Αυτό επιχειρούμε εμείς σαν ΕΑΣ με το ακτινίδιο το οποίο είναι μια δυναμική καλλιέργεια τα τελευταία χρόνια και έχει αποκτήσει όνομα και έχει ζήτηση σε ξένες αγορές. Με την ένταξη των αγροτικών ομάδων στο δυναμικό της Ένωσης εξασφαλίζουμε μεγαλύτερη διαπραγματευτική δυνατότητα και οι αγρότες δεν θα είναι έρμαιο των εμπόρων. Ο αγροτικός κόσμος συρρικνώνεται και αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα όπως αυξημένο κόστος παραγωγής, έλλειψης εργατικών χεριών και πολλές φορές χαμηλές τιμές στα προϊόντα του. Πρέπει να είναι ενωμένος για να έχει δύναμη. Η ΕΑΣ Ορεστιάδας είναι η 2η πιο δυνατή στην χώρα και έχει την δυνατότητα να καθορίζει τις τιμές. Αυτός είναι ο στόχος μας για την επόμενη μέρα. Για μας είναι στοίχημα το 2024, να είμαστε ένας αξιόπιστος μπροστάρης για τους αγρότες του νομού μας. Για αυτό οργανώνουμε διάφορες δράσεις».

Στο πλαίσιο αυτό η ΕΑΣ που έχει συσκευαστήριο για ακτινίδια και ρόδια θα συμμετέχει στην μεγαλύτερη έκθεση αγροτικών προϊόντων του Βερολίνου Fruit Logistica 7- 9/2/2024, όπου συμμετέχουν οι μεγαλύτεροι «παίκτες» της παγκόσμιας αγοράς, με στόχο να αναδείξει τα ακτινίδια και τα ρόδια της Ξάνθης και να πετύχει συμφωνίες.


Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ο Σ. Μαυρίδης πρόεδρος της Δ.Ε. του Περιφερειακού Τμήματος Ξάνθης των Διπλωματούχων Μηχανικών-Ηλεκτρολόγων

Στη Διοικούσα Επιτροπή συμμετέχουν επίσης οι: Β. Γιαννίκης, Μ. Ψωμάς, Θ. Ιωαννίδης και Γ. …