Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 11 Ιανουαρίου 2024

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 11 Ιανουαρίου 2024

0

Ποιος φταίει;
Είκοσι βιομηχανικά πάρκα ανά την Ελλάδα έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα χρηματοδότησης του Ταμείου Ανάκαμψης σύμφωνα με απόφαση της υφυπουργού Ανάπτυξης Άννας Μάνη-Παπαδημητρίου.
Εκείνο που διαπίστωσα μελετώντας την σχετική είδηση, είναι ότι από την λίστα των βιομηχανικών πάρκων που θα χρηματοδοτηθούν για να εκτελεστούν μια σειρά έργων εκσυγχρονισμού και συντήρησης, απουσιάζει η δική μας, της Ξάνθης.
Και ρωτώ λοιπόν. Ποιος είχε την ευθύνη για να ενεργήσει και ενταχθεί η ΒΙΟ.ΠΕ. Ξάνθης και δεν ενήργησε;
-Άλλη μία φορά έξω από χρηματοδότηση η περιοχή μας για έργα υποδομής.
Γ.Δ.


Έχουν δικαιώματα οι πεζοί
«Σπάσαν τα τηλέφωνα» από τα προχθεσινά σχόλια του Σαββάτου 6 Ιανουαρίου με τον τίτλο «Τα πρώτα θέματα», στα οποία θίξαμε τα θέματα καθημερινότητας που θα πρέπει άμεσα ν’ αντιμετωπίσει η νέα δημοτική αρχή του Στ.Κοντού.
Οι συμπολίτες λοιπόν με αφορμή τα δύο σχόλια και τι δεν ανέφεραν. Μίλησαν για τις μπάρες των ΑμεΑ που εμποδίζουν παρκαρισμένα Ι.Χ., για τις ειδικές διαδρομές για τυφλούς που καλύπτονται από τραπεζοκαθίσματα, για τα δικαιώματα των πεζών που καταπατούνται αδικαιολόγητα και χωρίς τιμωρία.
Μάλιστα έγινε αναφορά για έλλειψη ελέγχων στις παραβάσεις αυτές που ουσιαστικά ταλαιπωρούν ηλικιωμένους, ΑμεΑ, μητέρες, μικρά παιδιά και τελικά υποβαθμίζουν το επίπεδο ζωής των κατοίκων.
Γ.Δ.


Τα χοροπηδηχτά πλακάκια
Ένα θέμα που έθιξαν οι συμπολίτες, είναι αυτό των χοροπηδηχτών πλακιδίων στα πεζοδρόμια!
Μη γελάτε παρακαλώ, σίγουρα τα έχετε συναντήσει κι εσείς και μάλιστα σε οδούς του κέντρου της πόλης.
Και για να μην υπάρχουν δήθεν απορίες αναφέρω Καραολή, 28ης Οκτωβρίου, Βασ.Κωνσταντίνου, γύρω από την πλατεία και άλλες πολλές όπως Σταθμού κλπ.
Φροντίδα μεγάλη θα πρέπει να υπάρξει και στον λεγόμενο «πεζόδρομο» της Δαγκλή με τα σπασμένα μάρμαρα από τα παρκαρισμένα Ι.Χ. και φορτηγά που ξεφορτώνουν εμπορεύματα ότι ώρα γουστάρουν.
Σταματώ εδώ διότι τα «μικρά» αυτά θέματα είναι πολλά. Αναφέρω μερικά με την ελπίδα να ξεκινήσει ο δήμος να τα διορθώνει σταδιακά. Εξάλλου έχω εμπιστοσύνη στον αντιδήμαρχο Ηλιάδη, ότι σιγά-σιγά θα τα αντιμετωπίσει όλα.
Γ.Δ.


Η σωστή ενημέρωση
Το 2024 ξεκινά με δύο νέους δημάρχους, Ξάνθης και Μύκης και μία νέα αντιπεριφερειάρχη στο νομό μας. Και ως είθισται πρέπει να έχουν μια περίοδο χάριτος προκειμένου να προσαρμοστούν και να ενημερωθούν. Ιδιαίτερα το θέμα της ενημέρωσης είναι κομβικό και πρέπει να το προσέξουν οι νέοι αυτοδιοικητικοί μας. Οι δήμοι και η αντιπεριφέρεια έχουν συνέχεια, έχουν έργα που τρέχουν, έχουν θέματα διάφορα σε εκκρεμότητα. Είναι απαραίτητο λοιπόν να ενημερωθούν σωστά και σφαιρικά για όλα τα θέματα που θα κληθούν να διαχειριστούν. Και η ενημέρωσή τους θα πρέπει να είναι έγκυρη και αξιόπιστη. Κι ας κάνουν τον κόπο και οι ίδιοι να ανατρέξουν σε δημοσιεύματα. Το «Ε» διαθέτει ένα πλούσιο αρχείο με ρεπορτάζ για το αρδευτικό, τον κάθετο άξονα και άλλα ζητήματα που τα παρακολουθεί εδώ και χρόνια και αναδεικνύει όλες τις πτυχές και την πορεία τους. Είναι λοιπόν ένα χρήσιμο εργαλείο για να μάθει ένας αυτοδιοικητικός το background για όλα τα θέματα που αφορούν τους δήμους ξεχωριστά και το νομό. Γιατί μόνο όταν κάποιος είναι σωστά ενημερωμένος είναι και πιο αποτελεσματικός.
Μ.Ξ.  


Κοινωνική κρίση
Η κυβέρνηση δοκιμάζεται πλέον σκληρά στο κοινωνικό πεδίο και σε θέματα τα οποία καλείται να φέρει εις πέρας, εκτός από τα οικονομικά. Ανοίγει μια συζήτηση για τον γάμο των ομοφύλων και την τεκνοθεσία, φέρνει προς ψήφιση έναν νόμο για τα ιδιωτικά ΑΕΙ, προχωρεί κάποιες πρωτοβουλίες στη Δικαιοσύνη και έχει να αντιμετωπίσει το θέμα της προβληματικής λειτουργίας της Αστυνομίας. Αυτά μεταξύ πολλών άλλων.
Όλα αυτά εξελίσσονται όμως σε ένα εξαιρετικά προβληματικό κοινωνικό περιβάλλον. Πάσης φύσεως βία εκδηλώνεται καθημερινώς σε όλα τα κοινωνικά περιβάλλοντα, από το στενό οικογενειακό, στο ευρύτερο κοινωνικό, στους δρόμους, στα σχολεία, στα γήπεδα και έξω από αυτά. Κατά βάση αυτό που επικρατεί είναι ένα γενικό ξεχαρβάλωμα, μια απουσία φραγής στην ανομία, την παραβατικότητα και τη βία, μια ασυδοσία και μια νοοτροπία συμμορίας, η οποία εξαπλώνεται, από τα σχολεία και τις γειτονιές, μέχρι τις οργανωμένες εγκληματικές ομάδες. Υπό αυτό το πρίσμα, είναι φανερό ότι απαιτείται μια συνολικότερη αξιολόγηση της κοινωνικής συνθήκης, η οποία είναι προφανώς ένα απότοκο όσων έχουν επισυμβεί τα τελευταία χρόνια. Από την εποχή των μνημονίων και τις βίαιες οικονομικές και κοινωνικές ανατροπές, στην πολιτική ασυναρτησία του ’15-’19, στην πανδημία και τις κοινωνικές πληγές που άνοιξε και δεν έκλεισαν ποτέ.
Η οικονομική κρίση μπορεί να έχει ξεπεραστεί προς το παρόν, όμως η κοινωνική είναι εδώ. Και αν δεν αξιολογηθεί όπως θα όφειλε, θα έχει σίγουρα και πολιτικές επιπτώσεις.
Α.Κ.


Σίγουρες εξελίξεις
Εξελίξεις εν όψει  μεν, αλλά με ορίζοντα αμέσως μετά τις ευρωεκλογές.
Αυτό είναι δεδομένο, μπετοναρισμένο, σιγουράκι 100%. Το λένε όλοι στην αντιπολίτευση. Μικροί και μικρομέγαλοι. Θα περιμένουν να δουν τι θα τους βγάλει η ευρωπαϊκή κάλπη, τι ποσοστά θα πάρει ο καθένας και αμέσως μετά, την ανάγκη φιλοτιμία θα κάνουν και θα καθίσουν γύρω από το τραπέζι.
Μάλιστα λέγεται πως τα τραπέζια θα είναι δύο. Το ένα της κεντρώας και Αριστερής πλευράς και το άλλο των ακροδεξιών.
Το σενάριο όπως είναι λογικό, στηρίζεται στην απόφασή τους για επιβίωση που θα επιδιωχθεί μέσω συναίνεσης και συνεργασίας διότι διαφορετικά θα τρώνε τις σάρκες τους χωρίς μέλλον και προοπτικές.
Γ.Δ.


Το νέο κόμμα βιάζεται
Από τη δική του πλευρά πάντως, το κόμμα που έχει βιασύνες μεγάλες είναι η νέα Αριστερά. Βιάζεται να οργανωθεί  στοιχειωδώς, ν’ αποκτήσει γραφεία και κυρίως να δει και καταγράψει πόσοι είναι.
Εδώ ισχύει το «οργάνωση κι αγώνας» εκατό τα εκατό. Τρέχουν οι πρωτεργάτες για την οργανωτική ανασυγκρότηση, διότι κόμμα στα λόγια και χωρίς οργάνωση δε νοείται· κι αυτό το γνωρίζουν καλά όσοι ξεκίνησαν την όλη προσπάθεια.
Παράλληλα, πληροφορίες αναφέρουν ότι καλούνται οι βουλευτές να ενεργοποιηθούν περισσότερο και να συμμετέχουν στις οργανωτικές διαδικασίες. Επομένως ο Χουσεΐν Ζεϊμπέκ θα πρέπει να κινηθεί, να τρέξει και να βγει μπροστά ως ο εκλεγμένος εκπρόσωπος την κρίσιμη αυτή περίοδο που είναι απαραίτητες όλες οι δυνάμεις να κινητοποιηθούν.
Γ.Δ.


Χρονιά ελπίδων
Υπάρχει μια διάχυτη, ελπίδα στην κοινή γνώμη πως η χρονιά που διανύουμε τις πρώτες της ημέρες, πως θα είναι καλύτερη. Καλύτερη από εκείνη που αποχαιρετήσαμε.
Η προσδοκία αυτή του καλύτερου παρόντος είναι απόλυτα ανθρώπινη και αιτιολογημένη και ισχύει από της εμφανίσεως του ανθρώπου στη γη.
Πρόκειται για τις αποδεκτές και ισχύουσες συλλογικές ψευδαισθήσεις που στη βάση τους είναι λυτρωτικές, αρκεί βέβαια να μη διαρκούν πολύ.
Ούτως εχόντων των πραγμάτων, όλοι έχουμε το δικαίωμα στην καλύτερη ελπίδα για τις ατομικές υποθέσεις, τις οικογενειακές αλλά και τις επιχειρηματικές.
-Ισχύει το Λατινικό, «όσο ζω, ελπίζω». Το είπαμε, όχι για πάντα….
Γ.Δ.


Αλλαγή Γενικού Διευθυντή
Σας είχα εγκαίρως ενημερώσει  για την αλλαγή φρουράς στην ΕΑΣ Ξάνθης μετά την αποχώρηση του Μανώλη Σαραντίδη. Στη θέση του ανέλαβε ο Νίκος Τσιναρίδης και ιδού το βιογραφικό του.
Από την πλευρά μας ευχές για επιτυχία.
«Γεννήθηκα το 1973 και μεγάλωσα στη Γενισέα Ξάνθης. Οι γονείς μου είναι ο Κωνσταντίνος και η Ροδόπη Τσιναρίδη. Από το 2005 είμαι παντρεμένος με την Κωνσταντίνα Γρηγοριάδου, με την οποία έχουμε αποκτήσει τρία παιδιά.
Σπούδασα Οικονομικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Giessen – Friedberg της Γερμανίας. Έχω εργαστεί σε μεγάλο Τραπεζικό Όμιλο και Πολυεθνική Διαφημιστική Εταιρία στη Φρανκφούρτη Γερμανίας.
Το 2002 επέστρεψα στην Ξάνθη, ολοκλήρωσα τις στρατιωτικές μου υποχρεώσεις, και από το 2003 έως το 2016 εργάστηκα σε συνολικά 4 Ελληνικά Τραπεζικά Ιδρύματα, έχοντας διατελέσει μεταξύ άλλων Υποδιευθυντής και Διευθυντής Καταστήματος. Από το 2017 έως τον Νοέμβριο 2023 εργάστηκα ως Γενικός Διευθυντής σε εταιρία που εδρεύει στη Ξάνθη, η οποία δραστηριοποιείται εντός και εκτός Ελλάδας.
Από τον Δεκέμβριο 2023 έχω αναλάβει τη θέση του Γενικού Διευθυντή στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ξάνθης «Η Ένωση».
Γ.Δ. 


Εμβόλιο ξανά
Η πρώτη πράξη του νέου υπουργού Υγείας Άδωνη Γεωργιάδη ήταν να καταργήσει τα πρόστιμα στους ηλικιωμένους που αρνήθηκαν κατά την πανδημία να κάνουν εμβόλιο. Και καλά έκανε γιατί ήταν ένα άδικο μέτρο που επιβλήθηκε υπό τον πανικό της πανδημίας για να προστατευτεί ο ευάλωτος πληθυσμός. Όπως και τώρα, που έχουμε αύξηση του κορωνοϊού περισσότερο από πέρσι και έχουν αυξηθεί πολύ τα κρούσματα, οι προσελεύσεις στα Επείγοντα και οι νοσηλείες στις κλινικές, είναι αυτοί που πρωτίστως πρέπει να σπεύσουν να κάνουν εμβόλιο κορωνοϊού και γρίπης, ιδιαιτέρως αν έχουν προβλήματα υγείας. Και στην Ξάνθη, απ’ ότι μάθαμε, λειτουργεί ως εμβολιαστικό κέντρο μόνο το Κέντρο Υγείας Ξάνθης (πρώην ΙΚΑ) και κάνει εμβόλια κάθε Τρίτη και Πέμπτη από τις 8 το πρωί μέχρι τις 2.30 μ.μ. Τα ραντεβού κλείνονται κανονικά όπως πρώτα μέσω της πλατφόρμας του gov.gr.
Μ.Ξ.


 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Μία απαραίτητη Επιτροπή Υπάρχουν Επιτροπές και Επιτροπές. Ό,τι επιθυμείς θα το βρεις. Άλλε…