Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Νέα δεδομένα στην παραχώρηση αιγιαλού

Νέα δεδομένα στην παραχώρηση αιγιαλού

0

Η Κτηματική υπηρεσία και όχι οι δήμοι,  αρμόδια για τις ηλεκτρονικές δημοπρασίες –  Η καθαριότητα στους δήμους αλλά και το 60% από τις μισθώσεις


Μόνο το 30% το ποσοστό κάλυψης με ομπρελλοκαθίσματα στις περιοχές Natura


Φεύγουν από τα χέρια των δήμων οι δημοπρασίες για παραχώρηση τμημάτων αιγιαλού για ανάπτυξη ομπρελών στις παραλίες. Με νέο νομοσχέδιο που αναμένεται να τεθεί σε διαβούλευση οι δημοπρασίες θα είναι ηλεκτρονικές και αρμόδιος φορέας θα είναι η Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου. Να σημειώσουμε ότι στην υφιστάμενη κατάσταση η Κτηματική υπηρεσία εμπλέκονταν μόνο εάν είχε παρέλθει ο χρόνος που έθετε ανά τρία χρόνια η ΚΥΑ και κάποιες δημοπρασίες ήταν εκπρόθεσμες. Με το νέο νομοσχέδιο αναλαμβάνει εξ’ ολοκλήρου τη διαδικασία παραχώρησης αιγιαλού, με τους δήμους όμως να κρατούν τις δημοπρασίες για τα beach bar – αναψυκτήρια.


«Εμάς ειδικά για φέτος δεν θα μας επηρεάσει καθόσον οι συμβάσεις που υπέγραψαν αυτοί που πήραν τις δημοπρασίες είναι σε ισχύ και για φέτος. Θεωρώ ότι αυτό περισσότερο επηρεάζει τα νησιά»
Γ. Τσιτιρίδης
Δήμαρχος Αβδήρων

Η καθαριότητα στους δήμους αλλά και το 60% από τις μισθώσεις

Μιλώντας για τις αλλαγές που επιφέρει το νέο νομοσχέδιο και κατά πόσο θα επηρεάσουν την κατάσταση στις παραλίες ο δήμαρχος Αβδήρων Γιώργος Τσιτιρίδης σημειώνει: «Απλά δεν θα έχουμε την δικαιοδοσία να κάνουμε δημοπρασίες για παραχώρηση αιγιαλού για ομπρέλες και ξαπλώστρες. Αυτό θα γίνεται ηλεκτρονικά από την Κτηματική υπηρεσία. Εμείς ωστόσο θα λαμβάνουμε ένα ποσοστό 60% από τα μισθώματα. Οι δημοπρασίες για τα beach bar – αναψυκτήρια θα γίνονται από τους δήμους γιατί ανήκουν στους δήμους, όπως επίσης και το κομμάτι  της καθαριότητας που θα συνεχίσει να είναι αρμοδιότητα των δήμων. Εμάς ειδικά για φέτος δεν θα μας επηρεάσουν καθόσον οι συμβάσεις που υπέγραψαν αυτοί που πήραν τις δημοπρασίες είναι σε ισχύ και για φέτος. Θεωρώ ότι αυτό περισσότερο επηρεάζει τα νησιά και γίνεται για τα νησιά που  έχουν διαπιστωθεί παρανομίες και αυθαιρεσίες, όπως είδαμε πέρσι με το “κίνημα της πετσέτας” και όλα αυτά στην Μύκονο. Εμείς δεν έχουμε τέτοια θέματα. Το μόνο που θα αλλάξει είναι οι ηλεκτρονικές δημοπρασίες».

Υπενθυμίζουμε ότι στην παραλιακή ζώνη του δήμου Αβδήρων υπάρχουν τουλάχιστον 6 ενοικιαζόμενα beach bar – αναψυκτήρια και αντίστοιχα αιγιαλός για ομπρέλες και ξαπλώστρες.

Υποχρεώσεις των δήμων

Επιπλέον θεσπίζονται μια σειρά από υποχρεώσεις για τους Δήμους που είναι:

-Ο καθημερινός καθαρισμός των κοινόχρηστων χώρων.

-Η ανάρτηση πινακίδας με το σχέδιο αιγιαλού και παραλίας, στο οποίο επισημαίνονται όλες οι παραχωρήσεις επ’ αυτού.

-Η ανάρτηση κάθε παραχώρησης με στοιχεία και φωτογραφίες στην ιστοσελίδα τους.

-Η τοποθέτηση παρατηρητηρίων και η πρόσληψη ναυαγοσωστών.

-Η ενημέρωση της ΕΛΑΣ και των Κτηματικών Υπηρεσιών για παραβάσεις που διαπιστώνουν.

-Η άσκηση ελέγχων.

Τι θα ισχύει για τις απάτητες παραλίες και τις περιοχές Natura

Καθιερώνονται οι παραλίες υψηλής προστασίας («απάτητες παραλίες») που βρίσκονται σε περιοχές Natura και για τις οποίες θα απαγορεύεται η παραχώρηση και κατ’ επέκταση η τοποθέτηση ομπρελών, ξαπλωστρών κλπ.. Οι απάτητες παραλίες θα καθοριστούν με κοινή απόφαση των υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας με βάση τα χαρακτηριστικά κάθε περιοχής (π.χ. η ύπαρξη προστατευόμενων οικοτόπων, σπάνιων ειδών χλωρίδας / πανίδας, ο χαρακτηρισμός τους ως καίριων περιοχών βιοποικιλότητας. Η απόφαση θα εκδοθεί ύστερα από εισήγηση του ΟΦΥΠΕΚΑ και του γενικού διευθυντή Περιβαλλοντικής Πολιτικής. Στις λοιπές παραλίες που βρίσκονται σε περιοχές Natura προβλέπεται μικρότερο ποσοστό κάλυψης με ομπρελλοκαθίσματα της έκτασης που παραχωρείται, συγκεκριμένα 30 % του συνολικού εμβαδού έναντι 50 % στις παραλίες εκτός Natura. Παράλληλα, ορίζεται ότι ο παλαιός αιγιαλός που συνορεύει με απάτητες παραλίες είναι κοινόχρηστος ενώ τα υπόλοιπα τμήματα του παλαιού αιγιαλού επανέρχονται στην ιδιωτική περιουσία του Δημοσίου και άρα θα μπορούν να αξιοποιούνται από την ΕΤΑΔ.

Κατά τα λοιπά, τίθενται όρια στους αιγιαλούς και παραλίες που παραχωρούνται ως εξής:

α.Δεν επιτρέπεται η παραχώρηση ποσοστού πάνω από το 50 % του συνολικού εμβαδού κάθε παραλίας, ποσοστό το οποίο μειώνεται στο 30 % για περιοχές Natura. Έτσι, αν μια παραλία έχει εμβαδόν π.χ. 20 στρέμματα, τα 10 στρέμματα τουλάχιστον θα πρέπει να είναι ελεύθερα ενώ τίθεται επιπλέον ελάχιστη απόσταση 6 μέτρων (3 μέτρα εκατέρωθεν) μεταξύ των παραχωρήσεων.

β.Κάθε παραχώρηση δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 500 τ.μ. Περαιτέρω τίθεται πλαφόν στο εμβαδόν της έκτασης στην οποία επιτρέπεται η τοποθέτηση ομπρελών, ξαπλωστρών κλπ. το οποίο είναι μέχρι 60 % της παραχωρούμενης έκτασης (30 % για περιοχές Natura). Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι οι ομπρέλες και ξαπλώστρες σε κάθε παραχώρηση δεν μπορούν να καταλαμβάνουν πάνω από 300 τ.μ. (το 60 % της έκτασης) ή 150 τ.μ. σε περιοχές Natura.

Να σημειώσουμε ότι περιοχές Natura έχουμε τόσο στην παραλιακή ζώνη των Αβδήρων όσο και του Τοπείρου.


Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Μήνυμα κοινού αγώνα εκπέμπουν σωματεία και σύλλογοι με αφορμή την Πρωτομαγιά [ΦΩΤΟ]

Πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο Ξάνθης στις 10:00 με ομιλίες, ανάγνωση το…