Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα LNG Αλεξανδρούπολης: Εν αναμονή των θέσεων εργασίας

LNG Αλεξανδρούπολης: Εν αναμονή των θέσεων εργασίας

0

Σιφναίος: «Ένα έργο – σταθμός που θα ενισχύσει την απασχόληση και την τοπική οικονομία με 120 νέες θέσεις εργασίας σε μόνιμη βάση»


Στην τελική ευθεία μπαίνει η διαδικασία εμπορικής λειτουργίας της πλωτής μονάδας αποθήκευσης και επαναεριοποίησης φυσικού αερίου (FSRU) Αλεξανδρούπολης, καθώς το ειδικά διαμορφωμένο δεξαμενόπλοιο της Gastrade «Alexandroupoli» βρίσκεται στο στάδιο της σύνδεσης – μέσω υποθαλάσσιου αγωγού – με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου.

Η αγκυροβόληση του FSRU ανοιχτά από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης ολοκληρώθηκε στις 23 Δεκεμβρίου και με βάση τον προγραμματισμό η σύνδεση με τον υποθαλάσσιο αγωγό θα έχει ολοκληρωθεί έως τις 20 Ιανουαρίου. Την ίδια ώρα, στις αρχές Μαρτίου αναμένεται η έναρξη της εμπορικής λειτουργίας της πλωτής μονάδας, που αφορά την ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης. Μέσω του ελληνοβουλγαρικού αγωγού (IGB) ποσότητες θα περνούν στη Βουλγαρία και από εκεί μέσω διασυνδετήριου αγωγού το αέριο θα φτάνει στη Ρουμανία. Η λειτουργία του FSRU θα διπλασιάσει τη δυναµικότητα της χώρας σε αέριο, καθώς θα αυξήσει τη συνολική της δυνατότητα αεριοποίησης στα 10 bcm LNG για το επόμενο έτος.

Δοκιμαστικό φορτίο

Αμέσως μετά τη σύνδεση με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου στην περιοχή της Αμφιτρίτης, αναμένεται να φτάσει και το πρώτο φορτίο LNG, το οποίο και θα σηματοδοτήσει την εκκίνηση της δοκιμαστικής λειτουργίας της υποδομής, η οποία θα διαρκέσει, σύμφωνα με πληροφορίες, για έξι με επτά εβδομάδες.

Παράλληλα, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι το προσεχές διάστημα θα ολοκληρωθούν και οι κατανομές των slots του FSRU προς τους χρήστες, οι οποίοι μέσω δημοπρασιών έχουν κλείσει θέσεις αποθήκευσης των φορτίων LNG. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, πάνω από το 50% των ποσοτήτων που μπορούν να αεριοποιηθούν (5,5 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως) είναι ήδη συμβολαιοποιημένο.

Οι ποσότητες αερίου που θα διακινηθούν προορίζονται για καταναλωτές τόσο εντός της Ελλάδας όσο και εκτός συνόρων. Μέσω του αγωγού IGB οι ποσότητες αερίου που προορίζονται εκτός της ελληνικής αγοράς έχουν προγραμματιστεί να παραδοθούν σε καταναλωτές στη Βουλγαρία, τη Βόρεια Μακεδονία, τη Σερβία αλλά και τη Ρουμανία. Βέβαια, δεν αποκλείεται το φυσικό αέριο που θα διακινεί το FSRU Αλεξανδρούπολης να φτάσει μέσω traders ακόμα και στη Μολδαβία αλλά και την Ουγγαρία.

Για τις θέσεις εργασίας

Σε δηλώσεις του στην Καθημερινή πριν περίπου ένα μήνα, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Gastrade κ. Κωνσταντίνος Σιφναίος  είχε σημειώσει: «Είναι ένα έργο σταθμός που θα ενισχύσει την απασχόληση και την τοπική οικονομία με 120 νέες θέσεις εργασίας σε μόνιμη βάση αλλά πάνω από όλα θα επανακαθορίσει το στίγμα της πόλης στον παγκόσμιο χάρτη σαν ένα κρίσιμο κόμβο για την ενεργειακή ασφάλεια ολόκληρης της ΝΑ Ευρώπης».

Μέχρι στιγμής, δεν έχει υπάρξει στην ιστοσελίδα της Gastrade κάποια σχετική ανακοίνωση για προσλήψεις στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης, με εξαίρεση κάποιες πληροφορίες που έχουν υπάρξει για πρόσληψη διοικητικού στελέχους σε τοπικό επίπεδο. Αντιθέτως, στο site υπάρχουν ανακοινώσεις για αναζήτηση προσωπικού για τα γραφεία της εταιρείας στην Αθήνα, ενώ αντίστοιχες προσλήψεις -πάντα για την Αθήνα- είχαν γίνει και την άνοιξη του ‘22.

Εικάζεται πως το θέμα των θέσεων εργασίας για την Αλεξανδρούπολης θα είχε αναπτυχθεί περαιτέρω από τους εκπροσώπους της εταιρείας κατά την εκδήλωση παρουσίασης του προγράμματος κοινωνικής εταιρικής ευθύνης της, στα μέσα Δεκεμβρίου, η οποία όμως ακυρώθηκε λόγω καιρικών συνθηκών.

ΠΗΓΗ: gnomionline.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Μήνυμα κοινού αγώνα εκπέμπουν σωματεία και σύλλογοι με αφορμή την Πρωτομαγιά [ΦΩΤΟ]

Πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο Ξάνθης στις 10:00 με ομιλίες, ανάγνωση το…