Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Σφίγγει ο κλοιός για 5.000 οφειλέτες του δήμου Ξάνθης

Σφίγγει ο κλοιός για 5.000 οφειλέτες του δήμου Ξάνθης

1

Το Ταμείο προχωρά σε κατασχέσεις αν δεν εξοφληθούν εφαρμόζοντας τον νέο νόμο 5027/2023


 Προϊσταμένη Ταμείου δήμου Ξάνθης Π. Κοκκίνου: «Είμαστε υποχρεωμένοι να εφαρμόσουμε τον νόμο γιατί διαφορετικά θα βεβαιωθούν σε μας οι οφειλές»


Αντιδήμαρχος Οικονομικών Μ. Φανουράκης: «Δεν είναι στο χέρι μας να κάνουμε κάτι διαφορετικό»


Με τον «πέλεκυ» των κατασχέσεων βρίσκονται αντιμέτωποι τουλάχιστον 5.000 συμπολίτες μας μετά το ‘σαφάρι’ που ξεκίνησε το Ταμείο του δήμου Ξάνθης να «μαζέψει» οφειλές χρόνων που ανέρχονται σε 5,5 εκ. ευρώ  και να δώσουν λόγο στο Υπουργείο όπως υποχρεούνται από το νέο νόμο 5027/2023 που τίθεται σε εφαρμογή από 1/1/2024. Οι υπηρεσιακοί παράγοντες  καλούνται να βγάλουν αυτοί το «φίδι» από την τρύπα και να κινήσουν όλες τις διαδικασίες είσπραξης και κατασχέσεων για οφειλές ετών γιατί διαφορετικά θα τους καταλογιστούν οι οφειλές και θα κληθούν αυτοί να τις καταβάλλουν! Την δυσαρέσκεια όμως την εισπράττουν οι αιρετοί παρότι ο νόμος τους απαλλάσσει από κάθε ευθύνη.

Προϊσταμένη Ταμείου δήμου Ξάνθης Π. Κοκκίνου: «Είμαστε υποχρεωμένοι να εφαρμόσουμε τον νόμο γιατί διαφορετικά θα βεβαιωθούν σε μας οι οφειλές»

Όπως εξηγεί στο «Ε» η προϊσταμένη του Ταμείου του δήμου Ξάνθης κα Κοκκίνου Περιστέρα ο νόμος καταλογίζει την υποχρέωση είσπραξης των οφειλών στους υπαλλήλους και ουδεμία ευθύνη έχουν oi αιρετοί: «Στις αρχές του έτους πρέπει να παραδώσουμε στο ΥΠΕΣ την λίστα με τις οφειλές που παραγράφονται και ποιες όχι. Αυτό ορίζει ο νέος νόμος 5027/2023.  Είναι μεγάλος ο όγκος που επεξεργαζόμαστε. Έχουμε ακολουθήσει όλες τις προαπαιτούμενες διαδικασίες αποστέλλοντας συστημένες επιστολές σε οφειλέτες. Κάποιοι μας λένε ότι δεν  έλαβαν την ειδοποίηση όμως εμείς έχουμε τον τρόπο να αποδείξουμε ότι την αποστείλαμε. Η διαδικασία που ακολουθεί μετά από δύο ειδοποιήσεις είναι οι κατασχέσεις όπως ορίζει  νόμος 4928/2022 για τις κατασχέσεις εις χείρας τρίτων. Κατανοούμε τις διαμαρτυρίες και τις αντιδράσεις αλλά είμαστε υποχρεωμένοι να εφαρμόσουμε τον νόμο γιατί διαφορετικά θα βεβαιωθούν σε μας οι οφειλές. Ωστόσο έχουμε κάνει και πολλές άρσεις κατασχέσεων, εφόσον τακτοποιηθεί η οφειλή και είμαστε ικανοποιημένοι μ’ αυτό».

Αντιδήμαρχος Οικονομικών Μ. Φανουράκης: «Δεν είναι στο χέρι μας να κάνουμε κάτι διαφορετικό»

Μιλώντας για το ζήτημα που έχει προκύψει με τις κατασχέσεις ο αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Μανώλης Φανουράκης τονίζει: «Ποια δημοτική αρχή που μάλιστα αποχωρεί θα αποφάσιζε κατασχέσεις για οφειλές ετών εν μέσω Χριστουγέννων; Είναι ευνόητο πως οι αιρετοί δεν έχουν καμία σχέση μ’ αυτό. Ο νόμος έχει αναθέσει στο Ταμείο των δήμων αυτή την υποχρέωση γιατί διαφορετικά θα καταλογιστούν οι οφειλές στους υπαλλήλους. Κατανοούμε το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τις κατασχέσεις αλλά δεν είναι στο χέρι μας να κάνουμε κάτι διαφορετικό».

Διευκρινήσεις από την Ταμειακή υπηρεσία του δήμου Ξάνθης

Σε ότι αφορά το δικαίωμα ταμειακής βεβαίωσης απαιτήσεων δήμων που αφορούν αυτοτελή πρόστιμα (π.χ. πρόστιμα από παραβάσεις Κ.Ο.Κ)διευκρινίζεται ότι οφειλές από τα πρόστιμα αυτά που γεννήθηκαν πριν τις 31.12.2018 και δεν βεβαιώθηκαν μέσα σε τρία (3) έτη από τη γέννησή τους δεν δύναται να αναζητηθούν-βεβαιωθούν-εισπραχθούν στο πλαίσιο της μεταβατικής διάταξης του άρθρου 72 του ν. 5027/2023. Σε περίπτωση που έχουν βεβαιωθεί και δεν έχουν υποπέσει σε παραγραφή (εικοσαετή) μέχρι την ισχύ του νόμου μπορούν να εισπραχθούν (170/2020 Γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (βλπΑριθ. Πρωτ. 94670/21.12.2021 έγγραφό μας προς τις Αποκ/νες Διοικήσεις του Κράτους). (ΥΠ.ΕΣεγκ. 534/38880/04.05.2023) (ΥΠ.ΕΣ34517/21.04.2023)). Για την ανακοπή της 20/ετούς παραγραφής από την ταμειακή βεβαίωσή τους, η υπηρεσία μας προχώρησε στην εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 67 του Ν.3842/2010 το οποίο αντικαθιστά το άρθρο 33 του ΝΔ 356/74 (ΚΕΔΕ) και με το οποίο προστίθεται νέο άρθρο με αρ.30, μετά το άρθρο 30 του ΚΕΔΕ εφαρμοζόμενων και των διατάξεων του άρθρου 32 του ισχύοντα κώδικα, όπως ίσχυαν και οι διατάξεις του άρθρου 7 του Ν.4224/13 με τις οποίες αντικαταστάθηκε το άρθρο 7 του Ν.Δ. 356/74 (ΚΕΔΕ) και τις διατάξεις του άρθρου 9 του Ν.4978/2022 (ΦΕΚ 190Α’).


Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Μήνυμα κοινού αγώνα εκπέμπουν σωματεία και σύλλογοι με αφορμή την Πρωτομαγιά [ΦΩΤΟ]

Πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο Ξάνθης στις 10:00 με ομιλίες, ανάγνωση το…