Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2023

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2023

0

Ν’ αυξηθεί το πράσινο στην πόλη
Συμπολίτης μου το έθεσε ως μία από τις πρώτες κινήσεις της νέας δημοτικής αρχής. Μου επισήμανε πως υπάρχουν συνοικίες στην πόλη στις οποίες το πράσινο είναι ελάχιστο. Αυτή η έλλειψη θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα να μειωθεί σταδιακά σημείωσε.
Συμφώνησα φυσικά μαζί του και μεταφέρω την επισήμανση του συμπολίτη. Παράλληλα θυμίζω ότι κατά καιρούς από την στήλη έθιξα το θέμα της έλλειψης του πρασίνου. Παράλληλα είχα προτείνει ο δήμος ν’ αγοράσει διάφορα μικρά οικόπεδα που δεν μπορούν ν’αξιοποιηθούν και να τα μετατρέψει σε μικρά παρκάκια, τα λεγόμενα πάρκα τσέπης.
Η πρόταση υπάρχει, η υλοποίηση μένει.
Γ.Δ.


Έργα του Λιμενικού Ταμείου
Μεταξύ μας τα έργα στα λιμάνια ενώ είναι σημαντικά, ελάχιστοι τα γνωρίζουν ότι πραγματοποιούνται και ακόμη λιγότεροι τα απολαμβάνουν και χρησιμοποιούν.
Έτσι, ολοκληρώνεται ένα ακόμη έργο CLLD του Λιμενικού Ταμείου, το οποίο πραγματοποιείται με την επίβλεψη της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Αβδήρων, πολύ απαραίτητο για τις ανάγκες των Λιμένων και Αλιευτικών καταφυγίων της ΠΕ Ξάνθης και της ΠΕ Ροδόπης.
Στα λιμάνια υπό την επίβλεψη του Ταμείου, μεταξύ των οποίων και τα λιμάνια Φαναρίου και Ιμέρου, τοποθετήθηκαν πυργίσκοι Παροχής Νερού και Ηλεκτρικού Ρεύματος για σκάφη, μέσω του επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας και Θάλασσας ύψους 466.119 ευρώ.
Γ.Δ.


Χρειάζεται προσοχή
Ο σχετικά καλός καιρός για αρκετούς συμπολίτες, κυρίως με καλή φυσική κατάσταση, τους οδήγησε ν’ αποφασίσουν να μην κάνουν το εμβόλιο της γρίπης.
Η πληροφορία προέρχεται από φαρμακοποιό, ο οποίος με την ευκαιρία επισήμανε πως το εμβόλιο είναι απαραίτητο για όλους άνω των 60 χρόνων. Παράλληλα, πληροφορίες αναφέρουν ότι τα νέα δεν είναι ευχάριστα και για τα αυξανόμενα κρούσματα του κορωνοϊού.
Ακόμη, οι γονείς και τα μικρά παιδιά βιώνουν μια περίοδο ταλαιπωρίας εξαιτίας της νόσου Κοξάκι που λόγω συγχρωτισμού των μικρών στους διάφορους παιδικούς σταθμούς κάνει θραύση.
-Προσοχή επομένως για μεγάλους και μικρούς.
Γ.Δ.


Συνεχίζεται το ενδιαφέρον
Μεγάλο και συνεχιζόμενο το ενδιαφέρον των συμπολιτών ν’αποκτήσουν τις νέες ταυτότητες. Σύμφωνα δε με πληροφορίες, μέχρι τέλος του έτους, υπολογίζεται να φθάσουν κοντά στο 1.800 νέα δελτία. Νέα δελτία μεν, αλλά με συγκεκριμένη διάρκεια ζωής διότι τη νέα χρονιά θα ξεκινήσει η διαδικασία έκδοσης των νέων ταυτοτήτων μικρής διάστασης όπως οι χρεωστικές κάρτες των τραπεζών.
Αυτές οι νέες ταυτότητες θα περιέχουν όλα τα απαραίτητα στοιχεία του κατόχου και θα ισχύσουν για πάρα πολλά χρόνια.
Γ.Δ.


Περί παρκαρίσματος
Το θέμα είναι γνωστό μεν, αλλά μη επιλυόμενο δε.
Για τα αυθαίρετα και παράνομα παρκαρίσματα Ι.Χ. αυτοκινήτων αλλά και μικρών φορτηγών ο λόγος. Γνωστό σε όλους. Οδηγούς και πεζούς, που υποχρεώνουν τους πεζούς να κατεβαίνουν στους δρόμους κινδυνεύοντας την σωματική τους ακεραιότητα.
Τώρα μάλιστα παραμονές των Γιορτών, το κακό έχει παραγίνει διότι οι παρανομούντες πιστεύουν ότι η Τροχαία (που αλήθεια βρίσκεται; )  δεν θα τους ελέγξει.
Κι έτσι, η κακή αυτή συνήθεια συνεχίζεται χρόνια τώρα και τίποτε δεν δείχνει ότι θα μειωθεί. Για να σταματήσει, βέβαια, ούτε λόγος, διότι η όλη υπόθεση είναι και θέμα επιπέδου και κουλτούρας.
Γ.Δ.


Εθνική πολιτική και εκφραστές
Στην Ευρώπη και τις υπόλοιπες ανεπτυγμένες πολιτικά και οικονομικά χώρες, την εθνική πολιτική και φυσικά την εξωτερική πολιτική την εκφράζει η εκάστοτε κυβέρνηση.
Δεν την εκφράζουν και δεν έχουν την ευθύνη υλοποίησης διάφοροι απόμαχοι πρώην πρεσβευτές, πρώην στρατηγοί, πρώην πολιτικοί, διάφοροι δημοσιογράφοι και αναλυτές.
Η εξωτερική πολιτική εκφράζεται αποκλειστικά από την κυβέρνηση που στο κάτω-κάτω λογοδοτεί και για τις πράξεις της. Σε αντίθεση με όλους τους άλλους που στον ελεύθερο χρόνο τους για να περνά η ώρα, κάνουν ομιλίες εκφράζοντας τις απόψεις τους μεν αλλά δεν ενδιαφέρουν και κανέναν, κυρίως την κυβέρνηση η οποία έχει την δική της πολιτική.
Τα παραπάνω ως εκ τούτου ισχύουν για τους κυρίους Αντώνη Σαμαρά και Κώστα Καραμανλή. Οι οποίοι για να βρεθούν για λίγο στην επικαιρότητα, μιλούν δημόσια εκφράζοντας τις απόψεις τους μεν αλλά αυτές βρίσκονται ως προς την εθνική-εξωτερική πολιτική σε αντίθετη κατεύθυνση.
-Μάλλον πλήττουν οι εν λόγω και αναζητούν απασχόληση…
Γ.Δ.


Όποιος βιάζεται…εκτίθεται
Αχ αυτά τα πληκτρολόγια. Μικροί, μεγάλοι τα χρησιμοποιούν· όπως γνωστικοί και βαρεμένοι και γράφουν ανοησίες, ψέματα, υπερβολές και κρίνουν τους πάντες και τα πάντα χωρίς να έχουν γνώσεις του θέματος.
Το ίδιο συνέβη με την υπόθεση του σκυλιού στην Αράχοβα. Η απόλυτη ανατροπή για τον τρόπο θανάτου του σκυλιού ράτσας χάσκι.
Συγκεκριμένα οι αστυνομικοί που πήγαν εκεί (!) μετά τον σάλο που δημιουργήθηκε, διαπίστωσαν από κάμερες που εξέτασαν ότι το σκυλί έπεσε θύμα αγέλης ζώων που του επιτέθηκε τραυματίζοντάς το σοβαρά.
Έτσι, καταπίπτουν αμέσως όλα όσα προσβλητικά και ψευδή ανέφεραν τα επαναστατημένα πληκτρολόγια του καναπέ.
-Φαινόμενο των καιρών μας.
Γ.Δ.


Οι άλλοι κι εμείς
Παρακολουθώ τις συναδέλφους εφημερίδες Καβάλας και Δράμας έτσι για ενημέρωση όπως το ίδιο και για Ροδόπη και Έβρο.
Τώρα λοιπόν, την περίοδο των εκδηλώσεων για τα Χριστούγεννα οι φορείς Καβάλας και Δράμας, διαφημίζουν τις εκδηλώσεις τους με ολοσέλιδες καταχωρίσεις στις εφημερίδες. Η διαπίστωση είναι απλή και παλιά. Οι άνθρωποι εκεί έχουν άλλες αντιλήψεις, άλλη μενταλιτέ λειτουργίας.
Την διαφορά την βλέπεις από τα άτομα που εκπροσωπούν την αυτοδιοίκηση, τους βουλευτές, τους διάφορους φορείς. Ένας σοβαρός λόγος που διαφέρουν, που ξεχωρίζουν από μας είναι  που στους ανθρώπους αυτούς δεν επικρατεί μια μιζέρια, μια φοβία, μια λογική επαρχιωτισμού κακής μορφής.
Θυμηθείτε, πόσους είχαμε υπουργούς και υφυπουργούς, πόσα στελέχη στην κεντρική πολιτική σκηνή.
-Μιζέρια και χαμηλές προσδοκίες και τίποτε ξεχωριστό.
Γ.Δ.


Μεγάλη θλίψη για την 19χρονη που έχασε την ζωή της
Μεγάλη θλίψη σκόρπισε στην τοπική κοινωνία ο θάνατος της 19χρονης Αϊσέ από το Π. Ζυγό που πάλεψε τόσες μέρες στην εντατική του νοσοκομείου Καβάλας αλλά δεν τα κατάφερε. Η άτυχη κοπέλα έχασε τη ζωή της τόσο άδικα, τόσο αναπάντεχα. Βγήκε βόλτα με το κατοικίδιό της και παρασύρθηκε από διερχόμενο αυτοκίνητο. Αργότερα έγινε γνωστό ότι ο δράστης είναι αστυνομικός και ομολόγησε ότι παρέσυρε την κοπέλα με το υπηρεσιακό όχημα που οδηγούσε και ότι δεν ομολόγησε από την αρχή αλλά παρίστανε τον αυτόπτη μάρτυρα και ότι αυτός ειδοποίησε το ΕΚΑΒ. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να αποδοθεί δικαιοσύνη αλλά η πραγματικότητα δεν αλλάζει. Ένα νέο κορίτσι έχασε τη ζωή του. Βαρύ το πένθος για την οικογένειά του για όλη την τοπική κοινωνία. Αυτό που επίσης πρέπει να διερευνηθεί είναι αν ήταν επαρκής ο φωτισμός, ποιο είναι το επιτρεπτό όριο ταχύτητας σε εκείνο το σημείο. Πολλοί βγαίνουν βόλτα στην περιοχή εκείνη. Θα πρέπει να ληφθούν μέτρα ώστε να μην ξανασυμβεί.
Μ.Ξ.


Αποφασίσατε;
Εκεί που τα μπλε τιμολόγια ήταν σαφώς εκτός… σκέψης λόγω της υψηλότερης τιμής, ήρθε η κίνηση…ματ της ΔΕΗ να χαμηλώσει το κόστος κάτω από τα 18 λεπτά ανά κιλοβατώρα, όταν άλλοι πάροχοι πωλούσαν το σταθερό ακόμη και προς 35 ή άλλος προς 69 λεπτά. Θεωρείται δεδομένο ότι αυτή η κίνηση του μεγαλύτερου παρόχου ηλεκτρικής ενέργειας δεν θα μείνει αναπάντητη από τους ανταγωνιστές της. Τι σημαίνει τιμή κάτω από τα 18 λεπτά; Σημαίνει χαμηλότερη χρέωση από αυτή που μπορεί να έχει το κυμαινόμενο (πράσινο ή κίτρινο) όχι με τα σημερινά δεδομένα αλλά σε περίπτωση αύξησης της τιμής χονδρικής (ή χρηματιστηριακής) τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος. Σε κάποιους δε παρόχους, η χρέωση του πράσινου τιμολογίου είναι ήδη υψηλότερο από τα 18 λεπτά και αν η χρηματιστηριακή τιμή αυξηθεί, η διαφορά θα γίνει ακόμη μεγαλύτερη.
Συμπέρασμα : Η αγορά αυτορυθμίζεται και ο ανταγωνισμός θα ρίξει τις τιμές. Άρα δεν πρέπει να βιαστούμε και να κάνουμε την τελική επιλογή μας πριν την αλλαγή του χρόνου. Το τοπίο δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη.!
Μ.Ξ.


 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Μία απαραίτητη Επιτροπή Υπάρχουν Επιτροπές και Επιτροπές. Ό,τι επιθυμείς θα το βρεις. Άλλε…