Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Σε αυστηρότερο πλαίσιο θα κινηθεί η Natura

Σε αυστηρότερο πλαίσιο θα κινηθεί η Natura

0

Εκπονούνται οι ειδικές περιβαλλοντικές μελέτες


Σε αναμονή για την ρύθμιση στα εκτός σχεδίου  


Συνεχίζεται το …θολό τοπίο για την εκτός σχεδίου δόμηση, για τις χρήσεις γης αλλά και για τις περιοχές Natura. Γενικά επικρατεί μια νομοθετική…ασάφεια στα χωροταξικά,  διόλου …δημιουργική, αντίθετα μάλιστα πολύ προβληματική για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που θέλουν να τα αξιοποιήσουν και για τους Μηχανικούς που εμπλέκονται επαγγελματικά.


«Έχουμε βάσιμους φόβους ότι το νέο πλαίσιο θα είναι αυστηρότερο. Θα υπάρχουν περισσότεροι περιορισμοί για τουριστικά καταλύματα αλλά και γενικότερα στην δόμηση» Β. Ασημίδης Γ. Γραμματέας ΤΕΕ – Θράκης

Σε αναμονή για την ρύθμιση στα εκτός σχεδίου

Ειδικότερα, σε στάση αναμονής βρίσκονται οι Μηχανικοί και ιδιοκτήτες ακινήτων περιμένοντας την μεταβατική ρύθμιση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την εκτός σχεδίου δόμηση σε οικόπεδα άνω των 4 στρεμμάτων χωρίς «πρόσωπο» σε πολεοδομικά αναγνωρισμένη κοινόχρηστη οδό που θα ισχύει έως ότου ολοκληρωθεί ο πολεοδομικός σχεδιασμός. Με την ψήφιση της ρύθμισης αυτής  θα ξεπαγώσουν οι εκδόσεις οικοδομικών αδειών αλλά και θα επανεκκινηθούν οι αγοροπωλησίες που είχαν κολλήσει.

Σκοπός της ρύθμισης είναι να δοθεί ανάσα σε χιλιάδες ιδιοκτήτες που έως σήμερα είναι με δεμένα χέρια, όμως το τελικό σχέδιο που θα κατατεθεί, θα πρέπει να είναι εναρμονισμένο με τη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας – υπενθυμίζουμε ότι εξέδωσε τρεις ακυρωτικές αποφάσεις –  ώστε να αποφευχθούν στο μέλλον νέες προσφυγές και ακυρωτικές αποφάσεις.

Πιο αυστηρό το νέο σχέδιο για τις περιοχές Natura – Εκπονούνται οι ειδικές περιβαλλοντικές μελέτες

Ερωτηματικό παραμένει το τι θα γίνει με τη δόμηση στις περιοχές Natura. Το νομοσχέδιο για την αναθεώρηση και τον επαναπροσδιορισμό των ειδικών χρήσεων γης  δεν έχει κατατεθεί καθώς ακόμη εκπονούνται οι ειδικές περιβαλλοντικές μελέτες. Με βάση τις μελέτες πρόκειται  να εκδοθούν σχετικά Προεδρικά Διατάγματα και αποφάσεις: «Υπάρχει μια ασάφεια σ’ ότι αφορά τα ακίνητα που είναι 4 στρέμματα και έχουν πρόσοψη μικρότερη των 25 ή 45 μέτρων σε χαρακτηρισμένη οδό. Περιμένουμε την ρύθμιση και ευελπιστούμε μέσα στο 2024 να κατατεθεί. Επίσης δεν ξέρουμε τι μέλλει γενέσθαι με το πλαίσιο για την Natura. Περιμένουμε εδώ και πολύ καιρό το νέο νομοσχέδιο για τις περιοχές Natura. Ευελπιστούμε πως μέσα στο 2024 θα ολοκληρωθούν οι ειδικές περιβαλλοντικές μελέτες που είναι σε φάση εκπόνησης. Στην συνέχεια πρέπει να θεσμοθετηθεί. Έχουμε βάσιμους φόβους ότι το νέο πλαίσιο θα είναι αυστηρότερο. Θα υπάρχουν περισσότεροι περιορισμοί για τουριστικά καταλύματα αλλά και γενικότερα στην δόμηση», σημειώνει ο Γ. Γραμματέας του ΤΕΕ – Θράκης κ. Βασίλης Ασημίδης.

Ένας νομός στο δίκτυο της Natura και της Ραμσάρ

Το θέμα της Natura αφορά ιδιαίτερα τον νομό μας καθώς πολλές περιοχές είναι στις ζώνες προστασίας του Δικτύου Natura. Όπως οι παρανέστιες περιοχές αλλά και περιοχές στην παραλιακή ζώνη της Τοπείρου και των Αβδήρων έως την περιοχή της Μάνδρας. Να σημειώσουμε ότι το Δίκτυο Natura περιλαμβάνει τέσσερις ζώνες κλιμακούμενης προστασίας και με τη νέα νομοθετική ρύθμιση του ΥΠΕΝ,  θα καθοριστούν παράλληλα νέες χρήσεις καθώς  και η δόμηση στις προστατευόμενες περιοχές.

Να θυμίσουμε ότι ο νομός μας εκτός από το δίκτυο Natura έχει και περιοχές προστατευόμενες από την συνθήκη Ραμσάρ όπως για παράδειγμα οι περιοχές της Βιστονίδας. Κάποιες δε περιοχές  είναι προστατευόμενες και από την Natura και από την Ραμσάρ! Αν επαληθευτούν οι φόβοι των Μηχανικών ότι αυστηροποιείται η Natura, τότε σ’ αυτές τις περιοχές η μόνη χρήση που ίσως θα επιτρέπεται είναι …περίπατοι!


Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αναβαθμίζεται το Κέντρο Υγείας Αβδήρων

Αποκτά μόνιμο ασθενοφόρο μετά από 5 χρόνια Ξεκίνησαν οι εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης κ…