Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου 2023

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου 2023

0

Αγορά καπναποθηκών
Απλώς  το σημειώνω, μήπως και συγκινηθεί κάποιος δημοτικός σύμβουλος του δήμου Ξάνθης.
Άλλο ένα μνημείο της Ιστορίας της καπνούπολης Καβάλας βρίσκεται πλέον στα χέρια του Δήμου Καβάλας, μετά την αγορά των καπναποθηκών που βρίσκονται μεταξύ των οδών Εθνάρχου Μακαρίου, Νίκης, Δαγκλή και Δαμιανού, με την επωνυμία «Παλιό Ωδείο».
Στόχος, πέρα από την διάσωση και διατήρηση της μοναδικής πολιτιστικής αρχιτεκτονικής κληρονομιάς του κτηρίου, είναι η δημιουργία δημοτικού πολιτιστικού κέντρου, που θα περιλαμβάνει τον χώρο εκδηλώσεων, διαλέξεων και μικρό συνεδριακό κέντρο, ενώ θα στεγάσει και παράρτημα του Δημοτικού Ωδείου.
Γ.Δ.


Εμείς εδώ κι κάνουμε;
Τίθεται το ερώτημα. Εμείς εδώ στην Ξάνθη τι κάνουμε; Τι περιμένουμε; Να συμβεί κανένα θαύμα;
Το συγκρότημα «Π» αξιοποιήθηκε εν μέρει και το υπόλοιπο καταστρέφεται χρόνο τον χρόνο περιμένοντας την έγκριση κάποιων προγραμμάτων για να ξεκινήσουν οι εργασίες.
Το κτήριο που θα γινόταν Μουσείο Καπνού ετοιμάστηκε από τον Γιώργο Παυλίδη αλλά οι επόμενοι δεν ενδιαφέρθηκαν και μένει κλειστό χωρίς το παραμικρό ενδιαφέρον.
Μάλιστα ο Ξανθιώτης Γιώργος Καρατζούλης έχει διάφορα αντικείμενα στην κατοχή του, θέλει να τα παραδώσει αλλά δεν υπάρχει ενδιαφέρον και ανταπόκριση για το «στήσιμο» του Μουσείου Καπνού.
Γ.Δ.


Τον Δεκέμβριο του 2024
Κάποιοι θα χαμογελάσουν όταν ενημερωθούν ότι η ημερομηνία του τίτλου αναφέρεται στις επικείμενες εκλογές στα Εμπορικά, βιοτεχνικά, βιομηχανικά Επιμελητήρια.
Ναι, ισχύει, όπως λένε οι νέοι. Το αποφάσισε η κυβέρνηση μετά από μία παράταση κι έτσι άτυπα, μπαίνουν τα Επιμελητήρια στην προετοιμασία των εκλογών. Βέβαια ο χρόνος μέχρι τον Δεκέμβριο του 2024 είναι μεγάλος και πολλά μπορούν να συμβούν μέχρι τότε.
Με την ευκαιρία και μία είδηση. Ο σημερινός πρόεδρος Στυλιανός Μωραΐτης θα είναι εκ νέου υποψήφιος. Εκείνος που θα παραιτηθεί με την προκήρυξη επισήμως των εκλογών είναι ο νέος Περιφερειάρχης Χριστόδουλος Τοψίδης, επί σειρά ετών πρόεδρος του ΕΒΕ Έβρου.
Γ.Δ.


Επτασφράγιστο μυστικό
Υπήρξα αυτήκοος μάρτυρας της συζήτησης δύο Ξανθιωτών. Συζητούσαν στο καφέ για το εάν είχε πληροφορίες για το ποια πρόσωπα έχει επιλέξει ο Στράτος Κοντός για άμεσους συνεργάτες του. Από την συζήτηση έγινε φανερό ότι τα ονόματα αποτελούν επτασφράγιστο μυστικό. Μάλιστα δεν υπήρξε η παραμικρή διαρροή ονόματος προς τα έξω. Κάποιες υποθέσεις εκφράστηκαν από γνωστή αναξιόπιστη πηγή πληροφόρησης που παρέθεσε μια λίστα είκοσι ονομάτων, από την οποία βέβαια κάποιοι θα επιλεγούν σίγουρα.
Τέλος πάντων, ο χρόνος έφτασε, το μυστικό θα δημοσιοποιηθεί επίσημα πλέον και οι επιλεγέντες θα κριθούν και αξιολογηθούν σύμφωνα με το έργο τους και τις αποφάσεις τους.
Γ.Δ.


Τα καλά και τα κακά παιδιά…
Σε στήλη του Politico, γραμμένη στο εορταστικό πνεύμα των ημερών, ο «Άγιος Βασίλης» υπογράφει ένα κείμενο στο οποίο αξιολογεί, ποιοι ηγέτες ήταν «καλοί» και ποιοι ήταν «άτακτοι» τη χρονιά που πέρασε. Και αποκαλύπτει και τι δώρο θα κάνει στον καθένα.
Πρώτος και…χειρότερος ο Βλαντιμίρ Πούτιν, για τον οποίο η αξιολόγηση ήταν «εύκολη». Ο «Άγιος Βασίλης» δεν θα πάει στη Μόσχα. «Δεν είμαι φαν των πολέμων, δεν φαίνονται καλή ιδέα. Οπότε, όχι δώρα για τον Βλαντιμίρ αυτά τα Χριστούγεννα, όπως τα περσινά και τα προπέρσινα», γράφει ο Άι Βασίλης. Αντίθετα, δώρο θα πάρει ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι που «ζητά μόνο να κοιμηθεί καλά ένα βράδυ», γράφει το κείμενο.
Επόμενος στη λίστα ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς. «Ας του δώσουμε αυτό που θέλει, χρήματα. Χρειάζεται πραγματικά ρευστό για να διορθώσει την τεράστια τρύπα στον προϋπολογισμό της γερμανικής κυβέρνησης», αναφέρει το κείμενο. Από την άλλη σημειώνει ότι ποτέ δεν ξέρει πού να κατατάξει τον Εμανουέλ Μακρόν: στα καλά ή τα άτακτα παιδιά. «Ζήτησε ένα βραχιόλι φιλίας για να το δώσει στον Βίκτορ (Όρμπαν) της Ουγγαρίας. Φαίνεται να του αρέσουν τα κακά παιδιά. Το βραχιόλι φιλίας που έδωσε στον Βλαντιμίρ (Πούτιν) δεν δούλεψε τόσο καλά. Μπράβο του όμως που δεν τα παράτησε», σχολιάζει η χιουμοριστική στήλη.
Σε ποια λίστα είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης; Μα φυσικά, σε εκείνη με τα «καλά παιδιά». Αλλά, όπως λέει ο «Άγιος Βασίλης», δεν μπορεί να του κάνει το δώρο που ζήτησε: «Ο Κυριάκος μπορεί να μπει στη λίστα των καλών, υποθέτω, καθώς δεν ζήτησε πολλά: Μόνο να πάρει πίσω κάποια παλιά Γλυπτά. Μου φαίνεται αρκετά δίκαιο. Όμως, δεν θα τα κλέψω για εκείνον. Είμαι ο Άγιος Βασίλης, όχι εγκληματίας. Οπότε μπορώ να προσφέρω μονάχα ηθική υποστήριξη» γράφει, αναφερόμενος στα Γλυπτά του Παρθενώνα. Αυτά, για τα οποία έγινε χαμός στη Βρετανία κατά την τελευταία επίσκεψη του Κ. Μητσοτάκη…
Ι.Σ.


Χρόνια Καλά με Υγεία, Αγάπη και Ειρήνη
Γενικά είμαι φειδωλός με τις ευχές. Ευχές που ανταλλάσσουν οι άνθρωποι μεταξύ τους ενίοτε και με πλούσιο ευχολόγιο με καλολογικά στοιχεία.
Τέλος πάντων, ο καθένας ζει και κινείται κατά τα προσωπικά του θέλω.
Απλά, έχω παρατηρήσει ότι και οι ευχές έγιναν σαν μια τάση υπερβολής που θα εντυπωσιάσουν τον αποδέκτη.
Είναι κοινή η διαπίστωση πως η απλή, ταπεινή ευχή πως έχει μειωθεί. Ζούμε την περίοδο του FB και του πληκτρολογίου που προσπαθούμε μεταξύ μας να ξεχωρίσουμε φτάνοντας στην υπερβολή. Εξάλλου για μία τυπική ευχή πρόκειται· η οποία φυσικά διατηρεί ένα περιεχόμενο ανθρωπιάς χωρίς βεβαίως η ευχή να μπορεί να ισχύσει ή να περιμένει κανείς την υλοποίησή της.
Όμως, ημέρες που είναι να καταθέσω τη δική μου ευχή ελπίδας προς όλους για Χρόνια Καλά, με Υγεία, Αγάπη, Ειρήνη.
Γ.Δ.


Γίνου Άνθρωπος
Θα μου επιτραπεί, μια και είμαστε στο χώρο των Ευχών να σημειώσω κάποια πράγματα που αφορούν εμάς, τους ανθρώπους.
Λοιπόν, και αν δεν τα καταφέρουμε να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, ας προσπαθήσουμε τουλάχιστον με τις πράξεις και τις συμπεριφορές μας να μην προκαλούμε κακό στους άλλους. Μέρες που είναι, ας κάνουμε μια ενδοσκόπηση στα εσώψυχά μας, ας αναμετρηθούμε με τις αδυναμίες και τα πάθη μας, ας κρατήσουμε ζωντανό ό,τι αγνό μας απέμεινε σε έναν κόσμο βουτηγμένο στην υποκρισία και το προσωπικό συμφέρον.
Όμως, το ζητούμενο είναι η αυτοβελτίωση, ο σεβασμός προς τον άλλο, η κατανόηση και η συμπαράσταση.
Έτσι οι κοινωνίες πάνε μπροστά, στηριζόμενες στον Ανθρωπισμό. Ας γίνουμε Άνθρωποι λοιπόν.
Γ.Δ.


Έμεινε πρόταση
Οι τακτικοί αναγνώστες θα θυμούνται ότι στη στήλη είχα αναφερθεί στην έλλειψη φυλακών στη χώρα και πως πρότεινα να δημιουργηθεί μία σε κάποιο σημείο του νομού μας.
Να όμως που τα γεγονότα ήταν διαφορετικά. Συγκεκριμένα, ετοιμάζονταν την περίοδο εκείνη και μάλιστα βρίσκονταν στο «τελείωμα» φυλακές στο νομό Δράμας, στο Νικηφόρο.
Η λειτουργία του συγκεκριμένου Σωφρονιστικού Καταστήματος έχει ως βασικούς στόχους της αποσυμφόρηση των Σωφρονιστικών Καταστημάτων της Κομοτηνής και της Νιγρίτας και τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των κρατουμένων.
Το νέο σωφρονιστικό κατάστημα, έχει χωρητικότητα εξακόσιους (600) κρατούμενους και αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία εντός του πρώτου εξαμήνου του 2024 αφού έχει δοκιμαστεί πλήρως η ορθή λειτουργία της υποδομής.
Γ.Δ.


Αντίο 2023
Το 2023 μας αποχαιρετά σε λίγα μόνο 24ωρα μ’ αυτή την αίσθηση της χαρμολύπης αφήνοντάς μας όμως το στίγμα του. Μια χρονιά αμιγώς εκλογική για τη χώρα μας που επιφύλαξε μεγάλες εκπλήξεις και ανατροπές. Στην κεντρική πολιτική σκηνή η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσωπικά, κυριάρχησαν, πετυχαίνοντας μεγάλη νίκη, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ καταποντίστηκε και σε λίγο διάστημα άλλαξε ηγεσία, έγινε απόσχιση και όλα αυτά που διαδραματίστηκαν τους τελευταίους μήνες. Στην Ξάνθη ο Στράτος Κοντός, που ήταν  το αουτσάιντερ, επικράτησε στον β’ γύρο όπως και ο Χριστόπουλος Τοψίδης στην περιφέρεια που εξουδετέρωσε τον Χρήστο Μέτιο. Αυτές είναι οι πολιτικές επιλογές με τις οποίες θα πορευτούμε τα επόμενα χρόνια. Στην κοινωνία είχαμε γενικότερα ένα καλύτερο κλίμα επειδή πήραμε ανάσα από την πανδημία αλλά μας φρέναρε η ακρίβεια. Οι οικονομικοί δείκτες πάνε καλά, οι αριθμοί ευημερούν, η χώρα μας επιβραβεύεται για τον ρυθμό ανάπτυξης αλλά η άλλη όψη του νομίσματος είναι ότι υπάρχει φτώχεια και χαμηλοί μισθοί.
Επίσης το 2023 θα το θυμόμαστε ως χρονιά των καταστροφικών πλημμυρών στην Θεσσαλία και των καταστροφικών πυρκαγιών στον Έβρο. Ως μία χρονιά που η κλιματική αλλαγή είχε ισχυρή παρουσία αλλά και ως ακόμη μία χρονιά με πολλές γυναικοκτονίες και υψηλή εγκληματικότητα.
Μ.Ξ.


Το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι και η …θεματική του
Εν’ όψει της Πρωτοχρονιάς, ποιο νομίζετε ότι θα είναι το πρώτο θέμα στο τραπέζι μεταξύ συγγενών και φίλων; Ναι καλά υποθέσατε. Τα χρωματιστά τιμολόγια του ρεύματος και ο μέγας προβληματισμός και η επιχειρηματολογία που θα αναπτυχθεί από τους ενημερωμένους είναι ποιο είναι αυτό που συμφέρει περισσότερο. Κάντε εικόνα: Όπως σε κάθε τέτοιες συναντήσεις υπάρχει κάποιος ξερόλας, κάποιος που μονίμως αμφισβητεί, υπάρχουν αυτοί που μιλάνε και αερολογούν χωρίς να καταλήγουν κάπου και αυτοί που κάτι θέλουν να πουν και περιμένουν να πάρουν σειρά . Όμως εις μάτην γιατί κάποιος τους διακόπτει. Τελικά από την συζήτηση συμπέρασμα δεν μένει και αν είναι κάποιος με χιούμορ θα πετάξει κάτι έξυπνο να σώσει την κατάσταση. Ειδάλλως…ας πούμε κάτι άλλο μέρα που’ ναι. Απαγορεύονται δια ροπάλου οι στενόχωρες συζητήσεις αλλά και οι αδιάκριτες προσωπικές ερωτήσεις ιδίως σε …μεγαλοκοπέλες και κουρασμένα παλικάρια!
Στην Υγειά μας λοιπόν και Χρόνια Πολλά!!!
Μ.Ξ.


 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Μία απαραίτητη Επιτροπή Υπάρχουν Επιτροπές και Επιτροπές. Ό,τι επιθυμείς θα το βρεις. Άλλε…