Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Κλιμάκιο του ΠΑΣΟΚ ενημερώθηκε για την κατάσταση πυροσβεστικής και δασικών υπηρεσιών στην Π.Ε. Ξάνθης

Κλιμάκιο του ΠΑΣΟΚ ενημερώθηκε για την κατάσταση πυροσβεστικής και δασικών υπηρεσιών στην Π.Ε. Ξάνθης

0

Οι αρμόδιοι κατά τη συζήτηση τόνισαν την αναγκαιότητα ίδρυσης μόνιμου πυροσβεστικού κλιμακίου στον Εχίνο λόγω της γεωγραφικής του θέσης προκειμένου να υπάρχει γρηγορότερη παρέμβαση


Στα πλαίσια της ημερίδας για το Περιβάλλον και την Πολιτική Προστασία την Κυριακή, 3 Δεκεμβρίου, στην Αλεξανδρούπολη, με κεντρικό ομιλητή τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη, κινητοποιήθηκαν κλιμάκια τα οποία είχαν συναντήσεις με σχετικούς φορείς – συλλόγους.

Κλιμάκιο της Ν.Ε. Ξάνθης, παρουσία του Βουλευτή Ξάνθης, κ. Μπαράν Μπουρχάν, συναντήθηκε κατά σειρά με την Υπηρεσία Δασών, τους Δασάρχες Ξάνθης και Σταυρούπολης, το διοικητή του Πυροσβεστικού Σώματος Ξάνθης και με την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης – Παράρτημα Ξάνθης.

Η ενημέρωση που έλαβε αφορά στις ελλείψεις που παρουσιάζονται τόσο σε στελεχιακό δυναμικό όσο και στην έλλειψη πόρων για την πραγματοποίηση μελετών και εργασιών.

Πιο συγκεκριμένα, το κλιμάκιο του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής ενημερώθηκε για την υφιστάμενη κατάσταση στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Ξάνθης και στη Δασική Υπηρεσία. Σημαντικές ελλείψεις κυρίως σε ανθρώπινο δυναμικό, ελλιπής πρόβλεψη για αντιπλημμυρικά έργα, αβεβαιότητα και ανασφάλεια για το μέλλον συνθέτουν την υπάρχουσα εικόνα της περιοχής αναφορικά με τη μηδαμινή πρόληψη από τα φυσικά φαινόμενα, όπως τονίζεται στην σχετική ανακοίνωση.

Οι αρμόδιοι κατά τη συζήτηση τόνισαν την αναγκαιότητα ίδρυσης μόνιμου πυροσβεστικού κλιμακίου στον Εχίνο λόγω της γεωγραφικής του θέσης προκειμένου να υπάρχει γρηγορότερη παρέμβαση σε περιστατικά αρμοδιότητάς τους, κάτι που έχει επανειλημμένα αναδείξει με κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις ο Βουλευτής κ. Μπαράν. Είναι επιτακτική ανάγκη, να εκπονηθεί ένα αποτελεσματικό σχέδιο πολιτικής προστασίας που να εμπεριέχει τις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής καθώς και να εξασφαλιστεί η κατάλληλη υδροδότηση, ιδιαίτερα των δυσπρόσιτων περιοχών.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το κλιμάκιο του ΠΑΣΟΚ, Τόσο η Δασική Υπηρεσία όσο και τα Δασαρχεία στερούνται ανθρώπινου δυναμικού, καθώς το ήδη λιγοστό υπάρχον καλείται να αναλώνεται σε γραφειοκρατικές διαδικασίες, πολλές φορές μη συναφείς με τη φύλαξη και την προστασία των δασικών εκτάσεων της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία υπερτονίζει την ανάγκη εξεύρεσης κατάλληλου χώρου στην περιοχή του Εχίνου για σύσταση πυροσβεστικού κλιμακίου στην περιοχή.

Τέλος τονίζεται ότι «το προς διαβούλευση νομοσχέδιο για την Πολιτική Προστασία οφείλει να εντάξει την υποχρεωτικότητα της αποκλειστικής ενασχόλησης των κατά τόπους φορέων πολιτικής προστασίας με το αντικείμενο αυτό, μακριά από το ισχύον καθεστώς της παράλληλης απασχόλησης των υπαλλήλων σε άλλες υπηρεσίες του δημοσίου τομέα. Το κράτος οφείλει να εστιάσει στην πρόληψη και όχι μόνο στα μέσα καταστολής, τα οποία κοστίζουν πολλαπλάσια, και να δηλώσει έμπρακτα παρόν με επιπλέον πόρους για τις απαραίτητες μελέτες, για εργασίες διάνοιξης δασικών δρόμων, υλοποίησης αντιπυρρικών ζωνών, συντήρησης αντιπλημμυρικών φραγμάτων, αλλά και για την αναβάθμιση του υπάρχοντος στόλου οχημάτων».

Τέλος, η ανάπτυξη κουλτούρας εθελοντισμού και η ουσιαστική συνεργασία του κράτους με συλλόγους και ιδιωτικές πρωτοβουλίες είναι προς τη σωστή κατεύθυνση για την ολιστική αντιμετώπιση των προκλήσεων του μέλλοντος.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ο Σ. Μαυρίδης πρόεδρος της Δ.Ε. του Περιφερειακού Τμήματος Ξάνθης των Διπλωματούχων Μηχανικών-Ηλεκτρολόγων

Στη Διοικούσα Επιτροπή συμμετέχουν επίσης οι: Β. Γιαννίκης, Μ. Ψωμάς, Θ. Ιωαννίδης και Γ. …