Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Πρέπει να κινητροδοτηθούν περισσότερο τα συλλογικά σχήματα και να στηριχθούν οι νέοι κτηνοτρόφοι και αγρότες

Πρέπει να κινητροδοτηθούν περισσότερο τα συλλογικά σχήματα και να στηριχθούν οι νέοι κτηνοτρόφοι και αγρότες

0

Στο μείζον ζήτημα των σχεδίων βόσκησης των βοσκοτόπων αναφέρθηκε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης στην ημερίδα και απονομή των Βραβείων Αγρότης της Χρονιάς, που διοργανώνονται στην Ξάνθη


Στο μείζον ζήτημα των σχεδίων βόσκησης των βοσκοτόπων αναφέρθηκε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης στην ημερίδα και απονομή των Βραβείων Αγρότης της Χρονιάς, που διοργανώνονται στην Ξάνθη από την εφημερίδα Agrenda, σε συνεργασία με την Tsomokos Communication. Επίσης, συζήτησε με τους υπόλοιπους συμμετέχοντες στην ενότητα «Ζώνη Γάλακτος και Επενδύσεις στην Κτηνοτροφία» ένα ευρύ θέμα ζητημάτων γύρω από τον κρίσιμο κλάδο της κτηνοτροφίας όπου όπως χαρακτηριστικά τόνισε «πρέπει να συνεννοηθούμε και να δώσουμε λύσεις» υπογραμμίζοντας πως πρόκειται για ένα θέμα άκρως αναπτυξιακό που συνδέεται με την επιβίωση του ίδιου του κλάδου

Σε ό,τι αφορά, δε, το θέμα των ελληνοποιήσεων σημείωσε ότι «μόλις χθες το πρωί παραδώσαμε στη Γενική Γραμματεία Συντονισμού του κυβερνητικού έργου μια πολύ ωραία παρουσίαση. Το θέμα των προϊόντων – τροφίμων ελέγχεται από 4-5 διαφορετικά υπουργεία και πολλές φορές αυτά αλληλοκαλύπτονται […]  Καταθέσαμε, λοιπόν, μια ολοκληρωμένη πρόταση ώστε ο ΕΦΕΤ να μην είναι κατά τύπον Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων αλλά να είναι κατ’ ουσίαν, συγκεντρώνοντας την πλειονότητα των αρμοδιοτήτων και των ευθυνών και να ξεκαθαρίσει η ήρα από το στάρι».

Με αφορμή και την παρουσία του προέδρου της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών, κτηνοτρόφου Παύλου Σατολιά, στο πάνελ, ο κ. Αυγενάκης αναφέρθηκε στη συνεργασία με την ΕΘΕΑΣ, την οποία χαρακτήρισε καλή, με κάποιες αναταράξεις αλλά πολύ χρήσιμη, ενώ εξήρε τη στάση των ανθρώπων της Ένωσης στις πλημμύρες στη Θεσσαλία, όπου «έβαλαν πλάτη», όπως είπε. «Αυτή είναι η υγιής πλευρά και θέλω να τους συγχαρώ γι’ αυτό» ανέφερε ο κ. Αυγενάκης.

Παραδέχθηκε ότι τα συλλογικά σχήματα πρέπει να κινητροδοτηθούν περισσότερο υπενθυμίζοντας πως στο νομοσχέδιο που θα έρθει τον ερχόμενο Ιανουάριο στη Βουλή θα υπάρχουν κίνητρα και για τις ομάδες παραγωγών (420 σε όλη τη χώρα) και για τις διεπαγγελματικές.

Ο κ. Αυγενάκης αναφέρθηκε και στο ζήτημα των χρεών επισημαίνοντας: «Κάνουμε μια μεγάλη προσπάθεια για ένα ζήτημα που κληρονομήσατε – κληρονομήσαμε και αφορά στα χρέη και στη δέσμευση των προσωπικών λογαριασμών των διοικήσεων των συνεταιρισμών που εκ των πραγμάτων είναι τροχοπέδη σε πολλές περιπτώσεις συνεταιριστικών σχημάτων».

Στήριξη νέων κτηνοτρόφων

Απαντώντας στην αγωνία που εκφράστηκε από τους συμμετέχοντες στο πάνελ για τη συνέχιση της κτηνοτροφίας από τη νέα γενιά, ο κ. Αυγενάκης υπενθύμισε ότι η πρώτη απόφαση που πήρε ήταν η εξασφάλιση 77 εκατ. «για να έχουμε όλους τους επιλαχόντες νέους αγρότες και κτηνοτρόφους ξανά στο παιχνίδι μέσα, με 30.000 και 40.000 βοήθημα για το ξεκίνημα».

«Θέλουμε να στηρίξουμε ανθρώπους σαν τον Βασίλη που σπούδασαν και συνειδητά έστρεψαν το ενδιαφέρον τους στη γη» είπε ο κ. Αυγενάκης απευθυνόμενος στον Βασίλη Ντίνα, προβατοτρόφο από το Μελισσοχώρι Μακεδονίας, ο οποίος ξεκίνησε τη δραστηριοποίησή του αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Οικονομικό του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) κι έπειτα από ένα πρώτο επαγγελματικό βήμα στην εστίαση.

Να περάσει η καινοτομία στον στάβλο»

Σχολιάζοντας τα όσα ανέφερε στην τοποθέτησή της η Διευθύντρια Κόμβου Καινοτομίας της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής Βίκυ Κρυσταλλίδου ότι η παραγόμενη καινοτομία σε ό,τι αφορά την ελληνική κτηνοτροφία «δεν περνάει στην πράξη» και δεν έχουμε καταφέρει «να μεταφέρουμε την καινοτομία στον στάβλο», ο κ. Αυγενάκης παραδέχθηκε πως στην Ελλάδα έχουμε δύο κόσμους -τον κόσμο της παραγωγής και τον κόσμο της καινοτομίας-, και η μεταξύ τους γέφυρα είναι μεγάλη και πολλές φορές ασύνδετη.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Μύλος» με τις μεταβιβάσεις ακινήτων

Στο 99% των περιπτώσεων υπάρχει πρόβλημα με τα τετραγωνικά που αναγράφονται στα συμβόλαια …