Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Κατατέθηκε στη Βουλή το ασφαλιστικό νομοσχέδιο

Κατατέθηκε στη Βουλή το ασφαλιστικό νομοσχέδιο

0

Οι αλλαγές για ΤΕΑ και άτομα με αναπηρία


Με μικρές αλλαγές κατατέθηκε εχθές στη Βουλή το μίνι ασφαλιστικό νομοσχέδιο, η ψήφιση του οποίου θα πραγματοποιηθεί λίγο πριν τις γιορτές.

Πιο συγκεκριμένα:

– Δίνεται για πρώτη φορά η δυνατότητα εργασίας σε συνταξιούχους αναπηρίας χωρίς να διακοπεί η σύνταξη αναπηρίας και χωρίς επιβολή πόρου 10% Η κράτηση που ισχύει στην περίπτωση των υπόλοιπων εργαζομένων συνταξιούχων δεν θα ισχύει για τα άτομα με αναπηρία.

– Eπεκτείνεται ο μηχανισμός αύξησης των συντάξεων και στους δικαιούχους προσυνταξιοδοτικών παροχών. Η διάταξη αφορά περίπου 5.500 δικαιούχους.

– Αλλάζει η φορολογική κλίμακα που θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου 2024 για τις παροχές των Ταμείων Επαγγελματικών Ασφάλισης και των Ομαδικών συμβολαίων.

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Άδωνις Γεωργιάδης, μετά τις αντιδράσεις μελών ΤΕΑ και βάσει των προτάσεων των αρμόδιων φορέων, προχωρά στον περιορισμό των ετών που θα βρίσκονται δεσμευμένες οι αποταμιεύσεις στα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης. Όσο περισσότερα έτη έχει ενταχθεί ο ασφαλισμένος σε ένα ΤΕΑ, τόσο λιγότερο φόρο θα καταβάλλει κατά την εκταμίευση του εφάπαξ ή της επικουρικής σύνταξής του, ωστόσο άλλάζει λίγο η κλίμακα της φορολόγησης ως εξής:

  • Για 0-5 έτη ασφάλισης προβλέπεται 20% φορολόγηση για τα εφάπαξ και 10% για τη σύνταξη
  • Για 5-10 έτη ασφάλισης προβλέπεται 15% φορολόγηση για τα εφάπαξ και 7,5% για τη σύνταξη
  • Για 10-20 έτη ασφάλισης προβλέπεται 10% φορολόγηση για τα εφάπαξ και 5 % για τη σύνταξη
  • Για 20 έτη ασφάλισης και άνω προβλέπεται 5% φορολόγηση για τα εφάπαξ και 2,5% για τη σύνταξη

– Θεσπίζεται ανώτατο όριο εισφορών προς τα ΤΕΑ και τα ασφάλιστρα για ομαδικά ασφαλιστήρια συνταξιοδοτικά συμβόλαια (ΟΑΣ).

Προβλέπεται ότι οι εισφορές δεν επιτρέπεται να υπερβαίνουν ετησίως και σωρευτικά (στην περίπτωση που κάποιος ανήκει σε περισσότερα ΤΕΑ ή ΟΑΣ):

  • για τους μισθωτούς, το 20% του ακαθάριστου εισοδήματος του εργαζομένου από μισθωτή εργασία, και
  • για τους μη μισθωτούς, το ποσό των 20.000 ευρώ, αναπροσαρμοζόμενο κατ’ έτος βάσει του δείκτη τιμών καταναλωτή, όπως διαμορφώνεται την 31η Δεκεμβρίου εκάστου έτους.
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Φορολογικές δηλώσεις 2024: Άνοιξε η πλατφόρμα για την υποβολή τους

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι φορολογούμενοι – Οι νέες προθεσμίες Την αυλαία για την υποβολή τ…