Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Ελληνοτουρκικά: Πολυεπίπεδες διμερείς συμφωνίες με Άγκυρα

Ελληνοτουρκικά: Πολυεπίπεδες διμερείς συμφωνίες με Άγκυρα

0

Στο πλαίσιο του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας υπεγράφησαν επτά μνημόνια κατανόησης

Επτά συνολικά μνημόνια κατανόησης, επτά διακηρύξεις και μία συμφωνία που αφορούν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων υπεγράφησαν χθες μεταξύ των υπουργών των δύο χωρών στο πλαίσιο του 5ου Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας.

Αρχικά η μία συμφωνία που υπεγράφη ήταν στον τομέα της παιδείας, όπου ο υπ. Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης και ο Τούρκος ομόλογός του Γιουσούφ Τεκίν συμφώνησαν στην ενδυνάμωση της συνεργασίας μεταξύ των υπουργείων στον κλάδο της επαγγελματικής εκπαίδευσης.

Η συμφωνία εστιάζει στην αναγνώριση διπλωμάτων τεχνικής εκπαίδευσης, στην ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών, στην οργάνωση κοινών εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων για διδάσκοντες και σπουδαστές και στις ανταλλαγές σπουδαστών.

Μνημόνια κατανόησης

Οι δύο χώρες υπέγραψαν συνολικά επτά μνημόνια κατανόησης. Το πρώτο είναι μεταξύ ΑΔΜΗΕ – TEIAS και αφορά στον τομέα της ηλεκτρικής διασύνδεσης. Τη συμφωνία υπέγραψαν ο γενικός διευθυντής Λειτουργίας, Υποδομών και Αγοράς του ΑΔΜΗΕ Δημήτρης Μίχος και ο πρόεδρος TEIAS Ορχάν Καλντιρίμ. Το μνημόνιο αφορά τη δημιουργία νέας διασυνδετικής γραμμής μεταξύ Νέας Σάντας και Μπαμπαέσκι με στόχο την αναβάθμιση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Τουρκίας και την αύξηση του όγκου αμφίδρομης ροής ενέργειας κατά 600 MW.

Το δεύτερο αφορά τον τομέα των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και το υπέγραψαν ο υπ. Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν. Αναφέρεται στην ανάπτυξη δομών δικτύωσης μεταξύ μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων των δύο χωρών, καθώς και στην αλληλοενημέρωση και ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών για την απλοποίηση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

Το τρίτο μνημόνιο υπεγράφη μεταξύ ECG και Eximbak και αφορά τον τομέα των εξαγωγών. Το υπέγραψαν ο υφ. Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης και o CEO της Turk Eximbank Αλί Γκενί και προωθεί τη συνεργασία των φορέων Export Credit Greece και Turk Eximbank, με σκοπό την αύξηση των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών.

Η συνεργασία περιλαμβάνει την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών και τεχνογνωσίας και την ανάπτυξη κοινών ερευνητικών προγραμμάτων σε Ελλάδα, Τουρκία και τρίτες χώρες.

Το τέταρτο μνημόνιο κατανόησης αφορά τον τομέα των επενδύσεων και υπεγράφη μεταξύ EG και Invest in TR με τις υπογραφές του Κώστα Φραγκογιάννη και του προέδρου του Invest in Turkiye Μπουράκ Νταγκλίογλου. Το μνημόνιο αναφέρεται στη συνεργασία των φορέων Enterprise Greece και Invest in Turkiye, με σκοπό την προσέλκυση επενδύσεων με τη δημιουργία σταθερού και ευέλικτου επενδυτικού κλίματος.

Το πέμπτο μνημόνιο μεταξύ EG – TOBB που αφορά τον τομέα των επενδύσεων και επιχειρήσεων υπεγράφη πάλι από τον Κώστα Φραγκογιάννη και τον αντιπρόεδρο του ΤΟΒΒ Τσενγκίζ Γκενάι και αφορά τη συνεργασία των φορέων Enterprise Greece και Union of Chambers and Commodity Exchanges Of Turkiye (TOBB), με σκοπό τη στήριξη των επιχειρηματικών κοινοτήτων των δύο χωρών.

Τέλος, υπεγράφη μνημόνιο στον τομέα των κοινωνικών υπηρεσιών με έμφαση στην προστασία ΑμΕΑ από την υπ. Οικογενειακής Πολιτικής και Κοινωνικής Συνοχής Σοφία Ζαχαράκη και τον Τούρκο ΥΠΕΞ Χακάν Φιντάν και μνημόνιο στον τομέα του αθλητισμού από τους Γιώργο Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν που προβλέπει μεταξύ άλλων τη συνεργασία και τις ανταλλαγές μεταξύ εθνικών ομοσπονδιών και αθλητικών ομίλων.

Πληροφορίες από Σταύρο Χατζηαντωνίου/Καθημερινή

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Μήνυμα για συμμετοχή στις ευρωεκλογές με στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ από τετραμελές κλιμάκιο υποψηφίων στην Ξάνθη

Σε εκδήλωση μίλησαν οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές Κώστας Αρβανίτης, Αναστασία Σαπουνά, Γρηγόρ…