Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Μειωμένη έως και 40% η παραγωγή βαμβακιού στην Ξάνθη

Μειωμένη έως και 40% η παραγωγή βαμβακιού στην Ξάνθη

0

Πεσμένες στα 65 – 70 λεπτά το κιλό οι τιμές – 24.000 στρέμματα βαμβάκι καλλιεργείται στην Ξάνθη


Μόνο για τις πατάτες ήταν ευνοϊκή η χρονιά – Σε ύφεση ο αγροτικός τομέας


Μειωμένη κατά 30 – 40% είναι η φετινή  παραγωγή βαμβακιού στο νομό μας. Πεσμένες και οι τιμές που κυμαίνονται με 65 – 70 λεπτά προς στιγμή χωρίς ωστόσο να έχουν «κλειδώσει» καθώς το βαμβάκι είναι χρηματιστηριακό είδος και οι τιμές του επηρεάζονται από τις διεθνεις χρηματιστηριακές διακυμάνσεις.

Το φαινόμενο του «σεσουάρ» έκαψε τα βαμβάκια και τους αγρότες

Μια δύσκολη χρονιά για τους παραγωγούς μας περιγράφει ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας της Π.Ε. Ξάνθης κ. Ανδρέας Καμαριανάκης όχι μόνο για το βαμβάκι αλλά και για τα καλαμπόκια και για τα δέντρα. Όπως εξηγεί: «Πρόκειται για το φαινόμενο του σεσουάρ. Οι πολύ θερμοί άνεμοι με την ξηρασία που είχαμε τον Αύγουστο απέτρεψαν το γέμισμα του σπόρου. Επίσης τα ποτίσματα δεν έγιναν σωστά. Τα φυτά σοκαρίστηκαν γι’ αυτό έχουμε μικρότερη παραγωγή γιατί το φυτά κάηκαν. Το ίδιο βέβαια συνέβη και στα καλαμπόκια και στα δέντρα .Οι τιμές στο βαμβάκι είναι πεσμένες στα 65 – 70 λεπτά το κιλό».

24.000 στρέμμα βαμβάκι καλλιεργείται στην Ξάνθη

Τα στοιχεία της ΔΑΟΚ δείχνουν ότι ο νομός μας έχει μείωση στην παραγωγή βαμβακιού. Ειδικότερα στην Ξάνθη καλλιεργούν 25.000 στρέμματα όταν ήταν στο ζενίθ η παραγωγή ανέρχονταν σε 60.000 στρέμματα. Την ίδια στιγμή στην Ροδόπη καλλιεργούνται 300.000 στρέμματα.

Μόνο για τις πατάτες ήταν ευνοϊκή η χρονιά

Όπως αναφέρει ο κ. Καμαριανάκης η καλύτερη παραγωγή στην Ξάνθη είναι της πατάτας. Τόσο σε κιλά όσο και σε ποιότητα. Κι αυτό γιατί η πατάτα ολοκληρώνει τον κύκλο της τον Ιούλιο και δεν επηρεάστηκε από τις θερμοκρασίες του Αυγούστου. Τα σιτάρια επίσης έχουν χαμηλές τιμές και μικρές ποσότητες. Επίσης πεσμένη είναι η παραγωγή και στα καλαμπόκια αλλά και οι τιμές που πέρσι ήταν 35 λεπτά και φέτος μόλις 18!

Σε ύφεση ο αγροτικός τομέας

Απ’ την μια ο καιρός με την κλιματική αλλαγή που καίει τα σπαρτά, από την άλλη η ακρίβεια σε λιπάσματα και σπόρους οι αγρότες δεν μπορούν να σηκώσουν κεφάλι. Να θυμίσουμε ότι πέρσι τέτοια εποχή που έσπειραν οι τιμές σε λιπάσματα ήταν πολύ υψηλές και με την μειωμένη παραγωγή δεν καλύπτουν το κόστος. Για αυτό και ο αγροτικός τομέας βρίσκεται σε ύφεση και είναι πολλοί αυτοί που εγκαταλείπουν και αφήνουν άσπαρτα τα χωράφια τους.

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αυξημένα μέτρα από την Τροχαία κατά την περίοδο εορτασμού του Πάσχα και της Πρωτομαγιάς

Κατά την εορταστική περίοδο θα ισχύουν οι απαγορεύσεις κίνησης φορτηγών αυτοκινήτων μέγιστ…