Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 6 Οκτωβρίου 2023

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 6 Οκτωβρίου 2023

0

Εκλογικό 1
Ο Δήμος Ξάνθης και ο Δήμος Μύκης είναι οι δύο δήμοι που θα έχουν και β’ γύρο εκλογών. Κι αυτό γιατί είναι πολλοί οι συνδυασμοί και κατά συνέπεια υπάρχει κατακερματισμός της ψήφου και ως εκ τούτου είναι δύσκολο κάποιος συνδυασμός να πάρει  από την α΄΄ γύρο 43%. Όχι όμως και απίθανο γιατί πάντα πρέπει να κρατάμε επιφυλάξεις. Ποτέ κανείς δεν ξέρει τι κρύβει η κάλπη. Στον δήμο Αβδήρων θα υπάρχει εκλογή από τον α’ γύρο γιατί η τρίτη παράταξη δεν έχει την δύναμη να το αποτρέψει. Ο μόνος βέβαια που θα εκλεγεί από τον α’ γύρο είναι ο δήμαρχος Τοπείρου Θωμάς Μίχογλου. Ωστόσο και εκεί μπορούν να υπάρξουν εκπλήξεις. Για παράδειγμα πως θα συμπεριφερθούν οι ψηφοφόροι  που δεν θέλουν τον κ. Μίχογλου; Ή με αποχή ή με λευκό. Οπότε κυρίως το ποσοστό του Λευκού αλλά και αν υπάρχει  αποχή μεγαλύτερη από την συνηθισμένη θα είναι ο αντίπαλος του κ. Μίχογλου χωρίς ωστόσο να κινδυνεύσει η εκλογή του.
Μ.Ξ.


Εκλογικό 2
Στις περιφερειακές εκλογές και εκεί θα έχουμε β΄ γύρο εκλογών καθώς οι συνδυασμοί είναι επίσης  πολλοί. Όλα δείχνουν ότι  θα δοθεί μεγάλη μάχη μεταξύ των παρατάξεων Μέτιου και  Τοψίδη καθώς οι συνδυασμοί του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ είναι με νέους επικεφαλής και έχουν μια συγκεκριμένη δυναμική. Το ενδιαφέρον είναι το πως θα γίνει η αναδιάταξη ψήφων στον β’ γύρο. Με ποιους θα συνταχθούν τα δύο αυτά κόμματα δεδομένου ότι και οι δύο παρατάξεις είναι από την ΝΔ.
Ο β΄γύρος έχει  πολύ μεγάλο  ενδιαφέρον τόσο για τους δήμους όσο και για τις περιφέρειες γιατί θα δούμε τι συνεργασίες θα προκύψουν, συμφωνίες που μπορεί να κρύβουν ανατροπές.
Μ.Ξ.


Καθημερινότητα και έργα Ι
Έχει απασχολήσει την στήλη κατά το πρόσφατο παρελθόν σαν θέμα και το θίξαμε αναλυτικά. Το επαναφέρουμε λόγω της επικαιρότητας των εκλογών της αυτοδιοίκησης.
Η αναφορά μου σχετίζεται με την ωμή πραγματικότητα. Δηλαδή με την καθημερινότητα που σε κάθε δήμο υπάρχει και πρέπει ν’ αντιμετωπίζεται άμεσα, σωστά και στο σύνολο του δήμου κι όχι μόνον στο κέντρο αυτών. Δηλαδή, καθαριότητα, σκουπίδια, πράσινο, άφθονο και υγιεινό νερό, δομές για τα παιδιά, τους νέους, τους ηλικιωμένους, τους με προβλήματα δημότες, την άθληση και άλλα, είναι από αυτά που δεν πρέπει να τα συζητά κανείς, διότι αποτελούν άμεση και διαρκή υποχρέωση των δήμων.
Γ.Δ.


Καθημερινότητα και έργα ΙΙ
Από την άλλη πλευρά του νομίσματος βέβαια, υπάρχει και η άλλη όψη. Πρόκειται για τον προγραμματισμό, μελέτες και εκτέλεση μεγάλων έργων στην επικράτεια των δήμων. Απαραίτητη η φροντίδα της καθημερινότητας αλλά υπάρχουν ανάγκες σε μεγάλα έργα υποδομής που βελτιώνουν, ανεβάζουν και κάνουν ελκυστικό έναν δήμο για τους δημότες να ζουν σ’ αυτόν.
Ως εκ ετούτου, τα έργα αυτά είναι απαραίτητα και θα πρέπει να υλοποιούνται. Εξάλλου η προσφορά μιας δημοτικής παράταξης, ενός δημάρχου θεωρείται πετυχημένη από την εκτέλεση τέτοιων σοβαρών και αξιόλογων έργων.
Γ.Δ.


Ήρεμες εκλογές για έξι
Συνολικά έξι είναι πανελλαδικά οι υποψήφιοι δήμαρχοι οι οποίοι δεν αγωνιούν, δεν προβληματίζονται για το αποτέλεσμα των εκλογών της Κυριακής.
Γι’ αυτούς τους υποψήφιους το αποτέλεσμα είναι ήδη γνωστό διότι όλοι, δεν έχουν αντίπαλο κι έτσι η θητεία τους θα συνεχιστεί για τα επόμενα πέντε χρόνια κανονικά, χωρίς διακοπή.
Οι έξι λοιπόν δήμοι που δεν έχουν αντίπαλο είναι ο δικός μας Τοπείρου και οι υπόλοιποι πέντε νησιωτικοί όπως Λειψών, Αντιπάρου, Νήσων Ψαρών, Σίκινου και Ιητών.
-Τα σχόλια, τα συμπεράσματα και άλλα πολλά ελεύθερα να εκφραστούν.
Η κατάντια ενός τόπου πρέπει να έχει τα όριά της. Στην περίπτωση του δήμου της Τοπείρου, δεν έχει, χωρίς να φταίει ο Μίχογλου βέβαια.
Γ.Δ.


Στο φουλ η διανομή ψηφοδελτίων
Ξεκίνησε εδώ και μέρες η γνωστή ιστορία της διανομής των ψηφοδελτίων.
Φυσικά η κορύφωση άρχισε από τη Δευτέρα και στις δύο ημέρες που απομένουν θα σπάσουν τα κοντέρ.
Φάκελοι με διπλωμένα ψηφοδέλτια- σεντόνια, κυκλοφορούν από χέρι σε χέρι· προφανώς σταυρωμένα.
Παράλληλα, κυκλοφορούν και ασταύρωτα στο εκλογικό κέντρο κάθε υποψήφιου.
Πυρετός παντού συζητήσεων, δράσεων, ενεργειών, ενθουσιασμού για το αποτέλεσμα.
Είναι λογικό να υπάρχει και μια ανταγωνιστική σχέση μεταξύ των υποψηφίων της ίδιας παράταξης διότι το  κυνήγι του σταυρού είναι ζόρικο και δύσκολο.
Γ.Δ.


Ένας δήμαρχος χωρίς αυτοσεβασμό
Η φωτογραφία δόθηκε στη δημοσιότητα από το γραφείο του δημάρχου Σουφλίου Παναγιώτη Καλακίκου, προφανώς για να δείξει ότι συνεχίζει να παράγει έργο.
Δείχνει λοιπόν τον δήμαρχο στο γραφείο του και τον ανάδοχο του έργου, μπροστά, με κοντό παντελόνι και σπορτέξ, να υπογράφει τη σύμβαση.
Συμπέρασμα: Η όλη εικόνα είναι προσβλητική για τον δήμαρχο πρωτίστως αφού δεν έδιωξε με κλωτσιές τον εργολάβο που δεν σεβάστηκε ούτε τον δήμαρχο και τον εαυτό του επίσης.
Εικόνα μιας επαρχιώτικης αντίληψης για να μη πω χωριάτικης πέρα για πέρα, όπου δεν υπάρχει κανένας σεβασμός αλλά και ευθιξία επίσης από τον δήμαρχο, που δέχεται να υποβιβαστεί κατ’ αυτόν τον τρόπο.
Κι αυτό, διότι ο εν λόγω δήμαρχος προφανώς δεν χαίρει της εκτίμησης των δημοτών του.
Γι’ αυτό σίγουρα θα φταίει ο ίδιος και το απέδειξε με την ανοχή του απέναντι στον εργολάβο.
Γ.Δ.


Το στοίχημα είναι μεγάλο των εκλογών
Οι εκλογές γενικά, οι όποιες εκλογές, από τον διαχειριστή της πολυκατοικίας που λένε, μέχρι τον πρωθυπουργό που εκλέγεται από τον λαό, είναι μια υπόθεση σοβαρή.
Έτσι, στην παρούσα φάση οι εκλογές για την Περιφέρεια πρωτίστως και τους δήμους στη συνέχεια είναι ένα ιδιαίτερα σοβαρό γεγονός. Το οποίο λόγω ακριβώς της σοβαρότητάς του για τον τόπο μας, θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ανάλογα. Το αποτέλεσμα ως εκ τούτου θα καθορίσει το μέλλον του τόπου αλλά κυρίως των ανθρώπων που τον κατοικούν.
Αναφέρω τα παραπάνω, αυτονόητα θα πουν κάποιοι, διότι το στοίχημα είναι μεγάλο των εκλογών για όλους.
Γι’ αυτό με σοβαρότητα και υπευθυνότητα μεγάλη θα πρέπει να γίνει η επιλογή, τόσο του Περιφερειάρχη όσο και του δημάρχου.
Γ.Δ.


Εφορευτικές επιτροπές
Βρε, βρε. Ξύπνησε το υπουργείο Εσωτερικών μετά από δεκάδες χρόνια. Αιτία η συνειδητή αποχή ατόμων που ορίζονταν ως μέλη εφορευτικών επιτροπών για την συμμετοχή τους στη διαδικασία διεξαγωγής των εκλογών.
Σιγά-σιγά και τα τελευταία χρόνια, σχεδόν καθολικά, αρνούνταν όσοι ορίζονταν να συμμετέχουν σε μια χρονοβόρα διαδικασία πολλών ωρών χωρίς αποζημίωση, χωρίς καν ένα νερό, ένα σάντουιτς.
Όταν μάλιστα δικαστικοί αντιπρόσωποι και γραμματείς είχαν αμοιβή.
Έτσι, μπροστά στο πρόβλημα, νομοθετήθηκε να υπάρχει μια συμβολική αμοιβή 40 ευρώ για την πρώτη Κυριακή και 30 για τη δεύτερη.
Συμπέρασμα; Υπουργοί και υπουργοί εσωτερικών πέρασαν, κανένας δεν προβληματίστηκε.
Αφού το αυγό έφτασε στον κ…ο, αποφάσισαν το αυτονόητο.
-Κράτος που τρέχει πίσω από τα γεγονότα. Τα οποία μάλιστα είχαμε από χρόνια επισημάνει πως έπρεπε να λυθούν…
Γ.Δ.


Σύλληψη και τιμωρία, τώρα
Θα πρέπει να δοθεί σκληρή απάντηση από την πολιτεία, το υπεύθυνο υπουργείο για την υπόθεση στο μικρό χωριό Πίλημα.
Αν αφεθεί το θέμα χωρίς εντοπισμό και σύλληψη των δραστών των γραπτών απειλών, τότε η πολιτεία με τη στάση της αυτή υπονομεύει πολλά πράγματα στην Θράκη και εμφανίζεται άτολμη και αδύναμη να διαχειριστεί αυστηρά το θέμα, όπως αρμόζει στο κύρος ενός κράτους, μιας κυβέρνησης που έχει την ευθύνη να προστατεύει Έλληνες πολίτες οι οποίοι απειλούνται απροκάλυπτα για την ίδια τη ζωή τους.
Οι ευθύνες είναι πολλές, η κοινή γνώμη Χριστιανών αλλά και Μουσουλμάνων που επιθυμούν την ειρηνική συμβίωση, ζητούν την απόδοση δικαιοσύνης αυτών που με την πράξη τους διαταράσσουν τις άριστες σχέσεις των κατοίκων του νομού.
Το ξαναλέμε. Θα πρέπει να εντοπιστούν, συλληφθούν και τιμωρηθούν αυστηρά οι δράστες που απειλούν Έλληνες πολίτες.
Εδώ υπάρχουν νόμοι, υπάρχει Δικαιοσύνη, υπάρχει  κυβέρνηση.
Οι λιγοστοί κάτοικοι στο Πίλημα οφείλουν να βοηθήσουν στο να εντοπιστούν οι δράστες για να πάψει αυτή η ντροπή για το μικρό χωριό τους και ας μην ξεχνούν ότι οι μειονότητες είναι αυτές που «πληρώνουν ακριβά τιςκρίσεις αυτού του τύπου.
Γ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Μία απαραίτητη Επιτροπή Υπάρχουν Επιτροπές και Επιτροπές. Ό,τι επιθυμείς θα το βρεις. Άλλε…