Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Μ. Τσέπελης: «Θα φροντίζω πάντα οι νέοι μας να κυνηγούν τα όνειρά τους»

Μ. Τσέπελης: «Θα φροντίζω πάντα οι νέοι μας να κυνηγούν τα όνειρά τους»

0

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στο «Ε» του δημάρχου Ξάνθης και εκ νέου υποψήφιου Μανώλη Τσέπελη

 

«Εγώ μιλώ με έργα» –  «Σχεδιάζω με όραμα και ρεαλισμό»  – «Στοχεύουμε λοιπόν… στο καλύτερο», οι τρεις φράσεις «κλειδί», με «Δύναμη για το  Αύριο»  

 

Μια εκ βαθέων και εφ’ όλης  της ύλης συνέντευξη παραχώρησε ο δήμαρχος  Ξάνθης Μανώλης Τσέπελης στο «Ε» στο μεταίχμιο των εκλογών της 8ης Οκτωβρίου στις οποίες διεκδικεί ανανέωση της θητείας του. Παραθέτοντας τα «όπλα» στην φαρέτρα του που δεν είναι άλλα από το έργο του που όπως μας λέει έχει «ως στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των συμπολιτών μας». Παράλληλα δεν διστάζει να κάνει την αυτοκριτική του και να αναλάβει την ευθύνη: «Το ότι δεν πετύχαμε τους στόχους μας στον τομέα της Καθαριότητας, είναι ένα γεγονός για το οποίο αναλαμβάνω την ευθύνη», τονίζει και συμπληρώνει: «Στοχεύουμε λοιπόν… στο καλύτερο». Η ανάληψη πολιτικής ευθύνης ήταν πάντα ένα χαρακτηριστικό του επί 31 χρόνια έμπειρου αυτοδιοικητικού όπως και η μετριοπάθειά του έναντι των πολιτικών του αντιπάλων. Επιζητεί την καλοπροαίρετη κριτική με επιχειρήματα αλλά  απαντά με πράξεις στην κριτική που γίνεται για μικροπολιτικούς λόγους.

Τέλος στο καίριο ερώτημα: ποια είναι η ειδοποιός διαφορά έναντι των αντιπάλων του που του δίνει το πλεονέκτημα να τον εμπιστευτεί ξανά ο Ξανθιώτης ο κ. Τσέπελης επισημαίνει πως: «έχω την πραγματική εικόνα του δήμου και  σχεδιάζω με όραμα και ρεαλισμό και κατακτώ τον στόχο με σκληρή δουλειά».

Αυτό όμως που αποτελεί την μεγαλύτερη έννοια του είναι οι νέοι για τους οποίους δηλώνει υπερήφανος και δεσμεύεται να φροντίζει πάντα για το αυτονόητο δικαίωμα τους να κυνηγούν τα όνειρά τους.

-Ποια ήταν η πιο δύσκολη στιγμή της θητείας σας;

Πιστεύω ότι η έναρξη της πανδημίας ήταν η πιο δύσκολη στιγμή. Η περιοχή μας ήταν η πρώτη που στοχοποιήθηκε με βάναυσο τρόπο. Όλος ο πλανήτης ζούσε έναν εφιάλτη κι εγώ με τους συνεργάτες μου σκεφτόμασταν πώς θα κρατήσουμε την κοινωνία υγιή, όρθια αλλά και ενωμένη. Ακολουθήσαμε τις οδηγίες της κυβέρνησης.

Ολόκληρος ο μηχανισμός του Δήμου μας -εργαζόμενοι, στελέχη, διοίκηση- δούλεψε με επιμονή, αυταπάρνηση και αίσθημα αλληλεγγύης. Για μας, προτεραιότητα είναι ο άνθρωπος. Αυτόν έπρεπε να προστατεύσουμε και τα καταφέραμε!

Υπενθυμίζω ότι βραβευτήκαμε από την Πανελλήνια Ένωση Γενικών Γραμματέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης, το 2021 στην Κόρινθο, στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου της, παρουσία εκπροσώπων της ελληνικής πολιτείας για τον τρόπο που διαχειριστήκαμε την ΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΑΙΩΝΑ. Για το σθένος, την προσήλωση και την αποφασιστικότητα που επιδείξαμε.

Το είπα και στην ομιλία μου, θέλω να το επαναλάβω κι από το βήμα που μου δίνετε,  να ευχαριστήσω από τα βάθη της καρδιάς μου όλους και ιδιαίτερα τους συνεργάτες μου, αλλά και τις οικογένειές τους -τις γυναίκες τους- γιατί όλο το κρίσιμο διάστημα, αυτοί οι άνθρωποι ήταν μαζί μου, συνεχώς στον δρόμο, φρόντιζαν τους συμπολίτες μας, διακινδυνεύοντας την υγεία τους, την υγεία των οικογενειών τους.

-Για ποιο έργο ή πρωτοβουλία σας νιώθετε ιδιαίτερα περήφανος και αντίστοιχα για ποιο όχι;

Τα έργα και οι δράσεις που αναπτύξαμε είχαν ως στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των συμπολιτών μας. Αυτός είναι ο στόχος και το χρέος απέναντι στους συμπολίτες μου. Και αυτό που πετύχαμε είναι να κάνουμε τις δεσμεύσεις μας, πράξη, όπως το Κολυμβητήριο. Μας χλεύαζαν γιατί δεν καταλάβαιναν αλλά ούτε και τώρα καταλαβαίνουν την αναγκαιότητά του. Το παρέδωσα σύγχρονο, ασφαλές και με νόμιμη άδεια λειτουργίας, για τους νέους μας και για όλους τους συμπολίτες μας και ετοιμαζόμαστε να φτιάξουμε κι ένα δεύτερο μικρότερο στην περιοχή των Πετρελαιαποθηκών.

Το ότι δεν πετύχαμε τους στόχους μας στον τομέα της Καθαριότητας, είναι ένα γεγονός για το οποίο αναλαμβάνω την ευθύνη και παρά τον σχεδιασμό που κάναμε με την προμήθεια για πρώτη φορά, μετά από πολλά χρόνια, 28 συνολικά οχημάτων για την καθημερινότητα. Η έλλειψη προσωπικού εξαιτίας της κινητικότητας, των συνταξιοδοτήσεων, αλλά και σοβαρών λόγω υγείας κάποιων εργαζομένων βασανίζουν στην κυριολεξία την Υπηρεσία. Θα βρούμε λύση -έχω δεσμευτεί- με τη βοήθεια όλων των συμπολιτών μας θα τα καταφέρουμε.

-Είστε ικανοποιημένος γενικά από την θητεία σας;

Ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο, λένε. Κι έτσι είναι. Όμως εμείς, σε μια κουτσουρεμένη θητεία λόγω του κόβιντ αλλά και της ενεργειακής κρίσης, χωρίς να έχουμε παραλάβει ούτε μια μελέτη ούτε ένα πρόγραμμα για ένταξη σε κάποιο χρηματοδοτικό εργαλείο υλοποιήσαμε τον δικό μας προγραμματισμό, απορροφητικότητας πάνω από 45 εκατ. ευρώ, που αγγίζει όλες τις πτυχές της σύγχρονης πραγματικότητας και δίνει αναπτυξιακή ώθηση στην περιοχή μας σε βάθος 15ετίας!

Ιστορικό Δημαρχείο, Ταρτάν Ασπίδας, ΔΕΡΑΣ, οριστική δωρεάν μεταβίβαση του γηπέδου τένις στη Θ. Δούκα, ολοκληρωμένη κι έτοιμη για χρηματοδότηση μελέτη για το 4ο λύκειο, Πεζογέφυρα Κιμμερίων, νέο ρυμοτομικό σχέδιο για τους αδελφούς μας Ποντίους, η πρώτη αυτοχρηματοδοτούμενη προμήθεια στην Ελλάδα δημοτικού φωτισμού με φωτιστικά λεντ και φωτισμό για το γήπεδο Ασπίδας με προδιαγραφές για τις ανάγκες στίβου και ποδοσφαίρου, αλλά και στα γήπεδα Χρύσας, Σταυρούπολης, Δροσερού. Φτιάξαμε 14 παιδικές χαρές σύγχρονων προδιαγραφών,

κλείσαμε τη Χωματερή, στέλνουμε τα απορρίμματα στη ΜΕΑ στην Αλεξανδρούπολη η οποία ολοκληρώθηκε σε 24 μήνες. Ολοκληρώσαμε και παραδώσαμε το κυνοκομείο κι έχουμε ένα επιχειρησιακό σχέδιο διαχείρισης αδέσποτων. Παραδώσαμε νέα Δεξαμενή 2000 κυβικών στην Παλιά Πόλη, αλλάζουμε 27 χιλιόμετρα Δίκτυο Ύδρευσης μέσα στην πόλη, φτιάξαμε δίκτυο μεταφοράς νερού από Καλλιθέα μέχρι το Μέγα Εύμοιρο και σε όλα τα χωριά της περιοχής -αυτονόητο δικαίωμα στην παροχή νερού, με πρόβλεψη για την κάλυψη αναγκών 15.000 συμπολιτών μας και παράλληλα, στη διαδρομή του δικτύου φτιάξαμε ζώνη πυροπροστασίας με τοποθέτηση κρουνών, εκσυγχρονίσαμε αντλιοστάσια και γεωτρήσεις αξιοποιώντας την εξέλιξη της τεχνολογίας ενεργειακά για χαμηλό κόστος, τοποθετήσαμε ηλεκτροπαραγωγικά ζεύγη στα Κομνηνά, έχουμε μελέτη για τον Κόμβο Γέρακα δύο εισόδων, έχουμε ανάδοχο για τη Μονάδα Επεξεργασίας Λυματολάσπης, έχουμε έτοιμη μελέτη για Ταχυδυλιστήριο, μελέτη για κυκλικό κόμβο ΣΙΣΣΥ, ολοκληρώσαμε τον Κανονισμό Άλσους Πάρκου Ευμοίρου για να περάσουμε στην ανάπλαση του Πάρκου και την τοποθέτηση πύργου αναρρίχησης 18 μ, έχουμε ανάδοχο για την πλατεία Καρυοφύτου, όπως και για τις Γέφυρες σε Δαφνώνα και Νεοχώρι, αλλά και για το τοιχίο αντιστήριξης στο Μ. Εύμοιρο, έχουμε δημοπρατήσει το «Λιβάδι», προχωρήσαμε σε ασφαλτοστρώσεις σε οικισμούς, ολοκληρώνουμε τη διαδικασία του υπόγειου πάρκινγκ Κ. Μπένης, 3 χώρους πάρκινγκ στην 12 Αποστόλων, έχουμε ανάδοχο για την ελεγχόμενη στάθμευση, μετατρέψαμε το ΚΑΠΗ Χρύσας σε Νηπιαγωγείο, μελέτη για την πεζογέφυρα Χρύσας, προμηθευτήκαμε 24 οχήματα καθημερινότητας, 2 απορριμματοφόρα, δύο σάρωθρα, τοποθετήσαμε υπόγειους κάδους τεσσάρων γραμμών και έχουμε έτοιμη μελέτη για χρηματοδότηση για τις Γωνιές Ανακύκλωσης, ο ψηφιακός μετασχηματισμός, οι δράσεις για τον πολιτισμό, αλλά και την ανάπτυξη του εναλλακτικού τουρισμού.

Και συνεχίζουμε. Έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να σχεδιάσουμε και να δώσουμε ώθηση στην αναπτυξιακή πορεία του Δήμου μας. Στοχεύουμε λοιπόν… στο καλύτερο! 

-Σε ποια έργα και δράσεις θα δώσετε  προτεραιότητα για την επόμενη τετραετία εφόσον σας επιλέξει ο λαός της Ξάνθης;

Πρώτη προτεραιότητα, η καθαριότητα, όπως είπα, αλλά και ένας σχεδιασμός για την πόλη και τους οικισμούς: Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη, Μονάδα Καύσης Βιομάζας και φωτοβολταϊκή εγκατάσταση στον Δαφνώνα, η μελέτη για την ανέγερση κτιρίου πολιτισμού διοίκησης και αναψυχής σε εγκαταστάσεις στο Κολυμβητήριο, η αξιοποίηση των ιαματικών νερών στη Σταυρούπολη, αλλά και η ενεργειακή κάλυψη των θερμοκηπίων, η αναβάθμιση του υπαίθριου σκοπευτηρίου στην περιοχή, η εβδομαδιαία λαϊκή αγορά στη Σταυρούπολη, η ανάπλαση στο παζάρι της Ξάνθης και η διαμόρφωση του χώρου στην πλατεία Εμπορίου μετά τη μετεγκατάσταση της πυροσβεστικής, και πάρκινγκ, διαμόρφωση του περιμετρικού δακτυλίου Ξάνθης, γέφυρα Πιλήματος, ο σχεδιασμός μας για τις υποδομές εκπαίδευσης: για ένα πρότυπο ειδικό σχολείο στην περιοχή Μεθοδίου και Κυρίλλου, για πρότυπο σχολείο στο Δροσερό, η μελέτη για το 18ο δημοτικό σχολείο, περισσότερες παιδικές χαρές (Ρέμβη, Κωνσταντίνου και Ελένης, Σταυρούπολη), ο προγραμματισμός μας για αθλητικές υποδομές, όπως η ολοκληρωμένη Μελέτη «Αλέξανδρος Μπαλτατζής», τα 2 κλειστά και 4 ανοιχτά γήπεδα τένις στην Εθελοντή Αιμοδότη, δύο κλειστοί χώροι για στίβο, τραμπολίνο και ενόργανη, γήπεδα 5Χ5 (Κιμμέρια, Εύμοιρο), Ποδόσφαιρο και Μπάσκετ στην περιοχή Πετρελαιαποθηκών, υπαίθριο μπιτς βόλλεϊ στη Χρύσα), η παιδική χαρά στο Δροσερό και οι παρεμβάσεις στον συνοικισμό, αλλά και το εξωτερικό δίκτυο ύδρευσης από τις πηγές στη Γαλάνη, η σύνταξη υδραυλικής μελέτης για όμβρια, ύδρευση και αποχέτευση, κάτω από τον περιφερειακό δρόμο Κιμμερίων.

-Δέχεστε σκληρές κατηγορίες αλλά εσείς επιλέγετε να κρατήσετε μετριοπαθή στάση. Για ποιο λόγο δεν απαντάτε δημοσίως στους επικριτές σας;

Είναι μια συνειδητή απόφαση. Την καλοπροαίρετη κριτική την καταλαβαίνεις. Γίνεται με επιχειρήματα. Η άλλη, απλώς, για μικροπολιτικούς λόγους. Η καλύτερη απάντηση, λοιπόν σε κάθε περίπτωση είναι οι πράξεις. Γι’ αυτό εγώ μιλώ με έργα.

-Ποια θεωρείτε ότι είναι η ειδοποιός διαφορά σας με τους υπόλοιπους συνυποψηφίους σας;

Έχω την «πραγματική εικόνα» του Δήμου, σχεδιάζω με όραμα και ρεαλισμό και κατακτώ τον στόχο με σκληρή δουλειά, πίστη και επιμονή, αλλά και ευελιξία απέναντι στις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, προς όφελος του Δήμου και των συμπολιτών μας.

-Ποιο είναι το σχέδιό σας για τους νέους ώστε να τους κρατήσετε στο τόπο μας;

Οι υποδομές στην εκπαίδευση, τον πολιτισμό και τον αθλητισμό σχεδιάζονται και υλοποιούνται για τους νέους μας και για όλες τις ηλικιακές βαθμίδες. Από τις παιδικές χαρές έως τον παιδικό χώρο πολιτισμού στο Μουζαφέρ Μπέη, τις αναβαθμίσεις των αθλητικών χώρων και την κατασκευή νέων, τις παρεμβάσεις και τις δράσεις μας για τον πολιτισμό, αλλά και τον προγραμματισμό νέων σχολικών υποδομών και τη βελτίωση των υπαρχόντων, έχουν ως στόχο να δώσουμε στη νεολαία όλα εκείνα τα αναγκαία εφόδια για μια ομαλή, δημιουργική και γεμάτη εμπειρίες και ευκαιρίες ζωή στην πόλη και στους οικισμούς του Δήμου μας. Λέω συχνά, «θέλω οι νέοι μας να κυνηγούν τα όνειρά τους». Εγώ αυτό το αυτονόητο δικαίωμά τους θα το φροντίζω, πάντα, ως κόρη οφθαλμού.

Η νεολαία της Ξάνθης είναι τόσο δυναμική, τόσο «ζωντανή» και τόσο ουσιαστικά, ενταγμένη -με τον δικό της φυσικά τρόπο- μέσα στην κοινωνική πραγματικότητα. Δρα και αλληλοεπιδρά μαζί της. Είμαι πραγματικά υπερήφανος για τα παιδιά που μεγαλώνουμε, για τους ανθρώπους που θα πάρουν στα χέρια τους το μέλλον του τόπου μας.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Βουλή: Σε ιδιώτες η διαχείριση των υδάτινων πόρων στη Θεσσαλία;

Ομαδικά πυρά εξαπέλυσε σύσσωμη η αντιπολίτευση στο νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ Επιμέλεια: Παύλος Μ…