Αρχική ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ Απειλές και φυσίγγια στο τέμενος του Πιλήματος

Απειλές και φυσίγγια στο τέμενος του Πιλήματος

0

Μουφτεία Ξάνθης: «Περιμένουμε από την Ελληνική Πολιτεία να εφαρμόσει τον νόμο να προστατεύσει τη θρησκευτική ελευθερία των μουσουλμάνων της Θράκης από παρακρατικούς μηχανισμούς»

 

 

Γ. Γραμματέας Θρησκευμάτων, Γ. Καλαντζής: «Μια πρωτόγνωρη πράξη, απολύτως καταδικαστέα και ξένη με τη Θράκη και τους Θρακιώτες»

 

 

Στα χέρια της Αστυνομίας Ξάνθης βρίσκεται η διαλεύκανση της υπόθεσης βεβήλωσης του τεμένους στο Πίλημα και σύμφωνα με πληροφορίες μας συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό των δραστών που έγραψαν απειλές κατά της ζωής του Ιμάμη, του Μουεζίνη και της Βακουφικής Επιτροπής στους εξωτερικούς τοίχους του Τεμένους. Οι πρώτες ενδείξεις  που προκύπτουν από την έρευνα δείχνουν ότι πρόκειται για θέματα διαμάχης που αφορούν τη διοίκηση του τεμένους ωστόσο οι  απειλές κατά της ζωής και η βεβήλωση ιερού χώρου  είναι ζητήματα που χρήζουν διερεύνησης και είναι κατακριτέες.

Το συμβάν – Απειλές και φυσίγγια στο τέμενος του Πιλήματος

Όπως ανακοίνωσε η Μουφτεία Ξάνθης Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2023, άγνωστοι έγραψαν στην τουρκική γλώσσα απειλητικά μηνύματα κατά της ζωής του Ιμάμη, του Μουεζίνη και της Βακουφικής Επιτροπής στους εξωτερικούς τοίχους του Τεμένους καθώς και στους τσιμεντένιους στύλους της αυλόπορτας. Επίσης, τοποθέτησαν τέσσερα φυσίγγια τυλιγμένα και στερεωμένα με μονωτική ταινία πάνω στην πόρτα της αυλής ως ένα σαφέστατο μήνυμα κατά της ζωής τους που παραπέμπει σε ξένους παρακρατικούς μηχανισμούς. Οι απειλές και τα φυσίγγια τοποθετήθηκαν ως προειδοποίηση με προθεσμία τεσσάρων ημερών ώστε ο Ιμάμης, ο Μουεζίνης και η Βακουφική Επιτροπή να εγκαταλείψουν τον Μουφτή και να συνταχθούν με εκπροσώπους εξωθεσμικών κέντρων.

Πρόκειται για μια σοβαρή απειλή και ευθύτατη παραβίαση της θρησκευτικής ελευθερίας των μουσουλμάνων της Θράκης από ξένες δυνάμεις.

Κατόπιν τούτου ο Σοφολογιότατος Τοποτηρητής Μουφτής Ξάνθης Νεζντέν Χεμσερή επισκέφτηκε άμεσα το Ιερό Τέμενος, όπου διαπίστωσε κι ο ίδιος τα θλιβερά γεγονότα.

Έπειτα απευθύνθηκε στο Τμήμα Ασφαλείας Ξάνθης όπου κατέθεσε τα όσα διαπίστωσε κατά την επίσκεψη του στον παραπάνω χώρο και ζήτησε τη διαλεύκανση της υπόθεσης και την ποινική δίωξη των δραστών.

«Περιμένουμε από την Ελληνική Πολιτεία να εφαρμόσει τον νόμο και, κυρίως, να προστατεύσει τη θρησκευτική ελευθερία των μουσουλμάνων της Θράκης από παρακρατικούς μηχανισμούς που καμία σχέση δεν έχουν με την Ελλάδα. Οι Θρακιώτες, χριστιανοί και μουσουλμάνοι, είναι υπερήφανοι, εργατικοί, τίμιοι και δημοκράτες που δεν έχουν σχέση με τρομοκρατικές μεθόδους και ακρότητες.

Η Μουφτεία Ξάνθης δέχεται συγκινητικά μηνύματα συμπαράστασης από τους μουσουλμάνους συμπολίτες μας οι οποίοι γνωρίζουν πολύ καλά ότι τα τεμένη είναι χώροι λατρείας του Αλλάχ και όχι πολιτικής. Τα Τεμένη μας είναι χώροι που ενώνουν, όχι που διχάζουν», καταλήγει η ανακοίνωση της Μουφτείας Ξάνθης.

Γ. Γραμματέας Θρησκευμάτων, Γ. Καλαντζής: «Μια πρωτόγνωρη πράξη, απολύτως καταδικαστέα και ξένη με τη Θράκη και τους Θρακιώτες

Ο γενικός γραμματέας Θρησκευμάτων του υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Γιώργος Καλαντζής σε δήλωσή του καταδίκασε την πράξη βεβήλωσης του τεμένους: «Η βεβήλωση του Τζαμιού στο χωριό Πίλημα της Ξάνθης με την αναγραφή συνθημάτων στην τουρκική γλώσσα και την τοποθέτηση φυσιγγίων ως προειδοποίησης στον Ιμάμη, τον Μουεζίνη και τη Βακουφική Επιτροπή για να εγκαταλείψουν τον Μουφτή και να προσχωρήσουν στα γνωστά εξωθεσμικά κέντρα και τις παράλληλες δομές, όπως αναφέρει η Μουφτεία Ξάνθης στην ανακοίνωσή της, αποτελεί μια πρωτόγνωρη πράξη, απολύτως καταδικαστέα και ξένη με τη Θράκη και τους Θρακιώτες, ανεξαρτήτως θρησκεύματος». Επίσης, διαβεβαίωσε ότι η Ελληνική Αστυνομία, όπως και στο παρελθόν, θα πράξει το καθήκον της και θα ανακαλύψει τον δράστη.

Περαιτέρω, επισήμανε ότι το συμβάν της 29ης Σεπτεμβρίου 2023 είναι το τρίτο επεισόδιο, μέσα σε τέσσερις μήνες, στη Θράκη στο οποίο είτε δεν εμπλέκονται καθόλου κάτοικοι της Θράκης (στο συμβάν της 15/6/2023 ο δράστης ήταν αλλοδαπός και καταδικάστηκε) είτε είναι ενδομουσουλμανική διαφορά (το συμβάν της 3/9/2023 ήταν αποτέλεσμα οικογενειακών διαφορών μεταξύ μουσουλμάνων).

Τέλος, διαμηνύει ότι: « Η Ελλάδα παραμένει δεσμευμένη στις αρχές που διατυπώνει το Σύνταγμά της και ιδίως το άρθρο 13 που προστατεύει και εγγυάται απολύτως τη θρησκευτική ελευθερία όλων».

Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ξάνθης , Μ. Μπουρχάν: «Απερίφραστα καταδικαστέα και κατακριτέα είναι η βεβήλωση του τζαμιού στο χωριό Πίλημα»

Για ενέργειες που πυροδοτούν πρωτόγνωρες και έκρυθμες καταστάσεις κάνει λόγο σε ανάρτησή του στην προσωπική του σελίδα ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ξάνθης κ. Μπαράν Μπουρχάν καταδικάζοντάς την: «Απερίφραστα καταδικαστέα και κατακριτέα είναι η βεβήλωση του τζαμιού στο χωριό Πίλημα του νομού μας. Τέτοιου τύπου ενέργειες που πυροδοτούν πρωτόγνωρες για ην περιοχή μας έκρυθμες καταστάσεις σε θεσμικό, κοινωνικό και θρησκευτικό πλαίσιο διαταράσσοντας την γαλήνια συνύπαρξη είναι το μόνο σίγουρο ότι δεν προάγουν τον πολιτισμό και την κουλτούρα μας».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Χειροπέδες σε δύο διακινητές επί της επαρχιακής οδού Ροδόπης

Οι άντρες επέβαιναν σε ΙΧ , το οποίο έφερε πινακίδες κυκλοφορίας άλλου οχήματος, ενώ ο οδη…