Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΔΝΤ για Ελλάδα: Πρωτογενές πλεόνασμα 1% φέτος και 2% το 2024

ΔΝΤ για Ελλάδα: Πρωτογενές πλεόνασμα 1% φέτος και 2% το 2024

0

Προβλέπεται μείωση του χρέους στο 168% φέτος και 160,2% το 2024

Την αύξηση του πρωτογενούς πλεονάσματος της Ελλάδας για φέτος και το 2024 καθώς και την περαιτέρω μείωση του δημόσιου χρέους προβλέπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο με την έκθεση του για τις παγκόσμιες δημοσιονομικές εξελίξεις (Fiscal Monitor).

Συγκεκριμένα, το ΔΝΤ προβλέπει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα της γενικής κυβέρνησης θα αυξηθεί από 0,1% του ΑΕΠ πέρυσι στο 1% εφέτος και περαιτέρω στο 2% το 2024, για να παραμείνει κοντά στο επίπεδο αυτά τα επόμενα χρόνια (2,2% το 2028).

Οι προβλέψεις αυτές είναι αντίστοιχες με αυτές του προσχεδίου του προϋπολογισμού για το 2024 (πλεόνασμα 0,9% για το 2023 και 2,1% για το 2024).

Η μείωση του ελλείμματος θα προέλθει από τη μεγαλύτερη μείωση των δημόσιων δαπανών σε σχέση με τη μείωση των δημοσίων εσόδων.

Το δημόσιο χρέος της γενικής κυβέρνησης προβλέπεται να μειωθεί από 178,1% του ΑΕΠ πέρυσι στο 168% εφέτος και στο 160,2% το 2024, για να συνεχίσει να μειώνεται και τα επόμενα χρόνια, φθάνοντας στο 145,3% το 2028.

Το ΔΝΤ αναφέρει ότι οι περισσότερες χώρες πρέπει να εφαρμόσουν αυστηρότερες δημοσιονομικές πολιτικές, όχι μόνο για να ανασυγκροτήσουν αποθέματα ασφαλείας και να περιορίσουν τους δημοσιονομικούς κινδύνους, αλλά και για να συμβάλουν στις προσπάθειες των κεντρικών τραπεζών να επαναφέρουν τον πληθωρισμό στον στόχο τους.

Σημειώνει ότι το χρέος είναι γενικά υψηλό σε όλο τον κόσμο σε μία περίοδο αύξησης των επιτοκίων. Το παγκόσμιο δημόσιο χρέος αναμένεται να αυξηθεί το 2023, λόγω της ανοδικής πορείας του στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, των ΗΠΑ και της Κίνας. Μεσοπρόθεσμα, αναμένεται να αυξηθεί κατά περίπου μία ποσοστιαία μονάδα, αλλά αν εξαιρεθούν οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες, θα μειώνεται κατά περίπου μισή ποσοστιαία μονάδα ετησίως.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Την «ανάπτυξη» της Ελλάδας την πληρώνουν οι Έλληνες

Ο Νικόλας Θεοχαράκης, οικονομολόγος και καθηγητής οικονομικών στο ΕΚΠΑ μιλάει στο «Ε» για …