Αρχική Χωρίς κατηγορία Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2023

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2023

0

Το κυνήγι του σταυρού
Κορυφώνεται το κυνήγι του σταυρού. Πάνε κι έρχονται  οι κάρτες των υποψήφιων. Χρυσές δουλειές κάνουν τα τυπογραφεία. Τηλεφωνήματα κάνουν οι πιο γνωστοί και στέλνουν αβέρτα μηνύματα ζητώντας ψήφο. Δεν μιλάμε για τα αιτήματα φιλίας στο fc! Κι άντε σ’ αυτά απλά δεν τα κάνεις δεκτά όμως τι γίνεται με τα τηλέφωνα ή τα μηνύματα; Σε φέρνουν σε δύσκολη θέση γιατί ειδικά αν είναι γνωστοί ή συγγενείς και δεν θέλεις να ψηφίσεις τον συνδυασμό που είναι υποψήφιοι δεν ξέρεις πως να αρνηθείς με κάποιο τακτ.! Δοκιμάζονται σχέσεις ετών, φιλίες αλλά και συγγενικές οικογενειακές σχέσεις!
Μ.Ξ.


Έφυγε ένας αγαπητός άνθρωπος
Με την παρουσία φίλων του κηδεύτηκε προχθές ένας αγαπητός συμπολίτης.
Πέθανε μάλλον από ανακοπή στο σπίτι του όπου και τον βρήκαν νεκρό διότι επί μέρες δεν είχε εμφανιστεί έξω στα στέκια του.
Πρόκειται για τον Σωτήρη Βαρίδη, γνωστό ως Ατατά στους φίλους του, ο οποίος αποτελούσε μια εμβληματική φιγούρα της πόλης, φιλικός προς όλους, απλός, με το δικό στυλ και χιούμορ. Έφυγε μόνος και ο πρόωρος θάνατός του γέμισε θλίψη όλους όσοι τον γνώριζαν.
Γ.Δ.


Αναμενόμενο
Το περιμέναμε και τελικά εμφανίστηκε σε μερίδα Σούπερ Μάρκετ. Αιτία πάντα η τιμή του λαδιού που βρίσκεται στα ύψη πλέον.
Πρόκειται βέβαια για το Αγνό Παρθένο Ελαιόλαδο στις συσκευασίες του οποίου τα Σούπερ Μάρκετ τοποθετούν αντικλεπτικό σύστημα.
Σημειώνουμε πως η τιμή του 15λιτρου δοχείου φτάνει στα 150 έως 160 ευρώ, ενώ οι συσκευασίες ενός και 1,5 λίτρου ξεκινούν πάνω από 12 ευρώ και φθάνουν έως και 15-18 ευρώ για την πρώτη ποιότητα.
Νοικοκυριά και επιχειρήσεις εστίασης αποκτούν ένα ακόμη οικονομικό πρόβλημα που θα πρέπει να διαχειριστούν.
Γ.Δ.


Δημοσκοπήσεις
Στη γειτονική μας Καβάλα διενεργούν δημοσκοπήσεις για να διαπιστώσουν οι υποψήφιοι τι προβλέπουν οι Καβαλιώτες πολίτες γι’ αυτούς.
Παράλληλα, υπάρχει και κάτι ακόμη που κι αυτό όπως και οι δημοσκοπήσεις δεν έχουν έρθει εδώ σ’ εμάς παρότι γείτονες.
Λοιπόν, εκεί υπάρχουν και οι στοιχηματικές εταιρείες οι οποίες δίνουν ανάλογα ποσοστά για κάθε υποψήφιο ως προς την πιθανότητα εκλογής.
Προφανώς γίνεται στοιχηματικό παιγνίδι, ποντάρουν οι ενδιαφερόμενοι στον υποψήφιο που εκτιμούν πως θα εκλεγεί ή στην πιθανότητα έκπληξης που θα τους δώσει μεγαλύτερα κέρδη.
Σε μας εδώ αυτό το «φρούτο» δεν έχει φτάσει ακόμη,  απ’ όσο ρώτησα στην πιάτσα.
Γ.Δ.


Ποιος χάνει;
Το ερώτημα είναι απλό: Ποιος χάνει από την παράταση της κατευθυνόμενης αποχής των μαθητών του Ιδιωτικού Μειονοτικού Γυμνασίου -Λυκείου Ξάνθης στην οδό Χατζησταύρου;
Σίγουρα χαμένοι είναι από χέρι οι μαθητές. Χαμένοι είναι και οι γονείς των μαθητών που έρχονται από το πρωί για συμπαράσταση στα παιδιά τους.
Λογικό να ρωτήσετε ποιος είναι ο κερδισμένος από τη συνεχιζόμενη αποχή των μαθητών του σχολείου. Σίγουρα κερδισμένος είναι ο φανατισμός, το προξενείο στην Κομοτηνή και όσοι εμφανίζονται κάθε πρωί χτυπώντας κάρτα παρουσίας. Σε ποιο αφεντικό άραγε δείχνουν την συνέπειά τους;
Και μια αλλαγή προς το καλύτερο. Μετά τις έντονες διαμαρτυρίες των περιοίκων, οι μαθητές σταμάτησαν να χρησιμοποιούν τις σφυρίχτρες τους. Κάτι ήταν κι αυτό σαν δείγμα πολιτισμού.
Και μια ερώτηση: Ποιος πλήρωσε το κόστος των λεωφορείων που χθες μετέφεραν τους διαμαρτυρόμενους στην Κομοτηνή για να διαμαρτυρηθούν στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης;
Απάντηση προφανώς δεν περιμένω.
Γ.Δ.


Δέκα τρεις υποψήφιοι
Δεκατρείς είναι συνολικά στο νομό μας οι υποψήφιοι δήμαρχοι και από αυτούς θα επιλέξουμε τους τέσσερις οι δημότες.
Ας δούμε τελικά ποιοι θα διεκδικήσουν την ψήφο μας.
Στον Μητροπολιτικό δήμο είναι ο νυν δήμαρχος και εκ νέου υποψήφιος Μανώλης Τσέπελης και ακολουθούν Χαρ.Δημαρχόπουλος, Σάββας Μελισσόπουλος, Στρ. Κοντός και Κώστας Βογιατζής. Συνολικά πέντε.
Στον δήμο Αβδήρων υποψήφιοι είναι ο σημερινός δήμαρχος Γιώργος Τσιτιρίδης, ο Σάκης Κριτσίνης και η κυρία Βούλα Μαχαιρίδου της Λαϊκής Συσπείρωσης. Σύνολο 3 υποψήφιοι.
Στον δήμο Τοπείρου ένας είναι ο υποψήφιος, ο νυν δήμαρχος Θωμάς Μίχογλου.
Τέλος, στον δήμο Μύκης υποψήφιοι είναι ο νυν δήμαρχος Ντελή Χουσεΐν Ριτβάν, ο Τζεμήλ Καπζά, ο Κιούρτ Αχμέτ και ο Μουτζαχήτ Ντουκιαντζή, σύνολο 4 υποψήφιοι.
Γ.Δ.


Έξι υποψήφιοι για την Περιφέρεια
Όσον αφορά την Περιφέρεια ΑΜΘ οι υποψήφιοι Περιφερειάρχες είναι συνολικά έξι και είναι οι παρακάτω.
Ο νυν περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος επικεφαλής της Νέας Περιφερειακής Αναγέννησης που διεκδικεί για δεύτερη φορά την εκλογή του. Θυμίζω πως αναπλήρωσε τον αείμνηστο Γιώργο Παυλίδη που έφυγε πρόωρα από τη ζωή.
Δεύτερος υποψήφιος ο Χριστόδουλος Τοψίδης για δεύτερη φορά επίσης, επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Περιφερειακή Σύνθεση. Τρίτος υποψήφιος ο Στέργιος Ηλιόπουλος που στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ ως επικεφαλής της Ανεξάρτητης Ενωτικής Πρωτοβουλίας. Ο ίδιος εκτίθεται για πρώτη φορά.
Για πρώτη φορά επίσης είναι υποψήφιος ο Δαμιανός Καγγελίδης υποστηριζόμενος από το ΠΑΣΟΚ με την παράταξη «Μαζί για την Αλλαγή».
Η Λαϊκή Συσπείρωση στην ΑΜΘ κατέρχεται με τον Διονύση Κλάδη, ενώ η Ανταρσία στην ΑΜΘ έχει τον ίδιο υποψήφιο επικεφαλής τον Θόδωρο Περεντίδη.
Γ.Δ.


Τρεις αντίθετες απόψεις
Εκλογές για πρόεδρο στον ΣΥΡΙΖΑ τέλος με νικητή τον Κασσελάκη.
Υπάρχουν όμως δηλώσεις διαφόρων που αξίζουν να προσεχθούν για να εξαχθούν και τα ανάλογα συμπεράσματα. Διαβάστε τις:
«Πρέπει να δεχθεί όλο το σύστημα πως υπάρχει ένα καινούργιο ξεκίνημα, τα πράγματα μπαίνουν σε μια σειρά… Ούτε τάσεις, ούτε φατρίες, ούτε επαναστάσεις μέσα στο κόμμα, ούτε εσωτερική αντιπολίτευση.
Ε.Αποστολάκης, Βουλευτής Επικρατείας ΣΥΡΙΖΑ».
«Ο παραδοσιακός κόσμος της αριστεράς βρίσκεται σε σοκ. Το κόμμα πέθανε σήμερα. Είναι μια μετεξέλιξη από ροκ συγκρότημα σε ελαφρύ ποπ.
Σ.Κούλογλου, Ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ».
«Ο λόγος που αποχωρήσαμε πολλοί από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι γιατί θεωρήσαμε προδιαγεγραμμένο το σημείο που έφθασε σήμερα. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πεθάνει εδώ και καιρό και ο Κασσελάκης βάζει την ταφόπλακα.
Γ.Βαρουφάκης, Γραμματέας ΜΕΡΑ25»
Γ.Δ.


Ξανθιώτισσα εκπρόσωπος Τύπου
Μια Ξανθιώτισσα βρίσκεται κοντά στον νέο αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ μετά τις πρόσφατες τοποθετήσεις νέων συνεργατών.
Η διαδικασία αυτή συνηθίζεται διότι κάθε νέος πρόεδρος επιθυμεί να έχει δικούς του ανθρώπους ως άμεσους συνεργάτες.
Έτσι, τοποθετήθηκε και ανέλαβε χρέη εκπροσώπου Τύπου η πρώην βουλευτής Δώρα Αυγέρη.
Πρόκειται για δύσκολη και απαιτητική θέση διότι καθημερινά σχεδόν ο εκπρόσωπος Τύπου πρέπει να είναι ενημερωμένος για όλα τα θέματα.
Θυμίζω ότι η Δώρα Αυγέρη είναι κόρη του Πέτρου Αυγέρη, παλαιού συνεργάτη της εφημερίδας μας.
Συναδελφικά τώρα, στέλνω τις ευχές μου στη νέα εκπρόσωπο Τύπου ευχόμενος «σιδερένια».
Γ.Δ.


Ποιος ξέρει τι μας περιμένει τον χειμώνα;
Πριν ακόμη «τραβηχτούν» τα νερά στα πλημμυρισμένα χωριά της Θεσσαλίας με νωπές τις μνήμες και τις πληγές που άνοιξε ο Daniel, νέα κακοκαιρία ο Elias πλήττει την Εύβοια. Πάλι πλημύρισαν χωριά ενώ και  στην Λάρισα ήχησε το 112. Και  να σκεφτεί κανείς ότι ακόμη δεν ξεκίνησε ούτε καν το φθινόπωρο και δύο κακοκαιρίες έπληξαν τη χώρα αφήνοντας πίσω τους μεγάλες καταστροφές! Εύλογα ανησυχεί κανείς για το τι μας περιμένει τον χειμώνα. Είναι κάτι που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει. Μέχρι πριν 2 – 3 χρόνια λέγαμε «δύσκολος χειμώνας» εννοώντας ότι θα είχε παραπάνω κρύο  ή χιόνι άντε και παγωνιές στα μέρη μας. Που και  που κάποιες βροχές το Φθινόπωρο. Συνηθισμένα, προβλέψιμα και διαχειρήσιμα με μια στοιχειώδη Πολιτική προστασία. Αυτά όμως όπως φαίνεται  πέρασαν. Όλες οι  εποχές δεν θα είναι απλά δύσκολες αλλά πρέπει να περιμένουμε ακραία φαινόμενα . Όπως αυτές οι πλημμύρες. Πιθανότατα χιόνι και παγωνιές αλλά σε συνθήκες ακραίες ή καλοκαίρι μέσα στον χειμώνα! Και  πρέπει γι αυτά να προετοιμαστούμε. Όχι μόνο ο κρατικός μηχανισμός αλλά και εμείς σαν πολίτες για  το πως μπορούμε να αμυνθούμε ή να λειτουργήσουμε μέσα σ’ αυτό.  Τώρα αρχίζουμε να βιώνουμε αποτελέσματα της άναρχης και βίαιης παρέμβαση του ανθρώπου στη φύση που  προκάλεσε την κλιματική αλλαγή.
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Χωρίς κατηγορία
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Μουσικές γωνιές στο σκηνικό του 9ου Φεστιβάλ « Ξάνθη-Πόλις Ονείρων Μουσικών Σχολείων»

Ακούσματα από κάθε γωνιά «τραβούν το βλέμμα» ντόπιων και επισκεπτών Σήμερα στις 19:00 επί …