Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ «Ξύπνησε» πάλι ο κορωνοϊός στην Ξάνθη

«Ξύπνησε» πάλι ο κορωνοϊός στην Ξάνθη

0

Αυξήθηκαν τα κρούσματα  – Δύο νοσηλείες στο νοσοκομείο

 

Αυξημένη η ζήτηση για τεστ στα φαρμακεία –  Αρχές Οκτώβρη η συνταγογράφηση για εμβόλια της γρίπηςΣυνεχίζονται οι ελλείψεις φαρμάκων

 

Και  μπορεί  εμείς να ξεχάσαμε τον κορωνοϊό αυτός  όμως δεν μας ξέχασε! Απλά παραμένει σε υπολανθάνουσα κατάσταση, μεταλλάσσεται και καιροφυλακτεί πότε θα είναι οι κατάλληλες συνθήκες, όπως συγχρωτισμός σε κλειστούς χώρους χωρίς μέτρα προφύλαξης για να πάρει το  αίμα του πίσω! Και οι συνθήκες που διανύουμε είναι κάθε άλλο  παρά ευνοϊκές με τα σχολεία να έχουν ανοίξει αλλά και οι προεκλογικές συγκεντρώσεις σε κλειστές αίθουσες να είναι στο φόρτε τους!

Αυξήθηκαν τα κρούσματα  – Δύο νοσηλείες στο νοσοκομείο

 Ήδη οι  παρενέργειες έχουν κάνει την εμφάνισή τους με τα κρούσματα στην Ξάνθη να ξεπερνάνε τα 20, να έχει  αυξηθεί η ζήτηση για τεστ στα φαρμακεία και να έχουμε δύο νοσηλευόμενους στο νοσοκομείο με covid μετά από τουλάχιστον 3 – 4 μήνες που δεν είχαμε καμιά νοσηλεία! Την έξαρση του κορωνοϊού στην Ξάνθης επιβεβαιώνει  ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Ξάνθης κ. Απόστολος Κυριαλάνης: «Μετά από  αρκετό καιρό που δεν είχαμε νοσηλεία, τώρα έχουμε δύο ασθενείς. Έχουμε και στην Ξάνθη αυξημένα κρούσματα. Κάποιοι  απ’ αυτούς θα αρρωστήσουν και θα χρειαστεί να νοσηλευτούν. Είναι μια περίοδος που έχουν αρκετά σχολεία και ο συγχρωτισμός σε κλειστούς χώρους χωρίς μέτρα ασφαλείας. Δεν έχουμε κάποια ενημέρωση για  εμβόλια για τον covid. Οι ηλικιωμένοι όμως και τα άτομα με βεβαρυμμένη υγεία θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί».

Αυξημένη η ζήτηση για τεστ στα φαρμακεία

Αυξημένη είναι η προσέλευση στα φαρμακεία της Ξάνθης για τεστ, μας αναφέρει η πρόεδρος του Φαρμακευτικού συλλόγου Ξάνθης κα Δέσποινα Κάλφα: «Δεν είναι φαινόμενο μόνο της Ξάνθης. Γενικά έχουμε μια αύξηση των κρουσμάτων γι’ αυτό έχει αυξηθεί ο αριθμός όσων έρχονται για τεστ ενώ έχουν κάποια συμπτώματα. Δεν έφυγε ποτέ ο κορωνοϊός, αλλά τώρα βρήκε τις κατάλληλες συνθήκες για να κάνει ξανά την εμφάνιση του. Δεν ξέρουμε τίποτε ακόμη για εμβόλια του κορωνοϊού».

Αρχές Οκτώβρη η συνταγογράφηση για εμβόλια της γρίπης

Τα φετινά αντιγριπικά εμβόλια τα έχουν παραλάβει ήδη τα φαρμακεία και η συνταγογράφησή τους από γιατρούς του δημοσίου ξεκινά από 1 Οκτωβρίου ενώ ιδιώτες γιατροί έχουν ήδη ξεκινήσει να συνταγογραφούν. Να σημειώσουμε ότι  τα εμβόλια κατά της γρίπης συνιστώνται για άτομα άνω των 60 ενώ για τον πνευμονόκοκκο και τον έρπητα ζωστήρα για άτομα άνω των 65.  Να σημειώσουμε ότι το αντιγριπικό εμβόλιο σύμφωνα με νέες έρευνες προστατεύει εξίσου και από τη βαριά γρίπη αλλά και από τις πιθανότητες πρόκλησης ενός εγκεφαλικού επεισοδίου, ακόμα και για τους ενήλικους που δε διατρέχουν υψηλό κίνδυνο.

Συνεχίζονται οι ελλείψεις φαρμάκων – Εν αναμονή της εφαρμογής  παρακολούθησης φαρμάκων

Όπως ανέφερε η κα Κάλφα συνεχίζεται το  φαινόμενο της έλλειψης βασικών φαρμάκων όπως ινσουλίνη αλλά και άλλα και πως για τον περιορισμό του το υπουργείο εξετάζει να θέσει  μια εφαρμογή που θα παρακολουθεί την πορεία του  φαρμάκου από την εταιρεία παραγωγής ως το ράφι του φαρμακείου. Επίσης θα υπάρχει η δυνατότητα ελέγχου των αποθεμάτων. Στόχος είναι η ιχνηλάτηση του φαρμάκου ώστε να τεθεί έλεγχος στις εξαγωγές που προκαλούν τις ελλείψεις. Ανάλογη εφαρμογή ετοιμάζεται και για το κινητό των χρηστών που θα έχουν  τη δυνατότητα να γνωρίζουν αν έχει  έλλειψη το φάρμακο που χρησιμοποιούν.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 

 

 

 

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ο Σ. Μαυρίδης πρόεδρος της Δ.Ε. του Περιφερειακού Τμήματος Ξάνθης των Διπλωματούχων Μηχανικών-Ηλεκτρολόγων

Στη Διοικούσα Επιτροπή συμμετέχουν επίσης οι: Β. Γιαννίκης, Μ. Ψωμάς, Θ. Ιωαννίδης και Γ. …