Αρχική ΓΝΩΜΕΣ 10 πράγματα στην Ξάνθη….χωρίς να είμαι δημοτικός σύμβουλος

10 πράγματα στην Ξάνθη….χωρίς να είμαι δημοτικός σύμβουλος

0

Σαν ιδιώτης. Σαν Ξανθιώτης. Σαν μέλος ΔΕ στην Πινακοθήκη. Σαν άνθρωπος που θέλει να προβάλλει την Ξάνθη. Tον τόπο του.

 

«Βήματα της Απελευθέρωσης»

Ιδέα – πρόταση μου που έγινε πράξη. Για 4η χρονιά. Παραμονή επετείου απελευθέρωσης Ξάνθης (3/10). Αμέσως μετά την κατάθεση στο Ηρώο. Ζωντανό μάθημα τοπικής ιστορίας. Αναπαράσταση της πορείας (βλ. φωτο) του απελευθερωτικού στρατού. Με συμμετοχή μαθητών, επισήμων, δημοτών. Με 3 συμβολικές στάσεις (Εκκλησία, Στρατός, Λαός). Συγκλονιστική εμπειρία.

 

«Καλλιτεχνικό καφενείο Ξάνθης»

Κάθε απόγευμα στην Δημοτική Πινακοθήκη. Ένα στέκι για Ξανθιώτες κι όχι μόνο. Πνευματικούς, καλλιτέχνες, εικαστικούς. Σημείο συνάντησης. Μεταξύ τους, αλλά και με τον κόσμο που θέλει να δει, ακούσει, να μιλήσει μαζί τους.

 

«Ιστορικοί περίπατοι»

Σε συνεργασία με το Λύκειο Ελληνίδων Ξάνθης, για 5ο χρόνο. Γνωρίζουμε κρυφές γωνιές της π. Ξάνθης. Προφορικές ιστορίες, περιστατικά, αθέατα σημεία, αυλές, αρχοντικά, εκκλησάκια, πρόσωπα. Αυτά που δεν έχουν καταγραφεί. Παρουσιάζονται με τρόπο που….κάνει την διαφορά.

 

«Αλλιώτικες Προτάσεις» στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Ξάνθης

Κάθε Παρασκευή. Εθελοντικά. Για 3ο χρόνο. Μια πρωινή εκπομπή. Ένα ταξίδι στην Ξάνθη. Μια διαδρομή, ένα σημείο, μια παρουσίαση. Για 30΄ γνωρίζουμε και ταξιδεύουμε. Για να μαθαίνουμε. Να προβάλλουμε την Ξάνθη μας.

 

Συνεργασία με την εικαστικό Ανθή Γκέρμαν

Η αναγνωρισμένη της τέχνης Ανθή Γκέρμαν, «ξαναεπιστρέφει» στην Ξάνθη, μετά από χρόνια αναμνήσεων απ’ το «Κέντρο Τέχνης Ανθή Γκέρμαν» που λειτουργούσε εδώ. Ολοκληρώθηκε το πλαίσιο συνεργασίας μας. Περιλαμβάνει εκθέσεις και μαθήματα ζωγραφικής σε Ξανθιώτες.

 

Συνεργασία με την τ. Κοσμήτορα ΔΠΘ κ.Πένυ Καμπάκη

Η εμβληματική, πολυδιαβασμένη και δραστήρια καθηγήτρια, τ. Κοσμήτορας του ΔΠΘ. Δέχτηκε την συνεργασία σαν πρόεδρος του συλλόγου «Φίλων Δημοτικής Πινακοθήκης Ξάνθης». Μια νέα σελίδα. Εθελοντισμός, προσφορά, δράσεις και ιδέες συνδέονται με την καθημερινή πολιτιστική πορεία της Δημοτικής Πινακοθήκης.

 

«Αγαπάμε Ξάνθη» + «Αλλιώτικες Προτάσεις» = 730 το χρόνο

Κάθε μέρα. Εδώ και 4 χρόνια. Στις 2 σελ του facebook. 356 Χ 2 = 730 δημοσιεύσεις για την Ξάνθη μας. Ιστορία, ανθρωπογεωγραφία, ζωή, πρόσωπα. Με χιλιάδες ακόλουθους απ’ όλη την Ελλάδα, να πληροφορούνται / ενημερώνονται για την Ξάνθη μας.

 

Συνεργασία με Meligeusis και σχολεία της Ξάνθης

Έτοιμη φόρμα / πακέτο ετήσιου εκπαιδευτικού προγράμματος για το μέλι και τη μέλισσα, ιδανικό για σχολικά, περιβαλλοντικά, πολιτιστικά προγράμματα. Με αναφορές, γνώσεις, ξεναγήσεις. Σε συνεργασία με το πιστοποιημένο (άδεια οικοτεχνίας) Meligeusis, στα Κομνηνά Ξάνθης.

 

«Ψηφιακή Πινακοθήκη Ξάνθης»

Αλλάζει σελίδα. Γίνεται ψηφιακή, υποδέχεται παιδιά «Μια νύχτα στο μουσείο», αποκτά εκπαιδευτικά προγράμματα, βιωματικά εργαστήρια, συνεργάζεται με δομές και φορείς, «ταξιδεύει» στην Ελλάδα. Γίνεται ένα νέο ζωντανό, καθημερινό, πολύβουο, πολιτιστικό στέκι στην Ξάνθη, ανοιχτό για όλους.

 

«Camper Stop» για αυτοκινούμενα τροχόσπιτα στην Ξάνθη

Η πρόταση υπάρχει ολοκληρωμένη και υλοποιείται άμεσα απ’ το νέο έτος. Στο πευκόφυτο πάρκο στο χώρο της ΔΕΥΑΞ (3ο ΓΕΛ). Με βασικές παροχές προς τους τουρίστες που διαθέτουν αυτοκινούμενα τροχόσπιτα. Με κατοχύρωση «στίγματος» Camper Stop στον Πανελλήνιο και Παγκόσμιο χάρτη των Camper’ς.

του  Γκαγκαλίδη Δημήτρη
καθηγητή

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Δημήτρης Γκαγκαλίδης
Περισσότερα άρθρα από ΓΝΩΜΕΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Προτομές και προτιμήσεις

Ο προβληματισμός μου ξεκίνησε για πλάκα. Σε μια βόλτα με τον οκτώ μηνών γιο μου στο χώρο τ…