Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Γ. Τουλουμίδου: «Πρέπει τις ρίζες μας να τις ‘’ποτίζουμε’’ με παράδοση, με πολιτισμό, με γνώση»

Γ. Τουλουμίδου: «Πρέπει τις ρίζες μας να τις ‘’ποτίζουμε’’ με παράδοση, με πολιτισμό, με γνώση»

0

Ημερίδα Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης με τίτλο «Η μελισσοκομία στον Πόντο» προγραμματίζεται για την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου στον προαύλιο χώρο του Meligeysis στα Κομνηνά Ξάνθης

Την σύνδεση με την παράδοση μελιού του Πόντου θα επιχειρήσει ο κ. Κωνσταντίνος Φωτιάδης

Η δραστήρια, δυναμική και πολυπράγμων Γεύση Τουλουμίδου απευθύνει «ανοιχτή» πρόσκληση στην Ημερίδα Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης με τίτλο «Η μελισσοκομία στον Πόντο» που προγραμματίζεται για την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2023 στις 17:30. Ειδικότερα, η εκδήλωση θα λάβει χώρα στον προαύλιο χώρο του Meligeysis στα Κομνηνά Ξάνθης με ομιλητή τον Ομότιμο Καθηγητή Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, κ. Κωνσταντίνο Φωτιάδη.

Γνώσεις για τη μέλισσα και τον κόσμο της μέσα από την αγάπη για τον τόπο και την παράδοση

Αναλυτικά, η κα Τουλουμίδου, τονίζει στο «Ε»:

Το μέλι συναντά την παράδοση του Πόντου το απόγευμα αυτής της Κυριακής στον προαύλιο χώρο του Meligeysis στα Κομνηνά Ξάνθης

«Οι δράσεις μας έχουν στόχο να ‘’ζωντανέψουν’’ την περιοχή. Επιπροσθέτως, μέσω αυτών των δράσεων μας δίνεται η δυνατότητα να μοιραζόμαστε με τους επισκέπτες μας τις γνώσεις που έχουμε για τη μέλισσα και τον κόσμο της, όπως επίσης και την αγάπη μας για τον τόπο και τις παραδόσεις. Άλλωστε, η καταγωγή μας είναι ποντιακή και την τιμούμε εδώ και χρόνια τόσο εγώ, όσο και ο σύζυγος. Μάθαμε, λοιπόν, για το μέλι του Πόντου το οποίο περιγράφει χαρακτηριστικά ο Ξενοφών στην Κύρου Ανάβασις ‘’το φάγανε τα στρατεύματα και ζαλίστηκαν’’. Γενικά η μελισσοκομία στον Πόντο ανθούσε και προσέφερε πολλά στην οικονομία και στην καθημερινότητα, φαρμακευτικά και διατροφικά. Συνεπώς, εγώ από την πλευρά μου έψαξα παραδοσιακές συνταγές που χρησιμοποιούσαν οι πρόγονοί μας στον Πόντο και τις χρησιμοποιούσαν θεραπευτικά».

Γ. Τουλουμίδου: «Ο κ. Φωτιάδης είναι ένας άνθρωπος που έχει στη διάθεσή του ίσως το μεγαλύτερο αρχείο που αφορά τον Ποντιακό Ελληνισμό και την Ιστορία!»

«Ο κ. Φωτιάδης είναι μία εξέχουσα προσωπικότητα στον ποντιακό χώρο και είναι αγαπημένος φίλος εδώ και πολλά χρόνια. Σε αυτό το σημείο επισημαίνω ότι ο κ. Τομαλίδης προέρχεται από τον Πόντο, ο οποίος εγκαταστάθηκε αρχικά στην Αλεξανδρούπολη και υπήρξε από τους μεγαλύτερους μελισσοκόμους του Πόντου ενώ εξέδωσε τα ‘’Μελισσοκομικά Νέα’’( περιοδικό) στην Ελλάδα. Ο ίδιος ο κ. Φωτιάδης, εν συνεχεία μου τόνισε πως είχε την χαρά να γνωρίσει αυτόν τον άνθρωπο και απέκτησε πρόσβαση στο αρχείο του. Οπότε δέχτηκε με χαρά να μιλήσει για τη Μελισσοκομία στον Πόντο. Επιπλέον, ο κ. Φωτιάδης είναι ένας άνθρωπος που έχει στη διάθεσή του ίσως το μεγαλύτερο αρχείο που αφορά τον Ποντιακό Ελληνισμό και την Ιστορία. Χαρακτηριστικά έχει κάνει εξαιρετική δουλειά όσον αφορά τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, τόσο συγγραφικά, όσο και με εισηγήσεις», υπογράμμισε αναφορικά με την παρέμβαση του κ. Φωτιάδη.

Η γνώση να μοιράζεται!

«Αγαπώ πολύ την ποντιακή παράδοση, θέλω η γνώση να μοιράζεται, γιατί με αυτόν τον τρόπο πολλαπλασιάζονται και οι άνθρωποι που έρχονται κοντά στην παράδοση. Αναφορικά με την εκδήλωση ο μπουφές θα είναι αυστηρά παραδοσιακός. Χωρίς τις ρίζες τα δέντρα ‘’πέφτουν’’ και ‘’τα παιδιά είναι τα κλαδιά μας και οι καρποί πάνω στα δέντρα’’. Οπότε πρέπει τις ρίζες μας να τις ‘’ποτίζουμε’’ με παράδοση, με πολιτισμό, με γνώση, ώστε να ριζώσουν ακόμη πιο βαθιά και τα παιδιά μας να γίνουν άξιοι συνεχιστές».

Χρύσα Κιατίπη
chkiatipi@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Χρύσα Κιατίπη
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αυξημένα μέτρα από την Τροχαία κατά την περίοδο εορτασμού του Πάσχα και της Πρωτομαγιάς

Κατά την εορταστική περίοδο θα ισχύουν οι απαγορεύσεις κίνησης φορτηγών αυτοκινήτων μέγιστ…