Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Απασχόληση Εργασία σε δύο εργοδότες: Τι θα ισχύει για τα ένσημα και τη σύνταξη

Εργασία σε δύο εργοδότες: Τι θα ισχύει για τα ένσημα και τη σύνταξη

0

Διευκρινίσεις Γεωργιάδη για τη δοκιμαστική περίοδο

Διευκρινίσεις για τους εργαζομένους που θα απασχολούνται ταυτόχρονα σε δύο εργοδότες μετά την ψήφιση του νέου εργασιακού νομοσχεδίου έδωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης. Τα ένσημα των επιπλέον ωρών εργασίας από το δεύτερο εργοδότη πέραν του 8ώρου θα μετρούν στο ποσοστό αναπλήρωσης  του εργαζόμενου για τη σύνταξη, είπε ο κ. Γεωργιάδης και πρόσθεσε πως αυτοί θα έχουν υψηλότερη σύνταξη.

Υπενθύμισε δε πως «κάποιος που δούλευε τα τελευταία 10 χρόνια και είχε μία σύμβαση 8ωρη και μία σύμβαση μερικής απασχόλησης, ήταν παράνομο. Μέχρι αυτό το νομοσχέδιο ήταν παράνομο. Μπορούσες να κάνεις δύο συμβάσεις μερικής απασχόλησης. Άρα μια σύμβαση πλήρους απασχόλησης και μια σύμβαση μερικής απασχόλησης θα μπορείς να κάνεις στο παρόν αφού ψηφιστεί το νομοσχέδιο».

Και  επανέλαβε πως αυτό γίνεται νόμιμο από εδώ και πέρα, ωστόσο ξεκαθάρισε πως δεν θα βγαίνει κανείς νωρίτερα στη σύνταξη με τα ένσημα που θα συγκεντρώνει από τον δεύτερο εργοδότη καθώς «δεν θα αλλάξουν τα όρια. Θα αλλάξει το ποσοστό αναπλήρωσης. Θα παίρνεις υψηλότερη σύνταξη. Εάν ήταν να πάρεις μια  σύνταξη Χ θα παίρνεις Χ συν κάτι. Δεν μπορείς να έχεις ένσημα χωρίς ανταπόδοση. Αυτό δεν γίνεται. Αυτό θα ήταν πράγματι παράνομο και αντισυνταγματικό».

Μεταξύ άλλων ξεκαθάρισε πως οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να δουλεύουν από 8 ώρες και στις δύο δουλειές. «Αυτό δεν μπορεί να γίνει. Όταν λέμε εργασία σε 2 εργοδότες εννοούμε μια πλήρη σύμβαση και μια μερική. Διότι δεν πρέπει να πειράξουμε το όριο της ελάχιστης ξεκούρασης ενός εργαζόμενου μέσα στο 24ωρο που είναι οι 11 ώρες. Και βεβαίως εάν υπολογίσεις ότι θέλεις μια μετακίνηση για να πας από τη μία δουλειά στην άλλη, δεν γίνεται αυτόματα αυτό.  Άρα το λογικό είναι να έχεις 8 ώρες εργασία από τη μια επιχείρηση και 4  ώρες εργασίας από τον άλλο εργοδότη, που είναι συνολικά 12 ώρες εργασίας. Αυτό είναι το μέγιστο όριο. Αυτό δεν είναι υποχρεωτικό».

Επίσης ρωτήθηκε γιατί δεν μπορεί ο εργαζόμενος να δουλέψει σε έναν εργοδότη από 8 ώρες και 4 ώρες.  «Εάν δουλέψεις στον ίδιο εργοδότη 8 ώρες και 4 ώρες, αυτό είναι υπερωρία.  Και ο εργαζόμενος θα πρέπει να πάρει παραπάνω χρήματα. Θα πρέπει να το προσέξουμε πάρα πολύ και η Ανεξάρτητη Αρχή θα έχει ειδικές κατευθύνσεις να ψάξει ώστε να μην γίνει αυτό το πράγμα. Γιατί εάν πάρει ο εργοδότης  επιπλέον  4 ώρες  αυτή είναι υπερωριακή απασχόληση και πληρώνεται συν 40% ο εργαζόμενος σε αυτήν την περίπτωση» απάντησε και ανέφερε ένα σχετικό παράδειγμα:  Αυτό μπορεί να αφορά σε κάποιον που κάνει μια Α δουλειά το πρωί και μετά πάει και εργάζεται το απόγευμα ως σερβιτόρος σε ένα εστιατόριο ή βοηθάει σε μπαρ.

Τι ισχύει για την κατά παραγγελία σύμβαση

Ο κ. Γεωργιάδης μίλησε και για την κατά παραγγελία σύμβαση. Όπως είπε, μπορεί ο εργαζόμενος που έχει κάνει μια κατά παραγγελία σύμβαση να έχει και κύρια εργασία. «Eάν υπάρχει κατά παραγγελία ότι  δεν είναι 8ωρη. Η κατά παραγγελία είναι λίγες ώρες » σημείωσε και ανέφερε ενδεικτικά πως μπορεί να έχει κανείς μια κανονική δουλειά και να έχει μια έξτρα  δουλειά το Σαββατοκύριακο. Υπενθύμισε δε πως αυτός ο εργαζόμενος που έχει μια 8ωρη δουλειά σήμερα δεν μπορεί να κάνει την κατά παραγγελία, δηλαδή  δεν μπορεί να κάνει μια επιπλέον σύμβαση εργασίας.

Διευκρινίσεις για τη δοκιμαστική περίοδο

Ακόμη, ξεκαθάρισε πως μετά τη δοκιμαστική περίοδο των 6 μηνών οι συμβάσεις θα γίνονται αορίστου χρόνου. Και ανέφερε πως «από το 2010 στην Ελλάδα μέχρι τους 12 μήνες, εάν σε απολύσει ένας εργοδότης δεν παίρνεις αποζημίωση. Αυτό ισχύει σήμερα  πριν έρθω εγώ στο υπουργείο. Τι αλλάζει από εδώ και μπρος; Με τον ισχύοντα νόμο μπορεί να σε απολύσει χωρίς κανένα λόγο στους 12 μήνες. Αυτό θα αλλάξει, θα γίνει 6 μήνες. Μετά τους 6 μήνες θα έχεις κανονική σύμβαση. Μέχρι τους 12 μήνες εργασίας δεν θα πάρεις αποζημίωση, αλλά ο εργοδότης δεν θα μπορεί αν σε απολύσει τόσο εύκολα μετά το δεύτερο εξάμηνο. Άρα θα είναι πιο σίγουρη η δουλειά σου από εδώ και εμπρός από ότι ήταν μέχρι σήμερα ».

Ωστόσο επεσήμανε πως αυτή η δοκιμαστική περίοδος δεν ισχύει για τους εργαζόμενους του τουριστικού τομέα.

«Ο τουρισμός έχει ειδικό καθεστώς, έχει τη δική του συλλογική σύμβαση. Ο εργαζόμενος που απολύεται από τον τουρισμό και επαναπροσλαμβάνεται την επόμενη χρονιά στην  ίδια επιχείρηση  έχει αορίστου χρόνου σύμβαση .Για αυτό  παίρνει και το επίδομα ανεργίας την εποχή που δεν δουλεύει » είπε.

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Απασχόληση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Φορολογικές δηλώσεις 2024: Άνοιξε η πλατφόρμα για την υποβολή τους

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι φορολογούμενοι – Οι νέες προθεσμίες Την αυλαία για την υποβολή τ…