Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Στοπ στη διενέργεια rapid test στα φαρμακεία επιχειρούν να βάλουν οι ιατρικοί σύλλογοι ΑΜΘ

Στοπ στη διενέργεια rapid test στα φαρμακεία επιχειρούν να βάλουν οι ιατρικοί σύλλογοι ΑΜΘ

0

Ζητούν την παρέμβαση του ΠΙΣ, τονίζοντας η διενέργεια πάσης φύσεως ιατρικών τεστ αποτελούν ιατρικές πράξεις

 

Στοπ στη διενέργεια των rapid test και κάθε άλλου τεστ στα φαρμακεία επιχειρούν να βάλουν οι ιατρικοί σύλλογοι της ΑΜΘ. Με κοινή δημόσια ανακοίνωσή τους, ζητούν την παρέμβαση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για ιατρικές πράξεις, που κατ’ εξαίρεση ανέλαβαν οι φαρμακοποιοί λόγω της πανδημίας.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση αναφέρει: «οι ιατρικοί σύλλογοι ΑΜΘ ζητούν την παρέμβαση του ΠΙΣ και τις ενέργειές του αναφορικά με τη διενέργεια των rapid tests (είτε αφορούν τον covid 19, είτε τον Η1Ν1, είτε το strep test, είτε τα chlamydia test κλπ) από τα φαρμακεία. Πρόκειται για αμιγώς ιατρικές πράξεις και για το λόγο αυτό θεωρούμε ότι προκύπτει θέμα αντιποίησης ιατρικού επαγγέλματος όταν διενεργούνται ιατρικές σε μη αδειοδοτημένους ιατρικούς φορείς Π.Φ.Υ.

Η νομοθεσία και η ορθή ιατρική πρακτική επιβάλλει τη διενέργεια διαγνωστικών τεστ μόνο από αδειοδοτημένους φορείς παροχής ιατρικών υπηρεσιών Π.Φ.Υ. και με υπογραφή του αποτελέσματος από τον επιστημονικά υπεύθυνου ιατρού.

Αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι έχει παρέλθει η περίοδος της πανδημίας κατά την οποία προς διευκόλυνση των ασθενών είχαν αναλάβει την εκτέλεση και την καταχώριση των αποτελεσμάτων των rapid test για covid 19 στο σύστημα οι φαρμακοποιοί. Θα πρέπει να είναι ξεκάθαρος ο ρόλος του φαρμακοποιού και οι αρμοδιότητές του ώστε να διαφυλάξουμε από κοινού τη Δημόσια Υγεία και να αποφευχθεί κάθε προσπάθεια αντιποίησης του ιατρικού επαγγέλματος.

Η διάθεση και πώληση των διαγνωστικών τεστ Ταχείας Ανίχνευσης Αντιγόνου (rapid test) δε θα πρέπει να νομιμοποιεί τη χρήση τους από μη ειδικά εκπαιδευμένο ιατρικό προσωπικό. Όπως η διάθεση και η χρήση των αντιβιοτικών σκευασμάτων γίνεται πλέον μόνο μέσω της συνταγογράφησης από τον θεράποντα ιατρό έτσι και η διεξαγωγή των τεστ καθώς και οι ενέργειες στις οποίες θα πρέπει να προβαίνουν οι ασθενείς μετά από την ύπαρξη θετικού τεστ αποτελούν καθαρά ιατρική πράξη».

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Μήνυμα κοινού αγώνα εκπέμπουν σωματεία και σύλλογοι με αφορμή την Πρωτομαγιά [ΦΩΤΟ]

Πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο Ξάνθης στις 10:00 με ομιλίες, ανάγνωση το…