Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Διαφωνίες στη Βουλή με το βλέμμα στην κάλπη για το «μπλόκο» σε Κασιδιάρη

Διαφωνίες στη Βουλή με το βλέμμα στην κάλπη για το «μπλόκο» σε Κασιδιάρη

0

Η τροπολογία εγκρίθηκε με την στήριξη των βουλευτών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ

Παρών ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ. Αλ. Τσίπρας: Είναι διάτρητη η τροπολογία Βορίδη

Χθες πραγματοποιήθηκε η συζήτηση καθώς και η ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής για την επιπρόσθετη τροπολογία που επιχειρεί να μπλοκάρει τη συμμετοχή στις εκλογές του κόμματος Κασιδιάρη, η οποία έβαλε σε δεύτερη μοίρα τα υπόλοιπα ζητήματα που τέθηκαν επί τάπητος.

Η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ψήφισαν υπέρ, ο ΣΥΡΙΖΑ παρών και το ΜέΡΑ25, το ΚΚΕ και η Ελληνική Λύση κατά.

Η τροπολογία για το κόμμα Κασιδιάρη αποτελεί μέρος του σχεδίου νόμου του υπουργείου Εσωτερικών με όνομα «Ρυθμίσεις σχετικά με τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού – Διατάξεις για την ευζωία των ζώων συντροφιάς – Διατάξεις για το ανθρώπινο δυναμικό του δημόσιου τομέα – Λοιπές ρυθμίσεις του υπουργείου Εσωτερικών και άλλες επείγουσες διατάξεις».

Το νομοσχέδιο αυτό είναι το τελευταίο που εισάγεται στην Ολομέλεια για συζήτηση και ψήφιση πριν από τη διακοπή για το Πάσχα και τις εκλογές της 21ης Μαΐου.

ΝΔ: Ο ΣΥΡΙΖΑ κοιτάει το δέντρο και χάνει το δάσος
Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Βορίδης, εφόσον έλειπε ο Πρωθυπουργός, ανέλαβε να υπερασπιστεί τη θέση της κυβέρνησης σχετικά με την τροπολογία. Επισήμανε ότι «να δεχτώ ότι έχουμε διαφωνίες επί της νομικής προσέγγισης του θέματος αλλά εσείς θυσιάζετε τον στρατηγικό στόχο ο οποίος είναι η απαγόρευση του κόμματος Κασιδιάρη, απλά και μόνο γιατί είστε αντίθετοι στις λεπτομέρειες. Το μεγάλο ζήτημα είναι τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου να είναι ενωμένα απέναντι στην απειλή της Δημοκρατίας». Ο κ. Βορίδης κατηγόρησε τα κόμματα της Αριστεράς, υιοθετώντας τη ρητορική Μητσοτάκη, ότι με την τακτική τους κλείνουν το μάτι στον αντισυστημικό όχλο και ειδικότερα στους ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής. «κε Τσίπρα υιοθετείτε τα επιχειρήματα των υποστηρικτών της Χρυσής Αυγής», ανέφερε ο κ. Βορίδης την εισήγησή του. Όπως είπε ο υπουργός Εσωτερικών, οι δικαστές του Αρείου Πάγου καλούνται για πρώτη φορά στην Ιστορία να ελέγξουν κάποιες προϋποθέσεις που αφορούν στο αν υπάρχουν υποψήφιοι και αρχηγοί κομμάτων που έχουν καταδικαστεί για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση.

ΣΥΡΙΖΑ: Ο φασισμός μπορεί να κατατροπωθεί μόνο στους δρόμους και στις γειτονιές
Ο Αλέξης Τσίπρας, παίρνοντας τον λόγο, θέλησε να σχολιάσει την απουσία του Πρωθυπουργού για ένα τόσο σημαντικό λόγο διαβούλευσης. Στη συνέχεια απαντώντας στο κ. Βορίδη ανέφερε «ότι δεν μπορούμε να δεχτούμε ως Αριστερά να μας κατηγορεί ο κ. Βορίδης ο οποίος ήταν μέλος της νεολαίας της ΕΠΕΝ ότι φλερτάρουμε με το ακροδεξιό ακροατήριο. Ας μη ξεχνάμε ότι εδώ και τρία χρόνια ο Κασιδιάρης έκανε προεκλογική εκστρατεία μέσα από τη φυλακή». Η τροπολογία της κυβέρνησης, σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, είναι διάτρητη και πρόχειρη καθώς αντί για μία ολόκληρη νομοθετική πράξη, κατατέθηκε ένα συνονθύλευμα τροπολογιών άσχετων μεταξύ τους στις 2:30 το πρωί. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι ««αφού μαζί με το ΠΑΣΟΚ ψήφισε μια τροπολογία που δυστυχώς αποδείχτηκε φιάσκο, σήμερα έρχεται να διορθώσει το λάθος με ένα μεγαλύτερο λάθος» και πρόσθεσε ότι «το μόνο που καταφέρνει ο κ. Μητσοτάκης όμως με αυτές τις συνταγματικές ακροβασίες είναι να προσδίδει αντισυστημικά χαρακτηριστικά και να φουσκώνει τα ποσοστά της Ακροδεξιάς». Τελειώνοντας την ομιλία του υπογράμμισε ότι «ο φασισμός θα νικηθεί στο δρόμο και στις γειτονιές από τα κινήματα και όχι από τροπολογίες – παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη».

ΜέΡΑ25: Η ΝΔ έχει εγκολπώσει όλη την ακροδεξιά και κατηγορεί την Αριστερά
Ο Γενικός Γραμματέας του ΜέΡΑ25, κ. Βαρουφάκης σχολίασε ότι είναι θέμα αρχής για το ΜέΡΑ25 να μην στερήσει από κανέναν που δεν έχει καταδικαστεί αμετάκλητα. Τόνισε ότι «τον φασισμό προτιμούμε να τον πολεμήσουμε και να τον νικήσουμε στη κάλπη καθώς η απαγόρευση του κόμματος του Κασιδιάρη το μόνο που θα καταφέρει είναι η ηρωοποιήσή του και η ενίσχυση των εκλογικών ποσοστών του». Στη συνέχεια υποστήριξε ότι δεν είναι δυνατόν κόμματα που ευαγγελίζονται τη δημοκρατικότητα τους να χρησιμοποιούν τα ίδια εργαλεία αποκλεισμού με αυτά που θα χρησιμοποιούσαν φασίστες. Επίσης πρόσθεσε ότι «το ΜέΡΑ25 δεν θα γίνει δεκανίκι του ΣΥΡΙΖΑ, που μπορεί να απαγορεύσει και να «φωτογραφίσει» αποκλειστικά το κόμμα Κασιδιάρη, χωρίς να αποτελέσει αυτό προοίμιο για ένα ντόμινο απαγορεύσεων με αντικομμουνιστική στόχευση».

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Η δική μας ψήφος είναι ό,τι καλύτερο μπορεί να γίνει αυτή τη στιγμή
Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, παρά τις εσωκομματικές διαφωνίες και τους δισταγμούς, τάχθηκε υπέρ της τροπολογίας που κατέθεσε η κυβέρνηση. Μιλώντας ο κ. Σκανδαλίδης, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στην Α’ Αθηνών τόνισε ότι «ψηφίσαμε υπέρ στη τροπολογία καθώς δεν θέλαμε να αντιπολιτευτούμε για ένα τόσο σοβαρό θέμα παρά τις διαφωνίες βουλευτών μας όπως ο κ. Καστανίδης». Όπως επισήμανε ο ίδιος, η κυβέρνηση δεν χειρίστηκε σωστά το όλο θέμα και η τροπολογία του κ. Βορίδη ήταν πρόχειρη αλλά η συναίνεση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ είναι το καλύτερο που μπορεί να γίνει αυτή τη στιγμή». Ολοκληρώνοντας την εισήγησή του ο Κωνσταντίνος Σκανδαλίδης υπογράμμισε ότι «η στάση μας θα δικαιωθεί από την Ιστορία».

ΚΚΕ: Ανοίγει ο δρόμος για γενικότερες απαγορεύσεις
Το ΚΚΕ σύσσωμο τάχθηκε ενάντια στην τροπολογία της απαγόρευσης του κόμματος Κασιδιάρη. Η Μαρία Κομνηνάκα, βουλεύτρια Λέσβου, στην εισήγησή της ανέφερε «η ρύθμιση ανοίγει μια γενική συζήτηση περί κομμάτων που εξυπηρετούν ή που δεν εξυπηρετούν την εύρυθμη και ομαλή λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος και οδηγεί σε απαράδεκτες γενικεύσεις που μπορεί δυνητικά να στεγάσουν την ανιστόρητη θεωρία των δύο άκρων και την ποινικοποίηση του ριζοσπαστισμού, η οποία είναι επίσημη πολιτική και κατεύθυνση της ΕΕ». Η ίδια υποστήριξε ότι αποδεικνύεται ότι ο φασισμός και οι διάφορες παραφυάδες του δεν αντιμετωπίζονται µε τέτοιες επικίνδυνες διατάξεις, όταν μάλιστα οι ίδιοι που τις εισηγούνται δείχνουν σε πολλές περιπτώσεις ανοχή απέναντι στη δράση τέτοιων ομάδων. Η κ Κομνηνάκα επεσήμανε ότι «ο Λαός είναι ο μόνος υπεύθυνος να πετάξει κάθε ναζιστικό μόρφωμα στον κάλαθο των αχρήστων».

Ελληνική Λύση: Είναι αντισυνταγματική η τροπολογία
Η Ελληνική Λύση, μέσω του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της κ. Κωνσταντίνου Χήτα, καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι αντιμετώπισε όψιμα το θέμα και ότι θα όφειλε να το είχε εντάξει στην αναθεώρηση του Συντάγματος. «Καταψηφίζουμε ό,τι είναι αντισυνταγματικό και ό,τι είναι εναντίον της δημοκρατίας» συμπλήρωσε.

Πότε θα παρθεί η απόφαση για το κόμμα Κασιδιάρη
Η απόφαση του Αρείου Πάγου για το κόμμα Κασιδιάρη θα ληφθεί το αργότερο έως τις 5 Μαΐου, όταν και θα ολοκληρωθεί η ανακήρυξη των κομμάτων που θα λάβουν μέρος στις επικείμενες εκλογές της 21ης Μαΐου, έλεγχος που θα ξεκινήσει στο ανώτατο δικαστήριο από τις 2 Μαΐου.

Παύλος Μαραγκός
pmaragkos@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Παύλος Μαραγκός
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σπ. Καρανικόλας: Δεν υπάρχει περιθώριο για χαλαρή ψήφο γιατί στις Ευρωεκλογές θα κριθεί η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας

Το πολιτικό του πρόγραμμα παρουσίασε από την Ξάνθη ο υποψήφιος ευρωβουλευτής ΝΔ, Σπύρος Κα…