Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Εργασία Υπό τον φόβο της ιδιωτικοποίησης 10 υπάλληλοι στον ΣΔΑΝ Ξάνθης

Υπό τον φόβο της ιδιωτικοποίησης 10 υπάλληλοι στον ΣΔΑΝ Ξάνθης

0

Από νομοσχέδιο που προβλέπει την μεταφορά τους στην ΔΙΑΑΜΑΘ ΑΕ. Μιλούν Δ. Γαλανόπουλος, Ν. Κριεζής και Μ. Τσέπελης

 

Πρόεδρος ΔΙΑΑΜΑΘ ΑΕ, Μανώλης Τσέπελης: « Όλοι οι υπάλληλοι από τον ΣΔΑΝ σε περίπτωση κατάργησή του θα μεταφερθούν στους δήμους»

 

Υπό τον φόβο των αλλαγών των εργασιακών τους σχέσεων και της μετατροπής τους σε καθεστώς ιδιωτικοποίησης βρίσκονται οι 10 εργαζόμενοι του ΣΔΑΝ Ξάνθης που προσλήφθηκαν με την προκήρυξη 3Κ/ 2018. Η ανησυχία τους επιτείνεται από την ψήφιση νομοσχεδίου που προβλέπει στο άρθρο 16 για το προσωπικό που  διορίστηκε στο σύνδεσμο Διαχείρισης Απορριμμάτων Ν. Ξάνθης με την προκήρυξη 3Κ/2018 του ΑΣΕΠ, τη μεταφορά του στη ΔΙΑΑΜΑΘ ΑΕ. Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος της ΔΙΑΑΜΑΘ ΑΕ και δήμαρχος Ξάνθης Μανώλης Τσέπελης διαβεβαιώνει και δεσμεύεται ότι κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί γιατί αφ’ ενός η  ΔΙΑΑΜΑΘ ΑΕ  δεν κάνει αποκομιδή απορριμμάτων αφ’ ετέρου ότι ακόμη και στο ενδεχόμενο της κατάργησης του ΣΔΑΝ Ξάνθης οι υπάλληλοι θα μεταφερθούν στους δήμους Ξάνθης, Αβδήρων, Μύκης που είναι μέτοχοι του Συνδέσμου.

Προέδρος Δημοτικών υπαλλήλων Ξάνθης, Δ. Γαλανόπουλος: «Είμαστε  αντίθετοι στις ιδιωτικοποιήσεις που εξυπηρετούν τα εργολαβικά συμφέροντα»

Μιλώντας στο «Ε» ο πρόεδρος του Συλλόγου Δημοτικών Υπαλλήλων Ξάνθης κ. Δημήτρης Γαλανόπουλος τόνισε την αντίθεσή του στις ιδιωτικοποιήσεις: «Σαν ΠΟΕ – ΟΤΑ και σαν ΑΔΕΔΥ είμαστε  αντίθετοι στις ιδιωτικοποιήσεις που εξυπηρετούν τα εργολαβικά συμφέροντα. Γενικά βλέπουμε μεθοδεύσεις για ιδιωτικοποίηση στο νερό και τώρα με το άρθρο 16 που ανοίγει το παράθυρο για ιδιωτικοποίηση στην καθαριότητα. Είμαστε ενάντια σ’ αυτές».

Πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στο ΣΔΑΝ Ξάνθης κ. Νίκος Κριεζής: «Το νομοσχέδιο αυτό που θέλουν να ψηφίσουν είναι στοχευμένο για τον ΣΔΑΝ της Ξάνθης»

Ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στο ΣΔΑΝ Ξάνθης κ. Νίκος Κριεζής μιλώντας στο «Ε» διευκρίνισε μεταξύ άλλων: «Το νομοσχέδιο αυτό που θέλουν να ψηφίσουν είναι στοχευμένο για τον ΣΔΑΝ της Ξάνθης και τον ΣΔΑΝ της Ζακύνθου καθώς είναι αυτοί οι δύο που απέμειναν από τους επτά που ήταν. Οι υπόλοιποι καταργήθηκαν. Επιδιώκει να μεταφερθούν οι υπάλληλοι που προσλήφθηκαν με την 3Κ/2018 στην ΔΙΑΑΜΑΘ ΑΕ που είναι μια ιδιωτική εταιρεία. Αυτό σημαίνει ότι θ’ αλλάξουν οι εργασιακές τους σχέσεις, θα πάψουν να είναι δημοτικοί υπάλληλοι θα έχουν άλλα ωράρια. Εμείς αυτό που ζητάμε για όλους τους υπαλλήλους του Συνδέσμου είναι αν καταργηθεί οι υπάλληλοι να μεταφερθούν στους δήμους και όχι στην ΔΙΑΑΜΑΘ Α.Ε.».

Σε ανακοίνωσή του το συλλογικό όργανο των εργαζομένων αναφέρει μεταξύ άλλων: «ΔΙΑΠΙΣΤΩΝΟΥΜΕ ότι: «Η πολιτεία προχωρά ένα βήμα παραπέρα στην ισοπέδωση του δημόσιου χαρακτήρα των υπηρεσιών καθαριότητας, ανοίγοντας πέρα για πέρα το δρόμο σε επιχειρηματικά συμφέροντα, που ονομάζουν τα εργασιακά δικαιώματα παθογένειες και εμπόδια για την κερδοφορία τους. Η μεθόδευση της ανάθεσης όλης της αποκομιδής απορριμμάτων σε ιδιώτες, προκειμένου να εξυπηρετηθούν μεγάλα εργολαβικά συμφέροντα, οδηγεί στην ιδιωτικοποίηση δημόσιων υποδομών, στην απώλεια εργασιακών δικαιωμάτων και στην μετέπειτα απώλεια της ίδιας της εργασίας, στο βωμό της επίτευξης του μέγιστου κέρδους. Σήμερα , οι προσληφθέντες της 3Κ, αύριο κάποιοι άλλοι.

-Καμιά ανοχή στην ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων.

-Καμιά αλλαγή στις σχέσεις εργασίας των εργαζομένων στους συνδέσμους.

-Μόνιμη και σταθερή δουλειά.

-Τήρηση των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας.

-Πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα (ΒΑΕ).

-Άμεση πρόσληψη εργαζομένων στην καθαριότητα».

Πρόεδρος ΔΙΑΑΜΑΘ ΑΕ, Μανώλης Τσέπελης: « Όλοι οι υπάλληλοι από τον ΣΔΑΝ σε περίπτωση κατάργησή του θα μεταφερθούν στους δήμους»

Κληθείς να ανταπαντήσει ο πρόεδρος της ΔΙΑΑΜΑΘ ΑΕ και δήμαρχος Ξάνθης κ. Μανώλης Τσέπελης ξεκαθάρισε ότι η ΔΙΑΑΜΑΘ ΑΕ έχει μόνο Διοικητικό προσωπικό και δεν κάνει αποκομιδή απορριμμάτων την οποία έχουν αναλάβει εργολάβοι μέσω συμβάσεων. Αυτό προφανώς είναι και το κομβικό σημείο του …φόβου των υπαλλήλων, μήπως δηλαδή από δημοτικοί υπάλληλοι με αντικείμενο την αποκομιδή μεταφερθούν και βρεθούν να δουλεύουν σε κάποιον εργολάβο που έχει αναλάβει την αποκομιδή με συνθήκες ιδιωτικού τομέα. Ο κ. Τσέπελης όμως ξεκαθάρισε πως: «Όλοι οι υπάλληλοι από τον ΣΔΑΝ σε περίπτωση κατάργησή τους θα μεταφερθούν στους δήμους που είναι μέτοχοι και τον διοικούν».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εργασία
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

ΟΗΕ για food waste: Ένα δισεκατομμύριο γεύματα στα σκουπίδια, κάθε μέρα

Ένα δισεκατομμύριο γεύματα πετιούνται στα σκουπίδια κάθε μέρα, ενώ εκατομμύρια άνθρωποι στ…