Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2023

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2023

0

Παρασκήνιο
Μετά από μεγάλη κύηση δόθηκαν στη δημοσιότητα τα ονόματα των υποψηφίων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για το μεγαλύτερο μέρος αυτών.
Το «πράσινο φως» έδωσε την Κυριακή η Πολιτική Γραμματεία της αξιωματικής αντιπολίτευσης και φυσικά μεταξύ αυτών και της Ξάνθης αλλά με μια απουσία.
Κύριο χαρακτηριστικό των ψηφοδελτίων είναι ότι για πρώτη φορά σε παράταξη υποψηφίων βουλευτών συμμετέχουν 50% άνδρες και 50% γυναίκες.
Όπως προανέφερα, για Ξάνθη και Κομοτηνή δόθηκαν λιγότερα ονόματα, τέσσερα αντί πέντε, κι αυτό δεν έγινε τυχαία, κάθε άλλο. Υπάρχει ένα παρασκήνιο.
Γ.Δ.


Τέσσερα ονόματα αντί πέντε
Σύμφωνα λοιπόν με αξιόπιστες πληροφορίες για την μη ανακοίνωση του ονόματος του πέμπτου υποψήφιου υπάρχει αναμονή αλλά και παρασκήνιο.
Κατ’ αρχάς να πούμε ότι η διαδικασία ξεκίνησε μετά από εισήγηση της Εκλογικής Επιτροπής προς την Πολιτική Γραμματεία η οποία συνεδρίασε ακριβώς για να οριστικοποιήσει τα ονόματα ανά νομό των υποψηφίων.
Για τους νομούς Ξάνθης και Ροδόπης όμως τα ονόματα ήταν τέσσερα, όχι πέντε. Απουσίαζε ένα όνομα κι αυτό βέβαια αμέσως δημιούργησε πρόβλημα.
Για το νομό μας υπήρχαν τα ονόματα των: Ζεϊμπέκ Χουσεΐν, Στάθη Γιαννακίδη, Αθηνάς Κυνηγοπούλου και Μαρίας Τζαμπάζη. Απουσίαζε ένα όνομα μειονοτικού υποψηφίου.
Γ.Δ.


Οι εξελίξεις τρέχουν
Αυτονόητο ήταν λοιπόν ότι θα ακολουθούσαν εξελίξεις για να κλείσουν οι εκκρεμότητες σε Ξάνθη και Ροδόπη. Το πέμπτο όνομα πρέπει να ανακοινωθεί κι έτσι το αρμόδιο όργανο για τις λίστες των υποψηφίων πρέπει να αποφασίσει εντός των επόμενων ημερών.
Παράλληλα οι φήμες κυκλοφορούν και προέρχονται από  διάφορες πλευρές. Άλλοι μιλούν για βέτο του Ζεϊμπέκ να μην μπει δεύτερος μουσουλμάνος υποψήφιος, άλλες φήμες ότι έθεσε θέμα ανεξαρτητοποίησής του εάν γίνει αυτό, άλλες φήμες ότι ο Χατζηθεοδώρου έθεσε θέμα παραίτησής του.
Όπως και να είναι τα πράγματα το αρμόδιο όργανο έχει υποχρέωση ν’ αποφασίσει επιλέγοντας από τη λίστα αυτών που δήλωσαν διαθεσιμότητα να είναι υποψήφιοι.
Γ.Δ.


Καιρικό και Εορταστικό
Δεν αντέχω να μην σχολιάσω την αλλαγή καιρού τις τελευταίες ημέρες στην περιοχή μας.
Μια αλλαγή βεβαίως προς το καλύτερο, το Ανοιξιάτικο θα έλεγα και νομίζω πως όλοι θα συμφωνήσουν μαζί μου.
Ήλιος από το πρωί, θερμοκρασίες από 15-18 βαθμούς και μια ευχάριστη αίσθηση για την Άνοιξη που πλησιάζει. Βέβαια η βελτίωση του καιρού θα βοηθήσει την συμμετοχή του κόσμου στο υπόλοιπο των γιορτών και κυρίως του Σαββατοκύριακου με την παρέλαση.
Μας το «χρωστάει» ο καιρός κι αν όλα πάνε καλά, φέτος θα σπάσει κάθε προηγούμενο ρεκόρ συμμετοχής κόσμου από τις γύρω πόλεις και χώρες.
Γ.Δ.


Περί ΠΑΣΟΚ σχόλια
Με επιτυχία, κατά πληροφορίες μας, πραγματοποιήθηκε η επίσκεψη του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη στη Δράμα.
Κόσμος αρκετός, ικανοποίηση σε όλους και αισιοδοξία για την έκβαση των εκλογών.
Την Κυριακή όμως υπήρξαν εξελίξεις από τη συνάντηση για γεύμα του Γιώργου Παπανδρέου με τον Τσίπρα, σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν.
Γι’ αυτό το γεύμα ο Σωκράτης Ξυνίδης έγραψε στο FB: «Συγγνώμη, αν γίνομαι ενοχλητικός, αλλά, Πρόεδρε, μια συγγνώμη ζήτησε ο Αλέξης πριν το γεύμα; Γιατί μας αφορά όλους όσους ακόμη σκουπιζόμαστε από τα αυγά τις ντομάτες και κυρίως τις ύβρεις».
Από το Γραφείο Τύπου του πρώην πρωθυπουργού και βουλευτή Αχαΐας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, με αφορμή τα δημοσιεύματα και τα σχόλια εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση: «Όσοι συνωμοτούν κρύβονται και φαντάζονται μόνο συνωμοσίες και συνωμότες. Όσοι είναι συνεπείς σε αυτά που δημόσια εκφράζουν δεν χρειάζεται να συνωμοτούν».
Γ.Δ.


Μια επίσκεψη με τεράστια σημασία
Αιφνιδιαστική και πολύ σημαντική ήταν η επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν στο Κίεβο την πρωτεύουσα της Ουκρανίας ενώ συμπληρώνεται ένας χρόνος πολέμου Ουκρανίας – Ρωσίας και η συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Ζελένσκι. Μια πράξη στήριξης που συνοδεύεται και με το ποσό των 500 εκ. ευρώ. Δεν είναι γνωστό για πόσο ακόμη θα συνεχιστεί αυτός ο πόλεμος και τι έκβαση θα έχει, αυτό όμως που γίνεται φανερό είναι ότι δεν πρόκειται για μια απλή υπόθεση για την Ρωσία και πως η κατάσταση είναι στην κόψη του ξυραφιού να μην εμπλακεί στο πλευρό της η Κίνα. Αν συμβεί αυτό η αποφυγή ενός τρίτου παγκοσμίου πολέμου θα είναι πολύ δύσκολη.
Ας ελπίσουμε να μη ζήσουμε κάτι τέτοιο…!
Μ.Ξ.  


Στο χορό του καρναβαλιού
Στα καθ΄ ημάς η Ξάνθη άρχισε να χορεύει στους ρυθμούς του καρναβαλιού. Βούλιαξε η πόλη με την παιδική καρναβαλική παρέλαση, πολύς κόσμος παρακολούθησε  τις συναυλίες του Σαββατοκύριακου αλλά και τις λαογραφικές εκδηλώσεις. Στο μεταξύ sold out σε ξενοδοχεία, καταλύματα και Airbnb με την πληρότητα να φτάνει στο 100% για τη μεγάλη καρναβαλική παρέλαση στις 26 Φεβρουαρίου. Η εστίαση  και τα καφέ – μπαρ ετοιμάζονται πυρετωδώς για το τελευταίο τριήμερο που αναμένεται να θυμίζει τις παλιές καλές εποχές.
Μ.Ξ.


Ο Μωυσής Ελισάφ
Την Παρασκευή το βράδυ απεβίωσε ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ. Χαρακτηρίστηκε ως ο Επιστήμονας, ο Διανοούμενος, ο Δήμαρχος.
Ο θάνατος του Ρωμανιώτη Εβραίου συνέπεσε με τη συμπλήρωση ενός χρόνου από τα εγκαίνια του Μνημείου στην Ξάνθη, όπου στην σχετική τελετή ακούστηκε ηχογραφημένο μήνυμά του.
Ο Μωυσής Ελισάφ ήταν μια σπουδαία προσωπικότητα που δεν τον χωρούσαν τα σύνορα των Ιωαννίνων, της Ηπείρου. Εξαιρετικός επιστήμονας, διανοούμενος, τίμιος, καθαρός άνθρωπος και πάντοτε καλών προθέσεων.
Οραματιστής για μια ανοιχτή πόλη που θα αποτελεί σημείο συνάντησης πολιτισμών, θρησκειών.
Γ.Δ.


Ζήσε…τη σύνταξή σου υγιής στην Ελλάδα
Κι όμως, η Ελλάδα είναι μία από τις καλύτερες χώρες να ζει κανείς, σύμφωνα με το Bloomberg, αν ελπίζει να περάσει πολλά και υγιή χρόνια ως συνταξιούχος.
Το 2019 το μέσο προσδόκιμο ζωής στις χώρες του ΟΟΣΑ για όσους είχαν ήδη φτάσει τα 60, ήταν τα 82 χρόνια. Η μέση πραγματική ηλικία συνταξιοδότησης ήταν τα 64 έτη. Όμως ο χρόνος που περνούν οι άνθρωποι στη σύνταξη ποικίλλει ανάλογα με τη χώρα. Η περίοδος συνταξιοδότησης (για τους άνδρες) κυμαίνεται από τα 12,9 έτη στο Μεξικό έως τα 23,3 έτη στη Γαλλία. Το Bloomberg όμως βάζοντας στην εξίσωση και το ζήτημα της καλής υγείας, υπολογίζει ότι τα χρόνια που θα περάσει ένας συνταξιούχος υγιής κυμαίνονται από 7,7 έως 18,5.
Εάν κάποιος έχει φτάσει στην ηλικία των 60 ετών, σε χώρες όπως το Μεξικό, η Κολομβία και οι ΗΠΑ, αναμένεται να περάσει μόνο μία δεκαετία- ή και λιγότερο- ως υγιής συνταξιούχος. Αντίθετα, σε χώρες όπως η Γαλλία και το Λουξεμβούργο, οι άνδρες μπορούν να προσβλέπουν σε περισσότερα από 18 υγιή έτη συνταξιοδότησης, ενώ οι γυναίκες περίπου 22,8 χρόνια.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg, η Ελλάδα είναι μια από τις κορυφαίες χώρες όπου οι συνταξιούχοι μπορούν να ζήσουν τα περισσότερα χρόνια υγιείς. Ανάμεσα στις 38 χώρες που εξετάστηκαν, η Ελλάδα βρίσκεται στην 5η θέση στους άνδρες (μετά τη Γαλλία, το Λουξεμβούργο, το Βέλγιο και την Ισπανία) και στην 3η στις γυναίκες (μετά το Λουξεμβούργο και τη Γαλλία)!
Αυτά τα στοιχεία πρέπει να τα γνωρίζουν κάποιοι συνταξιούχοι που διαρκώς μεμψιμοιρούν. Και βέβαια η κυβέρνηση, πρέπει να κάνει μία καμπάνια για προσέλκυση ξένων συνταξιούχων, με το σύνθημα «ζήσε…τη σύνταξή σου υγιής στην Ελλάδα»!


Κρατώ μικρό καλάθι
Έχει χαθεί ο λογαριασμός για το πόσοι πρωθυπουργοί έχουν ασχοληθεί με το θέμα του αγωγού πετρελαίου «Αλεξανδρούπολη- Μπουργκάς».
Παράλληλα, είναι και πολλές οι εκατέρωθεν υπογραφές για την υλοποίηση του αγωγού αυτού που έμειναν απλές υπογραφές γιατί ο αγωγός δεν προχώρησε ποτέ στην φάση έναρξης εργασιών.
Το θέμα λοιπόν επανήλθε και πάλι στην επικαιρότητα μετά την υπογραφή πρόσφατα της νέας συμφωνίας μεταξύ Ελλάδος και Βουλγαρίας στην Αθήνα.
Επειδή λοιπόν οι άλλες φορές υπήρξαν «πολλά λόγια και καθόλου έργα», κρατώ μικρό καλάθι μέχρι την ημέρα όχι που θα ξεκινήσει το έργο αλλά όταν ολοκληρωθεί…
Γ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Μία απαραίτητη Επιτροπή Υπάρχουν Επιτροπές και Επιτροπές. Ό,τι επιθυμείς θα το βρεις. Άλλε…