Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Πιο «αλμυρά» φέτος τα σαρακοστιανά

Πιο «αλμυρά» φέτος τα σαρακοστιανά

0

18 ευρώ το χταπόδι – 30 ευρώ οι γαρίδες – 14 ευρώ οι σουπιές – 1,40 – 2 ευρώ η λαγάνα (κομμάτι 350 γραμμαρίων)      

 

«Τσιμπημένες» οι τιμές και σε χαλβά. Στο σαρακοστιανό καλάθι κατεψυγμένα θαλασσινά –  Ξεκινούν από σήμερα οι αιτήσεις για το market pass

 

 

Περισσότερο «αλμυρό» φέτος το σαρακοστιανό τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας αφού οι τιμές όλων των εδεσμάτων έχουν εκτιναχθεί πάνω από 20% αύξηση. Απλησίαστα τα θαλασσινά για το πορτοφόλι του μέσου νοικοκυριού,  «τσιμπημένες» οι τιμές στις λαγάνες, στον χαλβά ενώ τα όσπρια και τουρσιά ακολουθούν τις αυξήσεις  κατά πόδας!

Απλησίαστα τα θαλασσινά  – 18 ευρώ το χταπόδι

Μικρό καλάθι κρατούν οι ιχθυοπώλες για την κατανάλωση της Καθαράς Δευτέρας, μια μέρα που παραδοσιακά τα θαλασσινά έχουν την τιμητική τους. Όπως αναφέρει η πρόεδρος του σωματείου Ιχθυοπωλών Ξάνθης κα Κατερίνα Σερραίου δεν περιμένουν πολλά από την αγοραστική κίνηση: «Νομίζω ότι η κίνηση δεν θα έχει καμία σχέση με άλλες χρονιές . Θα είναι σαν μια συνηθισμένη μέρα. Το είδαμε και την Τσικνοπέμπτη που δεν δούλεψαν κατά τα αναμενόμενα τα κρεοπωλεία. Αιτία φυσικά είναι η οικονομική δυσπραγία των νοικοκυριών. Με τόσες αυξήσεις πως να ψωνίσουν; Κοιτάnε ότι πιο φτηνό. Και τα νωπά θαλασσινά είναι ακριβά για το μέσο νοικοκυριό. Αυτό έχει σαν αποτελέσματα εμείς οι επαγγελματίες να κρατάμε με νύχια και με δόντια τα μαγαζιά μας. Γιατί πόσο να το πουλήσεις το χταπόδι όταν έχει τιμή αγοράς χωρίς ΦΠΑ 11,50 ευρώ και όταν έχει μεταφορικά 100 ευρώ την εβδομάδα από την ιχθυόσκαλα που θα πας να το προμηθευτείς. Για να βγάλεις ενα ελάχιστο κέρδος θα το πουλήσει 18 ευρώ το κιλό. 8,50 ευρώ τιμή αγοράς η σουπιά χωρίς το ΦΠΑ. 30 ευρώ οι γαρίδες. Μόνο όσοι έχουν μια οικονομική άνεση μπορούν να τις αγοράσουν».

Και αυτοί που δεν μπορούν στρέφονται στα κατεψυγμένα των σούπερ μάρκετ που όπως αναφέρει  η κα Σερραίου δεν ποιοτικά υστερούν: «Φέτος είναι πολύ δύσκολη η κατάσταση. Η ενεργειακή ακρίβεια μας έχει τσακίσει, μας πήραν πίσω και τις επιστρεπτέες, ο κόσμος δεν έχει λεφτά να καταναλώσει, είμαστε για κλάματα…».

Στα ιχθυοπωλεία το καλαμάρι το ντόπιο το νωπό έχει 23 ευρώ το κιλό ενώ το θράψαλο 10 ευρώ και το ξεπαγωμένο 7,10  – 7,80 ευρώ το κιλό. Τέλος, τα μύδια 6 ευρώ .

Πολλές σουπιές και χταπόδια φέτος μετά από δύο χρόνια απουσίας

Στο μεταξύ όπως μας ανέφερε ο πρόεδρος του σωματείου Αλιέων Αβδήρων κ. Κώστας Τσολάκης έχει ξεκινήσει η αλίευση της σουπιάς και του χταποδιού και τα καΐκια βγάζουν αρκετές ποσότητες. Να σημειώσουμε  ότι τα προηγούμενα δύο χρόνια δεν υπήρχαν ούτε για δείγμα λόγω του φυτοπλαγκτόν που είχε καταστρέψει το γόνο τους. Όμως η φύση ξέρει την δουλειά της…και έτσι φέτος υπάρχει ανανέωση στα είδη αυτά. Όπως ανέφερε ο κ. Τσολάκης οι αλιείς που διαθέτουν την ψαριά τους στην λιανική δεν έχουν αυξήσει τις τιμές παρότι έχουν επιβαρυνθεί από τις αυξήσεις στα καύσιμα.

1,40 – 2 ευρώ η λαγάνα (κομμάτι 350 γραμμαρίων)      

Η τιμή της παραδοσιακής λαγάνας ανεβαίνει φέτος κατά 20% σε σχέση με πέρσι ξεπερνώντας τα 4,50 ευρώ το κιλό καθώς τα 350 γραμμάρια από 1,20 πλέον πωλιούνται 1,40. Αυτό έδειξε έρευνα του «Ε» σε φούρνους της γειτονιάς.

Τα άλλα σαρακοστιανά

Ο χαλβάς ξεκινάει από τα 6,5 ευρώ και φτάνει ως τα 15 ανάλογα με τις γεύσεις και τους ξηρούς καρπούς που έχει.

Ο άσπρος ταραμάς κυμαίνεται από 17 έως 19 ευρώ, ο κόκκινος ταραμάς από 6,5 ευρώ, τα τουρσιά από 2,5 έως 3,5 ευρώ και οι ελιές από 2 έως 5,5 ευρώ.

Το καλάθι της Σαρακοστής

Από την Τετάρτη τίθεται σε ισχύ το «καλάθι της Σαρακοστής» για τις αγορές των καταναλωτών στα σούπερ μάρκετ τη συγκεκριμένη περίοδο.

Πέραν δηλαδή των προϊόντων όπως όσπρια και κατεψυγμένα λαχανικά που ήδη υπάρχουν στο «καλάθι» και καταναλώνονται ευρέως την περίοδο της Σαρακοστής, έχουν προστεθεί επίσης δυο κατηγορίες από κατεψυγμένα θαλασσινά, νηστίσιμες σαλάτες (αλοιφές) και ο χαλβάς.

Ξεκινούν από σήμερα οι αιτήσεις για το market pass

Επίσης από σήμερα Τρίτη, ανοίγει η πλατφόρμα για το Market Pass, ενώ οι δικαιούχοι θα μπορούν να κάνουν αιτήσεις από την Τετάρτη.

Δικαιούχοι για το Market Pass είναι οι άγαμοι που το ετήσιο εισόδημά τους φτάνει έως 16.000 ευρώ και οι έγγαμοι με εισόδημα έως 24.000 ευρώ, το οποίο προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί. Επίσης, στους δικαιούχους περιλαμβάνονται οι μονογονεϊκές οικογένειες με εισόδημα έως 24.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 5.000 για κάθε εξαρτώμενο τέκνο.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxantopoulou@empros.gr

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σε απεργιακή συγκέντρωση την 1η Μάη καλεί το Εργατικό Κέντρο Ξάνθης

«Η αγωνιστική στάση όλων μας θα τιμήσει με τον καλύτερο τρόπο τη θυσία των πρωτοπόρων του …